© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Την άποψη ότι η πανδημία συνέβαλε στη δημιουργία πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού μεταξύ των εκπροσώπων της startup σκηνής εκφράζει ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού hub καινοτομίας EIT Digital για Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Φεντερίκο Μένα.
«Καθώς ο καθένας εργάζεται από απόσταση, δεν έχει σημασία αν η επιχείρησή σου είναι στη Silicon Valley, στην Αθήνα ή σ’ ένα μικρό χωριό οπουδήποτε στην Ευρώπη – όλοι είναι συνδεδεμένοι», αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο «business stories», εστιάζοντας στις ομοιότητες και τις διαφορές που εμφανίζουν τα τέσσερα οικοσυστήματα, αλλά και στην αύξηση της συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα «ΕIT Digital 2022».
– Είστε επικεφαλής για Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του κάθε οικοσυστήματος, ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές τους;
Μπορούμε να δούμε πολλές κοινές τάσεις στις τέσσερις χώρες: ισχυρά πανεπιστήμια, μια πολύ ενεργή startup σκηνή και, τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, μια αυξανόμενη ζήτηση για εταιρικό ψηφιακό μετασχηματισμό. Σε ό,τι αφορά τις διαφορές, βλέπω μια ισχυρότερη θεματική εστίαση στην ψηφιακή βιομηχανία και τις ψηφιακές πόλεις στην Ιταλία, ενώ η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα έχουν έντονη ζήτηση για καινοτομία στην ψηφιακή οικονομία. Τόσο η Ιταλία όσο και η Ελλάδα έχουν, επίσης, ένα ισχυρό οικοσύστημα συνεργατών στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Ολες οι χώρες δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας (AI, Cybersecurity, Networking, IoT κ.λπ.).
– Σε ποιους τομείς επενδύει το EIT Digital και ποιες ελληνικές startups έχετε ξεχωρίσει σε καθέναν από αυτούς;
Το EIT Digital στρατηγικά συγκεντρώνει τις επενδύσεις του σε επιλεγμένους τομείς με σημαντική ευρωπαϊκή συνάφεια και ανθρώπινο δυναμικό που φέρει ηγετικές ικανότητες:
■ Ψηφιακή τεχνολογία: εφευρίσκοντας το ψηφιακό μέλλον με τεχνολογίες που παρέχουν ασφαλείς και έξυπνες επικοινωνίες.
■ Ψηφιακή ευημερία: προστατεύοντας την υγεία για τους νέους, τους επαγγελματίες και τους ηλικιωμένους, μέσα από την ανάλυση δεδομένων αισθητήρων.
■ Ψηφιακή βιομηχανία: ο ψηφιακός μετασχηματισμός της βιομηχανίας, από την παραγωγή στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο λιανικό εμπόριο.
■ Ψηφιακές πόλεις: εξυπηρέτηση των πόλεων με ψηφιακές τεχνολογίες που ασχολούνται με την αστική κινητικότητα, την εμπλοκή των πολιτών και την ασφάλεια της πόλης.
■ Ψηφιακή οικονομία: το disruption των ψηφιακών συναλλαγών και των ιδρυμάτων με τεχνολογίες που επιτρέπουν διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, ασφάλεια και εμπιστοσύνη.
– Πόσο επηρέασε η πανδημία τη νεοφυή επιχειρηματικότητα;
Η πανδημία πράγματι επηρέασε τη startup σκηνή, όπως και κάθε άλλη πτυχή της οικονομίας και της κοινωνίας. Οι εμπλεκόμενοι είναι προσαρμοσμένοι στις νέες καταστάσεις. Το κύριο ενδιαφέρον τους είναι να προχωρήσουν την ιδέα τους, να χτίσουν ένα βιώσιμο προϊόν και να συμβάλουν στην αλλαγή του κόσμου προς το καλύτερο, οπότε μετά από μια αρχική διακοπή οι περισσότεροι από αυτούς προσαρμόστηκαν στη νέα κανονικότητα και κατάφεραν να συνεχίσουν να χτίζουν τις επιχειρήσεις τους και μερικές φορές ακόμη και να βρουν τη νέα λύση που στοχεύει στην καταπολέμηση της πανδημίας. Επιπλέον, η πανδημική κατάσταση συνέβαλε στη δημιουργία πιο ισότιμων όρων ανταγωνισμού. Καθώς ο καθένας εργάζεται από απόσταση, δεν έχει σημασία αν η επιχείρησή σου είναι στη Silicon Valley, στην Αθήνα ή σ’ ένα μικρό χωριό οπουδήποτε στην Ευρώπη – όλοι είναι συνδεδεμένοι.
– Πείτε μας λίγα πράγματα για το πρόγραμμα «ΕIT Digital 2022», το οποίο τρέχει και στην Ελλάδα. Πόσες ήταν οι αιτήσεις από τη χώρα μας και ποιο το αντικείμενό τους;
Στο EIT Digital βοηθάμε στη δημιουργία επιχειρήσεων. Ομάδες που έχουν καλή τεχνολογία, διαθέτουν τα βασικά και είναι πραγματικά έτοιμες να χτίσουν την επιχείρησή τους και να ξεκινήσουν την εταιρεία τους θα πρέπει να έρθουν σε εμάς και να γίνουν μέρος του «Εργοστασίου Καινοτομίας». Η υποστήριξη ξεκινά με το να φέρνουμε σε επαφή συνεργάτες οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία και την επίτευξη των πρώτων βημάτων της εταιρείας, όπως πιθανούς πελάτες και επενδυτές που θα συμβάλουν μέσα από την οικονομική στήριξη. Θέλουμε να υποστηρίξουμε ευκαιρίες με μια πολύ αφοσιωμένη ομάδα που έχει ήδη εντοπίσει και αναπτύξει πρωτοποριακή τεχνολογία και προϊόντα που μπορούν πραγματικά να αρχίσουν να χρησιμοποιούνται με τους πελάτες. Αυτό είναι το «Εργοστάσιο Καινοτομίας». Καθώς διευρύνουμε αυτό το κάλεσμα ζητάμε από αυτές τις ομάδες να έρθουν σε εμάς, ώστε να μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε να δημιουργήσουν ισχυρές δραστηριότητες και να βεβαιωθούμε ότι έχουν μια πολύ επιτυχημένη έναρξη της επιχείρησής τους. Η διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη, αλλά ήμουν πολύ χαρούμενος που είδα μια αύξηση της συμμετοχής από την Ελλάδα, και ιδιαίτερα στους τομείς της ψηφιακής ευημερίας και της χηφιακής οικονομίας.
– Στην Ελλάδα συνεργάζεστε με συγκεκριμένους εταίρους, όπως το Foundation και τη Mellon. Ποιο είναι το πεδίο συνεργασίας; Σχεδιάζετε και άλλες τέτοιες συνεργασίες;
Το EIT Digital είναι ένας πανευρωπαϊκός οργανισμός καινοτομίας που συνδυάζει τη βιομηχανία, τις εταιρείες, τις ΜμΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τους επενδυτές – ολόκληρη τη σκηνή της καινοτομίας. Εχει, επίσης, πολύ ισχυρούς εκπαιδευτικούς εταίρους, τα πανεπιστήμια που παρέχουν όχι μόνο εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά και ισχυρή τεχνική συμβολή στα έργα καινοτομίας. Και έχουμε και τα λεγόμενα RTOs, τα ερευνητικά κέντρα που λειτουργούν σε εθνικό επίπεδο και συμμετέχουν στις καινοτόμες δραστηριότητές μας. Πέρα από τους συνεργάτες που αναφέρατε, συνεργαζόμαστε, επίσης, με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και μια σειρά από startups και ΜμΕ. Το εύρος της συνεργασίας με αυτούς τους οργανισμούς βασίζεται σε δύο πυλώνες: ο πρώτος αφορά την καινοτομία, που σημαίνει να συγκεντρώσουμε τις ομάδες, τις ιδέες, τα βασικά και να δημιουργήσουμε επιχειρήσεις με στόχο να καταστούν μεγάλοι παίκτες. Και για να γίνει αυτό, φυσικά χρειάζεσαι επενδύσεις, αλλά και πελάτες, αγορές και ανθρώπους. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την εκπαίδευση. Επεκτείνουμε συνεχώς το οικοσύστημά μας στην Ελλάδα και συνεργαζόμαστε με όλο και περισσότερους συνεργάτες στους δύο αυτούς πυλώνες.
Διαβάστε ακόμη
Επιχείρηση «βίλες στη Μύκονο»: Φοροδιαφυγή μαμούθ με αδήλωτα ενοίκια και μεσιτικά «φάντασμα»
«Κορωνοπάρτι» φοροδιαφυγής μετά την καραντίνα
Πώς θα πάρετε πίσω πινακίδες του Ι.Χ. σας για τις διακοπές του καλοκαιριού