Η επιχειρηματική διαδρομή του Φίλιππου Βρυώνη θα μπορούσε να αποτελεί ένα καλογραμμένο μυθιστόρημα ή και το σενάριο μιας χολυγουντιανής κινηματογραφικής υπερπαραγωγής.
«Πατριάρχης» της υπαίθριας διαφήμισης, επίδοξος καναλάρχης και «απλωμένος» σε πολλές άλλες δραστηριότητες μέσω ενός δικτύου με διάφορες εταιρείες ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας περιβάλλεται χρόνια τώρα από μια αχλή μυστηρίου.
Ασφαλώς το βασικό «όχημα» ήταν επί δεκαετίες η «Βρυώνης, Ζιάγκας-Παπανικόλας και Σια Ο.Ε.», γνωστότερη ως «ALMA», που ήλεγχε το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας των υπαίθριων διαφημιστικών πινακίδων, ενώ η επωνυμία της μαρτυρεί την στενή σχέση του με τον Μιχάλη Ζιάγκα, εξ απορρήτων συνεργάτη του Ανδρέα Παπανδρέου στο παρελθόν.
Μια εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο που το 2005 έφτασε να έχει τζίρο 52 εκατ. ευρώ. Η κυριαρχία της σε αυτό το τμήμα της διαφημιστικής αγοράς ήταν που προσέλκυσε την ελβετική Affichage με αποτέλεσμα, στις αρχές του 2007, να κλείσει ένα deal με…πολλούς αστερίσκους και ακόμη περισσότερες, μέχρι και σήμερα, δικαστικές προεκτάσεις.
Και τούτο καθώς οι Ελβετοί έχασαν, όπως υποστηρίζουν, περί τα 150 εκατ. ελβετικά φράγκα για να εισέλθουν μέσω της ALMA στην ελληνική αγορά, ενώ στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι οι περισσότερες από τις 10.000 διαφημιστικές πινακίδες ήταν παράνομες.
Ακολούθησε η απαγόρευση των υπαίθριων διαφημίσεων στους οδικούς άξονες για λόγους ασφαλείας, η απαγόρευση διαφήμισης των καπνικών προϊόντων κ.α.
Έτσι η κραταιά κάποτε ALMA μπήκε σε πορεία παρακμής, ενώ σήμερα εμφανίζεται ως «λυθείσα και τελούσα υπό εκκαθάριση».
Ωστόσο οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Φ. Βρυώνη συνεχίστηκαν. Το 2013 φέρεται να εξαγόρασε (ο ίδιος το είχε διαψεύσει) από το ΚΚΕ τη συχνότητα του 902, που εξελίχθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Έψιλον και στη συνέχεια μεταβιβάστηκε στον Ιβάν Σαββίδη που το μετονόμασε σε Open.
Παράλληλα, αναπτύχθηκαν νέα «προπύργια» με εισαγωγές και τηλεπωλήσεις διαφόρων προϊόντων, από τις σόμπες kumtel μέχρι παπούτσια και κρέμες.
Τα σφυριά που… δεν χτύπησαν
Σε κάθε περίπτωση, μετά την «πτώση» στο επίκεντρο βρέθηκε το «στρατηγείο» της ALMA και των άλλων δραστηριοτήτων του επί της Λεωφόρου Πέτρου Ράλλη 10 στην περιοχή του Ρουφ.
Στις 11 Μαΐου 2022 το πολυώροφο βιομηχανικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας 5.484,08 τ.μ. που αναπτύσσεται σε οικόπεδο 1.620,98 τ.μ. είχε προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί με επισπεύδουσα την Cepal και με τιμή εκκίνησης 1,93 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση το κτήριο αποτελείται από υπόγειο 1.081,02 τ.μ., ισόγειο 1.192,86 τ.μ., ημιώροφο του ισογείου 290,17 τ.μ., πρώτο όροφο, 1.192,86 τ.μ., ημιώροφο του πρώτου ορόφου 369,92 τ.μ., δεύτερο όροφο, 1.168,21 τ.μ. και δύο ημιώροφους του δευτέρου ορόφου 180,60 τ.μ. και 470,33 τ.μ. αντίστοιχα.
Αυτός ο πλειστηριασμός δεν έγινε ποτέ καθώς οδηγήθηκε σε αναστολή.
Στις 25 Μαΐου 2022, όμως, δημοσιεύθηκε νέος πλειστηριασμός για το ίδιο ακίνητο, με επισπεύδουσα την ιδιώτη Ε.Κ. για οφειλή ύψους 19.496,40 ευρώ πλέον τόκων και εξόδων εκτέλεσης. Η τιμή εκκίνησης είχε οριστεί σε 1.114.000 ευρώ.
Και αυτός ο πλειστηριασμός ωστόσο οδηγήθηκε σε αναστολή κατόπιν ανακοπής που κατέθεσε η ALMA στο Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Η εταιρεία ζήτησε να επιτραπεί η ελεύθερη πώληση του ακινήτου και το δικαστήριο, στις 11 Αυγούστου 2022, έκανε δεκτό το αίτημα, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον για εξαγορά του που προέκυπτε από έγγραφο της εταιρείας «ΚΑΠΑ ΛΑΜΔΑ ΩΜΕΓΑ Μ. Ε.Π.Ε.» και μάλιστα έναντι τιμήματος 1.140.000 ευρώ. Η προϋπόθεση ήταν η συναλλαγή να ολοκληρωθεί 10 μέρες πριν τον πλειστηριασμό της 21ης Δεκεμβρίου 2022.
Ποιος πήρε το ακίνητο;
Η εν λόγω ενδιαφερόμενη εταιρεία «ΚΑΠΑ ΛΑΜΔΑ ΩΜΕΓΑ Μ. Ε.Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ALOE di CRETA» συστάθηκε το Νοέμβριο του 2014, είναι διαφημιστική και εταιρεία προώθησης προϊόντων, με διαχειριστή τον Βούλγαρο Α. Η. ενώ εδρεύει στο κτήριο της…Πέτρου Ράλλη 10.
Κατά τη χρήση του 2021 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 9,1 εκατ. ευρώ, με τα μικτά κέρδη να διαμορφώνονται σε 3,33 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει μάλιστα από την τελευταία τροποποίηση καταστατικού που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 ως μοναδική εταίρος της «ALOE di CRETA» εμφανίζεται η Ε.Κ., επισπεύδουσα του δεύτερου πλειστηριασμού.
Παρά τη δικαστική απόφαση όμως, δεν είναι αυτή η εταιρεία που απέκτησε τελικά το συγκεκριμένο ακίνητο. Γιατί με βάση την Έκθεση Ελεύθερης Εκποίησης της αρμόδιας συμβολαιογράφου με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 2022, το ακίνητο κατακυρώθηκε στην «ARIA-ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» με διακριτικό τίτλο «ARIA Ε.Π.Ε.» στην τιμή των 1.225.400 ευρώ.
Έτσι με γνωστοποίηση της συμβολαιογράφου στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 ανακοινώθηκε ότι «ο πλειστηριασμός που ορίστηκε να διενεργηθεί στις 21-12-2022 δεν θα πραγματοποιηθεί»…
Ποια είναι όμως η «ARIA Ε.Π.Ε.» η οποία εδρεύει επί του κτηρίου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασιλέως Κωνσταντίνου 2, δίπλα στο Παναθηναϊκό Στάδιο;
Είναι και αυτή διαφημιστική, συστάθηκε τον Μάρτιο του 2015 και κατά τη χρήση του 2021 έκανε κύκλο εργασιών 1,53 εκατ. ευρώ με τα κέρδη προ φόρων να ανέρχονται σε 97.159 ευρώ.
Η εταιρεία έχει διαχειριστή τον Ιταλό Α. Ζ., ο οποίος είναι επίσης διαχειριστής της «ΑΛΦΑ PRODUCTION ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», με έδρα στην… Π. Ράλλη 10. Κατά την τελευταία τροποποίηση καταστατικού της «ARIA Ε.Π.Ε.» ως πληρεξούσια και αντίκλητος του Ιταλού Α.Ζ. εμφανίζεται και πάλι η Ε. Κ., επισπεύδουσα του δεύτερου πλειστηριασμού.
Όσο για το ακίνητο στη Β. Κωνσταντίνου 2, φέρεται, τουλάχιστον κατά το παρελθόν, να στέγαζε δραστηριότητες του Φίλιππου Βρυώνη…
Διαβάστε ακόμη
Σωκράτης Κόκκαλης: Τέλος εποχής – Γιατί η Intracom μετατρέπεται σε εταιρεία επενδύσεων