Με τα πρώτα σημάδια συγκράτησης – τόσο σε όγκο πωλήσεων όσο και στην ανοδική πορεία των τιμών- να έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά ακινήτων, αναρωτιέται κανείς αν αυτή είναι μία καλή περίοδος για επενδύσεις στην ελληνική κτηματαγορά. Η Tonya Kokkolis της eXp Realty είναι κατηγορηματική.
«Ενθαρρύνω τους πιθανούς πελάτες να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας γιατί αυτή η χώρα παραμένει σταθερή – μεταξύ των χωρών της ΕΕ – για επενδύσεις, με καλές δυνατότητες ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» μας είπε στη συζήτηση που είχαμε μαζί της με την ευκαιρία των roadshow που πραγματοποιεί η eXp στην Ελλάδα.
Η άποψή της έχει τη βαρύτητα του ανθρώπου που έχει γνωρίσει την ελληνική κτηματαγορά «από την καλή και από την ανάποδη». Έκανε τα πρώτα βήματα στον χώρο το 2006 και το 2017 μετακόμισε στη Μελβούρνη, με σκοπό τη δημιουργία διαύλου αγοραστών από και προς την Ελλάδα.
Τη ρωτήσαμε πόσο έχει αλλάξει από τότε η ελληνική αγορά ακινήτων.
«Υπήρξαν πολλές όσο και σημαντικές αλλαγές στον χώρο των ακινήτων. Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας ήταν πολύ υψηλότερο, ιδιαίτερα, γύρω από τις επαγγελματικές άδειες και αποζημιώσεις. Υπήρχε νευρικότητα στην αγορά ακινήτων -και έντονη έλλειψη δανεισμού. Με την τηλεργασία και τις ψηφιακές πλατφόρμες ως επιλογές, οι άνθρωποι μπορούμε πλέον να εργαστούμε οπουδήποτε με λιγότερο κόστος λειτουργίας. Επιπλέον, υπάρχουν θετικές οικονομικές προβλέψεις και εξαιρετικές ευκαιρίες επενδύσεων στην Ελλάδα, ενώ πλέον η χώρα μας έχει καταστεί πιο φιλικός προορισμός για επενδύσεις.»
H eXp Realty (θυγατρική της εισηγμένης στο Nasdaq eXp World Holdings) είναι από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αμερικανικές εταιρείες real estate. Έκανε το ντεμπούτο της στην Ελλάδα την άνοιξη, με στόχο η Ελλάδα να αναδειχθεί σε βασικό συστατικό για την ανάπτυξη της εταιρείας στην Ευρώπη, ενώνοντας το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία.
Μάλιστα, η Tonya Kokkolis εκτιμά ότι η δοκιμασία της πανδημίας έκανε την Ελλάδα πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.
«Η πανδημία έχει αποδειχθεί μια ευκαιρία για αλλαγή που έκανε την Ελλάδα πιο ευέλικτη, πιο ευκίνητη και πιο ανθεκτική» τονίζει. «Ο τουριστικός τομέας έχει αναπτυχθεί. Η Ελλάδα γίνεται πιο ασφαλής, πιο φιλόξενη και ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες. Ήταν πάντα ένα εξαιρετικό μέρος για να απολαύσει κάποιος τον ελληνικό τρόπο ζωής, το καταπληκτικό φαγητό και τη φιλοξενία, και αυτές οι προσφορές τώρα ενισχύονται από μια αυξημένη και τεχνογνωσία από τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους ταξιδιών και φιλοξενίας.»
– Σε ποιες περιοχές θα προτείνατε στους πελάτες σας να επενδύσουν και γιατί;
«Τα ακίνητα στην Ελλάδα είναι πιο προσοδοφόρα από ό,τι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες – και η ακίνητη περιουσία θεωρείται η πιο κερδοφόρα βιομηχανία στην Ελλάδα. Επιπλέον, οι ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες θα συνεχίσουν να οδηγούν την ελληνική οικονομία ψηλότερα. Η Αθήνα και τα περίχωρά της θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται, όπως και όλοι οι αστικοί κόμβοι. Τα νησιά θα έχουν πάντα ισχυρές επιδόσεις λόγω του τουρισμού – οποιαδήποτε ύφεση είναι πιθανό να είναι βραχυπρόθεσμη. Οι περιφερειακές περιοχές έχουν ενισχυθεί από τις αλλαγές στον τρόπο ζωής που επέφερε η πανδημία. Θα περίμενε κανείς ότι η απόδοση της επένδυσης θα συνεχίσει να κυμαίνεται γύρω στο όριο του 8%-10%. Μακροπρόθεσμα θα περίμενε κανείς πολύ υψηλότερη απόδοση.»
– Η τρέχουσα οικονομική και γεωπολιτική αναταραχή μπορεί να επηρεάσει την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων;
«Κατά τη διάρκεια αυτών των πρωτόγνωρων εποχών, η ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων μπορεί να έχει αλλάξει, ωστόσο παραμένει συνολικά θετική και συνεχίζει να καθοδηγείται έντονα από τους διεθνείς επενδυτές. Ορισμένες χώρες έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλες, προφανώς, και πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ αυτών. Το επιχειρηματικό μας μοντέλο εστιάζει στο να φέρει περισσότερους επενδυτές και κεφάλαια στην Ελλάδα.»
Διαβάστε ακόμη
Η κρίση γεννάει κροίσους στη Ναυτιλία
Νότια της Αττάλειας θα «τρυπήσει» το Αμπντουλ Xαμίτ Χαν – Βολές κατά Ερντογάν
UBS: Τι εκτιμά για επιτόκια, ύφεση, κατανάλωση – Οι επενδυτικές επιλογές