Στα 2 δισ. ευρώ αντιστοιχούν τα κεφάλαια που θα τοποθετηθούν κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας για το μεγάλο project του Ελληνικού, με τη χρηματοδότηση, όπως ξεκαθάρισε η διοίκηση της Lamda Development να είναι εξασφαλισμένη και το βασικό μέτοχο, τον όμιλο Λάτση να δεσμεύεται απόλυτα για την στήριξή του στην επένδυση.
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγο στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου έως 650 εκατ. ευρώ ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κ. Οδυσσέας Αθανασίου για το μεγάλο project που θα απορροφήσει στην πλήρη ανάπτυξή του συνολικά κεφάλαια ύψους 8 δισ. ευρώ, τα κεφάλαια της πρώτης πενταετίας θα προέλθουν καταρχάς από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ποσό 600 εκατ. ευρώ), 400 εκατ. ευρώ έσοδα από το ίδιο το έργο πωλήσεις σπιτιών κ.τ.λ., τραπεζική χρηματοδότηση 850 εκατ. ευρώ (είναι στο τελικό στάδιο των εγκρίσεων) και την έκδοση ομολόγου 150 εκατ. ευρώ.
Η οικογένεια Λάτση στηρίζει όλη την αύξηση των 650 εκατ. ευρώ, άρα είναι δέσμευση έναντι των άλλων επενδυτών, ενώ και οι υπόλοιποι επενδυτές (Πάνος Γερμανός- οικογένεια Κάτσου) έχουν δηλώσει επίσης ότι θα καλύψουν τη συμμετοχή τους.
Το πλάνο 5ετίας
Η πρώτη πενταετία είναι ένα σύνολο επένδυσης, όπως προαναφέρθηκε, ύψους 2 δισ. ευρώ (έναντι του 1,1 δισ. ευρώ που είχε προβλεφθεί στην αρχή), συμπεριλαμβανομένου και του ποσού που έχει λαμβάνειν το ελληνικό Δημόσιο με το «κλείσιμο» της συναλλαγής, ενώ η επόμενη φάση των επενδύσεων είναι επιπλέον 2 δισ. ευρώ.
«Στις 27 Φεβρουαρίου του 2014, στην πιο σκληρή φάση, σε συνθήκες έντονης αβεβαιότητας ο όμιλος Λάτση πήρε την απόφαση να διεκδικήσει το μεγαλύτερο έργο των τελευταίων ετών και από την αρχή έμεινε απόλυτα προσηλωμένος», ανέφερε ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Τάσος Γιαννίτσης.
«Αυτό που κάποτε φάνταζε ουτοπικό, πέρασε στην σφαίρα της πραγματικότητας. Υπάρχουν χρονικά σημεία που αποτελούν ορόσημα για κάθε εταιρεία. Για την Lamda αυτό το πρώτο ορόσημο ήταν το Νοέμβριο του 2014, οπότε ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής. Το δεύτερο είναι το σημερινό, το τρίτο θα είναι η επίσημη έναρξη της επένδυσης και το τέταρτο η λειτουργία, που θα αποτελέσει μία θετική ανατροπή για την πρωτεύουσα, τη χώρα αλλά και όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Οι προσδοκίες έχουν λάβει μεγάλη διάσταση όχι μόνο για εμάς αλλά και για την ελληνική οικονομία ως ένα μεγάλο στοίχημα για την ίδια τη χώρα για τη μεγάλη αλλαγή που συντελείται και το νέο πρόσωπο και το μέλλον της Ελλάδας. Η ομαλή διαδικασία γι την επένδυση είναι σίγουρο ότι θα φέρει και άλλους επενδυτές. Πρέπει να ανακτήσουμε ένα μεγάλο μέρος του χαμένου εδάφους, και να αντιμετωπίσουμε τις επόμενες προκλήσεις, που είναι για την Ελλάδα το δημογραφικό, το ενεργειακό ζητήματα, η κλιματική αλλαγή.
Με το έργο έχουν δημιουργηθεί πολλές προσδοκίες σε όλο το εργασιακό δυναμικό της χώρας, ότι επιτέλους θα υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης, εισοδήματος κι ευκαιρίες της βελτίωσης του δημόσιου χώρου στην περιοχή του Ελληνικού. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα συμβάλλουμε και στον περιορισμό του brain drain που έγινε πιο έντονο στη διάρκεια της κρίσης.
Η επένδυση στο Ελληνικό είναι μία επένδυση που θα πρέπει να κοιτάζει σε όλες τις εκφάνσεις του στο μέλλον, σχεδιαστικά, τεχνολογικά, περιβαλλοντικά κ.α.. Θα αποτελέσει υπόδειγμα για πολλά έργα παρεμφερή ή μη παρεμφερή ανά την Ελλάδα, μετά από μία δεκαετία οικονομικής κατάρρευσης. Η Lamda θα κάνει όλα όσα έχει δεσμευθεί για την υλοποίηση της επένδυσης», τόνισε ο κ. Γιαννίτσης.
Συνεργασίες
«Σκοπεύουμε να στηριχθούμε πολύ στο θέμα των συνεργασιών, με τους καλύτερους στον τομέα τους», ανέφερε ο κ. Αθανασίου. «Η Lamda θα αναλάβει το κομμάτι των malls ωστόσο για όλα τα υπόλοιπα θα προχωρήσουμε σε joint ventures και δεν μας ενοχλεί καθόλου να είμαστε μειοψηφία. Από την άλλη πλευρά και οι εταίροι μας επιθυμούν να είναι η Lamda συμμέτοχος γιατί τότε έχει επιπλέον ενδιαφέρον. Οικονομικά είμαστε απόλυτα έτοιμοι και θα μπορούσαμε να το κάνουμε και μόνοι μας, ωστόσο υπάρχει χώρος για όλους και θέλουμε συνεργασίες».
Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι δεν είναι μόνο το μέγεθος και τα κεφάλαια των 8 δισ. ευρώ που κάνει το έργο ιδιαίτερο. «Είναι μοναδικό γιατί έχει μεγάλη ποικιλομορφία αναπτύξεων και χρήσεων. Είναι μια νέα πόλη, γι’ αυτό κι έχουμε ενδιαφέρον ήδη από Πρεσβείες για συμμετοχή των χωρών τους στο έργο. Υπάρχουν αναπτύξεις όπως η μαρίνα, το ξενοδοχειακό συγκρότημα, ένας από τους μεγαλύτερους οικιστικούς πύργους στη Μεσόγειο με θέα σε θάλασσα και σε ένα από μεγαλύτερα παράκτια πάρκα στον κόσμο, 1,2 χιλιόμετρα παραλίας, οι βίλλες, ο βόρειος άξονας της λεωφόρου Βουλιαγμένης με το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας και το επιχειρηματικό κέντρο με γραφεία, καταστήματα, εστιατόρια. Το πάρκο είναι όσο 25 φορές ο Εθνικός Κήπος. Το Ελληνικό θα έχει τουλάχιστον 10 χαρακτηριστικά τοπόσημα, όπως ο Πύργος Γραφείων της Βουλιαγμένης, ο Πύργος- ξενοδοχείο, οι κατοικίες γύρω από το πάρκο. Το πάρκο θα συνδέεται με τον υπόλοιπο αστικό ιστό και θα περιλαμβάνει 45 χιλιόμετρα ποδηλατοδιαδρομές και πεζοδρόμους».
Όσον αφορά την πρώτη φάση του έργου στον ορίζοντα της πρώτης πενταετίας: «Στοχεύουμε να φτιάξουμε όλα αυτά που θα βάλουν τη χώρα στον επενδυτικό και τουριστικό χάρτη και δή την ανάπτυξη όλης της παραλιακής ζώνης. Έχουμε το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα με το καζίνο (IRC) με ,τα συνεδριακά κέντρα που θα φέρει τουρισμό, η μαρίνα, το mall με 20% μεγαλύτερο από το Mall στο Μαρούσι, ο πρώτος γραφειακός χώρος μαζί με ένα ξενοδοχείο και φυσικά το πάρκο που σκοπεύουμε να τελειώσουμε στην πρώτη πενταετία».
Η αύξηση κεφαλαίου
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda, το ενημερωτικό για την αύξηση αναμένεται να κατατεθεί μέσα στην επόμενη εβδομάδα «και θα χρειαστούμε, όπως υπολογίζουμε, ένα μήνα έως την έγκριση. Παρότι στην πρώτη πενταετία πληρώνουμε το ήμισυ του τιμήματος κι εκτελούμε το 37% των υποδομών εκτιμάμε ότι το project θα είναι κερδοφόρο εξ’ αρχής».
Η κερδοφορία όπως αναφέρθηκε, είναι επιθετική και στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στο οικιστικό κομμάτι. Το μεγαλύτερο κομμάτι των εσόδων έρχεται από το οικιστικό κομμάτι που θα περιλαμβάνει 10.000 κατοικίες. Στο σύνολο της η επένδυση θα έχει έσοδα κατά 58% από τις κατοικίες, το 6% από τα ξενοδοχεία, 8% αναλογεί στα malls και το υπόλοιπο στα λοιπά. Στην πρώτη πενταετία το οικιστικό κομμάτι είναι στο 43%, τα υπόλοιπα έσοδα είναι από τα malls και το Ολοκληρωμένο Τουριστικό Συγκρότημα.
Όσον αφορά τις τιμές των σπιτιών στην περιοχή του Ελληνικού αυτή την στιγμή είναι συνολικά από 4.000 έως 8.500 ευρώ ανά τ.μ. με τις προσφερόμενες κατοικίες και τα διαμερίσματα να είναι κυρίως μεγάλου μεγέθους. Η Lamda έχει βάλει τιμές από 3.500- 4.000 ευρώ (πλήν των κατοικιών της παραλιακής), νούμερο το οποίο θεωρείται μάλλον ‘’συντηρητικό’’.
«Τα 800 σπίτια της πρώτης πενταετίας βρίσκονται όλα σε προνομιακά σημεία κι εφόσον υπάρχει ζήτηση μπορεί να προχωρήσουμε και στην κατασκευή των υπόλοιπων κατοικιών της έκτασης».
Οσον αφορά τα ξενοδοχεία είναι 4 δυναμικότητας 1.000 κλειδιών (δεν περιλαμβάνεται η δυναμικότητα του IRC). Οσον αφορά τα malls, θα είναι στον σταθμό του Ελληνικού, ενώ ένα boutique mall θα είναι στην μαρίνα του Αγίου Κοσμά, ώστε να εξυπηρετεί τους επισκέπτες. Το νέο mall θα είναι 72.000 τ.μ. όσον αφορά τους ενοικιάσιμους χώρους με ένα μέσο ενοίκιο ανά τ.μ. στα 37,5 ευρώ. Ο μέσος επισκέπτης ξοδεύει 25 εκατ. ευρώ. Το νέο mall υπολογίζουμε να λειτουργήσει προς το 2023- 2024.
Από την αρχή του έργου και λόγω του μεγέθους ακούμε συνεχώς για το θέμα αν υπάρχει ανησυχία για το ρίσκο της επένδυσης. Όταν αυτή η ανησυχία δημιουργεί φόβο τότε αυτό είναι αντιπαραγωγικό ωστόσο αν κανείς έχει πλάνο τότε είναι δημιουργική.