Αντιμέτωπος με το ηλεκτρονικό σφυρί βρίσκεται ο Ελληνικός Νηογνώμονας, ένας ιστορικός φορέας με διαδρομή 106 ετών.
Ειδικότερα, σε βάρος της «Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε.» έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός για τις 19 Φεβρουαρίου 2025, -εκτός εάν μέχρι τότε μεσολαβήσουν κινήσεις αναστολής-, με επισπεύδοντες ιδιώτες, ο οποίος αφορά τα γραφεία του στην Ακτή Μιαούλη στον Πειραιά.
Πρόκειται για τα γραφεία στα οποία εδρεύει και σύμφωνα με τη σχετική έκθεση στο σφυρί αναμένεται να βγουν η υπό στοιχεία ΣΤ1-ΣΤ2 οριζόντια ιδιοκτησία του έκτου ορόφου, επιφάνειας 276 τ.μ., η οποία καταλαμβάνει ολόκληρο τον έκτο όροφο της πολυώροφης οικοδομής, που βρίσκεται στον Πειραιά μέσα στο συγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Πειραιά, επί της οδού Ακτή Μιαούλη αρ. 23. Το εν λόγω ακίνητο περιήλθε κατά πλήρη κυριότητα και κατά ποσοστό 100%, στην «Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε.», από το 1986.
Η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί σε 407.000 ευρώ, το ποσό για το οποίο έγινε η κατάσχεση ανέρχεται σε 56.262,34 ευρώ, ενώ ως εκτελεστός τίτλος αναφέρεται η με αριθμό 71/2018 Διαταγή Απόδοσης Μισθίου και Καταβολής Μισθωμάτων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιώς.
Επισπεύδοντες είναι οι ιδιώτες Α.Λ., Π.Λ. και Μ.Λ. κάτοικοι Πειραιά. Όσον αφορά τα εμπράγματα βάρη του ακινήτου, εκτός της κατάσχεσης που οδηγεί στον πλειστηριασμό, καταγράφονται:
-Προσημείωση για ποσό 1.800.000 ευρώ υπέρ της εταιρείας Eurobild Proekt ΕOOD εγγραφείσα την 13/02/2014 στο περιθώριο της οποίας υπάρχει σημείωση εκχωρήσεως την 18/07/2016.
-Προσημείωση υποθήκης για ποσό 1.800.000 ευρώ υπέρ της εταιρείας Inter Finance Invest Ltd εγγραφείσα την 18-07-2016.
-Προσημείωση υποθήκης για ποσό 500 ευρώ υπέρ των επισπευδόντων καταχωρηθείσα την 21/05/2020 με αριθμό 3.052
-Υποθήκη για ποσό 500 ευρώ υπέρ των επισπευδόντων καταχωρηθείσα την 26/06/2020.
Από το 1919
Η «Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε.» είναι από τις παλαιότερες ελληνικές επιχειρήσεις καθώς συστάθηκε από τις 30 Μαΐου του 1919, ως συνέχεια της “Veritas Hellenique et Reglements de Classification des Navires” η οποία ιδρύθηκε το 1870 από την «Banque Maritime Archange».
Ο Ελληνικός Νηογνώμων Α.Ε λειτουργεί ως μη κυβερνητικός Διεθνής Οργανισμός, με σκοπό την πιστοποίηση της αξιοπλοΐας των πλοίων, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ενώ εκτός από τον χώρο της ναυτιλίας, δραστηριοποιείται και στο χώρο της βιομηχανίας σε επιθεωρήσεις και πιστοποιήσεις εγκαταστάσεων και εξοπλισμού όπως επίσης και στην Πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης.
Στην πολυετή διαδρομή του, ωστόσο, έχει περάσει από αρκετές κρίσεις.
Το καλοκαίρι του 2010 μάλιστα η Ε.Ε. ανέστειλε τη λειτουργία του, με σοβαρές συνέπειες για τα υπό ελληνική σημαία σκάφη. Στα τέλη της ίδιας χρονιάς φάνηκε να χαράζει μια πιο ελπιδοφόρα προοπτική καθώς στη διοίκησή του συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών.
Λίγα χρόνια αργότερα όμως, βρέθηκε ξανά σε… κενό και ένα βήμα από το λουκέτο. Τον Οκτώβριο του 2016 η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 2.010.000 ευρώ. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο πιστοποίησε τη μη καταβολή του ποσού, ακυρώνοντας την ΑΜΚ.
Ακολούθησε μια πορεία με σημαντικά προβλήματα. Είναι χαρακτηριστικό, όπως ανέδειξε το newmoney (ρεπορτάζ Μ. Τσαμόπουλος) τον Νοέμβριο του 2023, ότι ο Τουρκικός Νηογνώμονας έγινε τότε το 12ο μέλος της Διεθνούς Ένωσης Νηογνωμόνων (IACS), χωρίς δικαίωμα ψήφου αλλά πληρώντας τα ίδια ελάχιστα πρότυπα ποιότητας και απολαμβάνοντας ίσα δικαιώματα συμμετοχής σε όλες τις ομάδες εργασίας της IACS. Αντίθετα, παρότι η ελληνόκτητη ναυτιλία αποτελεί παγκόσμια δύναμη, ο Ελληνικός Νηογνώμονας δεν περιλαμβάνεται στη Διεθνή Ένωση Νηογνωμόνων.
Σημειώνεται ότι η ιδιότητα μέλους της International Association of Classification Societies εξαρτάται από την εκπλήρωση μιας σειράς ποιοτικών κριτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της συμμόρφωσης με το χρυσό πρότυπο του κλάδου, το Σύστημα Πιστοποίησης Συστημάτων Ποιότητας (QSCS).
Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα οικονομικά αποτελέσματα της «Ελληνικός Νηογνώμονας Α.Ε.», τα οποία ανατρέχουν… μια δεκαετία πίσω, στη χρήση του 2015, ο κύκλος εργασιών είχε ανέλθει σε 2,67 εκατ. ευρώ, με τις ζημίες της χρήσης να φτάνουν τις 524.329 ευρώ και τις συσσωρευμένες ζημίες σε 2,64 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων ήταν στα 3,77 εκατ. ευρώ.
Από το 2017 ξεκίνησαν οι παραιτήσεις των μελών της διοίκησης, με συνέπεια τον διορισμό προσωρινών διοικήσεων. Σύμφωνα με την Προσωρινή Διαταγή της Προέδρου Πρωτοδικών Πειραιώς, στις 6 Δεκεμβρίου 2024, ορίστηκε προσωρινή διοίκηση αποτελούμενη από τους Δ. Σκαραμαγκά ως Πρόεδρο και Κ. Σπηλιώτη και Αλ. Χατζηαναστασίου ως μέλη.
Διαβάστε ακόμη
BDI Ιndustry: Σε βαθιά οικονομική κρίση η Γερμανία
Σταθόπουλος (BC Partners) στο Bloomberg: Yπάρχουν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες στην Ευρώπη
BBC: Το colpo grosso του Ρομάν Αμπράμοβιτς με τα σούπερ γιοτ και η φοροδιαφυγή εκατομμυρίων (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα