Τις προσφορές και την τιμολογιακή τους πολιτική σε λιγότερο ανταγωνιστικά επίπεδα θα προσαρμόσουν λόγω των κυβερνητικών μέτρων για τον ΕΛΑΠΕ, οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του κλάδου στο newmoney.
Την ίδια στιγμή με το δάκτυλό στην σκανδάλη εμφανίζεται μερίδα πολυεθνικών ομίλων, οι οποίοι κάνουν λόγο για απογοητευτικά μέτρα, και απειλούν με πάγωμα του επενδυτικού προγράμματος αλλά και σχέδια επέκτασης σε άλλους τομείς.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε όλη την ρύθμιση για την εξισορρόπηση του ειδικού λογαριασμού των παραγωγών ΑΠΕ, στην οποία περιλαμβάνεται –μεταξύ άλλων- και η εφάπαξ εισφορά 6 ευρώ για τα παλιά έργα και 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους προμηθευτές ενέργειας.
Ωστόσο, την απόφαση της ΔΕΗ να απορροφήσει το τέλος των 2 ευρώ που προστέθηκε στην δέσμη μέτρων για το έλλειμμα των 300 εκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να ακολουθήσουν και ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας.
«Από την στιγμή που ο μεγάλος πάροχος, η ΔΕΗ δεν θα μετακυλίσει το κόστος, δεν μπορούμε ούτε εμείς να προχωρήσουμε σε αυξήσεις» δηλώνει στέλεχος της αγοράς. Παρόλα αυτά αναφέρει ότι ο κλάδος περιμένει να δει την τελική ρύθμιση στο ΦΕΚ για να αποσαφηνιστεί σε ποια κατηγορία θα περιληφθεί η νέα επιβάρυνση.
«Το τέλος από την φύση του, είναι ρυθμιζόμενο, δεν μπορεί να ενταχθεί στις ανταγωνιστικές χρεώσεις», επισημαίνουν στην αγορά και φέρνουν σαν παράδειγμα το παλιό ΠΧΕΦΕΛ (τέλος προμηθευτή που καταργήθηκε πριν 1,5 χρόνο) που έψαχναν την φόρμουλα για να περάσουν στις ανταγωνιστικές χρεώσεις.
Οι προμηθευτές ενέργειας, που σήμερα εκπροσωπούν περίπου 1 εκατομμύριο καταναλωτές, επικαλούνται μελέτη του Συνδέσμου Διαχειριστών Ευρώπης, η οποία αναφέρει ότι πουθενά στην ΕΕ, δεν χρεώνονται το ΕΤΜΕΑΡ οι προμηθευτές ενέργειας. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι η προμήθεια, παρά τα κέρδη που είχε από την πανδημία και μετά, λόγω της μείωσης της οριακής τιμής συστήματος (χονδρεμπορική τιμή) επιβαρύνεται περίπου κατά 6 έως 7 ευρώ από το target model στην αγορά εξισορρόπησης, παράγοντας που μαζί με τα 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον ΕΛΑΠΕ, συμπιέζουν τα περιθώρια κέρδους του κλάδου. Έτσι ακόμη και αν οι καταναλωτές δεν δουν άμεσα αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, είναι βέβαιο ότι οι προσφορές και τα τιμολόγια των προμηθευτών θα είναι σε λελογισμένα επίπεδα τους επόμενους μήνες.
Χθες πάντως ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Φωτοβολταϊκών κ. Στέλιος Λουμάκης, με επιστολή του στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, στρέφεται κατά της κυβερνητικής πολιτικής, λέγοντας ότι τα προτεινόμενα μέτρα ανοίγουν ένα θλιβερό κεφάλαιο για τους επενδυτές ΑΠΕ και ζητά να καλυφθεί η εισφορά από τους προμηθευτές. Όπως μάλιστα σημειώνει λόγω της πτώσης της ΟΤΣ από τα 64 ευρώ/MWh το 2019 στα 43 ευρώ/MWh φέτος, η προμήθεια τρέχει με πρόσθετη κερδοφορία 1,1 δισ. ευρώ ετησίως, ήτοι 21 ευρώ/MWh.
«Ζητάτε να επιστρέψουν στον ΕΛΑΠΕ άπαξ μόλις τα 2 ευρώ/MWh ή 110 εκατ. ευρώ από τα υπερκέρδη τους. Τον Αύγουστο του 2019 να σας θυμίσουμε, αφαιρέσατε από το ΕΤΜΕΑΡ 4 ευρώ/MWh ως μείωση διαρκείας για την ενίσχυση της ΔΕΗ (που δεν την χρειαζόταν) και φυσικά της υπόλοιπης Προμήθειας που την ακολούθησε στις αυξήσεις τιμολογίων» αναφέρει στην επιστολή.
Μάλιστα ο κ. Λουμάκης, υποστηρίζει ότι οι Προμηθευτές από αρχές του έτους θα αυξήσουν περισσότερο τα κέρδη τους απαλλασσόμενοι από την χρέωση του ΜΜΚΘΣΣ ύψους 130 εκατ. ευρώ ετησίως.
Σε ότι αφορά τους παραγωγούς πράσινης ενέργειας, οι αντιδράσεις μέχρι σήμερα είναι ανάμεικτες. Μερίδα του κλάδου εμφανίζεται ικανοποιημένη από την τελική ρύθμιση αφού το βάρος δεν πέφτει αποκλειστικά στις πλάτες των παραγωγών αλλά επεκτείνεται και σε προμηθευτές και εταιρείες εμπορίας καυσίμων, οι οποίες θα πληρώσουν ξεχωριστά τέλος άνθρακα 0,03 ευρώ ανά λίτρο στο πετρέλαιο κίνησης. Πιο αιχμηρή στάση κρατά πάντως στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας, από εκείνες που είχαν επισκεφτεί προ εβδομάδων το Μαξίμου.
Ο ίδιος κάνει λόγο για απογοητευτικά μέτρα και για ασυνέπεια της κυβέρνησης στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, που επαναφέρει μνήμες του παρελθόντος στην αγορά. «Ως εκ τούτου παγώνουμε το επενδυτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα προς στιγμή αναθεωρώντας και την επέκταση σε άλλους τομείς». Όπως μάλιστα τονίζει η μητρική εταιρεία διερευνά το ενδεχόμενο προσφυγής σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που στην Ελλάδα έχουν βγει τα «κουμπιουτεράκια» για να υπολογίσουν τις απώλειες που φέρνει η εφάπαξ εισφορά 6% σε όλα τα έργα προ τις 31 Δεκεμβρίου του 2015.
Διαβάστε ακόμη
ΔΕΗ: Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου το investor day στην Αθήνα
Ενοίκια: Αυτά είναι τα νέα SOS για τις μειώσεις τους
Estée Lauder: Η γυναίκα που έφτιαξε μια αυτοκρατορία $89 δισ. με πολύ θράσος και… μια κρέμα