search icon

business stories

ΕΡΓΑΣ: Άλλαξε χέρια το «ακίνητο Μπατατούδη» στη Λ. Αθηνών (pics)

Οι τέσσερις ιδιοκτησίες της υπό εκκαθάριση τεχνικής εταιρείας βγήκαν σε επαναληπτικό πλειστηριασμό με τιμή εκκίνησης 2 εκατ. ευρώ και κατακυρώθηκαν με λίγα ευρώ παραπάνω- Η περιπετειώδης πορεία του θρυλικού «Μπάτμαν»

Με την…τρίτη και με «έκπτωση» 20% άλλαξαν χέρια τελικά πριν λίγες μέρες οι ιδιοκτησίες της ΕΡΓΑΣ ΑΤΕ σε ακίνητο που βρίσκεται επί της Λεωφόρου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη τεχνική εταιρεία ανήκε κατά το παρελθόν στον Γιώργο Μπατατούδη, επί των ημερών του οποίου έγραψε «σελίδες δόξας»…Στη συνέχεια, όμως, ακολούθησε την πορεία πτώσης και του ίδιου, με συνέπεια να αναστείλει τη λειτουργία της πριν οκτώ περίπου χρόνια και πλέον βρίσκεται υπό εκκαθάριση.

Τι βγήκε στο σφυρί

Στο πλαίσιο αυτό, βγήκαν στο σφυρί οι τέσσερις ιδιοκτησίες της σε ακίνητο στην θέση «Βούθουλας» και συγκεκριμένα επί της διασταύρωσης της Λεωφόρου Αθηνών και της οδού Μητροδώρου, η περιγραφή του οποίου μάλιστα γίνεται με βάση «το από Νοεμβρίου 1981 τοπογραφικό διάγραμμα του Πολιτικού Μηχανικού Γεωργίου Κ. Μπατατούδη»…

Επισπεύδουσα ήταν η Τράπεζα Πειραιώς και η κατάσχεση έγινε για 500.000 ευρώ, πλέον των τόκων και εξόδων εκτελέσεως, ποσό που αποτελεί μέρος της συνολικής οφειλής ύψους 3.389.280,72 ευρώ.

Συγκεκριμένα οι τέσσερις οριζόντιες ιδιοκτησίες, –όπως είχε αποκαλύψει το newmoney.gr στις 14 Φεβρουαρίου-, βγήκαν αρχικά στο σφυρί την Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου, με συνολική τιμή εκκίνησης 2.494.265 ευρώ. Ωστόσο ο πλειστηριασμός οδηγήθηκε σε ματαίωση ελλείψει πλειοδοτών. Το ίδιο συνέβη και στον επόμενο, με συνέπεια κατά τον τρίτο και…φαρμακερό η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να είναι μειωμένη κατά 20%, δηλαδή κατά 498.852 ευρώ.
Αυτό το σφυρί χτύπησε την περασμένη Παρασκευή 2 Ιουνίου οπότε και οι τέσσερις ιδιοκτησίες κατακυρώθηκαν με λίγα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης.

Πρόκειται ειδικότερα για:
1) Αίθουσα του πρώτου ορόφου, που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, μετά δύο συγκροτημάτων W.C., και έχει επιφάνεια 421 τ.μ. Η μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 227.340 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 227.341 ευρώ.

2) Αίθουσα του πρώτου ορόφου, που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, μετά τριών συγκροτημάτων, w.c., και έχει επιφάνεια 1.228 τ.μ. Η μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί 602.211,20 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 602.212,20 ευρώ.

3) Αίθουσα του τρίτου ορόφου, που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο μετά τριών συγκροτημάτων W.C.και έχει επιφάνεια 1.228 τ.μ. Η μειωμένη τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 633.648 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 633.649 ευρώ.

4) Κατάστημα του ισογείου, που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, με πατάρι, έχει επιφάνεια 574 τ.μ. και είσοδο από την οδό Μητροδώρου. Η τιμή πρώτης προσφοράς είχε οριστεί σε 532.213,80 ευρώ και κατακυρώθηκε στις 532.214,80 ευρώ.
Έτσι, η συνολική τιμή εκκίνησης έφτανε στα 1.995.413 ευρώ και κατακυρώθηκε με 4 ευρώ παραπάνω, στα 1.995.417 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση πλειστηριασμού, τα ακίνητα βρίσκονται σε κτήριο πλήρως περατωμένο και κατοικήσιμο που βρίσκεται επί της συμβολής της Λεωφόρου Αθηνών στην οποία φέρει τον αριθμό 86 με την οδό Μητροδώρου στην οποία φέρει τον αριθμό 24.

 

Η πρόσβαση στις ιδιοκτησίες γίνεται διαμέσου της εισόδου της οικοδομής από την οδό Μητροδώρου 24 «η οποία ήταν σφραγισμένη με σιδερένια καγκελόπορτα που δεν επέτρεπε την είσοδο για την πληρέστερη περιγραφή των εσωτερικών χώρων των ακινήτων και της κατάστασης τους», όπως αναφέρεται. Κατά την έκθεση, «εξωτερικά, υπάρχουν σημάδια φθοράς και εγκατάλειψης τόσο στο κτήριο όσο και στην είσοδο της οδού Μητροδώρου στην οποία υπήρχαν πολλά πεταμένα αντικείμενα, ξύλα, χαρτιά και χώματα».

Οι παραπάνω ιδιοκτησίες αποκτήθηκαν από την ΕΡΓΑΣ την περίοδο 1982-1988, ενώ φέρουν αρκετές προσημειώσεις από το 1998 και μετά.

Η περιπετειώδης πορεία του θρυλικού «Μπάτμαν»

Ο Γιώργος Μπατατούδης, γνωστός και ως «Μπάτμαν» λόγω και της χαρακτηριστικής μαύρης δερμάτινης καμπαρτίνας που σπάνια αποχωριζόταν, υπήρξε εμβληματική φυσιογνωμία των «τρυφηλών» 90’s, που ήρθε και…απήλθε, με περιπετειώδη τρόπο, αφού έγραψε «χρυσές σελίδες» στη φούσκα του χρηματιστηρίου, αλλά και σε όλο σχεδόν το φάσμα του επιχειρείν, από τις κατασκευές και τα media μέχρι τον ΠΑΟΚ.

ΕΡΓΑΣ, Laidlaw, Νηματεμπορική, Οίνων και Οινοπνευμάτων και μετέπειτα Οινέργα και πιο μετά Intesrat, Ξενία Ραδιοφωνική A.E., Exafo A.E. Άθλος, είναι τα εταιρικά brands-«οχήματα» της τότε πολυσχιδούς δράσης του.

Η Intersat, ήταν η λυδία λίθος που οδήγησε στη βροντώδη πτώση και στην καταδίκη, το 2009. Ως «Μπάτμαν», όμως είχε καταφέρει ήδη να…πετάξει, βρίσκοντας καταφύγιο στη Λιβύη, όπου διατηρούσε σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι. Η «αραβική άνοιξη» κράτησε περίπου ένα χρόνο, καθώς τον Ιούνιο του 2010, συνελήφθη από την αστυνομία της Λιβύης, μετά από διεθνές ένταλμα. Ακολούθησε η δίκη και η αθώωσή του στο Εφετείο, οπότε αφέθηκε ελεύθερος και χωρίς καμία κατηγορία σε βάρος του. Το κλίμα, ωστόσο, στην Ελλάδα δεν τον σήκωνε. Έτσι «εξαφανίστηκε», για μια ακόμη φορά, με τις φήμες να τον εντοπίζουν είτε στην Αίγυπτο, είτε σε άλλες χώρες της περιοχής.

Το “come back” έγινε στα τέλη του 2013 με επίκεντρο τη Ρουμανία. Τότε φερόταν να βρίσκεται πίσω από τον τεχνικό όμιλο Ergon Capital Inc με έδρα την Κύπρο, κεντρικά γραφεία στο Βουκουρέστι, αλλά και ελληνικό παράρτημα, επί της Λ.Κηφισίας. Η Ergon, -στη σελίδα της οποίας εμφανίζονταν πολλά γνωστά έργα, όπως η Αττική Οδός, το κτίριο της ΓΑΔΑ κ.α.-, είχε θυγατρική τη Laborg Construction Industries SRL, που με τη σειρά της διέθετε παραρτήματα σε Ρουμανία, Λιβύη, Κύπρο.

Όλοι αναγνώριζαν ότι παρά τα όποια λάθη του, ήταν ιδιαίτερα ευρηματικός.

Δική του ήταν, άλλωστε, η αρχική ιδέα της Αττικής Οδού και η ΕΡΓΑΣ μία εκ των 14 αναδόχων εταιρειών, αλλά και αυτή της εξαγοράς του κτήματος Καμπά στην Κάντζα από την «Μεσογαία» (Άκτωρ-Ελληνική Τεχνοδομική-Μέτων-ΕΡΓΑΣ-Αττικάτ). Ωστόσο, το 1998 ο Μπατατούδης πούλησε τις συμμετοχές του, ακολουθώντας διαφορετική πορεία.

Παράλληλα, αποδείχθηκε πολύ μπροστά από την εποχή του και στα τηλεοπτικά πράγματα, όταν, παρά την ατυχή κατάληξη, το 1999 εξαγόρασε τον Seven-X και με την Intersat εξασφάλισε το 2001 και χωρίς καμία απολύτως υποδομή, άδεια ψηφιακής τηλεόρασης

Στο παρελθόν έδινε το «παρών» λίστα των οφειλετών του Δημοσίου, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο συνελήφθη για παράβαση της νομοθεσίας περί επιταγών, της φορολογικής νομοθεσίας και για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, αλλά μετά από κάποιες ώρες αφέθηκε ελεύθερος.

Διαβάστε ακόμη

Αθήνα: Με το «δεξί» (και) ο Ιούνιος για τον τουρισμό, διψήφια αύξηση στις τιμές των ξενοδοχείων

Η Ροδόπη, τα «καρτέλ», τα 17 κόκκινα πακέτα, το σιωπηρό deal και οι… μηχανές του Βενιζέλος

Αλέξανδρος Χατζηελευθερίου: Οι 4 στρατηγικές ανάπτυξης της Blueground και η επιστροφή στην κερδοφορία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version