© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Ανήκει στις λίγες εταιρείες που με τα προϊόντα της έχει μπει σχεδόν σε κάθε ελληνικό νοικοκυριό. Παράλληλα, αποτελεί έναν από τους βασικότερους «πρεσβευτές» των ελληνικών τυριών στο εξωτερικό. Ο λόγος για τη Γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. που εδρεύει στην Αρτα και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικής κεφαλογραβιέρας ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης), καθώς και αρκετών ακόμη παραδοσιακών ελληνικών τυριών.
Μια εταιρεία με μακρά ιστορία, ισχυρή οικονομική βάση και εντυπωσιακές επιδόσεις. Ταυτόχρονα, μια επιχείρηση που, παρά το μέγεθός της, διατηρεί την οικογενειακή δομή της και ασφαλώς ήταν και παραμένει αμιγώς ελληνικών συμφερόντων.
Ο πρωταγωνιστής
Η Γαλακτοβιομηχανία Καράλης Α.Ε. έχει τις καταβολές της στις στάνες και τα μικρά τυροκομεία της Ηπείρου, με την οικογένεια Καράλη να γράφει τις δικές της σελίδες σε αυτή τη σπουδαία παράδοση εδώ και τέσσερις γενιές. Αναμφισβήτητα, όμως, ο άνθρωπος που της έδωσε «φτερά» και κατάφερε να την ενισχύσει και να τη βγάλει από τα στενά τοπικά πλαίσια, είναι ο επί δεκαετίες επικεφαλής της Κωνσταντίνος Καράλης, ο οποίος πλαισιώνεται τα τελευταία χρόνια από τη νεότερη γενιά της οικογένειας.
Βλάχος στην καταγωγή και άνθρωπος που ενσωματώνει τη λεβεντιά, την περηφάνια και τις παραδοσιακές αρχές και αξίες της υπαίθρου, μεγάλωσε μέσα στο μικρό μπατζαριό (τυροκομείο) που είχε δημιουργήσει από το 1947 ο πατέρας του Σπύρος στο χωριό Βαθύπεδο των Ιωαννίνων. Σε μια εποχή που δεν υπήρχαν πολλές δυνατότητες και επιλογές, ακολούθησε το επάγγελμα του τυροκόμου, αλλά από νωρίς έδειξε την αποφασιστικότητά του να ξεχωρίσει, ανοίγοντας νέους ορίζοντες για τον ίδιο, την οικογένειά του αλλά και εκατοντάδες κτηνοτρόφους οι οποίοι στην πορεία έγιναν πιστοί συνεργάτες.
Είναι εκείνος που κατάφερε να μετεξελίξει το μικρό οικογενειακό τυροκομείο σε μία από τις πιο σύγχρονες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες, έκανε γνωστά τα παραδοσιακά τυριά της Ηπείρου σε όλο τον κόσμο και έγινε ο μεγαλύτερος εξαγωγέας παραδοσιακής κεφαλογραβιέρας.
Το ορόσημο και το «χρυσό μοντέλο»
Η αλλαγή σελίδας έγινε το 1969, έτος ορόσημο για την περαιτέρω πορεία, όταν ο Κωνσταντίνος Καράλης ανέλαβε τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση. Η έδρα του μεταφέρθηκε στην Πέτρα της Πρέβεζας και άρχισε να παράγει αποκλειστικά και μόνο κεφαλοτύρι, χρησιμοποιώντας το πρόβειο γάλα των κτηνοτρόφων των γύρω χωριών.
Αυτό το ίδιο μοντέλο παραγωγής διατηρεί μέχρι και σήμερα, αν και πλέον ο κύκλος των συνεργαζόμενων κτηνοτρόφων αριθμεί κάποιες χιλιάδες, καθιστώντας τη Γαλακτοβιομηχανία Καράλη αναντικατάστατο μοχλό ανάπτυξης για την Αρτα και την ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Ο ίδιος άλλωστε γνώριζε από τα νιάτα του ότι το μυστικό της επιτυχίας κρύβεται στην αγνή, καθαρή και ποιοτική πρώτη ύλη. Γι’ αυτό και από την αφετηρία μέχρι τώρα εμπιστεύεται μόνο το 100% ελληνικό γάλα που προέρχεται από τους τοπικούς παραγωγούς. Ετσι, από το 1970 άρχισε να παράγει την παραδοσιακή κεφαλογραβιέρα, που έγινε το κύριο προϊόν του τυροκομείου μέχρι το 1982, και έμελλε να εξελιχθεί σε διαβατήριο για τις διεθνείς αγορές.
Η κίνηση ματ
Η κίνηση ματ έγινε το 1982, όταν αποφάσισε να χτυπήσει με τα τυριά του τη φλέβα χρυσού των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό. Οπως έχει αφηγηθεί ο ίδιος, «ήταν η εποχή που αναζητούσα τρόπους να εξασφαλίσω καλύτερες τιμές για τα τυριά μου. Βρήκα τελικά έναν συνεργάτη στην Αμερική και αρχίσαμε εξαγωγές κεφαλογραβιέρας στις ΗΠΑ και τον Καναδά». Αυτά τα πρώτα βήματα εξωστρέφειας οδήγησαν και στη διεύρυνση της προϊοντικής γκάμας, αρχικά με την παραγωγή φέτας, που ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους κύκλους των Ελλήνων ομογενών.
Η αγορά της Βόρειας Αμερικής είναι μια αγορά απαιτητική και δύσκολη. Ετσι, η επιτυχία των προϊόντων του σε αυτήν αποτέλεσε το crash test για τη σταδιακή επέκταση των εξαγωγών προς τους ομογενείς της Αυστραλίας (Μελβούρνη και Σίδνεϊ) και αργότερα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Πολωνία κ.ά.), μέχρι την Κίνα και άλλα μακρινά σημεία του πλανήτη.
Ο Κωνσταντίνος Καράλης, όμως, ήταν και εξακολουθεί να είναι ανήσυχο πνεύμα, με την πολυετή πείρα του να τον έχει διδάξει ότι δεν πρέπει να παραμένει στάσιμος. Ακολουθώντας το δόγμα των διαρκών επενδύσεων, φρόντιζε πάντα να διαθέτει τις καλύτερες συνθήκες παραγωγής σε επίπεδο μηχανολογικού εξοπλισμού και υποδομών.
Με τις πωλήσεις, αλλά και με τα είδη τυριών να αυξάνονται, δεν άργησε να κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα. Το 1998 δημιούργησε στη Φιλοθέη Αρτας, με ίδια κεφάλαια και περιορισμένο δανεισμό, μια νέα υπερσύγχρονη γαλακτοβιομηχανία σε έκταση 5.000 τ.μ., η οποία μπορούσε να επεξεργάζεται 120.000 κιλά πρόβειο γάλα την ημέρα, μέγεθος που σήμερα έχει αυξηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα αυτό που αναγράφεται στο βιογραφικό της εταιρείας, ότι «εάν έβαζε το ένα δίπλα στο άλλο τα τυριά που παράγει κάθε χρόνο, θα μπορούσε να πάει στην Αμερική περπατώντας πάνω τους!». Αυτά με τα δεδομένα προ δεκαπενταετίας, όταν η ετήσια παραγωγή έφτανε τα 3 εκατομμύρια κιλά τυρί. Με το τωρινό εκτόπισμα και την παραγωγική δυναμικότητα της εταιρείας, ίσως να μπορούσε να κάνει και… τον γύρο του κόσμου.
Η εταιρεία εξελίχθηκε με τα χρόνια σε έναν από τους στυλοβάτες της κτηνοτροφίας σε Ηπειρο και Αιτωλοακαρνανία, καθώς ο Κ. Καράλης, αξιοποιώντας το πολύ καλό οικογενειακό όνομα που έχτισε στην αγορά, αγόραζε την καλύτερη ποιότητα σε άριστη τιμή. Είναι ενδεικτικό ότι το 2009 προμηθευόταν πρόβειο γάλα από 1.260 κτηνοτρόφους, ενώ έναν χρόνο μετά, το 2010, ο αριθμός τους αυξήθηκε σε 1.600 και στη συνέχεια βέβαια ακόμη περισσότερο.
Σεβασμός στην παράδοση
Ο σεβασμός στην παράδοση και στην ποιότητα ήταν και εξακολουθεί να αποτελεί τη βασική φιλοσοφία της εταιρείας, με την οποία έχει πετύχει να κινείται διαρκώς σε αναπτυξιακή τροχιά. Εξίσου σημαντικός όμως είναι και ο παράγοντας του ανθρώπινου δυναμικού. Είναι οι άνθρωποι που εργάζονται στην επιχείρηση και διαθέτουν υψηλή κατάρτιση, γνώση και μεράκι, δίνοντας καθημερινά τη μάχη της παραγωγής προκειμένου να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση, ενώ προσπαθούν να αναπτύξουν αυτή τη δραστηριότητα σε αρμονία με το περιβάλλον της περιοχής και με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις σε αυτό.
Ετσι σήμερα η Γαλακτοβιομηχανία Καράλης, με βάση το πρόβειο γάλα της Ηπείρου, παράγει τα γνωστά παραδοσιακά τυριά της περιοχής, βελτιώνοντας συνεχώς την υγιεινή των προϊόντων της, ενώ ανταποκρίνεται στις τάσεις της αγοράς για νόστιμα και θρεπτικά προϊόντα, σε διάφορες συσκευασίες. «Κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας είναι η πείρα που έχει στην τυροκομία, η καλή σχέση με τους προμηθευτές της και η καλή φήμη που έχει δημιουργήσει διαφημίζοντας σε όλο τον κόσμο τα τυριά Ηπείρου». Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα δεκάδες βραβεία τα οποία έχει αποσπάσει εντός κι εκτός συνόρων.
Στην γκάμα της περιλαμβάνονται η κεφαλογραβιέρα ΠΟΠ και η γραβιέρα Ηπείρου και Αμφιλοχίας, η βαρελίσια και η φέτα δοχείου ΠΟΠ, το κεφαλοτύρι, το πεκορίνο, το γίδινο, το ανθότυρο, η μυζήθρα, το κασκαβάλ Πίνδου, το γαλοτύρι, καθώς και το παραδοσιακό και στραγγιστό γιαούρτι και φρέσκο πρόβειο βούτυρο.
Η εκτόξευση των επιδόσεων
Το success story που καταγράφει η Γαλακτοβιομηχανία Καράλης αποτυπώνεται και στις οικονομικές επιδόσεις της. Αρκεί να αναφερθεί ότι το 2009 ο τζίρος της έφτανε τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η χρήση του 2023, που περιγράφεται στις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ, με την εταιρεία να παραμένει σταθερά κερδοφόρα και με ελάχιστο δανεισμό σε σχέση με το μέγεθός της. Οι εξαγωγές αποτελούν βεβαίως στυλοβάτη, καθώς αντιπροσωπεύουν περί το 50% της ετήσιας παραγωγής.
Πιο αναλυτικά, αξίζει να αναφερθεί ότι ο κύκλος εργασιών μια δεκαετία πριν, στη χρήση του 2014, ήταν στα 21,88 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη προ φόρων στα 2,43 εκατ. ευρώ, για να ακολουθήσει μια σταθερά ανοδική πορεία, το 2015 στα 23,44 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη στα 3,51 εκατ. ευρώ, το 2016 στα 29,7 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη στα 3,61 εκατ. ευρώ, το 2017 στα 33,2 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη στα 4,22 εκατ. ευρώ. Πιο πρόσφατα, το 2020 και παρά την πρόκληση της πανδημίας, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 36,99 εκατ. ευρώ έναντι 33,48 εκατ. ευρώ το 2019, με τα κέρδη προ φόρων να παραμένουν στα επίπεδα των 4,8 εκατ. ευρώ. Το 2022, ωστόσο, σημειώθηκε εκτόξευση του τζίρου στα 49,8 εκατ. ευρώ, έναντι 39,1 εκατ. ευρώ το 2021, καταγράφοντας αύξηση πάνω από 10 εκατ. ευρώ και με το τελικό αποτέλεσμα σταθερά κερδοφόρο (στα 4,02 εκατ. ευρώ έναντι 4,4 εκατ. ευρώ), ενώ το 2023 ο τζίρος έφτασε τα 50,9 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να αυξάνονται σε 5,3 εκατ. ευρώ (+31,67%).
Με βάση τα τελευταία στοιχεία, η καθαρή θέση ανέρχεται σε 33,28 εκατ. ευρώ, ενώ το κεφάλαιο κίνησης ως διαφορά του κυκλοφορούντος ενεργητικού και των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων είναι θετικό κατά 30,22 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί ότι τα αποτελέσματα εις νέον το 2022 εμφάνιζαν συσσωρευμένα κέρδη ύψους 24,14 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε για το 2023 τη διανομή μερισμάτων εκ του υπολοίπου εις νέον συνολικού ύψους 18,63 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη έγκριση τριετούς προγράμματος επανεπένδυσης σε εθελοντική βάση. Στόχος είναι η ενίσχυση της εταιρείας ώστε να είναι σε θέση και με τη χρήση των αναπτυξιακών νόμων να κάνει νέες επενδύσεις σε εξοπλισμό για την περαιτέρω ανάπτυξή της. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η εταιρεία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων». Παράλληλα, ποσό 11,66 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.
Οπως τονίζεται στην έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου για το 2023, για τις ανάγκες προμήθειας του γάλακτος η εταιρεία συνεργάζεται με πολύ μεγάλο πλήθος παραγωγών της Ηπείρου και της Αμφιλοχίας με τους οποίους αναπτύσσει μακροχρόνια συνεργασία. Η συνεργασία αυτή εκτείνεται από την παροχή υλικοτεχνικού εξοπλισμού έως την παροχή οδηγιών και συμβουλών προκειμένου να διασφαλίζεται η υψηλή ποιότητα της πρώτης ύλης.
Παράλληλα, η Γαλακτοβιομηχανία Καράλης δηλώνει σταθερά προσανατολισμένη στην προσπάθεια για μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός της, με βάση το αξίωμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι απαραίτητη προκειμένου να συνεχίσει η περιοχή της Ηπείρου να παράγει ποιοτικά προϊόντα. Προς αυτή την κατεύθυνση, προχωρά τακτικά σε ανανέωση και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού της με νεότερο και φιλικότερο προς το περιβάλλον, ενώ, πέραν των διάφορων πιστοποιήσεων, διαθέτει μονάδα βιολογικού καθαρισμού στο εργοστάσιο συμβάλλοντας αποφασιστικά στη μείωση των ρύπων της παραγωγής και στην ασφαλή επεξεργασία των υγρών αποβλήτων.
Διαβάστε ακόμη
Ισραηλινή απάντηση στο Ιράν: Ο Μπάιντεν αποτρέπει, ο Τραμπ ενθαρρύνει
Κωστής Χατζηδάκης: Πού θα βρεθούν τα λεφτά για νέες παροχές
Αναλυτές: Το πετρέλαιο θα μπορούσε να αγγίξει μέχρι και τα $150/βαρέλι (γράφημα)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα