Συνολικά εννέα παρεμβάσεις απόρριψης του σχεδίου εξυγίανσης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. που έχει καταρτίσει η Τράπεζα Πειραιώς κατατέθηκαν στην εκδίκαση για την υπαγωγή της εταιρείας στο άρθρο 106β, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, ενώ μία παρέμβαση υπέρ αυτού κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως μεταδίδει η voria.gr, επί της διαδικασίας, παρέμβαση κατά του σχεδίου της Τράπεζας πραγματοποίησε αρχικά η Hellenic Agri Group σε συνέργεια με το Σωματείο Τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζοντας αφενός πως η Τράπεζα «ουδέποτε απάντησε απορριπτικά στις προτάσεις» που κατέθετε το επενδυτικό fund, αφετέρου ότι με το πλάνο της Πειραιώς τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΒΖ θα μεταφερθούν στη Σερβία και θα υπάρξει «απόλυτο πάγωμα της παραγωγής στην Ελλάδα για μία 3ετία». Απόρριψη του σχεδίου εξυγίανσης ζήτησαν μεμονωμένα τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι επεσήμαναν πως οι σπόροι της φετινής σοδειάς διανεμήθηκαν από το fund του Lucas Fecker.
Τρεις απορριπτικές παρεμβάσεις πραγματοποίησαν συνολικά 99 πρώην εργαζόμενοι της βιομηχανίας ζητώντας διευκρινίσεις για το ποσό που έχει προβλεφθεί σχετικά με τις αποζημιώσεις των απολύσεων. Αίτηση απόρριψης κατέθεσαν, ακόμη, ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων, ο συνήγορος του οποίου υποστήριξε πως ο οργανισμός θα πληγεί, καθώς είναι αρμόδιος για την άρδευση εκατομμυρίων στρεμμάτων, η ΔΕΗ Α.Ε., για οφειλές άνω των 500.000 ευρώ, η αποπληρωμή των οποίων διακόπηκε από τον Ιανουάριο του 2019, το Ελληνικό Δημόσιο για χρέη άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, με τον συνήγορο να εκτιμά πως με την εξυγίανση το δημόσιο θα απολέσει μεγάλο ποσοστό εσόδων και ο ΕΦΚΑ για οφειλές άνω των 3 εκατ. ευρώ, που σταμάτησαν να αποπληρώνονται τον Νοέμβριο του 2018.
Παρέμβαση υπέρ του σχεδίου εξυγίανσης κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, υποστηρίζοντας αρχικά πως ο Lucas Fecker «επιχειρεί απλώς να διατηρεί επαφές» και «συντηρεί μία νεφελώδη κατάσταση», η οποία αποβλέπει στο να «μποϋκοτάρει την οποιαδήποτε συμφωνία εξυγίανσης και να έρθει ως λευκός ιππότης να την αποκτήσει». Παράλληλα, οι συνήγοροι επεσήμαναν πως, βάσει του σχεδίου, υπάρχει ποσό της τάξης των 5 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των πρώην εργαζομένων, τονίζοντας πως με την εξυγίανση θα αποζημιωθούν με μεγαλύτερο ποσό χρημάτων σε σχέση με ένα σενάριο πτώχευσης.
Ένταση, μάλιστα, δημιουργήθηκε την ώρα που κατέθετε ως μάρτυρας ένας τευτλοπαραγωγός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας. Ο ίδιος εξέφρασε την απόγνωσή του για τη φετινή σοδειά και το μέλλον των καλλιεργητών, με τους συναδέλφους του, που παρακολούθησαν όλη τη διαδικασία, να διερωτώνται αγανακτισμένοι εντός της αίθουσας «τι θα γίνει με εμάς;». Δύο εκ των τευτλοπαραγωγών αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν μετά από υπόδειξη της έδρας.
Πλέον, αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου για το αν θα προχωρήσει το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΒΖ Α.Ε.