Όποιος ασχολείται αρκετά με το έργο του κορυφαίου Αναγεννησιακού καλλιτέχνη Λεονάρντο ντα Βίντσι, πιθανότατα, γνωρίζει ότι ο πιο διάσημος πίνακας του Ιταλού εικαστικού, η περίφημη Μόνα Λίζα που κρέμεται στον τοίχο της αίθουσας 711 του Λούβρου, παρέμενε παντελώς άγνωστος στο ευρύ κοινό μέχρι τη δεύτερη δεκαετία του 20ου αιώνα. Όταν, όμως, ο Ιταλός εθνικιστής Vincenzo Peruggia τόλμησε να κλέψει τον πίνακα το 1911 και να τον φυγαδεύσει στη Φλωρεντία, ένας ολόκληρος μύθος γύρω από αυτό το, αδιαμφισβήτητο, αριστούργημα του 15ου αιώνα, άρχισε να πλέκεται και να ανθίζει, εξακολουθώντας να συναρπάζει αλλά και να επηρεάζει τους ανθρώπους μέχρι και τις μέρες μας.
Σήμερα, ο τρόπος κατά τον οποίο δημιουργούνται θρύλοι γύρω από σημαντικές στιγμές της παγκόσμιας τέχνης είναι πολύ πιο ταχύς και πολύ πιο απλός από όλα αυτά. Η διεθνής εμβέλεια της τηλεόρασης αρχικά, και έπειτα η εξάπλωση της τεχνολογίας και η εφεύρεση του διαδικτύου, άνοιξαν πολλαπλές πόρτες, τόσο στη βαθιά ασημαντότητα, όσο και στη συγκινητική ιδιοφυΐα, παίζοντας καθοριστικό ρόλο στα καθημερινά μας ερεθίσματα και, βέβαια, στην γοργή διάδοση κάθε πληροφορίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Και μπορεί το σύμπαν των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μαζί με τον αχανή κόσμο των influencers με τα ατελείωτα ποσταρίσματα και τις άπειρες selfie να έχει μία βιασύνη και μία προχειρότητα που θα τρόμαζε ακόμα και τη θεωρία του David Fincher περί Single Serving Friend στο Fight Club, ωστόσο, δεν είναι ψέματα ότι τα social media έχουν βοηθήσει στο να έρθουμε σε επαφή με πράγματα που σε άλλες εποχές, ενδεχομένως, να μην ανακαλύπτατε ποτέ, βοηθώντας τις πιο φρέσκιες γενιές να κατανοήσουν και να αγαπήσουν δεδομένα που είναι αρκετά μακριά από τις δικές τους ζωές.
Έξι πίνακες, λοιπόν, που ακόμα κι όσοι δεν γνωρίζουν τίποτα για την ευρωπαϊκή τέχνη, έχουν δει τουλάχιστον μία φορά κάπου στη ζωή τους, στο διαδίκτυο ή στο Instagram, έξι σπουδαία έργα τέχνης που ακόμα κι όσοι δεν ξέρουν καν το όνομα του δημιουργού τους έχουν μαγευτεί έστω και στιγμιαία από την ανείπωτη ομορφιά τους. Άλλωστε αυτό είναι η μεγάλη τέχνη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Κάτι μεγαλύτερο από τον χρόνο και την ίδια τη ζωή.
Διαβάστε τη συνέχεια στο travel.gr