«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε στη χώρα success stories που να έχουν ως βάση την έρευνα. Τα Starbucks, το Beat είναι και αυτά μια καινοτομία. Εδώ, όμως, μιλάμε για αυτή που αναπτύσσεται μέσα από μια ερευνητική διαδικασία, για deep tech, καινοτομία βασισμένη στη γνώση. Η ερευνητική κοινότητα χρειάζεται ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο να ρυθμίζει θέματα που αφορούν την πνευματική ιδιοκτησία και την κατοχύρωση πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά και ένα σαφές πλαίσιο ως προς την αξιοποίηση της έρευνας που γίνεται».
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης, στο 4ο webinar που συνδιοργάνωσαν το Uni.Fund και το Ιδρυμα Ωνάση με θέμα «From Research to Market» και στόχο να αναδείξει επιτυχημένα παραδείγματα μεταφοράς τεχνολογίας ερευνητικών κέντρων και ελληνικών πανεπιστημίων.
1) Advent Technologies-Πουλάει battery charger σε στρατούς του ΝΑΤΟ
«Ξεκινήσαμε από την Πάτρα το 2006, πήγαμε στην Αμερική. Η συμβολή των ερευνητικών κέντρων ήταν πολύ σημαντική τότε. Περάσαμε, όμως, από χίλια κύματα. Παλεύαμε με τους γίγαντες, αλλά επειδή πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε και στην ομάδα μας στο τέλος καταφέραμε κάτι μεγάλο». Τα λόγια του κ. Βασίλη Γρηγορίου, επικεφαλής της Advent Technologies, της κορυφαίας εταιρείας τεχνολογίας κυψελών καυσίμου (fuel cells) επόμενης γενιάς που αναπτύσσει πρωτοποριακή τεχνολογία για την οικονομία του υδρογόνου, αποδεικνύουν ότι η σκληρή δουλειά στο τέλος ανταμείβεται. Εχοντας επιτύχει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Nasdaq, η εταιρεία ανέπτυξε μια στρατιωτική εφαρμογή πουλώντας σε τέσσερις στρατούς του ΝΑΤΟ ένα battery charger το οποίο είναι πέντε φορές καλύτερο από την μπαταρία λιθίου και 25 φορές καλύτερο από τις αλκαλικές μπαταρίες. Το Ιερό Δισκοπότηρό της, ωστόσο, είναι η αυτοκίνηση. «Δρομολογούμε μια μεγάλη επένδυση ύψους 30 εκατ. ευρώ στη Βοστόνη, ενώ θέλουμε να αναπτυχθούμε στην Ελλάδα, κοιτάμε για στρατηγικές συμμαχίες», κατέληξε ο ίδιος.
2) Nanoplasmas-Γρήγορα και αξιόπιστα διαγνωστικά
Να φτιάξει γρήγορα και αξιόπιστα διαγνωστικά. Αυτό είναι, σύμφωνα με τον συνιδρυτή της Nanoplasmas, Κοσμά Ελληνα, το όραμα της εταιρείας που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2016 και αποτελεί τεχνοβλαστό του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος». «Εχουμε δύο προϊόντα: εκτός από τα διαγνωστικά για τον άνθρωπο, εστιάζουμε και στην ασφάλεια του περιβάλλοντος και των χώρων εργασίας ελέγχοντας τον αέρα και το πόσιμο νερό», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έλαβε την πρώτη χρηματοδότηση από το Uni.Fund το 2019. «Το 2020 συνεχίστηκε η ανάπτυξη, με τη Nanoplasmas να κλείνει ερευνητικό συμβόλαιο με τη Huawei, ενώ αυτή την περίοδο λάβαμε έναν δεύτερο γύρο χρηματοδότησης, επίσης, από το Uni.Fund και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με ένα fund του εξωτερικού, με μέλη από Ισραήλ και Κίνα, έτσι ώστε να επενδύσουν στην εταιρεία», εξήγησε.
3) Cyrus-Σχεδίαση και παραγωγή καινοτόμων συμπιεστών υδρογόνου
Η εταιρεία πήρε το όνομά της από τον μηχανικό στο μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν «Το μυστηριώδες νησί» και αντικείμενό της, σύμφωνα με τον κ. Θάνο Στούβο, είναι η σχεδίαση και παραγωγή καινοτόμων συμπιεστών υδρογόνου. «Μια ομάδα ερευνητών και ακαδημαϊκών ιδρύσαμε τη spin-off του “Δημόκριτου”, ο οποίος συμμετέχει μετοχικά στην εταιρεία. Οι συμπιεστές μπορούν να φτάσουν το αέριο σε πολύ υψηλές πιέσεις. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 400-450 bar και η φιλοδοξία είναι να φτάσουμε μέχρι τα 900, ίσως και 1.000 bar», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι το υδρογόνο είναι το καλύτερο καύσιμο καθώς εκπέμπει μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενώ έχει τη μεγαλύτερη -κατά μάζα, κατά βάρος- περιεκτικότητα σε ενέργεια. «Από ένα κιλό υδρογόνου θα πάρεις τόση ενέργεια όση από τρία κιλά βενζίνης», κατέληξε.
4) BIOPIX-T-Φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης
Είναι μια spin-off από το ΙΤΕ στην Κρήτη η οποία κατασκεύασε και εμπορεύεται μια φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης. «Το πραγματικό success story για εμάς είναι ότι θα καταφέρουμε να βγούμε στην αγορά από το εργαστήριο σε λιγότερο από 12 μήνες με μια ιατρική συσκευή». Αυτό τόνισε ο υπεύθυνος για τα εμπορικά και οικονομικά θέματα της BIOPIX-T, Σέργιος Κατσαρός. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ιδέα ανήκε στον κ. Γιώργο Παπαδάκη, με την πρώτη συσκευή IRIS να ολοκληρώνεται τον Απρίλιο του 2019, δηλαδή έξι μήνες αφότου πήραν την πρώτη χρηματοδότηση ύψους 50.000 ευρώ. «Μέχρι τον Οκτώβριο του ίδιου έτους αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα και ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο έγινε η σύσταση της εταιρείας. Πήγαμε εμείς στα funds, χτυπήσαμε πόρτες. Τον Αύγουστο του 2020 λάβαμε μια στήριξη λόγω κορωνοϊού από το πρόγραμμα Horizon 2020, ύψους 2,4 εκατ. ευρώ, που δόθηκε σε ένα κονσόρτσιουμ εταιρειών το οποίο πλαισιώνει την εταιρεία μας για να βγει το προϊόν στην αγορά και, ταυτόχρονα, έκλεισε ο πρώτος γύρος χρηματοδότησης από τη Metavallon και τρεις angels investors από τον χώρο της υγείας. Η πρώτη εκταμίευση ήταν 700.000 ευρώ και το συνολικό ποσό άγγιξε το 1,35 εκατ. ευρώ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
5) FoodOxys-Διατροφική ευεξία
Η FoodOxys είναι μια spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η οποία δραστηριοποιείται στην εξασφάλιση της διατροφικής ευεξίας σε εξατομικευμένο επίπεδο. «Η εταιρεία έχει δύο πυλώνες: ασχολείται κατά βάση με τη μεταβολική υγεία, ενώ, παράλληλα, συνδέει την επίμαχη υπηρεσία με την πιστοποίηση τροφίμων», εξήγησε ο επικεφαλής της, Δημήτρης Κουρέτας, υπενθυμίζοντας τη χρηματοδότηση από το Uni.Fund.
6) PLiN Nanotechnology-Σειρά περιποίησης κατοικιδίων
Ιδρύθηκε το 2015 ως κομμάτι του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με κύριο προϊόν τα νανοσωματίδια, ενώ το 2017 γίνεται η μετάβαση από την πρώτη ύλη σε ένα τελικό καταναλωτικό προϊόν, τη σειρά περιποίησης κατοικιδίων NanoSanitas. «Την ίδια χρονιά πετύχαμε την είσοδό μας σε τρεις αγορές – Ελλάδα, Σιγκαπούρη και Ολλανδία- και τέλη του 2018 λάβαμε την πρώτη χρηματοδότηση και συμβουλευτική υποστήριξη από το Uni.Fund», τόνισε η κυρία Θεοδώρα Καραμανίδου, αποκαλύπτοντας ότι η επαφή με τους επενδυτές προέκυψε κατόπιν ενός event στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η εταιρεία δραστηριοποιείται σε 25 χώρες, ενώ στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2021 να έχει δραστηριοποιηθεί σε τουλάχιστον άλλες δέκα αγορές.
7) Kinems-Διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες
«Μαθαίνω παίζοντας». Αυτό είναι το μότο της Kinems, της εταιρείας με έδρα στη Νέα Υόρκη και μεγάλο R&D τμήμα στην Αθήνα που φτιάχνει διαδραστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. «Κατά την ίδρυσή μας ήμασταν τυχεροί γιατί είχε βγει το Xbox που μύησε τους καταναλωτές στο πώς να παίζουν με το σώμα με την κάμερα του Kinect. Το μυστικό είναι ότι χάρη στην ενσώματη αλληλεπίδραση μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να βελτιώσουν την κινητικότητά τους, αλλά και να προοδεύσουν σε βασικές δεξιότητες», εξήγησε ο συνιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της Kinems, Σίμος Ρετάλης, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα η εταιρεία έχει φτιάξει 37 παιχνίδια, ενώ είναι διαθέσιμα σε τρεις γλώσσες, αγγλικά, ελληνικά και ισπανικά.
8) Navenio – GPS χωρίς δορυφόρους
«Είμαστε spin-off του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ασχολούμαστε με συστήματα εντοπισμού κινητών συσκευών και βελτίωσης της εργασίας σε εσωτερικούς χώρους. Η τεχνολογία μας μοιάζει πάρα πολύ με το GPS, χωρίς, ωστόσο, να χρησιμοποιεί δορυφόρους, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτούνται υποδομές». Αυτό υπογράμμισε η CTO της Navenio, Νίκη Τρυγώνη. Η εταιρεία εστιάζει κυρίως στον χώρο της υγείας, ενώ έχει λάβει χρηματοδότηση από το Big Pi.
9) iCOMAT-Κατασκευή εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά
Η εταιρεία προέρχεται από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στην Αγγλία, έχει, όμως, δραστηριότητα και στην Ελλάδα. Το κύριο αντικείμενό της είναι η παραγωγή μηχανημάτων κατασκευής εξαρτημάτων από σύνθετα υλικά, με μια τεχνολογία αιχμής που μειώνει σημαντικά το βάρος και το κόστος για οχήματα, όπως αεροπλάνα και αυτοκίνητα. «Στην αεροναυπηγική έχουμε συνεργασία με την Airbus και την British Aerospace στην κατασκευή πάνελ από το κάτω μέρος του φτερού του αεροπλάνου. Μειώσαμε το βάρος κατά 65%. Παράλληλα, έχουμε συμβόλαιο με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για το βάρος στο κύριο σώμα του πυραύλου, ενώ πρόσφατα κλείσαμε συμφωνία 2,5 εκατ. ευρώ με την Jaguar», ανέφερε ο κ. Ευάγγελος Ζυμπελούδης. Ο κύριος επενδυτής είναι η Velocity.Partners.
Διαβάστε ακόμη:
Φορολογικές δηλώσεις 2021: Μέχρι πότε μπορούν να υποβάλλονται στο Taxisnet – Η διαδικασία
Ρύθμιση οφειλών: Αυτοί είναι οι όροι για 240 και 420 δόσεις για χρέη