«Μια σπίθα φτάνει για να καεί όλος ο κάμπος», έλεγε ο Μάο και αν δεχθούμε τη θεωρία του Κινέζου «Μεγάλου Τιμονιέρη», η υπόθεση του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου ήταν μια «σπίθα» που έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Ηταν τέσσερα χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2018, όταν αυτός ο «κεραυνός» πυροδότησε ισχυρές αναταράξεις τόσο στην Jumbo, της οποίας εκείνος ήταν μέχρι τότε αντιπρόεδρος και δεξί χέρι του Απόστολου Βακάκη, όσο και στο τραπεζικό σύστημα αλλά και γενικότερα στον επιχειρηματικό κόσμο.
Στο επίκεντρο αυτής της υπόθεσης βρέθηκε η εταιρεία Destiny, που επιβεβαιώνοντας το όνομά της σηματοδότησε το… πεπρωμένο του ίδιου του ιδρυτή και μετόχου της…
Θα πρέπει βέβαια να τονιστεί εξαρχής ότι η συγκεκριμένη υπόθεση, που βρισκόταν επί μέρες στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και κυριάρχησε στην επικαιρότητα της εποχής, εδώ και δύο χρόνια τέθηκε στο αρχείο από τη Δικαιοσύνη, καθώς όλες οι ενδελεχείς έρευνες που έγιναν δεν εντόπισαν στοιχεία περί φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Δύο χρόνια πριν, ωστόσο, το κλίμα ήταν εντελώς διαφορετικό…
Η αφετηρία με τα ακίνητα στους Κινέζους
Η αφετηρία αυτής της περιπέτειας ήταν η πλούσια δραστηριότητα της Destiny στις αγοραπωλησίες ακινήτων κυρίως προς Κινέζους πελάτες, με τζίρο που έφτανε και τα 40 εκατ. ευρώ.
Η συγκεκριμένη εταιρεία συστάθηκε τον Μάρτιο του 2015, με μοναδικό μέτοχο και διαχειριστή τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου και την έδρα της να βρίσκεται σε προβεβλημένο ακίνητο επί των λεωφόρων Κηφισίας και Δημοκρατίας στο Νέο Ψυχικό.
Στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονταν η αγορά, πώληση και εκμετάλλευση ακινήτων, η ανέγερση οικοδομών, η μελέτη, επίβλεψη και εκτέλεση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό πάσης φύσεων τεχνικών έργων και η πώληση οριζόντιων ή κάθετων ιδιοκτησιών, η παραγωγή, προμήθεια, εισαγωγή από το εξωτερικό και εμπορία δομικών και λοιπών υλικών κ.λπ.
Ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου κατηγορήθηκε ότι μέσω της εταιρείας του και σε συνεργασία με μεσίτες στη Χώρα των Δράκων προσέγγιζε εύπορους Κινέζους που έβλεπαν την ευκαιρία αφενός να αποκτήσουν ακίνητο στην Ελλάδα, πακέτο με τη «χρυσή βίζα», καθώς το τίμημα ξεπερνούσε τα 250.000 ευρώ, που ήταν το όριο για τη χορήγησή της, αφετέρου, όμως, να μεταφέρουν κεφάλαιά τους σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Οι συναλλαγές γίνονταν μέσω POS ελληνικών τραπεζών που παραδίδονταν στους Κινέζους μεσίτες. Η επιχείρηση real estate άρχισε να μπαίνει στο στόχαστρο των Αρχών του Πεκίνου όταν οι αγοραπωλησίες χτύπησαν κόκκινο και ενώ είχαν επιβληθεί capital controls για την εξαγωγή συναλλάγματος και τις επενδύσεις στο εξωτερικό λόγω και του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Οι συνεχείς καταγραφές μεταφοράς ποσών στο κινεζικό σύστημα διαχείρισης καρτών UnionPay International οδήγησαν σε κινητοποίηση τους αρμόδιους που ξεκίνησαν άμεσα ελέγχους.
Ετσι η Κεντρική Τράπεζα του Πεκίνου απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που είχε ήδη ξεκινήσει τη δική της ξεχωριστή έρευνα, στην ΤτΕ, αλλά και σε ελληνικές συστημικές τράπεζες.
Στο στόχαστρο… όλων και η Jumbo
Ξαφνικά η δραστηριότητα του Ευ. Παπαευαγγέλου βρέθηκε στο στόχαστρο κεντρικών και εμπορικών τραπεζών, σειράς υπηρεσιών, αλλά και της Δικαιοσύνης μετά από παρέμβαση της τότε εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.
Ο ίδιος από τις πρώτες ημέρες που ξέσπασε το θέμα παραιτήθηκε από τη θέση του αναπληρωτή αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της Jumbo, με την εταιρεία να διαψεύδει «ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας» του Ευ. Παπαευαγγέλου. Διευκρινίζοντας παράλληλα ότι «ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας» και ότι ο Ευ. Παπαευαγγέλου «δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της».
Στις αρχές Νοεμβρίου του 2018, ο ίδιος δήλωνε ότι «όλες οι συναλλαγές μας είναι νόμιμες και είµαι έτοιµος να προσκοµίσω όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα αν µε καλέσει».
Εξηγώντας το πώς δρούσε η εταιρεία του σε σχέση με τους Κινέζους πελάτες ανέφερε ότι «αρχικά για να κλείσουν το σπίτι έδιναν µια προκαταβολή. Αυτά τα χρήµατα τα πλήρωναν µε την κάρτα τους. Οι κάρτες αυτές ήταν χρεωστικές, συνδεδεµένες δηλαδή µε τους τραπεζικούς τους λογαριασµούς. Στη συνέχεια έστελναν τα υπόλοιπα χρήµατα µε έµβασµα», ενώ η Destiny έπαιρνε τη νόμιμη προμήθεια.
Τις ίδιες μέρες με εντολή της επικεφαλής της αρμόδιας αρχής δεσμεύονταν οι προσωπικοί του λογαριασμοί προκειμένου να εξεταστεί εάν μέσω των αγοραπωλησιών γινόταν διακίνηση μαύρου χρήματος.
Η πορεία του και η σχέση με τον Βακάκη
Μια σχέση επιχειρηματική αλλά και προσωπική, η οποία άρχισε να χτίζεται από τις αρχές των 90s και άντεξε 28 ολόκληρα χρόνια, ήταν αυτή που συνέδεε τον Ευάγγελο Παπαευαγγέλου με τον επικεφαλής της Jumbo κ. Βακάκη.
Η συμπόρευσή τους ξεκίνησε από το 1990, όταν το οικογενειακό εργοστάσιο παιχνιδιών της ΦΙΝΟ (FINO), που διοικούσε ο Ευ. Παπαευαγγέλου ως τότε, βρέθηκε στην αγκαλιά της Jumbo.
Μαζί έζησαν τη γιγάντωση της αποκαλούμενης ως «βιομηχανίας της χαράς», που ο κ. Βακάκης δημιούργησε το 1986 και εξελίχθηκε στη σημερινή αυτοκρατορία, με τον Ευ. Παπαευαγγέλου να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στην πορεία της.
Μέχρι την παραίτησή του εκείνες τις ταραγμένες μέρες του 2018 ο μέχρι τότε αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Jumbo διατηρούσε την ιδιότητα του εκτελεστικού μέλους του Δ.Σ. της από το 1995 και ήταν ο υπεύθυνος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς.
Η πολυετής συμβολή του Παπαευαγγέλου δεν περιορίζεται σε αυτά. Παραδοσιακός «παιχνιδάς», από την εποχή που η FINO… ξεσήκωνε με τα σιδερένια και λούτρινα κουρδιστά παιχνίδια της τα παιδιά, διέθετε το απαραίτητο know how για να στηρίξει το εγχείρημα του κ. Βακάκη.
Κατά πολλούς, μάλιστα, αποτέλεσε το alter ego ή και τον εξ απορρήτων του. Συνεργάστηκαν στενά, παρότι διαφορετικοί χαρακτήρες, με τον ίδιο να είναι χαμηλών τόνων και να αποφεύγει τη δημοσιότητα…
Το εργοστάσιο που έστησε προ δεκαετιών ο θείος του, Χρήστος Παπαευαγγέλου, στην οδό Κύπρου στην Καλλιθέα, δούλευε στο φουλ στα 60s, όταν ο νεαρός από τον Πτελεό Μαγνησίας φοιτητής στην τότε Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Πειραιά, μυήθηκε στα μυστικά του μαγικού κόσμου των παιχνιδιών από τον ιδρυτή της FINO. Και μετά τον θάνατό του, το 1972, ανέλαβε τα ηνία.
Κατάφερε να αναπτύξει την επιχείρηση κατασκευάζοντας πολλές φορές με μικρές παραλλαγές παιχνίδια που έμοιαζαν με τα εισαγόμενα, εμπνευσμένα και προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα. Η κρίση για τη FINO ωστόσο εμφανίστηκε πολύ πριν ενσκήψει στην ελληνική οικονομία, καθώς λύγισε από τον σκληρό ανταγωνισμό που την έφερε τελικά κάτω από την ομπρέλα της Jumbo.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευ. Παπαευαγγέλου διετέλεσε από το 1992 πρόεδρος των Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών και από το 2006 μέλος των Δ.Σ. του ΕΒΕΑ και του ΣΕΛΠΕ.
Η βίλα Κωστόπουλου και το συγκρότημα του Κούμπα
Δύο από τα πολλά ακίνητα-φιλέτα που αγόρασε ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου με στόχο τη μεταπώλησή τους σε Κινέζους συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας, καθώς ανήκαν σε γνωστά πρόσωπα. Το ένα είναι η βίλα της Φιλοθέης που ανήκε στο παρελθόν στο ζεύγος Πέτρου Κωστόπουλου – Τζένης Μπαλατσινού και η οποία λόγω χρεών είχε περάσει από το 2013 στη Eurobank. Από τότε στο σπάνιο ακίνητο είχε μπει πωλητήριο από τη Eurobank Property Services χωρίς αποτέλεσμα λόγω υψηλού τιμήματος που ξεπερνούσε τα 5 εκατ. ευρώ.
Η βίλα των 1.250 τ.μ. που βρίσκεται σε οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων κατασκευάστηκε σε σχέδια του γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου του Τάσου Ζέππου, εκτείνεται σε τέσσερα επίπεδα (υπόγειο 528 τ.μ., ισόγειο 280 τ.μ., πρώτο όροφο 253 τ.μ. και δεύτερο όροφο 182 τ.μ.) και διαθέτει εξωτερική πισίνα 68 τ.μ. Ο Παπαευαγγέλου τη «χτύπησε» αρχές του καλοκαιριού του 2018 και κατόπιν σκληρών διαπραγματεύσεων κατάφερε να ρίξει το τίμημα στα 4,7 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη βίλα ακόμη φιγουράρει στο χαρτοφυλάκιο της Destiny.
Το δεύτερο «φιλέτο» ήταν το συγκρότημα τεσσάρων ακινήτων του εκλιπόντος επιχειρηματία Γιώργου Κούμπα στο Παλαιό Ψυχικό, που βγήκε στο σφυρί. Επρόκειτο για τέσσερις ημιτελείς κατοικίες εμβαδού 150-187 τ.μ. χτισμένες σε οικόπεδο 1 στρέμματος.
Στην προκειμένη περίπτωση και προφανώς εν όψει του κινδύνου να τις χάσει λόγω πλειστηριασμού, ο Ευ. Παπαευαγγέλου ανέβασε αρκετά τον πήχη του τιμήματος, προσφέροντας 2 εκατ. ευρώ, έναντι 1 εκατ. που ήταν η πρώτη τιμή προσφοράς.
Οι «άνθρακες» και οι νέες δραστηριότητες
Τελικά, μετά από όλες αυτές τις έρευνες διαφόρων αρχών, όπως της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στα φυσικά πρόσωπα της οικογένειας Παπαευαγγέλου και σε συνδεόμενες εταιρείες, δεν εντοπίστηκαν στοιχεία προκειμένου να ασκηθεί δίωξη για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ως αποτέλεσμα, η Δικαιοσύνη έθεσε στο αρχείο το σύνολο των δικογραφιών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η Destiny, ακόμη και εν μέσω αυτής της καταιγίδας δεν σταμάτησε τη δραστηριότητά της. Αντίθετα, διευρύνθηκε, με το παρόν χαρτοφυλάκιό της να περιλαμβάνει ακριβά ακίνητα σε Αττική, Μύκονο και άλλες περιοχές.
Επίσης, τον Ιούνιο του 2020 ο σκοπός της εταιρείας επεκτάθηκε στην παροχή συμβουλών, οργάνωση και εκπόνηση μελετών, παροχή υπηρεσιών μηχανικού και τεχνικού συμβούλου, εκτίμησης ακινήτων, οικονομικού προγραμματισμού, μελέτης, σχεδιασμού και διαμεσολάβησης στη χρηματοδότηση έργων πάσης φύσεως αφορώντων στην ανάπτυξη, αξιοποίηση, εκμετάλλευση και διαχείριση ακινήτων αδιακρίτως φύσεως και οικονομικού προορισμού, μέχρι και ενοικίασης αυτοκινήτων και πάσης φύσεως οχημάτων…
Η πορεία της εταιρείας πάντως αποτυπώνεται στις οικονομικές καταστάσεις της που δείχνουν ότι στην αρχή, το 2015 έκανε τζίρο μόλις 1 εκατ. ευρώ, το 2016 ανέβηκε στα 3,23 εκατ., το 2017 στα 8,2 εκατ. και το 2018 εκτοξεύτηκε στα 39,74 εκατ., με το σύνολο του ενεργητικού να φτάνει τα 72,85 εκατ. και τις προκαταβολές πελατών τα 62,65 εκατ. ευρώ.
Εν μέσω των αναταράξεων του θεωρούμενου ως σκανδάλου, ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2019 έπεσε στα 10,9 εκατ. ευρώ (-284,4%), παραμένοντας ωστόσο κερδοφόρα (καθαρά κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ).
Την επόμενη χρονιά, 2020, ο τζίρος και πάλι εκτοξεύτηκε στα 41,85 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται στα 1,73 εκατ., ενώ στην τελευταία χρήση του 2021 και υπό το βάρος των συνεπειών της πανδημίας, οι πωλήσεις υποχώρησαν στα 13 εκατ. και αντίστοιχα τα καθαρά κέρδη στις 246.879 ευρώ.
Η Τιτάνια Επενδυτική
Οπως αποκαλύπτει το «business stories», τον περασμένο Αύγουστο ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου δρομολόγησε τη διαδικασία εταιρικού μετασχηματισμού και ειδικότερα τη μερική διάσπαση του κατασκευαστικού κλάδου ακινήτων με σύσταση νέας εταιρείας.
Ετσι, στα μέσα του Νοεμβρίου 2022 δημοσιεύτηκε σχέδιο σύμβασης διάσπασης της Destiny Επενδυτική με σκοπό τη σύσταση νέας εταιρείας με την επωνυμία Τιτάνια Επενδυτική.
Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η εταιρεία Destiny IKE έχει αναπτύξει πολυσχιδή δραστηριότητα και κρίνεται αναγκαίο να διαχωριστούν οι κλάδοι των δραστηριοτήτων της και συγκεκριμένα ο κατασκευαστικός της κλάδος σε νέα ανώνυμη εταιρεία.
Επίσης, ότι η συγκεκριμένη εταιρική αναδιάρθρωση συνιστά εφικτή και επωφελή για τη μακροπρόθεσμη στρατηγική και των δύο εταιρειών (διασπώμενης και επωφελούμενης) οικονομική και επιχειρηματική επιλογή, με τα μέγιστα δυνατά οφέλη και για τις δύο, «που εξασφαλίζει και διευκολύνει αφενός την άμεση, απρόσκοπτη και πιο ορθολογική επιχειρηματική δραστηριότητα που θα απομείνει στη διασπώμενη εταιρεία, εν όψει και των νέων δράσεων και έργων που θα αναλάβει και αφετέρου την ταχύτερη εξέλιξη της επιχειρηματικής πορείας της επωφελούμενης εταιρείας, την ευχερέστερη ολοκλήρωση των έργων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και εν γένει του επενδυτικού σχεδίου της, για την καλύτερη αξιοποίηση και βελτίωση της περιουσίας της, εν όψει και της δραστηριοποίησής της με νέες συνεργασίες και νέους πελάτες εσωτερικού και εξωτερικού».
Μετά την ολοκλήρωση της μερικής διάσπασης, η Destiny θα ασκεί τις δραστηριότητες των υπηρεσιών ενοικίασης επιπλωμένων διαμερισμάτων μακροχρόνιας και βραχυχρόνιας μίσθωσης, μεσιτείας και εκτίμησης ακινήτων, ενοικίασης επιβατικών αυτοκινήτων με ή χωρίς οδηγό, καταλυμάτων διακοπών σύντομης διάρκειας, ενώ η Τιτάνια Επενδυτική θα ασκεί δραστηριότητες ανέγερσης και κατασκευής κτιρίων που προορίζονται για οικίες και μη.
Διαβάστε ακόμη
Deloitte: Έρχονται απολύσεις στις εταιρείες λιανικού εμπορίου το 2023
Οι πιο ντιζαϊνάτες εκκλησίες στον κόσμο είναι μνημεία υψηλής αισθητικής
Πώς τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ έγιναν η νέα τάση χωρίς hangover