Η μητέρα φύση προσφέρει απλόχερα τα αγαθά της και παράλληλα δίνει επιχειρηματικές ευκαιρίες για όσους μπορούν να τις αξιοποιήσουν. Η Ελένη Πλαχούρα και ο Βασίλης Ρήτας είναι δυο μηχανικοί οι οποίοι δεν δίστασαν να στραφούν σε μια νέα επαγγελματική δραστηριότητα όταν αποφάσισαν να ασχοληθούν με την μελισσοκομία δημιουργώντας την εταιρία NOMAD Honey.
Μέσω αυτής παράγουν και διαθέτουν στην αγορά βιολογικό μέλι και άλλα μελισσοκομικά προϊόντα που προέρχονται από τα μελίσσια τους στην Χαράδρα του Βίκου.
Η NOMAD Honey έχει εμπνευστεί και παρασκευάσει μάλιστα το πρώτο ενεργειακό τζελ μελιού, βασισμένο μόνο σε φυσικά υλικά και έχει λάβει πατέντα από τον ΟΒΙ. Τα προϊόντα τους δε, εξάγονται στην Γερμανία και την Αμερική…
«Γνωριστήκαμε σαν μηχανικοί. Ασκούσαμε το επάγγελμα του πολιτικού και του μηχανολόγου μηχανικού. Δεν είχαμε καμία σχέση με μελίσσια. Προέκυψαν τυχαία στην ζωή μας το 2014. Αποφασίσαμε όμως ότι θέλουμε να ασχοληθούμε σοβαρά και επαγγελματικά. Παρακολουθήσαμε την σχολή Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας στο ΑΠΘ το 2015 από όπου και πήραμε πολλά εφόδια ώστε να ασκούμε βιολογική μελισσοκομία και με σωστές μελισσοκομικές πρακτικές. Αναπτύξαμε τα μελισσοσμήνη μας και από τότε διατηρούμε ορεινά μελισσοκομεία στο Γεωπάρκο Βίκου – Αώου και σε άλλους ορεινούς όγκους. Εμπνευστήκαμε το brand name μας, NOMAD Honey, από την φύση της δουλειάς μας, την νομαδική μελισσοκομία.», αναφέρει στο newmoney η Ελένη Πλαχούρα (Civil Engineer – Beekeeper), εκ των ιδιοκτητών της καινοτόμου επιχείρησης, εξηγώντας το προσωπικό τους story, το πώς ακριβώς έγινε αυτή η επιλογή και προσθέτει:
«Το 2018 φτιάξαμε ένα πρότυπο βιολογικό τυποποιητήριο μελιού στον Κατσικά Ιωαννίνων, σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 700m2. Την ίδια χρονιά, δημιουργήσαμε το πρώτο παγκοσμίως, φυσικό, βιολογικό ενεργειακό τζελ με βάση το μέλι, φιλικό στο στομάχι και το έντερο των αθλητών, το Bear Strength NOMAD Natural Boost Honey Gel. Στις εγκαταστάσεις μας στήσαμε την γραμμή παραγωγής του και κατοχυρώσαμε την ιδέα μας με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στον OBI. Για το προϊόν αυτό πλέον έχουμε κάνει κλινική μελέτη σχετικά με τις δράσεις του. Όλη η επένδυση έγινε με ίδια κεφάλαια, πολύ μεράκι, όραμα και προσήλωση στον στόχο με τόση αφοσίωση η οποία μας τύφλωνε ώστε να μην βλέπουμε τα εμπόδια στην επιχειρηματική κίνηση που ξεκινούσαμε.».
«6 ενεργειακά τζελ
Η ελληνίδα μελισσοκόμος αναλύει στη συνέχεια ποια ήταν η εξέλιξη της εταιρείας και πώς λειτουργεί σήμερα, που πουλάει τα προϊόντα της, που τα εξάγει και ποια είναι αυτά:
«Έκτοτε, παράγουμε και διαθέτουμε στην αγορά εξαιρετικής ποιότητας ορεινές, βιολογικές, ποικιλίες μελιού. Όλα τα μέλια που παράγουμε είναι βραβευμένα τα τελευταία 6 χρόνια για την ποιότητα και την γεύση τους σε παγκόσμιους διαγωνισμούς τροφίμων. Επίσης έχουμε δημιουργήσει και διαθέτουμε στην αγορά μία γκάμα από 6 ενεργειακά τζελ, με διαφορετική σύσταση και δράση τα οποία προορίζονται για αθλητισμό, δραστηριότητες υπαίθρου αλλά και για άτομα που χρειάζονται ενέργεια μέσα στην ημέρα τους για οποιονδήποτε σκοπό. Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα στο φυσικό μας κατάστημα στις εγκαταστάσεις μας στα Ιωάννινα, στο eshop μας: www.nomad-honey.gr, σε καταστήματα delicatessen/ αθλητικού εξοπλισμού στην Ελλάδα και εξάγονται στην Αμερική και στην Γερμανία μέχρι στιγμής. Η εταιρεία μας παράγει, μεταποιεί, τυποποιεί, κάνει έρευνα με εξωτερικούς συνεργάτες, καινοτομεί και διαθέτει τα προϊόντα της στην παγκόσμια αγορά.».
Σχετικά με τα νέα σχέδια της NOMAD Honey και τις επόμενες επιχειρηματικές της κινήσεις, η Ελένη Πλαχούρα λέει στο newmoney:
«Το πιo πρόσφατο νέο μας είναι το ότι στήσαμε μια γραμμή παραγωγής για ωμές, βιολογικές μπάρες, ενέργειας και πρωτεΐνης, οι οποίες θα είναι διαθέσιμες στην αγορά σε λίγες μέρες. Γενικά, η στόχευσή μας είναι στο αληθινό, ενεργειακό φαγητό. Έχουμε πολλές ιδέες για το μέλλον όμως “ένα βήμα την φορά”.».
Στον επίλογο της συζήτησής μας, η κυρία Πλαχούρα εξηγεί ποιο είναι το αποτύπωμα της συμπόρευσης της εταιρείας με τον Οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά:
«Η συνεργασία μας με τον Οργανισμό “Νέα Γεωργία Νέα Γενιά” έτυχε να πραγματοποιηθεί τον καιρό του κορωνοϊού. Τότε υπήρχε μια γενική απομόνωση και τα zoom σεμινάρια με όλους τους συνεργάτες του οργανισμού ήταν μια διέξοδος για επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο. Όλο το εκπαιδευτικό κομμάτι είχε μεγάλο ενδιαφέρον γιατί μας έβαζε στα πλαίσια της επιχειρηματικότητας ενώ εμείς ήμασταν μια εταιρεία που ήταν ήδη στην αγορά έχοντας κάνει όλα τα βήματα με τον απόλυτα δικό μας τρόπο, χωρίς να γνωρίζουμε τους κανόνες της επιχειρηματικότητας. Στον επιταχυντή του Οργανισμού το 2021 κερδίσαμε το πρώτο βραβείο για το business plan μας ανάμεσα στις εταιρείας που συμμετείχαν. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι η συνεργασία-επικοινωνία με την Νέα Γεωργία Νέα γενιά είναι συνεχής και υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση.».
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινούν στεγαστικά προγράμματα άνω των 5 δισ. για εύρεση κατοικίας και ανακαίνιση ακινήτων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα