search icon

business stories

Ελλάκτωρ: H μάχη διαδοχής και η αδράνεια – Τεράστιο το κόστος για την εταιρεία

Τα σενάρια, οι προκλήσεις και οι άμεσες προτεραιότητες των μετόχων - Η 7η Ιανουαρίου παραμένει στο τραπέζι για το μεγάλο «Game Of  Thrones», παρά το γεγονός ότι η πλευρά Καλλιτσάντση και των εφοπλιστών Μπάκου –Καϋμενάκη εμφανίζεται υπέρ της αναβολής

Με τα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής της γενικής συνέλευσης να παραμένουν ανοικτά και τα δύο στρατόπεδα να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και να διατηρούν το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, εξελίσσεται η μάχη διαδοχής στην Ελλάκτωρ.

Η 7η Ιανουαρίου παραμένει στο τραπέζι για το μεγάλο «Game Of  Thrones», παρά το γεγονός ότι η πλευρά Καλλιτσάντση και των εφοπλιστών Μπάκου –Καϋμενάκη εμφανίζεται υπέρ της αναβολής (με πιθανή ημερομηνία την 27η Ιανουαρίου), προκειμένου να οργανώσει καλύτερα την άμυνα και τις συμμαχίες της.

Αναβολή όμως που δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνους τους Ολλανδούς, οι οποίοι δηλώνουν πλήρη ετοιμότητα και επιθυμούν να τηρηθεί η ημερομηνία ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ήδη, στην αγορά έχουν αρχίσει να μετρούν τα απόνερα της παρατεταμένης αδράνειας, υποστηρίζοντας ότι οι καθυστερήσεις στις διοικητικές και μετοχικές αλλαγές διευρύνουν τα οξυμένα προβλήματα και  λειτουργούν σε βάρος της εταιρείας.

Ο «κόκκινος» ισολογισμός της Άκτωρ, οι παρατηρήσεις των ορκωτών και οι ταμειακές δυσκολίες που προκαλούν δυσλειτουργίες στον τομέα των κατασκευών, δείχνουν ότι η εταιρεία θα πρέπει να κινηθεί πιο γρήγορα για να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης και να ενισχυθεί με πρόσθετα κεφάλαια που θα τις επιτρέψουν να προετοιμαστεί κατάλληλα ενόψει των μεγάλων προκλήσεων που γεννά στον τομέα των υποδομών το Ταμείο Ανάκαμψης και οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ.

Η πρόσφατη μάχη που έδωσε η Ελλάκτωρ  για να εξασφαλίσει παράταση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας, φτάνοντας μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας (σ.σ η σχετική απόφαση αναμένεται μετά τις γιορτές), δείχνει το μέγεθος των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ακόμη και για να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς.

Οι ταμειακές δυσκολίες αλλά και οι συνεχείς διοικητικές περιπέτειες στερούν ζωτικό χώρο στην εταιρεία για να αναπτύξει και να επεκτείνει τις δραστηριότητές της, την ώρα που ο ανταγωνισμός κινείται επιθετικά σε όλους τους μεγάλους διαγωνισμούς και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Προ 20 ημερών, η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου κατά 50 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες των κατασκευών με κεφάλαια ύψους 40,8 εκατ. ευρώ αφού οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για αναχρηματοδότηση δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα.

Αύξηση κεφαλαίου έχουν προγραμματίσει και οι Ολλανδοί επενδυτές, ωστόσο το ύψος της όπως αναφέρουν συνεργάτες τους θα καθοριστεί από τον έλεγχο των οικονομικών του ομίλου για να εκτιμηθούν οι πραγματικές ανάγκες.

Ο προβληματισμός για την εταιρεία ενισχύεται και από τις αρνητικές εκπλήξεις που διαδέχονται η μία μετά την άλλη το τελευταίο διάστημα και συνδέονται με τους «σκελετούς» που κρύβονται στα ντουλάπια του ομίλου.

Μετά τις ζημιές άνω των 100 εκ. ευρώ που γέννησαν τα φωτοβολταϊκά στο εξωτερικό, ο πρόσφατος αποκλεισμός για 15 μήνες από τα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζες για θέματα διαφθοράς στην Κολομβία, αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα για την μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία.

Στάση αναμονής για τις εξελίξεις στην Ελλάκτωρ κρατούν και στην κυβέρνηση. Η εμπλοκή της εταιρείας σε μεγάλα έργα όπως η Αττική Οδός αλλά και το μετρό της Θεσσαλονίκης καθιστούν τις μετοχικές αλλαγές κρίσιμη παράμετρος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο συνομιλητής τους για να κλείσουν μια σειρά από ανοικτά μέτωπα και στα δύο έργα.

Στο μετρό η Ακτωρ διεκδικεί εκατομμύρια από claims  που συνδέονται με τις καθυστερήσεις στο έργο και την αλλαγή στο σχεδιασμό. Στην Αττική Οδό υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες που συνδέονται με το κλείσιμο της σύμβασης παραχώρησης που ολοκληρώνεται το 2024 αλλά η προετοιμασία έχει ήδη ξεκινήσει.    

Για την αγορά πάντως, η πλευρά του Ολλανδικού fund δείχνει πιο ξεκάθαρη στρατηγική. Έχει στοχεύσει στον έλεγχο της εταιρείας και τους τελευταίους μήνες έχει ανεβάσει το ποσοστό της συμμετοχής του στο 10,36%, το οποίο αυξάνεται στο 22,9% αν ασκηθεί το call option για το 12,55 του  κ. Λ. Μπόμπολα και συνεχίζει τις αγορές με τις πληροφορίες να επιμένουν ότι ελέγχει έμμεσα πάνω από το 35% των μετοχών.

Μέχρι στιγμής το δικαίωμα αυτό δεν έχει ασκηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες ούτε είναι στις προθέσεις να ασκηθεί πριν την γ.σ συνέλευση καθώς οι επενδυτές διαθέτουν τα δικαιώματα ψήφων.

Στόχος είναι να αποκτήσουν ένα όμιλο με ισχυρή παρουσία στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών και των παραχωρήσεων στους οποίους επενδύουν σημαντικά κεφάλαια τα τελευταία χρόνια.

Αντίθετα, θολό παραμένει το σχέδιο πλεύσης για το δίδυμο των εφοπλιστών Μπάκου-Καϋμενάκη που διεκδικούν το 23,3% των μετοχών της εταιρείας εφόσον ασκήσουν έως τις 12 Ιανουαρίου το δικαίωμα να αποκτήσουν το 18,33% των μετοχών της Pemanoaro που ανήκει στα συμφέροντα της οικογένειας Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι προ μηνών πλησίασαν εταιρεία από τον κλάδο της ενέργειας, προσφέροντας τίμημα άνω των 100 εκ. ευρώ για να την εξαγοράσουν. Οι μέτοχοι αρνήθηκαν όμως οι εφοπλιστές φαίνεται ότι βρήκαν γρήγορα άλλο στόχο. Εκείνο που μένει να διευκρινιστεί είναι με ποιο σχέδιο και με ποια διοίκηση.

Διαβάστε ακόμη

Ποιος τραπεζίτης «τους έχει κάνει πύραυλο» στο Μέγαρο Μαξίμου;

Ποιοι θα δουν αύξηση στο μισθό από την Πρωτοχρονιά  

Σκάνδαλο Folli Follie: Το «καρουζέλ» των Κουτσολιούτσων

 

Exit mobile version