Έγραψε τη δική του ιστορία, καθώς αποτελούσε ένα από τα πρώτα και μεγαλύτερα εκθεσιακά κέντρα της Αττικής. Το γνωστό ως ΕΚΕΠ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Εκθέσεων και Προβολής), πάνω στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης έγινε επί σειρά ετών το επίκεντρο εκατοντάδων κλαδικών εκθέσεων από όλα τα «μήκη και πλάτη» της αγοράς, ενώ σε περιόδους Χριστουγέννων λειτουργούσε εκεί μέχρι και παγοδρόμιο.
Η αφετηρία της επιχείρησης, που ανήκει στην οικογένεια Αλεξόπουλου, έγινε το 1993 και η αρχική χρήση του κτιρίου είχε προβλεφθεί για να στεγάσει εμπορικό κέντρο, κάτι που προφανώς δεν βρήκε την αναμενόμενη απήχηση και έτσι ξεκίνησε τη δραστηριότητά του ως χώρος εκθέσεων. Η επιτυχία την πρώτη περίοδο της λειτουργίας του ήταν τέτοια ώστε μέσα σε μόλις δύο χρόνια έγινε επέκταση κατά δύο ορόφους, με αποτέλεσμα οι εκθεσιακοί χώροι να φτάσουν τα 17.210 τ.μ.
Για την εποχή του ήταν ιδιαίτερα σύγχρονο καθώς διέθετε σε όλες τις αίθουσες κλιματισμό, κυλιόμενες σκάλες, περισσότερους από 8 ανελκυστήρες, 143 θέσεις στάθμευσης κ.α.. Τα τελευταία χρόνια όμως το ΕΚΕΠ έχει βάλει λουκέτο με τις πόρτες του να είναι ερμητικά κλειστές και τους εξωτερικούς χώρους να έχουν χορταριάσει.
Τα αίτια, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, ήταν πολλά. Αφενός, η πολυετής οικονομική κρίση που έπληξε όλη την αγορά, συνακόλουθα και τον τομέα των εκθέσεων. Αφετέρου, ο ανταγωνισμός από τα νεώτερα, πιο σύγχρονα και τοποθετημένα εγγύτερα στον αστικό ιστό εκθεσιακά κέντρα. Ενδεχομένως να υπήρξαν και λάθη στην επιχειρηματική στρατηγική, που εφαρμόστηκε από ένα σημείο και μετά.
Σε κάθε περίπτωση, από το 2015 άρχισαν οι περιπέτειες όταν βγήκαν οι πρώτες διαταγές πληρωμής για να καταλήξουν, κατά τη διάρκεια του 2019, στην «ενεργοποίηση» των κατασχέσεων, οδηγώντας το ακίνητο των 12,5 στρεμμάτων στην πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγάλο αυτό οικόπεδο έχει προκύψει από τη φυσική και πολεοδομική συνένωση 13 μικρότερων, ενώ τα δάνεια της εταιρείας ξεκινούν από το μακρινό 1996 με πρώτο αυτό του 1 δις δραχμών (τότε) από την Εμπορική Τράπεζα.
Ακολούθησαν πολλά ακόμη από την Alpha Bank, τη Eurobank, την Πειραιώς, με τα «βάρη», -υποθήκες και προσημειώσεις-, να είναι…ασήκωτα…Έτσι, το ΕΚΕΠ πήρε το δρόμο για το «σφυρί», με επισπεύδουσα την Cepal Hellas. Αυτό θα χτύπαγε αρχικά στις 3 Ιουλίου 2020, με τιμή πρώτης προσφοράς στα 6.958.000 ευρώ. Ωστόσο, λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών (εξαιτίας της πανδημίας) αναβλήθηκε για τις 14 Οκτωβρίου 2020, με την ίδια τιμή πρώτης προσφοράς.
Η μεγάλη ανατροπή με την ανακοπή της Intrum
Λίγο πριν χτυπήσει το «σφυρί», που και σε αυτή την περίπτωση θα αναβαλλόταν καθώς ήταν σε ισχύ η αναστολή των πλειστηριασμών, ήρθε η μεγάλη ανατροπή… Η Intrum Hellas, που έχει αναλάβει τα δάνεια της Τράπεζας Πειραιώς, άσκησε ανακοπή κατά της Cepal Hellas που διαχειρίζεται το τμήμα των δανείων της Alpha Bank και των οφειλετών Γεωργίου και Παναγιώτη Αλεξόπουλου, με αίτημα να διορθωθεί η τιμή για το ακίνητο.
Η ανακοπή εκδικάστηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2020 στο Πρωτοδικείο Αθηνών και με την απόφαση που εκδόθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, έγινε δεκτή, με το δικαστήριο να υπερδιπλασιάζει την τιμή πρώτης προσφοράς από τα 6.958.000 ευρώ στα 17.800.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην απόφαση «πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του ακινήτου δεν ανέρχεται στο ποσό των 6.598.000 ευρώ, όπως ορίστηκε η πρώτη τιμή προφοράς, βάσει της από 24.11.2019 έκθεσης που συνέταξε η προσληφθείσα εκτιμήτρια καθόσον η τελευταία, όπως η ίδια αναγράφει στην έκθεσή της, διενήργησε μόνο εξωτερική αυτοψία στο κατασχεθέν ακίνητο. Αντίθετα, στην από 24.3.2020 έκθεση που συνέταξε, μετά από πλήρη αυτοψία του κατασχεθέντος ακινήτου, ο από την ανακόπτουσα προσληφθείς εκτιμητής αναλύεται ότι η εμπορική αξία του ανέρχεται στο ποσό των 17.800.000 ευρώ. Κατά την κρίση του Δικαστηρίου, με δεδομένο ότι η έκθεση εκτίμησης της ανακόπτουσας είναι εμπεριστατωμένη, σε αντίθεση με την ελλιπή (μόνο εξωτερική) αντίστοιχη έκθεση του Δικαστικού Επιμελητή, πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του ακινήτου ανέρχεται στο αμέσως προαναφερόμενο ποσό».
Έτσι, το δικαστήριο διέταξε τη διόρθωση της τιμής από το εσφαλμένο «6.598.000» στο ορθό «17.800.000» ευρώ και με αυτήν έχει προγραμματιστεί να βγει στο «σφυρί» το ΕΚΕΠ, -πάλι με επισπεύδουσα την Cepal-, στις 16 Ιουνίου 2021. Παράλληλα, επέβαλε στην Cepal την καταβολή των δικαστικών εξόδων της ανακόπτουσας Intrum, το ύψος των οποίων όρισε στο ποσό των 300 ευρώ.Ο συγκεκριμένος πλειστηριασμός, επομένως, αποτέλεσε, κατά κάποιο τρόπο και πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των servicers των «κόκκινων» δανείων, κάτι ασυνήθιστο μέχρι τώρα.
Τι περιλαμβάνει το ακίνητο του ΕΚΕΠ
Ποιο είναι όμως το ακίνητο για το οποίο ήρθαν σε «κόντρα» Cepal και Intrum;
Το οικόπεδο καλύπτει οικοδομικό τετράγωνο το οποίο περικλείεται από τις οδούς Παύλου Μπακογιάννη, Οδυσσέως, Δελφών και Ελ. Βενιζέλου, με «φάτσα» στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος της Μεταμόρφωσης (12 χλμ), είναι εντός σχεδίου πόλης και χαρακτηρίζεται άρτιο και οικοδομήσιμο.
Σύμφωνα με τα πρόγραμμα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών «eaxies.gr», ο συντελεστής δόμησης του οικοπέδου είναι Σ.Δ.=1,20. Συνεπώς, η επιτρεπόμενη δόμηση επί του οικοπέδου είναι 14.956,32 τ.μ.. Από τα προσκομισθέντα στοιχεία προκύπτει ότι η συνολική δόμηση της ανωδομής είναι 14.868,04 τ.μ., συνεπώς έχει ουσιαστικά εξαντληθεί και δεν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης στο ακίνητο.
Το ισόγειο έχει συνολική επιφάνεια 4.950,48 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, ένα χώρο αίθριου, κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου, έξι κλιμακοστάσια ανόδου – καθόδου, τέσσερις ανελκυστήρες και τρείς ράμπες καθόδου προς το υπόγειο.
Ο εσωτερικός εξώστης μεταξύ ισογείου και πρώτου ορόφου έχει συνολική επιφάνεια 1.226,54 τ.μ και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, δύο δωμάτια με ένα εσωτερικό w.c το καθένα, οκτώ w.c., δύο ανελκυστήρες, και πέντε κλιμακοστάσια καθόδου προς τον ισόγειο όροφο. Ο πρώτος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 4.894,76 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, αίθριο, δύο κυλιόμενες σκάλες ανόδου-καθόδου, έξι κλιμακοστάσια ανόδου-καθόδου, τέσσερις ανελκυστήρες, και δεκαεπτά w.c. Ο δεύτερος όροφος έχει συνολική επιφάνεια 3.796,26 τ.μ. και αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο, μια κυλιόμενη σκάλα ανόδου-καθόδου, δυο κλιμακοστάσια ανόδου προς το δώμα και καθόδου και δυο κλιμακοστάσια καθόδου προς τον Α’ όροφο.
Το κτίριο έχει συνολικά 16 εισόδους προς το ισόγειο και τρείς ράμπες καθόδου προς το υπόγειο. Η κεντρική είσοδος του περιβάλλοντα χώρου βρίσκεται επί της οδού Δελφών ενώ υπάρχει και δεύτερη είσοδος από την οδό Οδυσσέως.
Κατά την εξωτερική αυτοψία, με μακροσκοπικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι το κτίριο είναι συνήθους ποιότητας κατασκευής από οπλισμένο σκυρόδεμα και μέτριας/τυπικής κατάστασης συντήρησης, ενώ παρατηρούνται κάποια σπασμένα παράθυρα και απαιτούνται εργασίες εξωτερικών χρωματισμών.
Όσο για βάρη του ακινήτου, αυτά περιλαμβάνουν 8 προσημειώσεις υποθήκης υπέρ της Εμπορικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank, δύο υποθήκες υπέρ της ΑΑΔΕ και της Eurobank, καθώς και τρεις αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, της ΑΑΔΕ και της Cepal Hellas. Η τελευταία, που εγγράφηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019, έγινε για ποσό 50.000 ευρώ, ως μέρος της επιδικασθείσας έντοκης απαίτησης. Δεδομένου του «ξεπαγώματος» των πλειστηριασμών, μένει να φανεί εάν θα βρεθεί μνηστήρας για το ακίνητο το ΕΚΕΠ…
Διαβάστε ακόμη:
ΤτΕ – Τράπεζες: Διάσταση απόψεων για το ύψος των «κόκκινων» δανείων
Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Τρεις αλλαγές για voucher – 300.000 δικαιούχοι
Άρση lockdown: Ασυγκράτητο shopping η νεολαία – ‘Εκρηξη τζίρου στην αγορά