search icon

business stories

Ευρωσύμβουλοι: Νέο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης σε τρεις άξονες

Οι συζητήσεις με ξένο fund και οι εξαγορές - Τι αναφέρουν οι Πάρις Κοκορότσικος και Στάθης Ταυρίδης

Το νέο στρατηγικό σχέδιο της Ευρωσύμβουλοι και την επέκταση της σε νέες δραστηριότητες ανέλυσε η διοίκηση της εισηγμένης, η οποία έχει ήδη οδηγηθεί σε ένα σημαντικό come back.

Ο πρόεδρος και CEO Πάρις Κοκορότσικος και ο Αντιπρόεδρος και CEO Στάθης Ταυρίδης, ιδρυτές της και από τους βασικούς μετόχους της εταιρείας συμβούλων, αναφέρθηκαν στους 3 κλάδους- «άξονες» για την ανάπτυξη της (Ψηφιακός Μετασχηματισμός/τεχνολογία, ανθρώπινο δυναμικό/business process outsourcing, ενέργεια), τις επικείμενες εξαγορές εταιρειών επάνω στα αντικείμενα του ενδιαφέροντος της, αλλά και στην προοπτική της συνεργασίας της με ξένο fund με ενδεχόμενη συμμετοχή του σε μελλοντική της ΑΜΚ (σ.σ. με τις πληροφορίες από την αγορά να μιλούν για συζητήσεις με επενδυτές από τις ΗΠΑ).

Μάλιστα, αποκάλυψαν ότι η πρώτη σχετική ανακοίνωση θα έρθει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023.

«Η εταιρεία είναι 20 χρόνια στο χρηματιστήριο, αλλά πάνω από μια δεκαετία λόγω της κρίσης που, ουσιαστικά απείχαμε από τέτοιου είδους εκδηλώσεις, θεωρώντας ότι και αυτή είχε τα προβλήματα της και η αγορά ήταν ταλαιπωρημένη. Εδώ μια 3ετία έχουμε περάσει σε φάση σταδιακής ανάκαμψης. Από πέρσι έγινε πιο έντονη, φέτος τα αποτελέσματα μας χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα θετικά στοιχεία και πλέον η ίδια εικόνα προβλέπεται για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο κ. Ταυρίδης πριν δώσει την «σκυτάλη» στον κ. Κοκορότσικο για την ανάλυση του πλάνου.

Ο πρόεδρος της Ευρωσύμβουλοι μίλησε για μια πορεία 33 ετών εντός και εκτός συνόρων με έμφαση στα διεθνή έργα και σε τομείς όπως η καινοτομία, η ενέργεια και η τεχνολογία, που τώρα βρίσκονται στο επίκεντρο όλων των προγραμματισμών και των κατευθύνσεων της Ελλάδας της Ε.Ε., δικαιώνοντας τις επιλογές της.

Στους 3 βασικούς άξονες των υπηρεσιών της συμπεριέλαβε:

Σύμφωνα με την διοίκηση, η Ευρωσύμβουλοι διανύει μια φάση κατά την οποία κεφαλαιοποιεί την γνώση της για την μετεξέλιξη της, που βασίζεται στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις και ιδιωτικό τομέα.

Η επόμενη μέρα

«Η επόμενη μέρα της Ευρωσύμβουλοι είναι η προσπάθεια της να μετατραπεί σε ένα one stop shop παροχής υπηρεσιών. Αυτό που μας χαρακτηρίζει και μας διαφοροποιεί από αρκετές άλλες εταιρείες του κλάδου είναι ότι δεν κάνουμε μελέτες, για να τις παραδώσουμε και να φύγουμε. Ασχολούμαστε με την υλοποίηση του πλάνου, με την παραγωγή έργου δίπλα στον πελάτη. Είτε πρόκειται για έναν διεθνή οργανισμό, μια κυβέρνηση, είτε για μια εταιρεία είμαστε μέσα στον μηχανισμό.

Διαθέτουμε εξειδίκευση σε θέματα καινοτομίας, πράσινης μετάβασης, εξοικονόμησης ενέργειας, απανθρακοποίησης που σήμερα απασχολούν όλο τον κόσμο. Η εταιρεία δεν έχει αφήσει τον διεθνή της βραχίονα και όταν παρατηρείται μείωση έργου στην Ελλάδα κρατάει την θέση της», πρόσθεσε ο Πάρις Κοκορότσικος.

Θεωρεί ότι η αλλαγή της εικόνας της χώρας απέφερε πολλές εξαγορές και επενδυτικές πρωτοβουλίες, απόρροια του ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκε γενικότερα για ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Όλο το νέο μας σχέδιο βασίζεται στην βαθιά γνώση του ελληνικού επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Όταν συζητάμε με εταιρείες και ομίλους, παράδειγμα από την Αμερική, ή τα Εμιράτα, αναγνωρίζουν την προστιθεμένη αξία της γνώσης και της τεχνογνωσίας μας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας», ήταν το σχόλιο του, πλέκοντας το εγκώμιο της σταθερής διοικητικής ομάδας, που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο αίμα, στήριξε την εταιρεία και πέτυχε την αναδιοργάνωση της.

Εξαγορές και cross selling

Για τον πρώτο από τους 3 κλάδους στους οποίους σκοπεύει να επενδύσει η εισηγμένη -πέρα από την οργανική ανάπτυξη της- και με εξαγορές, το Digital Transformation, αποκάλυψε:

«Διαθέτουμε ήδη μια μικρή ομάδα, αλλά λόγω της τοποθέτησης μας σε αρκετούς χώρους, στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, με μια αντίστοιχη εξαγορά το cross selling θα εξυπηρετήσει καλύτερα αυτές τις υπηρεσίες».

Η προσοχή είναι στραμμένη, αυτονόητα, στα χρηματοδοτούμενα έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.

«Δεύτερος τομέας στον οποίο στοχεύουμε να επεκταθούμε είναι αυτός του ανθρώπινου δυναμικού και το business process outsourcing. Μεγάλες επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ και δημόσιο έχουν ανάγκη από εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό και ολοκληρωμένες ομάδες εργασίας για να υλοποιούν συγκεκριμένα έργα. Υπάρχει πρόβλημα στην εξεύρεση του, διότι έφυγε κόσμος στο εξωτερικό σε παραγωγικές ηλικίες και έχουν αδειάσει πολλές θέσεις», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωσύμβουλοι.

Για τον τρίτο τομέα, την ενέργεια, υπενθύμισε ότι η εταιρεία υπήρξε πρωτοπόρος από το 1990 σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας και ενεργειακών υπηρεσιών, που σήμερα έχουν περιέλθει σε πρώτη ζήτηση, για τους γνωστούς λόγους, με τα κριτήρια ESG να αποτελούν προϋπόθεση για σημαντικές επενδύσεις.

«Πέρα από το συμβουλευτικό master plan των ενεργειακών μετατροπών που κάνουμε, χρειαζόμαστε επιπλέον ενίσχυση στο τεχνικό κομμάτι για να παρέχουμε την συνολική υπηρεσία, από τον σχεδιασμό και την αδειοδότηση, έως την υλοποίηση έργων», εξήγησε.

Το fund και η ΑΜΚ

Για τις εξαγορές που θα πραγματοποιηθούν προσεχώς, από τον Ιανουάριο του 2023, θα αξιοποιηθούν μια σειρά οικονομικών πηγών και σε αυτό το σκέλος οι επιλογές είναι:

Τα ίδια κεφάλαια, η πώληση ενός ιδιόκτητου ακινήτου -με συναλλαγή ικανή να αποφέρει περαιτέρω μείωση του δανεισμού των 2,7 εκατ. ευρώ, συν επιπλέον ρευστότητα 1 + εκατ. ευρώ και μια ΑΜΚ από τους νυν μετόχους, με δυνατότητα συμμετοχής από ξένα funds.

«Βαδίζουμε σε καλό δρόμο, είχαμε καλά αποτελέσματα 9μήνου, πολύ καλή ρευστότητα, ανεκτέλεστο 7 εκατ. ευρώ, είμαστε σε διαδικασία υπογραφής νέων συμβάσεων (3 εκατ. ευρώ) και συμμετέχουμε σε πολλούς διαγωνισμούς», εξήγησε ο Αντιπρόεδρος και CEO Στάθης Ταυρίδης, συμπληρώνοντας ότι οι διαγωνισμοί είναι περισσότεροι από αυτούς ίσως που μπορεί να αντέξει η αγορά, σε μια χώρα που παραδοσιακά προσπαθούσε παλαιότερα να απορροφήσει πολύ χαμηλότερα κονδύλια του ΕΣΠΑ και ξαφνικά αναγκάζεται σε μια 7ετία να το πράξει με κεφάλαια ύψους 70 δισ. ευρώ.

Κατά τον ίδιο «ο μηχανισμός δεν έχει αλλάξει, είναι θα έλεγα πιο αδύνατος», παραδέχθηκε δε πως τα έργα αποφέρουν καλή κερδοφορία και επανέλαβε ότι προβλήματα και κινδύνους για την έγκαιρη υλοποίηση έργων προκαλεί η έλλειψη δυναμικού.

«Το timing είναι καλό, έχουμε εμπειρία, διοικητική οργάνωση, τεχνογνωσία. Πάμε σε μια επόμενη μέρα που πιθανόν να συνδυάζει την συμμετοχή μας σε εταιρείες στους 3 χώρους που απευθυνόμαστε. Όχι τυχαίους. Γιατί, δημιουργούν ευκαιρίες και πολλές εταιρείες αναπτύσσονται ραγδαία. Συζητάμε με fund του εξωτερικού, μας έχουν πλησιάσει και θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μέσα από την γνώση της Ευρωσύμβουλοι. Η υπόθεση του fund είναι πολύ ιδιαίτερη. Έχουμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε ένα εργαλείο που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για τις εξαγορές οι οποίες έρχονται. Είναι πιθανή η συνεργασία, δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Δουλεύουμε καιρό το πλάνο. Προοπτικές υπάρχουν. Νιώθουμε ασφαλείς. Αυτή η πορεία είναι δεδομένη για τα επόμενα 6-7 χρόνια…», είπε επίσης.

Τα φετινά αποτελέσματα της εισηγμένης ήρθαν, κατά τον κ.Ταυρίδη, μια χρονιά νωρίτερα από ότι προβλεπόταν στο πλάνο της για το διάστημα 2022-25, με το 25% των εσόδων της να προέρχονται από το εξωτερικό, με τάση για αύξηση 50% στον κύκλο εργασιών και μεγαλύτερη για τα ΕBITDA.

Απάντησε – σε σχετική ερώτηση- ότι είναι δύσκολο να προσδιορισθεί το μερίδιο αγοράς μιας εταιρείας του κλάδου της Ευρωσύμβουλοι, λέγοντας «είμαστε 3 στην Ελλάδα, αν και ο χώρος κυριαρχείται τελευταία χρόνια από τους Big 4. Και αυτοί έχουν φρακάρει από capacity».

Προέβλεψε ότι η εισηγμένη θα καλύψει τις συσσωρευμένες ζημιές παρελθόντων ετών το 2023 και θα καταφέρει από το 2024 να διανείμει μερίσματα στους μετόχους της.

 

Διαβάστε ακόμη

Πώς βλέπουν τώρα τις τάσεις για το εγχώριο real estate κορυφαία στελέχη του κλάδου

Πώς μια βίλα αξίας 4,5 εκατ. ευρώ (με νοικάρη τον Καμμένο) πουλήθηκε 1,1 εκ. ευρώ, η γρουσουζιά που έσπασε στην Ελλάκτωρ και το διαζύγιο στην Τρ. Αττικής

Πλειστηριασμοί: Ποια είναι τα τέσσερα νέα σφυριά σε Μύκονο και Βόρεια Προάστια (pics)

Exit mobile version