Χρηματοδότηση, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, έχει εγκρίνει – τουλάχιστον προς ώρας – η Eurobank, για να στηρίξει δύο μεγάλα έργα, που φιλοδοξούν να σηματοδοτήσουν το πέρασμα της χώρας στην ανάπτυξη: το mega project του Ελληνικού, όπου την ερχόμενη Παρασκευή – παρουσία του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, με την κατεδάφιση των πρώτων κτηρίων και την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική, που θα υλοποιήσει ο ΑΔΜΗΕ με την θυγατρική του «Αριάδνη Interconnection».
«Το έργο του Ελληνικού ξεχωρίζει ανάμεσα σε όλα τα μεγάλα έργα, που προγραμματίζονται, για την εμβέλεια και τη διάρκειά του, για την άμεση μακροπρόθεσμη επίδραση, που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα στην χώρα, στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, άμεσα ή έμμεσα. Ξεχωρίζει, επίσης, ως μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα για την αλλαγή, που συντελείται στην οικονομία και τη χώρα μας, για τις δυνατότητες, που προσφέρει σε μεγάλη, διεθνή κλίμακα. Είναι από κάθε άποψη ένα εμβληματικό έργο», ανέφερε σε επιστολή του προς το προσωπικό της τράπεζας στα τέλη του περασμένου έτους ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Φωκίων Καραβίας, για να προσθέσει:
«Αντίστοιχα σημαντικές είναι και οι χρηματοδοτικές του απαιτήσεις. Αποτελεί, επομένως, εξαιρετική στιγμή για την τράπεζά μας ότι αναδείχθηκε στον τραπεζικό μοχλό αυτού του έργου. Είμαστε παρόντες, με κεντρικό ρόλο σε όλες τις πτυχές του. Το ύψος των απαιτούμενων κεφαλαίων, άνω των δύο δισ. ευρώ μόνο για την πρώτη φάση, είναι ενδεικτικό των δυνατοτήτων, που έχει πια το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα».
Πιο αναλυτικά, η Eurobank θα διαθέσει περί τα 900 εκατ. ευρώ, για να αναλάβει πάνω από το μισό των χρηματοδοτικών αναγκών (τα υπόλοιπα θα καλυφθούν από την Τράπεζα Πειραιώς), που προκύπτουν σε πρώτη φάση.
Όσον αφορά στο έργο του ΑΔΜΗΕ, οι σχετικές υπογραφές για την εκταμίευση ποσού, ύψους 400 εκατ. ευρώ, «πέφτουν» σήμερα, δίνοντας, ουσιαστικά, το «πράσινο» φως, για να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόκειται για επένδυση, ύψους ενός δισ. ευρώ, με έντονο αναπτυξιακό πρόσημο για την Κρήτη, καθώς η ολοκλήρωσή της εντός του 2023 θα άρει οριστικά τον ενεργειακό αποκλεισμό του νησιού και θα καταστήσει την ηλεκτροδότηση της Κρήτης φθηνή, πράσινη και αξιόπιστη. Και τούτο διότι θα μπει τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τους αυτόνομους ρυπογόνους σταθμούς παραγωγής, που θα κλείσουν.
Με βάση δε, μελέτη της Περιφέρειας Κρήτης, με την ηλέκτριση της διασύνδεσης Κρήτης – Πελοποννήσου έως το τέλος του έτους και τη λειτουργία της διασύνδεσης Κρήτης – Αττικής, οι ρύποι CO2 της Κρήτης θα περιοριστούν κατά 60% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Την ίδια στιγμή, το έργο θα οδηγήσει σε μείωση – κατά 400 εκατ. ευρώ ετησίως – των χρεώσεων ΥΚΩ, πράγμα, που σημαίνει ότι θα αποσβεστεί σε περίοδο 2,5 ετών. Θα επιτρέψει, παράλληλα, την αξιοποίηση του μεγάλου δυναμικού ΑΠΕ της Κρήτης, με την εγκατάσταση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών, συνολικής ισχύος 2.500 MW.
Οι όροι χρηματοδότησης
Το κοινό ομολογιακό δάνειο έχει διάρκεια αποπληρωμής δέκα (10) χρόνια και δυνατότητα τμηματικών αναλήψεων σύμφωνα με την πορεία υλοποίησης της διασύνδεσης.
Για τις καταβολές κεφαλαίου προβλέπεται περίοδος χάριτος τεσσάρων (4) ετών (έως το 2024).
Το επιτόκιο διαμορφώνεται, μεσοσταθμικά, στο 2%:
Ø Για την κατασκευαστική περίοδο (2020-2023) στο 2,2% και
Ø Για τη λειτουργική περίοδο (2024-2030) στο 2% που βαθμιαία θα αποκλιμακωθεί στο 1,8%.
Πέραν του τραπεζικού δανεισμού, το εμβληματικό έργο θα υλοποιηθεί με ιδία κεφάλαια ύψους 200 εκατ. ευρώ και, για το υπόλοιπο ποσό των 400 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία 2014-2020» ή και το διάδοχο πρόγραμμα αυτού.
Τα υπόλοιπα projects
«Στην Eurobank έχουμε εκτεταμένη τεχνογνωσία σε ενεργειακά projects και, μάλιστα, ειδικά στις ΑΠΕ: ενδεικτικά αναφέρω ότι ήμασταν η τράπεζα, που χρηματοδότησε το πρώτο on shore/off shore αιολικό πάρκο στη βραχονησίδα του Αγίου Γεωργίου της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ενώ αναχρηματοδοτήσαμε και τις επενδύσεις της γαλλικής Total-Eren, που περιλαμβάνουν αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά, συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ, έχοντας γενικότερα εξαιρετική σχέση με τους μεγαλύτερους εγχώριους και αλλοδαπούς επενδυτές στην αγορά αυτή. Για τον λόγο αυτό έχουμε θέσει τη συμμετοχή μας στα ενεργειακά projects ως κορυφαία επιχειρηματική μας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας από το βήμα του ελληνογερμανικού οικονομικού φόρουμ στο Βερολίνο.
Πέρα από τον επίμαχο κλάδο, πάντως, η τράπεζα παρακολουθεί και τα νοσοκομειακά δρώμενα, αναλαμβάνοντας ρόλο αποκλειστικού χρηματοδότη των εξαγορών και της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της στην Ελλάδα της CVC Capital Partners.