© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Η επανεκκίνηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων μέσα από το οποίο μπορεί να στηριχθεί και η μεγάλη προσπάθεια της κυβέρνησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας παραμένει προτεραιότητα για την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ).
Σύμφωνα με τη διευθύνουσα σύμβουλό της Ράνια Αικατερινάρη, στόχος είναι να κερδηθεί τους επόμενους μήνες το χαμένο έδαφος με βάση ένα νέο χρονοδιάγραμμα (προσαρμοσμένο στην κρίση) που αναμένεται να εγκρίνει σύντομα το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και θα υλοποιηθεί όταν αποκατασταθεί η ομαλότητα στη διεθνή οικονομία και τις αγορές. Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΕΣΥΠ δεν κρύβει ότι ο φιλόδοξος σχεδιασμός για προσδοκώμενα έσοδα 2,4 δισ. το 2020 δεν μπορεί να υλοποιηθεί.
Σήμερα, το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να ελπίζει, εφόσον ξεμπλοκάρει ο διαγωνισμός για το καζίνο, στην υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό, η οποία θα αποφέρει 300 εκατ. ευρώ συν τα 50 εκατ. που θα φέρει η ολοκλήρωση της συναλλαγής για τη μαρίνα Αλίμου, αφού ικανοποιηθούν προηγουμένως κάποιες ρήτρες της σύμβασης. Σε ό,τι αφορά τη δημόσια ακίνητη περιουσία των 10.119 ακινήτων που με πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ κρίθηκε άκυρη η μεταβίβαση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), η κυρία Αικατερινάρη δηλώνει ότι είναι σε διαδικασία ελέγχου η λίστα προκειμένου να διαπιστωθεί ποια από αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις για να περάσουν στην ΕΤΑΔ.
– Ποιες είναι οι προτεραιότητες στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων; Ποιοι σχεδιασμοί εκτιμάται ότι μπορούν να προχωρήσουν άμεσα χωρίς να επηρεάζονται από την υγειονομική κρίση;
Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι απρόβλεπτες εξελίξεις της πανδημίας καθυστέρησαν αρκετά έργα που είχαν δρομολογηθεί, αν και πριν από το ξέσπασμα είχαμε σαφή εικόνα ισχυροποίησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος από στρατηγικούς επενδυτές και μεγάλους ομίλους της Ελλάδας και του εξωτερικού, κάτι που είδαμε και στον ΔΑΑ και στη ΔΕΠΑ. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κάνουμε μεγάλη προσπάθεια ώστε όλοι όσοι εμπλέκονται στις σημαντικές πρωτοβουλίες να κινητοποιηθούν με μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες. Στόχος είναι να κερδίσουμε τον χρόνο που χάθηκε, εφόσον βέβαια αποκατασταθεί και ένα περιβάλλον σταθερότητας στη διεθνή οικονομία και τις αγορές, κάτι που επηρεάζει και τα τιμήματα των ιδιωτικοποιήσεων και αναπροσαρμόζει τα επενδυτικά σχέδια.
Οι πρωτόγνωρες συνθήκες επηρέασαν έντονα κάποιους κλάδους (ενδεικτικά τουρισμός, μεταφορές) και λιγότερο άλλους, με πιο ρυθμιζόμενα περιουσιακά στοιχεία, όπως είναι οι εταιρείες Κοινής Ωφελείας.
Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εκτιμά ότι για το 2020 τα έσοδα θα είναι σαφώς μειωμένα σε σχέση με τον αρχικό στόχο και η προσπάθεια για το έτος θα επικεντρωθεί στην ολοκλήρωση συναλλαγών όπως είναι το έργο του Ελληνικού και το κλείσιμο της συναλλαγής για τη μαρίνα Αλίμου. Η κρίση δεν έχει τελειώσει και οι συνθήκες αξιολογούνται συνεχώς για να πάρουμε οριστικές αποφάσεις για την πορεία του προγράμματος.
Πάντως η επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων παραμένει προτεραιότητα και το ΚΥΣΟΙΠ αναμένεται να εγκρίνει στο προσεχές διάστημα το επικαιροποιημένο πρόγραμμα με αλλαγές στο χρονοδιάγραμμα λόγω κρίσης.
– Πόσο δύσκολη θεωρείτε ότι θα είναι η φετινή χρονιά, τι περιμένετε από πλευράς εσόδων για τις εταιρείες που εποπτεύετε;
Πρέπει να πω ότι σε επίπεδο συνόλου εταιρειών αναμένουμε φέτος κάμψη εσόδων και ενδεχόμενα επίπτωση στις οικονομικές επιδόσεις από κλάδους που επλήγησαν σοβαρά, αλλά δεν σταμάτησαν την παροχή υπηρεσιών, καθώς κρίνονταν ζωτικές για το κοινωνικό σύνολο. Παραδείγματα είναι οι αστικές μεταφορές της Αθήνας, τα καταστήματα των ΕΛ.ΤΑ., η διώρυγα της Κορίνθου, ενώ και στον κλάδο των ακινήτων υπάρχει σημαντικό πλήγμα, καθώς πολλοί ενοικιαστές ήταν πληττόμενες επιχειρήσεις, αφού σημαντικό μέρος των εσόδων έρχεται και από τον τουριστικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, μείναμε όρθιοι και δουλεύουμε για όσα έρχονται, συμπεριλαμβανομένων και πρωτοβουλιών χρηματοδότησης, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα στήριξης από την κρίση. Αναφορικά με τη χρηματοδότηση επενδύσεων, οι εταιρείες μας έχουν κατεξοχήν προγράμματα που είναι στον πυρήνα των ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών και του Ταμείου Ανάκαμψης: κρίσιμες υποδομές, ψηφιακός μετασχηματισμός, περιβάλλον και προγράμματα κατάρτισης.
– Θα αναφερθώ σε δύο θυγατρικές σας που αντιμετωπίζουν διαφορετικής φύσης προβλήματα. Η μία είναι τα ΕΛ.ΤΑ. που συνεχίζουν να αιμορραγούν αφού σημειώνονται μεγάλες καθυστερήσεις στο σχέδιο εξυγίανσης. Η άλλη είναι η ΕΥΔΑΠ, για την οποία μετατίθεται συνεχώς η υπογραφή της σύμβασης με το Δημόσιο για την τιμή του ακατέργαστου νερού. Πώς διαχειρίζεστε αυτές τις δύο περιπτώσεις;
Ας ξεκινήσω από την πιο δύσκολη που είναι τα ΕΛ.ΤΑ. Η εταιρεία επεξεργάζεται ένα πλάνο με σκοπό την αναδιοργάνωση, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας της στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή, με βάση και τη διαθέσιμη χρηματοδότηση. Ηδη βρίσκεται στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ώστε να καταβληθούν στα ΕΛ.ΤΑ. τα 200 εκατ. ευρώ για την καθολική υπηρεσία της περιόδου 2013-2020. Ομως τα ΕΛ.ΤΑ. εξακολουθούν να έχουν μεγάλο μισθολογικό κόστος και ένα ξεπερασμένο business model που πρέπει να αλλάξει. Επιπλέον, εκκρεμεί το σχέδιο της εθελούσιας εξόδου που θα ελαφρύνει το λειτουργικό κόστος. Η εθελουσία αφορά συνολικά 2.000-2.200 άτομα και θα καλυφθεί με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που τα ΕΛ.ΤΑ. έχουν κοστολογήσει έως 140 εκατ. ευρώ.
Πρέπει να επισημάνω ότι ο χρόνος υλοποίησης της αύξησης κεφαλαίου έχει να κάνει με τις ανάγκες του Δημοσίου. Το κράτος έχει αποφασίσει να στηρίξει τα ΕΛ.ΤΑ., αλλά και αυτά για να επιβιώσουν θα πρέπει να στηρίξουν τον εαυτό τους. Σε ό,τι αφορά την ΕΥΔΑΠ, δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η συμφωνία με την ΕΥΔΑΠ Παγίων τόσο για την προηγούμενη περίοδο (2013 – 2019) όσο και για την τιμή που θα ισχύσει για το νερό από δω και πέρα. Είναι σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση που εκτιμώ ότι θα κλείσει μέσα στο καλοκαίρι.
– Πώς σκοπεύει η ΕΕΣΥΠ να διαχειριστεί την πρόσφατη δικαστική απόφαση που ακυρώνει τη μεταβίβαση 10.119 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου.
Η δικαστική απόφαση αναφέρεται σε ελλείψεις της διαδικασίας. Αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές ως προϋπόθεση για να γίνει η μεταβίβαση των συγκεκριμένων ακινήτων. Αλλωστε τα ακίνητα αυτά δεν έχουν μεταγραφεί στην ΕΤΑΔ, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να προηγηθεί ένας έλεγχος που δεν έγινε κάτω από την πίεση και των θεσμών να συγκεντρωθεί σε μία εταιρεία όλη η ακίνητη δημόσια περιουσία. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να γίνει νέα αξιολόγηση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, η οποία θα πρέπει να εξετάσει τα στοιχεία των ακινήτων που περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα προκειμένου να ξεκαθαριστεί ποια από αυτά μπορούν κατά τον νόμο να μεταβιβαστούν στη ΕΤΑΔ και ποια για λόγους που αναφέρονται στον νόμο δεν είναι μεταβιβάσιμα.
– Είδαμε τελευταία ότι αντικαταστήσατε με γρήγορες διαδικασίες τη διοίκηση της ΕΥΑΘ που είχατε διορίσει προ εξαμήνου. Σκοπεύετε να προχωρήσετε και σε άλλες αλλαγές διοικήσεων το προσεχές διάστημα;
Η αποστολή μας δεν είναι εύκολη για πολλούς λόγους. Ο σημαντικότερος είναι ότι πρέπει να επιδιώκουμε συνεχώς την πιστή τήρηση αρχών και πρακτικών που βελτιώνουν την αποδοτικότητα των εταιρειών μας και συνολικά της οικονομίας μέσα και από αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους.
Αυτή είναι η δουλειά μας – και μας επιβάλλει κυρίως να είμαστε χρήσιμοι παρά ευχάριστοι. Είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέγουμε τα άτομα που θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των εταιρειών αξιοκρατικά, αξιολογούμε τις διοικήσεις τακτικά και όπου χρειαστεί παρεμβαίνουμε δραστικά. Το μήνυμά μου είναι ότι δεν διστάζουμε να διορθώνουμε όχι μόνο τα λάθη άλλων, αλλά και δικά μας όταν διαπιστώνουμε ότι κάτι πρέπει να αλλάξει. Το Ελληνικό Δημόσιο έχει εμπιστευτεί στην ΕΕΣΥΠ 15 εταιρείες τα τελευταία χρόνια. Οι επιδόσεις των περισσότερων βελτιώθηκαν. Και συνεχίζουμε. Δημιουργήσαμε ως ΕΕΣΥΠ το «Δίκτυο Καινοτομίας» που λειτουργεί ως think tank για το «δημόσιο επιχειρείν», μια πλατφόρμα επικοινωνίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας των εταιρειών, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα. Στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμαστε με το ΜΙΤ Enterprise Forum και φέρνουμε ανθρώπους υψηλού επιπέδου που θα ανοίξουν νέους τεχνολογικούς ορίζοντες στις εταιρείες μας. Ας ξεχάσουμε λοιπόν την παλιά εικόνα των ΔΕΚΟ.