Η εξαγορά της πλατφόρμας Χ (πρώην twitter) από τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο, Έλον Μασκ, έχει γίνει αντικείμενο έντονης κριτικής από επενδυτές, ως γενικά μια λάθος, αν όχι καταστροφική κίνηση. Αλλά η πτώση της αξίας του μέσου κοινωνικής δικτύωσης δεν ήταν το μόνο πρόβλημα από την συμπεριφορά του εκκεντρικού δισεκατομμυριούχου.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από την αγορά του Twitter, ο Μασκ έστειλε ένα διαβόητο πλέον email σε όλο το εργατικό δυναμικό ζητώντας τους να δεσμευτούν σε ένα «εξαιρετικά σκληροπυρηνικό» πρόγραμμα εργασίας ή να παραιτηθούν.

«Αυτό θα σημαίνει να εργάζεσαι πολλές ώρες σε υψηλή ένταση. Μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις θα αποτελούν μεταβατικό βαθμό», έγραψε ο δισεκατομμυριούχος στο email.

Εκείνη την εποχή, ο Γκάρι Ρούνεϊ εργαζόταν στο Twitter για σχεδόν μια δεκαετία. Ήταν διευθυντής προμηθειών, στα κεντρικά γραφεία του Twitter στο Δουβλίνο, όταν ο Μασκ απέκτησε την πλατφόρμα τον Οκτώβριο του 2022.

Τότε εστάλη και το μήνυμα του Μασκ. Όποιος δεν έκανε κλικ στο ναι σε έναν σύνδεσμο στο email για να «γίνει μέρος του νέου Twitter» μέχρι την επόμενη μέρα θα απολυόταν εντός τριών μηνών, ανέφερε το μήνυμα.

Ο Ρούνεϊ δεν απήντησε. Αλλά αντί να φύγει σιωπηλά, έφερε την υπόθεση στην Επιτροπή Σχέσεων στο Χώρο Εργασίας της Ιρλανδίας, ισχυριζόμενος άδικη απόλυση. Κέρδισε και επιβραβεύτηκε με περίπου 600.000 δολάρια.

Σύμφωνα με το Businessinsider, τα έγγραφα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα αναλύουν την απόφαση της επιτροπής, αποκαλύπτοντας νέες λεπτομέρειες για την υπόθεση του Ρούνεϊ και τις πρακτικές ανθρώπινου δυναμικού του Twitter υπό την καθοδήγηση του Μασκ.

Ο Ρούνεϊ είδε το email αλλά δεν απάντησε. Τρεις ημέρες αργότερα, έλαβε δεύτερο email από το HR που έλεγε ότι αναγνώριζε την «απόφασή του να παραιτηθεί και να αποδεχτεί την εθελοντική προσφορά αποχώρησης».

«Ποτέ δεν έχω δηλώσει στο Twitter ότι παραιτούμαι από τη θέση μου», απάντησε μια εβδομάδα αργότερα. Η εταιρεία του είπε το ότι δεν πάτησε στο ναι «εξεταζόταν σαν να έχετε κοινοποιήσει ειδοποίηση για να παραιτηθείτε από την εργασία σας».

Παραίτηση από παράλειψη

Μπορεί να μην φαίνεται συνηθισμένη πρακτική η απόλυση ενός υπαλλήλου χωρίς να μιλήσει μαζί του, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρο, δήλωσε στο Business Insider η Ρόμπιν Χόπερ, σύμβουλος HR στη Society for Human Resource Management.

Τα εγχειρίδια εργαζομένων εξηγούν πότε η απόλυση μπορεί να θεωρηθεί οικειοθελής παραίτηση, αλλά ελάχιστοι τα διαβάζουν, είπε στο ΒΙ η Στέφανι Κάμφιλντ, διευθύντρια HR στο Engage PEO.

Ένας άλλος παράγοντας, είπε η Κάμφιλντ, είναι ότι πολλές αμερικανικές εταιρείες δεν προσφέρουν γραπτή σύμβαση εργασίας στους εργαζομένους και ότι οι θέσεις σε εταιρείες είναι κυρίως «κατά βούληση», που σημαίνει ότι ένας εργοδότης ή ο εργαζόμενος μπορεί να τερματίσει τη σχέση εργασίας για οποιονδήποτε λόγο ή χωρίς λόγο.

Εάν κάτι αμφισβητείται, ο εργαζόμενος έχει μικρότερη νομική ισχύ. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να απολύσει έναν εργαζόμενο χωρίς προειδοποίηση εάν δεν εμφανιστεί στη δουλειά, υποθέτοντας ότι ο υπάλληλος έχει αποφασίσει να παραιτηθεί και απλώς δεν το έχει πει ακόμα.

Διαβάστε ακόμη

Οι φόβοι για ύφεση δίνουν ώθηση στην παγκόσμια αγορά ομολόγων (γράφημα)

Μαρινάκης: Η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με 10+1 αλλαγές

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: Aύξηση 3% στο ενεργητικό το 2ο τρίμηνο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ