Μετά το Ελληνικό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει δράση και για την μεγάλη επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ της Καναδικής Eldorado Gold στην Χαλκιδική.
Το εμβληματικό έργο στον τομέα του ορυκτού πλούτου της χώρας, το οποίο στην πραγματικότητα «πάγωσε» τα προηγούμενα χρόνια από την εχθρική στάση που τήρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες, μεταξύ εκείνων που η παρούσα κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να ξεμπλοκάρει με στόχο να αντιμετωπιστούν οι εκκρεμότητες και να επιτευχθεί μια νέα εκκίνηση.
Χθες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπό τον κ. Κωστή Χατζηδάκη και τον κ. Γεράσιμο Θωμά συναντήθηκαν στο ΥΠΕΝ με τον διευθύνοντα σύμβουλο George Burns και τα στελέχη της εταιρείας στην Ελλάδα.
Κατά την συνάντηση παρουσιάστηκαν και αναλύθηκαν οι προτεραιότητες αλλά και ένας οδικός χάρτης σχετικά με τον τρόπο που η επένδυση στις Σκουριές θα μπορέσει να γυρίσει σελίδα και να προχωρήσει.
George Burns
Όπως ανακοινώθηκε, σε πρώτη φάση, συστήνεται μικτή επιτροπή με στελέχη του υπουργείου και της εταιρείας προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις σε όλα τα περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα της επένδυσης.
Μέχρι σήμερα η δραστηριότητα της Eldorado Gold στην περιοχή της Χαλκιδικής περιορίζεται στην εμπορική εκμετάλλευση των μεταλλευμάτων του ορυχείου της Ολυμπιάδας. Η διοίκηση της εταιρείας έχει εκτιμήσει ότι λόγω της στασιμότητας της επένδυσης οι συσσωρευμένες ζημιές της εταιρείας από το 2012 υπερβαίνουν τα 200 εκατ. ευρώ.
Οι μέτοχοι της Eldorado Gold έχουν προεξοφλήσει μια θετική έκβαση για το μέλλον του έργου, ενισχύοντας σημαντικά την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας η οποία πλέον προσεγγίζει το 1,2 δις με την μετοχή της εταιρείας να έχει κερδίσει πάνω από 30% το τελευταίο τρίμηνο.
Η ανάπτυξη στις Σκουριές βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης καθώς εκκρεμούν μια σειρά από αδειοδοτήσεις όπως η τροποποιητική άδεια εγκατάστασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού, η μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων και η επικαιροποίηση της πολεοδομικής άδειας για το εργοστάσιο των Σκουριών.
Oι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση των αδειών ρουτίνας της Ελληνικός Χρυσός είχαν οδηγήσει πέρσι σε εξώδικη διαμαρτυρία την εταιρεία, με τη διεκδίκηση αποζημίωσης 750 εκατομμυρίων.
Μεγάλη εκκρεμότητα παραμένει επίσης και η έγκριση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο στο Πέραμα, η οποία είχε κατατεθεί στο ΥΠΕΝ πριν πολλά χρόνια.
Τη σημασία που έχει η εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας ανέπτυξε τις προηγούμενες μέρες και από το βήμα της βουλής κατά την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων ο νέος υφυπουργός Περιβάλλοντος κ. Θωμάς. Όπως δήλωσε η αξιοποίηση του ορυκτού και μεταλλευτικού πλούτου της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα. των πολιτικών της κυβέρνησης.
«Η πατρίδα διαθέτει μεγάλη ποικιλία ορυκτών και μεταλλευμάτων με βιομηχανικό ενδιαφέρον και πλήθος εφαρμογών που θα αξιοποιήσουμε με σεβασμό στην τοπική κοινωνία, τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές και την εθνική οικονομία».
Ο κ. Θωμάς ανέφερε επίσης ότι θα ενεργοποιηθεί θεσμικά η Εθνική Πολιτική των Ορυκτών Πρώτων Υλών, που ανακοινώθηκε από το 2012 και θα ενθαρρυνθεί κάθε προσπάθεια αξιοποίησης των ορυκτών πρώτων υλών με αύξηση προστιθέμενης αξίας εντός της επικράτειας της χώρας.