Όταν τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Ανάπτυξης της επέβαλε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για αθέμιτη κερδοφορία, η Ελαϊς Unilever Hellas ΑΕ, φροντίζοντας αρχικά να υπενθυμίσει το προσωπικό που απασχολεί με άξονα το εργοστάσιο και τα δύο κέντρα διανομής της, έσπευσε να δηλώσει τη διαφωνία της «με τη μεθοδολογία βάσει της οποίας οι ελεγκτικές αρχές υπολόγισαν το πρόστιμο». Μάλιστα διαβεβαίωνε για την «υπεύθυνη προσέγγιση» της έναντι των καταναλωτών δηλώνοντας πως σε αναγνώριση της πίεσης που δέχεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών είχε λάβει τη «συνειδητή απόφαση να μην μετακυλήσει μεγάλο ποσοστό του επιπλέον κόστους παραγωγής και λειτουργίας της, εις βάρος της κερδοφορίας της». Προκειμένου δε να ενισχύσει τη θέση αυτή υπογράμμιζε πως «αυτό καταγράφεται και στις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις, από το 2021 και μετά»!

Μόνο που το «μετά» αγνοείται… Ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη της χρήσης του 2022 και ακόμα η ΕΛΑΪΣ – Unilever Hellas ΑΕ δεν έχει δημοσιοποιήσει τις οικονομικές καταστάσεις της για εκείνη τη χρονιά! Όταν κάθε σοβαρή εταιρεία που θέλει να είναι ξεκάθαρη έναντι των συνεργατών της, των προμηθευτών της, του τραπεζικού συστήματος και των πελατών της ήδη έχει γνωστοποιήσει ήδη τις οικονομικές καταστάσεις του 2023, η θυγατρική της εισηγμένης πολυεθνικής εξακολουθεί να παίζει …καθυστερήσεις σε ένα «παιχνίδι» όμως που με βάση τις προβλέψεις του νόμου έπρεπε να έχει λήξει στο τέλος Νοεμβρίου, λίγες εβδομάδες δηλαδή μετά το πρόστιμο που είχε δεχθεί και την ανακοίνωση της!

Μάλιστα απ’ τον περασμένο Μάρτιο η ελληνική θυγατρική δεν μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε καταχώρηση στο ΓΕΜΗ λόγω της αυτόματης κύρωσης που της επιβλήθηκε για μη δημοσιοποίηση των οικονομικών αποτελεσμάτων. Μία εξέλιξη που δυνητικά θα μπορούσε να την εκθέσει απέναντι σε τυχόν δικαστικές διεκδικήσεις τρίτων, ωστόσο δεν της προκαλεί κάποια άμεση οικονομική ζημιά καθώς ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η νέα διάταξη που προβλέπει την αυτόματη επιβολή χρηματικού προστίμου 100 χιλ. ευρώ στις εταιρείες που αμελούν να αναρτήσουν τις οικονομικές τους καταστάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η Κοινή Υπουργική Απόφαση που απαιτείται για την ενεργοποίηση του προστίμου είναι προ των πυλών αν και δεν φαίνεται πως θα μπορούσε να “πλήξει” μία εταιρεία του μεγέθους της πολυεθνικής.

Η Ελαϊς Unilever Hellas πάντως, φαίνεται ότι έχει κάνει τις «καθυστερήσεις» των υποχρεώσεων της σύστημα. Παρατηρώντας κανείς την πορεία των αναρτήσεων που κάνει στο ΓΕΜΗ θα αντιληφθεί πως και στις παλαιότερες χρήσεις υπερέβαινε το νόμιμο χρονικό περιθώριο, ακόμα και με τις μεγάλες παρατάσεις που δίνονταν λόγω του covid19, με αποτέλεσμα να της επιβάλλεται η αναστολή καταχωρήσεων στο ΓΕΜΗ για να αρθούν έπειτα από κάποιο χρονικό διάστημα μετά σε συνδυασμό με την γνωστοποίηση των οικονομικών στοιχείων… Κάτι βέβαια αρκετά βολικό σε μία περίοδο που η συζήτηση για τις πρακτικές των πολυεθνικών έχει προκαλέσει συζητήσεις σε αρκετά επίπεδα στην Ευρώπη με επτά χώρες ήδη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδος, να ζητούν άρση των γεωγραφικών περιορισμών στις πωλήσεις προϊόντων.

Την ίδια πρακτική με την Ελαϊς Unilever Hellas έχουν ακολουθήσει οι υπόλοιπες δύο θυγατρικές της Unilever στη χώρα μας, η Unilever Knorr, υπό την ιδιοκτησία της οποίας βρίσκεται το εργοστάσιο στου Ρέντη, και η Unilever Logistics, η εταιρεία για την αποθήκευση, διαχείριση και διανομή των προϊόντων της πολυεθνικής στην ελληνική αγορά. Η μικρή διαφορά είναι ότι οι συγκεκριμένες μόλις προχθες, Κυριακή, ανήρτησαν τις καταστάσεις του 2022 στο ΓΕΜΗ και έτσι ήρθη η αναστολή καταχώρισης που τους είχε επιβληθεί.

Από την ανάγνωση τους δε προκύπτει το εξής σημαντικό. Από τη χρήση του 2022 άλλαξε ο τρόπος με τον οποίο καταγράφονται λογιστικά οι πωλήσεις μπαίνοντας φρένο στις συναλλαγές που εμφανίζονται να γίνονται μεταξύ των τριών ελληνικών θυγατρικών και οι τιμολογήσεις πλέον γίνονται κεντρικά, απ’ την Unilever Europe B.V. Κάτι που τελικά καθιστά ακόμα πιο “θολό” το τοπίο για τις ελληνικές ελεγκτικές Αρχές, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ελέγξουν τη μητρική…

«Στα πλαίσια υλοποίησης και κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του project Odyssey την 31/12/2021 ο τρόπος λειτουργίας της Εταιρείας εναρμονίσθηκε πλήρως με το κεντρικό μοντέλο εφοδιαστικής αλυσιδας της Unilever για την Ευρώπη . Ως εκ τούτου από 1/1/2022 η δραστηριότητα στο εργοστάσιο του Ρέντη αφορα πλέον στην παροχή υπηρεσιών για την παραγωγή προιόντων με την μέθοδο του φασόν με υλικά της συνδεδεμένης εταιρείας UΝILEVER EUROPE BV (UEBV ) η οποία είναι η κύρια οντότητα επικεφαλής στην εφοδιαστική αλυσίδα του ομίλου Unilever για την Ευρώπη , υπεύθυνη για την παραγωγή , αποθήκευση, διακίνηση των προιόντων Unilever ώστε αυτά να είναι άμεσα διαθέσιμα προς πώληση και διανομή στις επιμέρους και κατά τόπους αγορές από τις εμπορικές εταιρείες του ομίλου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στις οικονομικές καταστάσεις της Unilever Knorr

Λόγω της μεγάλης αυτής αλλαγής, η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζει για το 2022 κύκλο εργασιών μόλις 8,2 εκατ. ευρώ, με σχεδόν το σύνολο των εσόδων να προέρχεται απ’ την Unilever Europe, από 35,5 εκατ. ευρώ το 2021 (όταν τα 32,19 εκατ. ευρώ ήταν από πωλήσεις προς την Ελαϊς – Unilever Hellas). Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ήταν περίπου 887 χιλ. ευρώ από 1,24 εκατ. ευρώ το 2021.

Η Unilever Logistics πάλι είχε κύκλο εργασιών 6,87 εκατ. ευρώ έναντι 7,58 εκατ. ευρώ το 2021 και καθαρά κέρδη μόλις 68 χιλ. ευρώ το 2022 έναντι 1,34 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις προς την Unilever Europe “φούσκωσαν” στα 2,9 εκατ. ευρώ από μόλις 125 χιλ. ευρώ το 2021 και οι αντίστοιχες προς την Ελαϊς – Unilever Hellas “ξεφούσκωσαν” στα 1,32 εκατ. ευρώ, από 5,38 εκατ. ευρώ το 2021.

Λογικά θα ακολουθήσουν και οι καταστάσεις της Ελαϊς Unilever Hellas, όπου επίσης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να φανεί ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα μέσω των “φουσκωμένων” συναλλαγών που θα εμφανίζεται πλέον να έχει με την Unilever Europe με την τελευταία πλέον να έχει το “καρπούζι” και το “μαχαίρι” αναφορικά με τα πραγματικά περιθώρια κέρδους. Και πάλι, εν μέσω θέρους 2024 θα συζητάμε για επιδόσεις του 2022…

Διαβάστε ακόμη 

Ν/Σ ΥΠΑΝ: Δημιουργείται black list στο ΓΕΜΗ για στελέχη επιχειρήσεων που παρανόμησαν

Μέσω «εξωτερικού» η ανάπτυξη των ελληνικών τραπεζών

Tα πιο περιζήτητα skeleton ρολόγια της χρονιάς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ