Σε ένα «πράσινο» επαγγελματικό κτίριο, στην περιοχή του Αμαρουσίου, η μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου για ενοικίαση αγγίζει πλέον τα 30 ευρώ. Τιμή που μπορούν να διαθέσουν λίγες μεγάλες εγχώριες ή πολυεθνικές εταιρείες.
Αυτή την πραγματικότητα φιλοδοξεί να αλλάξει η Hellenic Properties.
«Εμείς εκδημοκρατίζουμε το πράσινο γραφείο για τη μεσαία ελληνική επιχείρηση» είπε στο newmoney ο Ερρίκος Αρώνες, διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Properties. «Μας ενδιαφέρει η προσιτότητα των πράσινων κτιρίων γραφείων, τα οποία δε θα απευθύνονται μόνο σε μεγάλες εταιρείες. Σήμερα υπάρχει κενό σε αυτή την αγορά. Βλέπουμε ευκαιρίες στην αξιοποίηση των υφιστάμενων κτισμάτων, τα οποία μπορούμε να αναβαθμίσουμε σε πράσινα, αλλάζοντας σε κάποιες περιπτώσεις την χρήση, με ένα συνολικό κόστος που είναι 30% μικρότερο από ότι – για παράδειγμα- στο Μαρούσι.»
Για να το πετύχει αυτό, η Hellenic Properties «κοιτάζει» έξω από την στενή περιοχή του Αμαρουσίου: σε δήμους όπως του Ν. Ηρακλείου, του Χαλανδρίου, της Ν. Φιλαδέλφειας ή της Νέας Ιωνίας.
Στην τελική ευθεία βρίσκεται η αγορά δύο πρώην βιοτεχνικών χώρων (μεγέθους 5.000 τ.μ. και 15.000 τ.μ. αντίστοιχα), τα οποία θα ανακατασκευαστούν και θα προσφερθούν προς μίσθωση.
«Η αγορά έχει μεγάλη ρευστότητα και η προσφορά είναι πολύ μικρή. Πράσινα γραφεία και πράσινες κατοικίες πωλούνται από τα σχέδια. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δύο πρότζεκτ που ξεκινήσαμε το 2019, που αφορούσαν στην αναβάθμιση δύο κτιρίων πράσινων γραφείων στο Μαρούσι, τα είχαμε μισθώσει ή πουλήσει πριν ολοκληρωθεί η κατασκευή τους. Στα ακίνητα έχει διαμορφωθεί πλέον μία αγορά δύο ταχυτήτων, με την ψαλίδα μεταξύ παλιών και νέων ακινήτων να έχει ανοίξει πολύ. Κανείς δε θέλει τα παλιά ακίνητα, όλοι θέλουν νέα.»
Η ελληνική πράσινη επιχειρηματικότητα
Υπάρχουν δύο παράγοντες που οδηγούν την στρατηγική της Hellenic Properties.
Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι η υψηλή ζήτηση για πράσινα κτήρια από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Μετά από μία δεκαετία συμπιεσμένων προϋπολογισμών και περιοριστικών πολιτικών, οι επιχειρήσεις «ανοίγονται» με στόχο την ανάπτυξη αλλά και τη βιωσιμότητα.
«Η αξία των πράσινων κτιρίων αναγνωρίζεται από τους Έλληνες επιχειρηματίες. Καταρχάς, το λειτουργικό κόστος στα πράσινα κτίρια είναι μειωμένο κατά το ένα τρίτο σε σχέση με τα παλιά. Επίσης υπάρχουν λόγοι υγιεινής, ασφάλειας, προστασίας από ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα πράσινα κτίρια προσφέρουν καλύτερη ποιότητας ζωής και εργασίας. Είναι επίσης μαγνήτης για την προσέλκυση ταλέντων, καθώς για τους εργαζόμενους είναι καθοριστικό το περιβάλλον μέσα στο οποίο εργάζονται. Οι Έλληνες επιχειρηματίες είναι σήμερα πιο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Επίσης, συνειδητοποιούν ότι, για να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης που υπάρχουν σήμερα, χρειάζονται καλύτερες εγκαταστάσεις, πιο παραγωγικό εξοπλισμό, καλύτερο προσωπικό το οποίο έλκεται από τα σύγχρονα πράσινα κτίρια. Τέλος, δίνονται ελκυστικά κίνητρα για την πράσινη μετάβαση μέσω του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.»
Ο δεύτερος παράγοντας είναι η εκτίμηση ότι η ελληνική αγορά ακινήτων θα συνεχίσει να πορεύεται ανοδικά.
«Οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κυρίως γιατί υπάρχει πολλή μικρή προσφορά σε καινούρια ακίνητα. Η προσφορά αυτή θα βαίνει μειούμενη λόγω της αύξησης του κόστους κατασκευής και του κόστους χρηματοδότησης των νέων έργων. Οι περισσότεροι developers αυτή την περίοδο εμφανίζονται συγκρατημένοι. »
Νέες επενδύσεις 25 εκατομμυρίων ευρώ
Η Hellenic Properties «γεννήθηκε» έναν χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια. Η ακαθάριστη αξία των έργων της αγγίζει τα 85 εκατομμύρια ευρώ και στο σχεδιασμό της για την επόμενη τριετία βρίσκονται έργα αξίας 25 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η ανέγερση νέων κτιρίων γραφείων στο Μαρούσι με ορίζοντα παράδοσης μέσα στο 2025, επέκταση του κτιρίου της εταιρείας στη Λ. Συγγρού με την προσθήκη νέων γραφειακών χώρων έκτασης 10 χιλιάδων τ.μ. και ορίζοντα παράδοσης το 2026, η ολοκλήρωση του συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών στην Αντίπαρο, αλλά και η μεταμόρφωση του εμβληματικού αρχοντικού της Τσαλδάρη στην Κηφισιά.
«Το πλάνο που έχουμε για την επόμενη τριετία είναι η επιθετική επέκταση. Βάζουμε ένα στοίχημα. Η δική μας ανάγνωση των σημερινών συνθηκών μάς κάνει να πιστεύουμε ότι η αγορά θα παραμείνει λειτουργική και υγιής για τα επόμενα πέντε χρόνια. Επίσης, διαπιστώνουμε ότι υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση field development. Οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, που τοποθέτησαν κεφάλαια σε ακίνητα τα τελευταία τρία χρόνια, στρέφονται στους developers αναζητώντας τη βέλτιστη αξιοποίηση του ακινήτου τους.»
Για την υλοποίηση των σχεδίων της, η Hellenic Properties αποκτά «σύμμαχο» ένα ελληνικό family office που θα αποτελέσει τον στρατηγικό της επενδυτή, με την τελική συμφωνία να ολοκληρώνονται μέσα στο 2023.
Στη χρηματοδότηση των έργων συμμετέχουν, επίσης, ένα ελληνικό private equity fund αλλά και ένα ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο από το εξωτερικό.
Διαβάστε ακόμη
Τι συμβαίνει με το «στοιχειωμένο» έργο για το τραμ του Πειραιά: Πρόστιμα, κόντρες και εμπλοκές
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Όλες οι αλλαγές στη φορολόγηση – Τι θα γίνει με τη κατώτατη αμοιβή
Τα επτά μεγάλα ζητήματα για τον ελληνικό τουρισμό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ