Της Στεφανίας Σούκη
Καλύτερες ημέρες διανύει η ακριβότερη εμπορική «πιάτσα» της Ελλάδας σκαρφαλώνοντας αισίως στην 15η θέση της λίστας με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους στον κόσμο ανά χώρα.
Η Ελλάδα και η Ερμού ανέβηκε τέσσερις θέσεις ψηλότερα το 2018, από τη 19η θέση όπου βρισκόταν το 2017, με το ενοίκιο, σε ετήσια βάση να φθάνει φέτος τα 3.000 ευρώ ανά τ.μ., ή αλλιώς 250 ευρώ το μήνα ανά τ.μ. για τα καταστήματα πρώτης προβολής, ενώ πέρυσι το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα 2.640 ευρώ ανά τ.μ. ή 220 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα.
Τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield για τους «Βασικότερους Εμπορικούς Δρόμους σε όλο τον κόσμο» (Main Streets Across the World 2018), η οποία δημοσιεύεται φέτος για 30η συνεχόμενη χρονιά. Φέτος η έκθεση καλύπτει συνολικά 65 χώρες, εξετάζοντας σε αυτές 446 εμπορικές πιάτσες, που προσελκύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από πλευράς των αλυσίδων, είτε για πρόκειται για μεγάλα διεθνή ονόματα είτε ακόμη και για εγχώριους «παίκτες».
Παγκοσμίως, η πιο ακριβή εμπορική οδός για φέτος, με βάση την κατάταξη ανά χώρα, βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ και είναι η Causeway Bay, όπου τα ενοίκια κυμαίνονται στο άκρως εντυπωσιακό νούμερο των 24.606 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο, εκτοπίζοντας για φέτος στη δεύτερη θέση τη Νέα Υόρκη με την 5th Avenue (49th- 60th str.) με ενοίκιο 20.733 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο. Τρίτη στη συνολική κατάταξη έρχεται η New Bond Street στο Λονδίνο με ετήσιο μίσθωμα ανά τ.μ. στα 16,071 ευρώ ανά τ.μ..
Ειδικά όσον αφορά την οδό Ερμού είναι σημαντική η άνοδος της τελευταίας τριετίας, αν ληφθεί υπόψη ότι μέσα στην τελευταία τριετία έχει ανέβει από την 25η θέση το 2016 κι ένα ενοίκιο στα 195 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα στην 15η θέση και στα 250 ευρώ ανά τ.μ. το μήνα το 2018. Η άνοδος της σημαντικότερης εμπορικής πιάτσας στην Ελλάδα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην άνοδο του τουρισμού, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, που έχει επαναφέρει μάλιστα το τελευταίο διάστημα και τις περιπτώσεις καταβολής «άερα» από τους μισθωτές.
«Το οικονομικό περιβάλλον στην Ελλάδα παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης και η εμπορική δραστηριότητα φαίνεται ότι κινείται περισσότερο ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα όπως η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα το Ηράκλειο, αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς», αναφέρουν στο σχόλιό τους για την ελληνική αγορά οι αναλυτές της διεθνούς εταιρείας συμβούλων, η οποία διατηρεί γραφεία και στη χώρα μας μέσω της Cushman & Wakefield Proprius. «Για τους εμπορικούς δρόμους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης από τις αλυσίδες, η τάση των ενοικίων παραμένει προς τα πάνω, ενώ η διαθεσιμότητα σε κενούς χώρους παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Στις δευτερεύουσες αγορές, η ζήτηση είναι χαμηλότερη, αν και το ποσοστό των κενών χώρων είναι πλέον χαμηλότερο σε σύγκριση με τα πρόσφατα χρόνια της κρίσης και τα ενοίκια παραμένουν σε σταθερά επίπεδα».
Οι ακριβότεροι εμπορικοί δρόμοι διεθνώς και στην Ευρώπη
Στην κατάταξη ανά χώρα, στο τοπ 10 με τις ακριβότερες εμπορικές πιάτσες σε όλο τον κόσμο βρίσκεται στην τέταρτη θέση η Γαλλία και η Avenue des Champs Elysees με ετήσιο μίσθωμα στα 13.992 ευρώ ανά τ.μ. και ακολουθεί πέμπτη στην κατάταξη η Ιταλία και το Μιλάνο με 13.500 ευρώ ανά τ.μ. σε ετήσια βάση και ακολουθούν η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ελβετία με τη Ζυρίχη και η Βιέννη στην Αυστρία στη 10η θέση.
Η έκθεση εξετάζει και τις ακριβότερες εμπορικές οδούς ανά χώρα καταρτίζοντας και την αντίστοιχη κατάταξη ανά ήπειρο. Στην ευρωπαϊκή 20άδα με τους ακριβότερους εμπορικούς δρόμους, ανεξαρτήτως χώρας, η Ελλάδα δεν εκπροσωπείται, ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία έχουν περισσότερες της μιάς εμπορικές οδούς. Ενδεικτικά η Γαλλία έχει στην 2η θέση της κατάταξης το Παρίσι με την Avenue des Champs Elysees και στην 7η θέση την Croisette στις Κάννες με ένα ενοίκιο στα 5.891 ευρώ ανά τ.μ. το χρόνο, ενώ η Ιταλία εκτός από την Via Montenapoleone στο Μιλάνο από την τρίτη θέση εκπροσωπείται ακόμη από τη Via Condotti στη Ρώμη (με 11.500 ευρώ ενοίκιο ανά τ.μ. το χρόνο), την Calle San Moise στη Βενετία από την 6η θέση και τη Via Roma στην 8η θέση της ευρωπαϊκής 20άδας.
Σε συνάρτηση πάντως με τις εμπορικές πιάτσες σε όλο τον κόσμο ο προβληματισμός που καταθέτουν οι γνώστες της αγοράς έχει να κάνει με το μέλλον των εμπορικών ακινήτων με δεδομένη τη ραγδαία άνοδο του ηλεκτρονικού εμπορίου και την επόμενη μέρα, όπως αυτή θα διαμορφωθεί στους εμπορικούς δρόμους των μεγαλουπόλεων. «Σε Αμερική και Ευρώπη το 1/3 των αγορών πραγματοποιείται μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου και είναι ένα ερώτημα το αν αυτού του είδους οι συναλλαγές θα καθηλώσουν την αγορά των εμπορικών ακινήτων», διερωτώνται τα μεγαλοστελέχη των ακινήτων.
Ενα στοιχείο πάντως που προκύπτει μέσα από τη φετινή έρευνα της Cushman & Wakefield είναι το γεγονός ότι υπάρχει ακόμη σημαντική ζήτηση για καταστήματα πρώτης προβολής στους μεγάλους εμπορικούς δρόμους σε όλο τον κόσμο με τις μεγαλύτερες αλυσίδες να χρησιμοποιούν τα φυσικά καταστήματα ως σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής τους όσον αφορά την εμπειρία του πελάτη.