Του Δημήτρη Παφίλα

Αρκετοί Δραμινοί βλέπουν ένα φως αναμμένο κάθε πρωί στο λατομείο της Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες. Γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκεται από νωρίς το πρωί ο ιδρυτής της εταιρείας Ευκλείδης Παυλίδης, ο οποίος δεν αλλάζει τις συνήθειές του. Η εταιρεία την οποία διαχειρίζεται η δεύτερη γενιά ντύνει σήμερα κτίρια από τον ουρανοξύστη στον αριθμό 280 της Park Avenue έως τους Πύργους της Σιγκαπούρης (Reflection Towers). Ο ίδιος συνεχίζει να πηγαίνει, όμως, στο λατομείο δείχνοντας σε όλους ότι ο πλούτος βρίσκεται στη δημιουργία. Στην εξόρυξη και στην παραγωγή λευκών μαρμάρων Αriston, μιας μοναδικής παγκοσμίως ποιότητας που ανήκει στα δολομιτικά μάρμαρα. Από το περασμένο καλοκαίρι, η Παυλίδης Μάρμαρα άλλαξε τον χάρτη του λευκού μαρμάρου στην Ευρώπη και παγκοσμίως, καθώς εξαγόρασε τη σκοπιανή εταιρεία Mermeren, η οποία διαθέτει μια επίσης μοναδικής ποιότητας μπράντα λευκού μαρμάρου, το Sivec. Οπως θα δούμε, πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση της ελληνικής εταιρείας η οποία κατατάσσεται στις 50 καλύτερες της Ελλάδας από πλευράς ανάπτυξης.

Πώς ξεκίνησε η ιστορία

Εκεί κοντά στα 1980 ο σημερινός ιδρυτής της εταιρείας, ένας Δραμινός με καταγωγή από τον Πόντο, ο Ευκλείδης Παυλίδης έβαλε τα θεμέλια καθώς ίδρυσε ένα μικρό λατομείο μαρμάρου στην περιοχή. Σκληρή και επίπονη δουλειά η εξόρυξη των μαρμάρων, όπως και η επεξεργασία τους. Πιονέρος για την εποχή του, διέκρινε κάτι που σήμερα είναι το μεγάλο ατού της εταιρείας. Ασχολήθηκε με το λευκό μάρμαρο (δολομίτης), η ποιότητα του οποίου σήμερα είναι σπάνια και πληρώνεται ακριβά από τις εταιρείες και τους οργανισμούς που θέλουν να διακοσμήσουν τα κτίριά τους. Σε αντίθεση με τα χρωματιστά μάρμαρα, το συγκεκριμένο λευκό μάρμαρο εξορύσσεται σε πολύ λίγες περιοχές. Ενώ για τα χρωματιστά μάρμαρα δεν υπάρχει ζήτηση, δεν συμβαίνει το ίδιο για τα λευκά. Αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας, την οποία ενδυναμώνει και ενισχύει για δεκαετίες η οικογένεια Παυλίδη. Πέντε-έξι χρόνια μετά το ξεκίνημα με το μικρό λατομείο, ο κ. Παυλίδης ξεκινά και μια μικρή μονάδα επεξεργασίας μαρμάρου, πάνω στην οποία συνεχίστηκε η σημερινή καθετοποιημένη παραγωγή μαρμάρων της δραμινής εταιρείας.

Pavlidis1

Yψηλή ποιότητα προϊόντων

Η Παυλίδης Μάρμαρα-Γρανίτες είναι σήμερα leader στην αγορά του λευκού δολομοτικού μαρμάρου, απασχολώντας 400 εργαζομένους στην περιοχή της Δράμας. Παράγει περισσότερα απο 70.000 κυβικά μάρμαρα ετησίως σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις συνολικής επιφάνειας 20.000 τ.μ. σε έκταση 100.000 τ.μ., σε μικρή απόσταση από την πόλη της Δράμας. Συνολικά εκμεταλλεύεται πέντε λατομεία, από τα οποία τα τέσσερα βρίσκονται στην Ελλάδα (Ariston, Καβάλα -δυναμικότητας 70.000 κυβικών ετησίως-, Volakas, Kavala) και ένα στη Νότια Αλβανία. Σύντομα, αναμένει την άδεια για ένα ακόμη λατομείο μαρμάρου στη Βράτσα της Βουλγαρίας. Παράγει 18 διαφορετικές ποιότητες μαρμάρων, από τα οποία ξεχωρίζουν τα λευκά δολομιτικά μάρμαρα Ariston και Sivec (Σκόπια). Και οι υπόλοιπες ποιότητες, (Kavala, Florida, Thassos κ.λπ.), είναι μοναδικής ποιότητας και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Η επιχείρηση διαθέτει μονάδα κοπής και επεξεργασίας μαρμάρων και το μοναδικό εργοστάσιο στην Ελλάδα κοπής και επεξεργασίας γρανιτών στη Βιομηχανική Περιοχή της Δράμας, καθώς οι γρανίτες εισάγονται στην Ελλάδα και επεξεργάζονται στο εργοστάσιο. Για παράδειγμα, στο μετρό της Θεσσαλονίκης θα χρησιμοποιηθούν κόκκινοι γρανίτες κατασκευής της Παυλίδης. Η εταιρεία επενδύει σε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, τοποθετεί 3 εκατ. ευρώ ετησίως σε μηχανολογικό εξοπλισμό, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την ποιοτική αναβάθμιση των τελικών προϊόντων. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα, η εταιρεία έχει αναπτύξει in house τμήμα αξιολόγησης κοιτασμάτων και παράλληλα εξετάζει κάθε δυνατή ευκαιρία που της παρουσιάζεται για εξαγορές-συνεργασίες ομοειδών επιχειρήσεων με προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Στον τομέα της ενέργειας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, η εταιρεία έχει ξεκινήσει τριετές επενδυτικό πλάνο ανάπτυξης αιολικών πάρκων 50 MW στη Βόρεια Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ.

Μπόνους 1 εκατ. ευρώ στο προσωπικό

Η Παυλίδης εξάγει το 95% των πωλήσεών της σε 40 χώρες (κυρίως Κίνα και Νοτιοανατολική Ασία). Ο ισολογισμός της είναι υγιής και σπάνιος, όπως τα μάρμαρα, καθώς λίγες εισηγμένες έχουν ταμείο 68 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό. Μέσα σε 12 χρόνια (2005 -2016) η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει πωλήσεις 458,4 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη προ φόρων ήταν 143,5 εκατ. ευρώ. Το 2016 ήταν χρονιά-ρεκόρ, καθώς εμφάνισε τζίρο 62,2 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη ύψους 22 εκατ. ευρώ. Διένειμε μέρισμα 14,11 εκατ. ευρώ, αμοιβές και εισφορές για το προσωπικό 10 εκατ. ευρώ και μπόνους 1 εκατ. ευρώ σε όλο το προσωπικό. Σημαντική είναι και η απόδοση μέρους των κερδών στην τοπική κοινωνία, καθώς η Παυλίδης πρόσφερε ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε σχολεία και εξοπλισμό για το Νοσοκομείο της Δράμας.

Pavlidis usa

Νέα Υόρκη:  280 Park Avenue

Pavlidis Korea

Κορέα: Μουσείο

 

Oι συνέργειες από την εξαγορά της σκοπιανής εταιρείας ήδη ξεκίνησαν καθώς οι πελάτες της Παυλίδης επικοινωνούσαν με τη μητρική εταιρεία προκειμένου να τοποθετήσουν παραγγελίες μήνες προτού εγκριθεί επισήμως η εξαγορά από τη Σκοπιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Στην πρόσφατη Παγκόσμια Εκθεση Μαρμάρου στη Βερόνα, το ενδιαφέρον στράφηκε εκ των πραγμάτων στην Παυλίδης. Αποτέλεσμα των συνεργειών είναι για το 2017. Η εταιρεία να αναμένει τζίρο 80 εκατ. ευρώ, μια σημαντική αύξηση που φτάνει στο 28%. Η δε νέα θυγατρική Mermeren πραγματοποίησε τζίρο 12,3 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο του 2017 έναντι 5,6 εκατ. ευρώ, ενώ όλη τη χρήση του 2016 είχε τζίρο 16,6 εκατ. ευρώ. Εδω και 10 χρόνια η Παυλίδης Μάρμαρα παρακολουθούσε τη σκοπιανή εταιρεία Mermeren εξαιτίας του μοναδικού κοιτάσματος της ποιότητας Sivec. H σκοπιανή εταιρεία ανήκε στην Κυριακίδης Μάρμαρα μέχρι το 2009, όταν πέρασε στο NBGI, ένα private equity fund της Εθνικής Τράπεζας. Δύο funds της Goldman Sachs και της Deutsche Bank εξαγόρασαν το 2016 αντί 288 εκατ. ευρώ 11 επιχειρηματικές συμμετοχές της NBGI, μία από τις οποίες ήταν και η Mermeren. Οι διαπραγματεύσεις με τα δύο funds ήταν σκληρές και επίπονες επί μήνες, καθώς το κίνητρο για τις δύο ξένες τράπεζες ήταν υψηλό, αφού θα πωλούσαν με ακριβό τίμημα μια εταιρεία την οποία αρχικά σχεδίαζαν να κρατήσουν για διάστημα 2-4 χρόνων, λαμβάνοντας υψηλά μερίσματα. Τελικώς, η Παυλίδης απέκτησε αντί 73 εκατ. ευρώ τη Mermeren – καθώς διαθέτει ταμείο 68 εκατ. ευρώ και μηδενικό δανεισμό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Παυλίδης, Χριστόφορος Παυλίδης, υπογραμμίζει ότι «η εξαγορά είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας για την αγορά λευκού μαρμάρου. Αν υπάρχουν 1.000 λατομεία μαρμάρου, τα δέκα μπορούν να δώσουν λευκό μάρμαρο υψηλής ποιότητας. Η αγορά κυριαρχείται από πολύ μικρές ποσότητες και υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Η υπεραξία της Mermeren κρύβεται εκεί καθώς είναι η μοναδική στην περιοχή που εξορύσσει και διαχειρίζεται το υλικό Sivec ». Χαρακτηριστικό της σπανιότητας της ποιότητας του μαρμάρου και του «πολέμου» που πραγματοποιείται στην αγορά είναι το γεγονός ότι ένα fund εξαγόρασε ένα λατομείο στα Σκόπια και χρησιμοποίησε παράνομα την ονομασία Sivec, δίχως να είναι το γνήσιο υλικό. Φυσικά η σκοπιανή εταιρεία έκανε αγωγή.

Παρότι η Ελλάδα είναι γεμάτη ορυκτά, η εξόρυξη πραγματοποιείται με έναν κώδικα που υφίσταται από το 1970 (!), δημιουργώντας σημαντικές καθυστερήσεις για μια βιομηχανία που θα πρόσφερε τεράστια ποσά στο εθνικό ΑΕΠ. Αποτελεί πάγιο αίτημα του Συνδέσμου Εταιρειών Μαρμάρου καθώς και του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Εταιρειών η αλλαγή του κώδικα, ο οποίος αναμένεται να αλλάξει σήμερα ύστερα από 47 ολόκληρα χρόνια. Οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να προβαίνουν σε ανανέωση κάθε χρόνο, ουσιαστικά δηλαδή να είναι όμηροι της γραφειοκρατίας. Για μια άδεια εκμετάλλευσης στην Ελλάδα χρειάζονται 4-5 χρόνια, όταν το ίδιο θέμα στις γειτονικές χώρες λύνεται σε μερικούς μήνες. Αλλωστε, οι εξορύξεις έχουν κόστος, δεν πετυχαίνουν πάντοτε, ενώ τα αποθέματα είναι μοναδικά μόνο σε ορισμένες περιοχές.

Pavlidis singapore

Σιγκαπούρη: Οι πύργοι

Pavlidis Taiwan

Ταίβάν: Ξενοδοχείο

 

Με την εξαγορά, η Παυλίδης Μάρμαρα καθίσταται leader στη διεθνή αγορά μαρμάρου. Σε 4-5 χρόνια η εταιρεία θα βελτιωθεί σημαντικά, όπως λέει ο κ. Παυλίδης. O ίδιος, εκτός από το management της εταιρείας, είναι πετυχημένος οινοποιός με το γνωστό κρασί «ΤΗΕΜΑ».

H οικογένεια παραμένει χαμηλών τόνων, δίχως καμία προβολή ως τώρα. Στο τιμόνι βρίσκεται ο κ. Παυλίδης, ενώ τα αδέλφια του είναι πλάι του σε διακριτούς ρόλους. Σύντομα θα ακολουθήσει η νέα γενιά για να συνεχίσει την παράδοση.

Η στρατηγική της εταιρείας είναι να αναπτύξει τις συνέργειες με τη Mermeren, διατηρώντας το ποσοστό μετοχών σε Αθήνα και Σκόπια. Με τα άριστα οικονομικά στοιχεία, η Παυλίδης δέχεται προτάσεις για εισαγωγή της σε ξένα χρηματιστήρια, εξέλιξη που είναι λογική για τόσο αναπτυσσόμενη εταιρεία.