search icon

business stories

«Φαιστός»: Η συμπόρευση των ισχυρών και το σερί 5 επενδύσεων μέσα σε 10 μήνες με φόντο το 5G

Οι τεχνολογικές εταιρείες που μπήκαν στο χαρτοφυλάκιο του Phaistos Investment Fund (5G Ventures), με επενδυτές την ΕΑΤΕ, τον όμιλο ΟΤΕ/Deutsche Telekom και τα Family Offices Μαριάννας Λάτση και Δημήτρη Δασκαλόπουλου

Η τεχνολογία βρίσκεται μόνιμα τους τελευταίους μήνες στα επενδυτικά «μόνιτορ» ισχυρών επιχειρηματιών, ειδικότερα δε οι εταιρίες που αξιοποιούν τις δυνατότητες τις οποίες προσφέρει το υπερδίκτυο 5G.

Με «όχημα» το Phaistos Investment Fund, υπό την διαχείριση της 5G Ventures και CEO τον Αντώνη Τζωρτζακάκη, η «ομάδα» της EATE, των Family Offices Μαριάννας Λάτση και Δημήτρη Δασκαλόπουλου και του ομίλου ΟΤΕ/Deutsche Telekom, φαίνεται ότι δεν παρέκκλινε από τα χρονοδιαγράμματα και προχώρησε στην 5η συμφωνία της μέσα σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 10 μηνών, σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σε ένα περιθώριο, δηλαδή από τις αρχές Ιουνίου του 2022, μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2023.

Πιο πρόσφατο «χτύπημα» του Ταμείου «Φαιστός» προήλθε από την επένδυση του στην super-tech εταιρία σχεδιασμού 5G microchips, EdgeQ.

Προηγήθηκαν τον ίδιο μήνα, για την ακρίβεια λίγες ημέρες νωρίτερα, η καινοτόμα ελληνική SafeSize και τον Φεβρουάριο η Pandas.io, ενώ το 2022 καταγράφηκαν οι δυο πρώτες επενδύσεις του «Φαιστός» με μειοψηφική συμμετοχή, τον Ιούνιο στην Αμερικανική Matternet Inc. και με την είσοδο του περασμένου Σεπτεμβρίου στην OQ Technology με έδρα της το Λουξεμβούργο.

Τα ποσά δεν ανακοινώθηκαν, ωστόσο είναι γνωστό ότι κατά το πρώτο closing του fund αντλήθηκαν κεφάλαια πάνω από 100 εκατ. ευρώ, με την προοπτική να προχωρήσει σε έναν διψήφιο αριθμό deals, με μέσο ύψος επενδύσεων ανάμεσα στα 5 με 7 εκατ. ευρώ, αλλά χωρίς το «όριο» αυτό να θεωρείται δεσμευτικό.

Τον Οκτώβριο του ’22 το «Φαιστός» ήταν με 2 εταιρίες στη φάση του due diligence και με άλλες 3 στο στάδιο της εξέτασης για προκαταρκτική έγκριση, δίχως να είναι γνωστό ποιες και από τότε πραγματοποιήθηκαν –και ανακοινώθηκαν- οι 3 επενδύσεις, από το σύνολο των 5 που έχουν γίνει ως τώρα.

Επιπλέον, υπογράφηκε προ ημερών μνημόνιο συνεργασίας της ΘΕΚ Α.Ε. (Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο) και της Συμμετοχές 5G Α.Ε. για τη διερεύνηση της  προοπτικής σχηματισμού ενός Joint Venture (JV) για την ανάπτυξη και λειτουργία ιδιωτικού δικτύου 5G (Private 5G) και την παροχή υπηρεσιών ICT στον τομέα των Logistics στο Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο.

Με ανοικτά «ραντάρ»

Οι αναζητήσεις δεν σταματούν. Τα «ραντάρ» του Phaistos Investment Fund παραμένουν διαρκώς ανοικτά και είναι προφανές ότι διοίκηση και επενδυτές «λοκάρουν» νέους επενδυτικούς στόχους, με πολλές πιθανότητες να υπάρξουν σύντομα και άλλες συμφωνίες, εντός του 2023.

Πόσο μάλλον, όταν αρχικά είχαν τεθεί υπό αξιολόγηση περισσότερες από 50 εταιρίες πριν επιλεγούν όσες πιστεύεται ότι πληρούν τα κριτήρια του Επενδυτικού Ταμείου, όχι απαραίτητα startups με την κλασσική έννοια του όρου, όπως είχε τονιστεί…

Στους κλάδους που ενδιαφέρουν, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται αυτοί του cyber security και IoT, retail, chip manufacturing κ.ά.
Υπενθυμίζεται, ότι το «Φαιστός» έχει ως βασικό χρηματοδότη του το Ελληνικό Δημόσιο –με την αξιοποίηση του 25% των εσόδων από την δημοπρασία για τις άδειες 5G- και μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησής του στους επενδυτές του συμπεριλαμβάνονται:
η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE) ως Leading Anchor Investor, εκπροσωπώντας το ελληνικό δημόσιο, ο όμιλος ΟΤΕ/Deutsche Telekom, το Latsco Family Office της Μαριάννας Λάτση και το Family Office του Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

Οι νέες θυγατρικές

Η «ακτινογραφία» των 5 επενδύσεων Επενδυτικού Ταμείου με φόντο το 5G παρουσιάζει πολύπλευρο ενδιαφέρον. Ένας σημαντικός λόγος για το οποίο συμβαίνει αυτό, η ίδρυση νέων θυγατρικών εκ μέρους κάποιων εκ των εταιριών του χαρτοφυλακίου του στην Ελλάδα.

Στην EdgeQ το «Φαιστός» συνεπένδυσε (series B financing round), μαζί με επενδυτικά κεφάλαια κυρίως από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρία η οποία έχει αναπτύξει καινοτόμα τεχνολογικά λύση που επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G. Στελεχώνεται από επαγγελματίες με πολυετή εμπειρία στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εξειδικευμένων ολοκληρωμένων κυκλωμάτων σε κορυφαίες πολυεθνικές επιχειρήσεις του χώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνεργάζεται με την Vodafone, ενώ στο πλαίσιο της επένδυσης του «Φαιστός», η EdgeQ προχώρησε στην ίδρυση της EdgeQ Greece.

H ελληνική startup SafeSize εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων και όπως αναφέρεται στην σχετική ενημέρωση η λύση της έχει βοηθήσει περισσότερους από 20 εκατ. καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να κάνουν την κατάλληλη επιλογή παπουτσιού. Τα νέα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τον γύρο χρηματοδότησης με την συμμετοχή του «Φαιστός» (15 εκατ. ευρώ) θα επενδυθούν στην έρευνα και ανάπτυξη νέων τεχνολογικών λύσεων που λειτουργούν σε περιβάλλον retail και εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες των προηγμένων δικτύων 5G και στην ενίσχυση της παρουσίας της εταιρίας στις διεθνείς αγορές.

Τέσσερις διεθνώς κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες περιλαμβάνονται στην λύση της Pandas.io, νεοφυούς ελληνικής εταιρίας επίσης, η οποία αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής μεταχειρισμένων smartphones και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώληση τους. Το «Φαιστός» επένδυσε σε αυτήν μαζί με διεθνείς επενδυτές από Ευρώπη και ΗΠΑ…

Η OQ Technology είναι μια καινοτόμα spacetech εταιρεία από το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις Internet of Things σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη. Επικεφαλής σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης (Series A funding round) ήταν το Επενδυτικό Ταμείο Φαιστός και η Wa’ed Ventures, το ταμείο επιχειρηματικών κεφαλαίων της Saudi Aramco. Ίδρυσε με την σειρά της θυγατρική στην Ελλάδα, με την επωνυμία OQ Technology Hellas, με έδρα τη μονάδα Corallia του Ερευνητικού Κέντρου «Αθηνά»

Το σερί των επενδύσεων του «Φαιστός» είχε ξεκινήσει από την Matternet (series B financing round), η οποία εδρεύει στις Η.Π.Α, με ιδρυτή τον ταλαντούχο Έλληνα Ανδρέα Ραπτόπουλο και παρέχει υπηρεσίες μικρο-μεταφορών (π.χ. ιατρικού και βιολογικού υλικού) με τη χρήση drones σε αστικές περιοχές στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και έχει ήδη πραγματοποιήσει 20.000 εμπορικές πτήσεις. Στο πλαίσιο της συμφωνίας για την πραγματοποίηση της επένδυσης, η Matternet προχώρησε και αυτή στην ίδρυση θυγατρικής στην Ελλάδα (Matternet Europe) για το σύνολο των δραστηριοτήτων της στην Ευρώπη.
Στην συγκεκριμένη μάλιστα εκτός από το «Φαιστός» έχουν επίσης επενδύσει η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η Swiss Post.

Διαβάστε ακόμη

Από Μεγάλη Πέμπτη έως και Δευτέρα του Πάσχα η μεγάλη δοκιμασία του ηλεκτρικού συστήματος

Market Pass: Aπό σήμερα νέες πιστώσεις σε 700.000 νοικοκυριά

ΝΔ: Ανάκτηση δυνάμεων μετά τα Τέμπη – «Κλείνουν» έως την Παρασκευή τα ψηφοδέλτια

Exit mobile version