Το City του Λονδίνου ήταν πάντοτε συνδεδεμένο με την ελληνόκτητη ναυτιλία. Σε όλους παραμένει ανεξίτηλη εικόνα των Ελλήνων με τα γραφεία τους στην πρωτεύουσα της Γηραιάς Αλβιόνας.
Όμως η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει. Η παλιά γενιά των Ελλήνων εφοπλιστών έχει εγκαταλείψει τη Μεγάλη Βρετανία ενώ έχουν απομείνει και λιγοστές ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, οι οποίες στην πραγματικότητα απασχολούν ολιγομελές προσωπικό αφού τα κεντρικά γραφεία έχουν μεταφερθεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν μόνο 45 ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακές εταιρείες οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν απλώς ένα γραφείο με 3-4 υπαλλήλους.
Ο κύριος λόγος της φυγής είναι η αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος. Πριν από τέσσερα χρόνια και πιο συγκεκριμένα το καλοκαίρι του 2015, η βρετανική κυβέρνηση κατήργησε το ειδικό καθεστώς φορολόγησης των ξένων, των non doms, όπως αποκαλούνται. Όσοι ζούσαν για περισσότερα από 19 χρόνια στην Αγγλία άρχισε να τους φορολογεί με τους συντελεστές που φορολογούνται και οι Βρετανοί υπήκοοι.
Ειδικότερα, για τα πρώτα εννέα χρόνια η φορολογία είναι 30.000 λίρες εφάπαξ. Από τα 10-15 50.000 λίρες και από τα 15 έως τα 19 ανέρχεται στις 90.000 λίρες. Πολλοί έφυγαν με τη συμπλήρωση 15 ετών και δεν πέρασαν στην επόμενη φορολογική κλίμακα και δεν κατέβαλαν τις 90.000 λίρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 20 μέλη του συμβουλίου της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου-Greek Shipping Co operation Committee, μόνο τέσσερα μένουν πλέον μόνιμα στη Μεγάλη Βρετανία.
Λου Κολλάκης
Ανάμεσα στα ονόματα που έχουν αποχαιρετήσει το Λονδίνο ως μόνιμη βάση τους είναι ο Λου Κολλάκης, οι Αδαμάντιος και Σπύρος Πολέμης που είχαν φύγει όμως χρόνια πριν και χαρακτηρίζονται ως το «πρώτο κύμα» και πατάνε γερά στην Ελλάδα, για να ακολουθήσουν ο Μιχάλης Χανδρής, μέλη της οικογένειας Γουλανδρή και πιο συγκεκριμένα απόγονοι του «Big Τζoν» που έχουν πάει στην Ελβετία και στο Μονακό, ο Επαμεινώντας Εμπειρίκος που επέλεξε το Μονακό καθώς και μέλη των οικογενειών Μαυρολέοντα, Λυκιαρδόπουλου και Καρούση και Φαφαλιών.
Μιχάλης Χανδρής
Επαμεινώνδας Εμπειρίκος
Αν και η παλιά γενιά έφυγε, στη θέση τους έρχεται η νέα. Γόνοι παραδοσιακών εφοπλιστικών οικογενειών εγκαθίστανται στο Λονδίνο όπου ιδρύουν ναυτιλιακές εταιρείες ή εταιρείες παροχής υπηρεσιών στη ναυτιλία, ξεκινώντας φορολογικά από τις 30.000 λίρες εφάπαξ τον χρόνο. Μέχρι τα 19 χρόνια υπάρχει χρόνος.