Το όνομα του μεγιστάνα Φλορεντίνο Πέρεθ θεωρείται ευρέως γνωστό τόσο στους επιχειρηματικούς, όσο και τους ποδοσφαιρικούς κύκλους όλου του κόσμου: ποιος δεν γνωρίζει τον πρόεδρο της κορυφαίας ομάδας στην Ευρώπη –με βάση τα διαχρονικά της επιτεύγματα, κατόχου του ρεκόρ της κατάκτησης 13 τίτλων στο κύπελλο πρωταθλητριών και μετέπειτα Champions League-, της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά και του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της Ισπανίας με την επωνυμία Grupo ACS;
Ο πάμπλουτος πολιτικός μηχανικός (μέλος της λίστας Forbes από το 2012, με προσωπική περιουσία 1,9-2 δισ. ευρώ σήμερα) και πρώην πολιτικός, με επιχειρηματικές δραστηριότητες και στην ελληνική αγορά, τουλάχιστον κατά τα προηγούμενα χρόνια, εξακολουθεί να βρίσκεται στο «μάτι του κυκλώνα» για τον …περίεργο ρόλο του στα κοινά του ποδοσφαίρου.
Παράλληλα, προσπαθεί να «συνεφέρει» οικονομικά τον σύλλογο-«μεγαθήριο» της ισπανικής La Liga και …να «ξαναχτίσει» την μεγάλη Ρεάλ. Αυτήν που θα πάψει να κοιτά την πλάτη των Βρετανών και των Γερμανών στο Champions League και θα είναι αντάξια των οραμάτων δεκάδων εκατομμυρίων οπαδών της στον πλανήτη.
Μια Ρεάλ η οποία σήκωσε 3 σερί κούπες (2016-18) και από τότε παρέδωσε τα «σκήπτρα» της σε Λίβερπουλ (2019), Μπάγερν (2020) και Τσέλσι (2021). Και πως μπορεί να συμβεί αυτό;
O 74χρονος Florentino Perez Rodriguez, εκλεγμένος επί σειρά πολλών ετών στην θέση του προέδρου σε μια ομάδα λαϊκής βάσης, σε μια σκληρή εποχή που η παγκόσμια «βιομηχανία των σπορ» κάνει «αγώνα δρόμου» για να ανακτήσει τις απώλειες εσόδων της από τις πολύμηνες και σοβαρές επιπτώσεις της πανδημίας, ψάχνει κατ’ αρχάς για το «νέο Κριστιάνο Ρονάλντο» που θα ενδυναμώσει αγωνιστικά και εμπορικά το brand της Ρεάλ.
Πιθανότατα θα τον βρει και θα τον φέρει στο μεγαλοπρεπές «Σαντιάγο Μπερναμπέου» σε …τιμή ευκαιρίας το προσεχές καλοκαίρι, αν δεν του τον «αρπάξει» μέσα από τα χέρια κάποιος ανταγωνιστής του. Είναι ο 22χρονος Γάλλος διεθνής επιθετικός της Παρί Σεντ Ζερμέν, Κιλιάν Εμπαπέ, ο οποίος τον Ιούνιο μένει ελεύθερος και έχει εκφράσει την επιθυμία του να φύγει από την Πόλη του Φωτός, αντιδρώντας στην άφιξη του Λίονελ Μέσι, με προτιμώμενο …προορισμό την Μαδρίτη.
Κι άλλωστε, κατά δική του ομολογία στα νεανικά του χρόνια, το είδωλο του ήταν ο 36χρονος πλέον CR7 και δεν έκρυβε ότι ήθελε να του μοιάσει. Το ερώτημα είναι αν θα δοθεί στον χαρισματικό Εμπαπέ η δυνατότητα να γίνει… Κριστιάνο Ρονάλντο, στην θέση του Κριστιάνο Ρονάλντο στο ρόστερ της Ρεάλ Μαδρίτης!
Εσχάτως ο σταρ της Παρί «πρωταγωνιστεί» σε κόμικ 223 σελίδων με θέμα την ζωή του («Je m’appelle Kylian»), απόδειξη ότι η δημοτικότητα του γενικώς ενισχύεται…
Από την 1/1/2022, σε 32 ημέρες, με βάση τους κανονισμούς της FIFA ο παίκτης θα αποκτήσει το νόμιμο δικαίωμα να διαπραγματευθεί με ομάδες της αρεσκείας του το επόμενο του συμβόλαιο -6 μήνες πριν λήξει το τρέχον- και να υπογράψει από τώρα για το καλοκαίρι, με την Παρί να μην εισπράττει ούτε …σεντ, αφού δεν τον πούλησε το καλοκαίρι του ‘21.
Πόσα θα αναγκασθεί να του δώσει ο Πέρεθ για να τον δει να μπαίνει στο αεροπλάνο για το ταξίδι στην πρωτεύουσα της Ισπανίας και να μην τον χάσει π.χ. από τον σεΐχη Μανσούρ του Άμπου Ντάμπι και ιδιοκτήτη της Μάντσεστερ Σίτι; Τουλάχιστον ένα ποσό 30 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με συμφωνία 6ετούς διάρκειας ή κοντά στα 180 εκατ. ευρώ συνολικά μόνο για τον ίδιο. Αλλιώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να πείσουν στο «παρά πέντε» οι Γάλλοι –με αφεντικό έναν άλλον Άραβα κροίσο, τον Νασέρ Αλ Κελαϊφί- να μείνει στο Παρίσι ή …χειρότερα να καταλήξει στο Μάντσεστερ.
Η εφημερίδα Marca το «τερμάτισε», βέβαια, γράφοντας ότι το ετήσιο «κονδύλι» ίσως «εκτιναχθεί» ως τα …80 εκατ. αν συνυπολογισθούν bonus, φόροι και προμήθειες μάνατζερ για να ντυθεί ο Γάλλος με τα χρώματα των «μερένχες».
Συμφωνία JP Morgan-Bank of America, «όχι» σε CVC
Το δύσκολο για έναν επιχειρηματία της εμβέλειας του μεγαλοκατασκευαστή Φλορεντίνο Πέρεθ είναι ότι θα αναγκασθεί να εξασφαλίσει χρήματα και άλλες «δουλειές», πέρα από τα πάγια 180 εκατ. ευρώ μίνιμουμ που θα προστεθούν στις υποχρεώσεις της Ρεάλ Μαδρίτης για το «βασιλικό» συμβόλαιο του Κιλιάν Εμπαπέ.
Τριψήφιο σε εκατομμύρια μπάτζετ για τις υπόλοιπες μεταγραφές της ομάδας, όπως και άλλα …225 εκατ. ευρώ σε σχέση με το επιπλέον κόστος (μέσω νέου δανεισμού) που προέκυψε για την ανακατασκευή της ιστορικής έδρας της, του «Σαντιάγο Μπερναμπέου», όταν στα αποτελέσματα του της σεζόν 2020-21 η Ρεάλ ανακοίνωσε απώλεια εσόδων 300 εκατ. ευρώ εξ’ αιτίας του κορωνοϊού, έστω και αν τα κέρδη μετά φόρων στην ίδια χρήση δεν ξεπέρασαν μόλις τα …874.000 ευρώ. Για να πετύχει κερδοφορία ο Πέρεθ, βέβαια, περιόρισε τις μεταγραφικές δαπάνες, έδιωξε ποδοσφαιριστές και πούλησε άλλους…
Όπως αποκάλυψε το Reuters η Ρεάλ θα υποχρεωθεί να αυξήσει το μέγεθος της χρηματοοικονομικής συμφωνίας της με τις JP Morgan και Bank of America, από τα 575 εκατ. ευρώ του 2019, στα 800 εκατ. ευρώ!
Αυτό θα επιτρέψει στην Ρεάλ κατά τον Πέρεθ να χρησιμοποιεί το νέο υπερσύγχρονο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ως κέντρο εκδηλώσεων και αξιοθέατο (!) για ολόκληρο το χρόνο, με την χρήση ειδικής τεχνολογίας που θα μεταφέρει υπόγεια σε βάθος 24 μέτρων το «συρόμενο» γρασίδι για να μην καταστρέφεται και έτσι να επιτυγχάνονται επιπρόσθετα έσοδα από τα λειτουργία του, συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ από 150 εκατ. ευρώ. Και τα 100 εκατ., από τον πενταπλασιασμό των εισπράξεων μόνο από τα 5 εστιατόρια του «Σαντιάγο Μπερναμπέου».
Η Ρεάλ επικαλείται τον 7πλασιασμό εσόδων της σε βάθος 10ετίας, ωστόσο η πράξη θα δείξει αν το φιλόδοξο νέο business plan του προέδρου της θα αποφέρει τα αναμενόμενα…
Πόσο μάλλον, όταν ο ίδιος κατηγορεί την UEFA ότι οδηγεί το ποδόσφαιρο σε «οικονομική καταστροφή» και ταυτόχρονα …κατηγορείται για τους χειρισμούς του: το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στο «αντάρτικο» για την δημιουργία της European Super League η οποία κατέληξε σε φιάσκο και αντιτάχθηκε στο εμπορικό deal της La Liga με το αμερικανικό mega fund CVC Capital Partners όπως και η Μπαρτσελόνα, μειώνοντας την αξία του κατά 600 εκατ. ευρώ από τα 2,7 δισ., στα 2,1 δισ. ευρώ.
Στη Ρεάλ καταλογίζεται ότι γενικώς καταφεύγει σε πολυδάπανες μεταγραφές σε αντίθεση με την Μπαρτσελόνα, το αντίπαλο δέος της, η οποία αξιοποιεί τις Ακαδημίες της και την προηγούμενη δεκαετία δαπάνησε τα …μισά σχεδόν για αγορές ποδοσφαιριστών (600 εκατ. ευρώ, έναντι 1,1 δισ. ευρώ). Και οι δυο θεωρούνται καταχρεωμένες, πάντως, με το «άνοιγμα» της «βασίλισσας» να υπολογίζεται στα 900 εκατ. ευρώ…
Οι άλλοι παράμετροι για την επιτυχία του ποδοσφαιρικού και οικονομικού πλάνου του Πέρεθ είναι τα έσοδα από μια καλή πορεία στο φετινό Champions League (η Ρεάλ προκρίθηκε στους 16, μετά τη νίκη της επί της Σερίφ), τα νέα χορηγικά deals (main sponsors είναι οι Emirates, Adidas) και να μην …πέσει έξω το σχέδιο για την εμπορική εκμετάλλευση του γηπέδου. Διότι, εν τέλει η Ρεάλ υστερεί στις ποδοσφαιρικές της business και απειλείται με υπέρογκα πρόστιμα λόγω της εμπλοκής της στο αποτυχημένο project της European Super League…
«Συνέταιρος» με …Γ. Περιστέρη και ΓΕΚ Τέρνα
Στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φλορεντίνο Πέρεθ υπάρχει και «ελληνικό χρώμα». Παράδειγμα η συνεργασία του άλλοτε …υπαλλήλου του Δήμου Μαδρίτης, μετέπειτα στελέχους του υπουργείου Δημοσίων Έργων και Μεταφορών, νυν Ισπανού μεγαλομετασκευαστή (με σπουδές πολιτικού μηχανικού) Προέδρου-CEO από το 1997 και μετόχου (13%) της Grupo ACS, στο πρόσφατο παρελθόν με έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κλάδου του στην Ελλάδα: τον Γιώργο Περιστέρη της ΓΕΚ Τέρνα, αποκλειστικό –σχεδόν- συνεργάτη των Ισπανών στις κοινοπραξίες για την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων.
Η Grupo ACS καταγράφει στο ενεργητικό της την κατασκευή πολυώροφων κτιρίων πολυτελών γραφείων, γηπέδων, ξενοδοχείων, μουσείων, γεφυρών, αυτοκινητοδρόμων μέχρι και ολόκληρων πολιτειών στην Κεντρική και Νότια Αμερική και την Κίνα.
Οι «κακές γλώσσες» του καταλογίζουν ότι δημιούργησε την «Ρεάλ των …κατασκευών», η οποία κάποια στιγμή έπεσε εκτός προϋπολογισμού και «πνίγηκε» από τα χρέη, με 180.000 υπαλλήλους και έσοδα 39,8 δισ. ευρώ!
Διαβάστε ακόμη
UBS: Γιατί η μετάλλαξη Όμικρον «βύθισε» τις αγορές – Τι συστήνει
Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί: Τα λάθη που στοιχίζουν 100-750 ευρώ στο επίδομα θέρμανσης