Της Μαριάννας Τζάννε
Σε καθεστώς συντήρησης θα παραμείνει το έργο στις Σκουριές μέχρι να αδειοδοτηθεί πλήρως, τονίζουν από την Ελληνικός Χρυσός, θεωρώντας ότι η θετική απόφαση της διαιτησίας που δημοσιοποιήθηκε χθες, αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, η οποία όμως δεν επιλύει τα εμπόδια για να προχωρήσει η επένδυση.
Με την απόφαση της διαιτησίας που ολοκληρώθηκε μέσα σε έξι μήνες, η Ελληνικός Χρυσός επιστρέφει στο κυνήγι των αδειών, στις οποίες περιλαμβάνεται η έγκριση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού για τις Σκουριές, η απόφαση του ΚΑΣ για την μετακίνηση αρχαιοτήτων (σ.σ. αναμένει έγγραφο του ΥΠΕΝ), η έγκριση τροποποίησης της τεχνικής μελέτης της μεθόδου απόθεσης των τελμάτων και η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας.
Το χρηματιστήριο υποδέχτηκε, με ενθουσιασμό τις θετικές εξελίξεις από το μέτωπο της διαιτησίας (η μετοχή έκλεισε με άνοδο 2,5%), όμως η απόσταση που έχει να διανύσει η Eldorado Gold για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος είναι πολύ μεγάλη.
Από τον περσινό Μάιο που ανακοινώθηκε η παραπομπή σε διαιτησία η κεφαλαιοποίηση έχει κατρακυλήσει στα 881 εκ. δολάρια, από 5,5 δισ. δολάρια, αποτίμηση που μόνο ικανοποίηση δεν προσφέρει στους μετόχους της. Για αυτό και οι Καναδοί εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην εκταμιεύσουν ούτε ένα ευρώ εάν δεν αδειοδοτηθεί πλήρως το έργο. Προτάσσουν διάλογο με το υπουργείο και συνεργασία για να υπάρξει μια θετική εξέλιξη στις Σκουριές.
Σήμερα, στη Χαλκιδική σε φάση κανονικής παραγωγής μεταλλευμάτων έχει μπει το εργοστάσιο της Ολυμπιάδας που επεξεργάζεται 1.300 τόνους μεταλλεύματος. Στο Στρατώνι συνεχίζονται οι ερευνητικές γεωτρήσεις για να διαπιστωθεί η δυνατότητα επέκτασης των μεταλλείων ενώ στις Σκουριές γίνονται μόνο τα έργα προστασίας του έργου και του περιβάλλοντος.
Ο κ. Σταθάκης είχε συνδέσει στο παρελθόν την αδειοδότηση στα έργα των Σκουριών με την απόφαση της διαιτησίας. Για αυτό και τώρα που τελείωσε το δικαστήριο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, η στάση που θα τηρήσει.
Η Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η απόφαση της διαιτησίας απορρίπτει τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με τον οποίο η τεχνική μελέτη για το εργοστάσιο μεταλλουργίας στη θέση Μαντέμ Λάκκος παραβιάζει τη σύμβαση παραχώρησης των μεταλλείων. Η σύμβαση παραχώρησης είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2013, πριν ακόμη η Ελληνικός Χρυσός, περάσει σε Καναδικά χέρια.
Στο κείμενο της διαιτησίας που συνέταξε η πλευρά του ελληνικού δημοσίου, αναφερόταν – ότι η τεχνική μελέτη μεταλλουργικής μονάδας χαλκού, χρυσού και θειικού οξέος του εργοστασίου μεταλλουργίας όπως υποβλήθηκε από την εταιρεία στο ΥΠΕΝ, το Δεκέμβριο του 2014, συνεπάγεται μονομερή εκ μέρος της, τροποποίηση του επενδυτικού σχεδίου, ανεπίτρεπτη μεταβολή των συμφωνηθέντων της σύμβασης μεταβίβασης και πράξη ματαίωσης του αντικειμένου και τους σκοπού της. Ανέφερε μάλιστα ότι η παραγωγή από το εργοστάσιο μεταλλουργίας οποιουδήποτε άλλου προϊόντος ως τελικού, πέραν των εμπορεύσιμων καθαρών μετάλλων χρυσού, χαλκού και αργύρου αποτελούσε μονομερή τροποποίηση της σύμβασης.
Το δικαστήριο έκρινε ότι οι μέχρι τώρα παραλείψεις από την πλευρά της Eldorado Gold (δεν προσκόμισε στοιχεία για τα τελικά στάδια παραγωγής καθαρών μετάλλων, δεν αποτυπώνεται στα παραρτήματα η καθετοποιημένη παραγωγή κ.α) δεν αποτελούν επαρκείς ενδείξεις για τη στοιχειοθέτηση παραβίασης της Σύμβασης.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι η απόφαση θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι του έργου την παραγωγή καθαρών μετάλλων. Το ΥΠΕΝ δηλώνει ότι θα σεβαστεί την διαιτησία και θέτει τρεις όρους για να προχωρήσει το έργο: τους περιορισμούς που επιβάλει η ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μεγιστοποιείται η εγχώρια προστιθέμενη αξία και την διαμόρφωση της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης.