Η ποδοσφαιρική μοίρα της Παρί Σεν Ζερμέν άλλαξε θεαματικά από την μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ένας πάμπλουτος Άραβας, ο Νασέρ Αλ Κελαϊφί, με όση υποστήριξη μπορεί να έχει εκείνος από τα κεφάλαια της χώρας του και την ιδιοκτήρια εταιρεία Qatar Sports Investments (QSI), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι… αγοράζονται τα πάντα.
Το απέδειξε η μεγάλη εσωτερική κρίση η οποία ξέσπασε πρόσφατα στις τάξεις της γαλλικής ομάδας, η κόντρα με τους οπαδούς της, όπως και οι αποδοκιμασίες κατά πάντων, μη εξαιρουμένων των ακριβοπληρωμένων άσων του ρόστερ της και του ίδιου του προέδρου/CEO της, με μόνιμο απωθημένο την μη κατάκτηση του Champions League.
Το καλοκαίρι του 2023 σίγουρα είναι διαφορετικό για την Παρί. Ενας σοβαρός λόγος για να το ισχυρίζεται κανείς αυτό, αποτελούν οι ταυτόχρονες αποχωρήσεις από το Παρίσι σταρ των γηπέδων του διαμετρήματος ενός Λιονέλ Μέσι και ενός Νεϊμάρ, με την υπόθεση του Κιλιάν Εμπαπέ να φτάνει στα άκρα.
Νέα επεισόδια στο φετινό σίριαλ, μετά από την πολύκροτη μετακίνηση του Αργεντίνου στις ΗΠΑ (MLS) και την Ίντερ Μαϊάμι του Ντέιβιντ Μπέκαμ, η πώληση του Βραζιλιάνου στην Αλ Χιλάλ από τη Σαουδική Αραβία και η φαινομενική εκτόνωση της κατάστασης στην αντιπαράθεση με τον Γάλλο διεθνή, πριν η Παρί κινδυνεύσει να χάσει και τον παίκτη (σ.σ. του χρόνου λήγει το συμβόλαιό του) και τα χρήματα της, αν καταλήξει π.χ. στη Ρεάλ Μαδρίτης το 2024 ως ελεύθερος.
Ένα «παζλ» κινήσεων με συνολική αποτίμηση πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, με την πρωταθλήτρια της Ligue 1 να βάζει πολλά χρήματα στα ταμεία της και ακόμα περισσότερο να «ξαλαφρώνει» τον προϋπολογισμό της από αντίστοιχα ποσά προς καταβολή σε αυτούς που έφυγαν.
Όλοι – κυρίως οι φίλαθλοι- παρακολουθούν με δέος αυτό τον «πόλεμο» εκατομμυρίων και στην περίπτωση της Παρί, η ερμηνεία που δίνουν τα διεθνή media στα τελευταία γεγονότα είναι ότι το «αντίο» του Νεϊμάρ βοηθά την ομάδα στην προσπάθειά της να κρατήσει τον Εμπαπέ (έστω για μια σεζόν;), να ξοδέψει περί τα 200 εκατ. ευρώ στις νέες της μεταγραφές (με την ανανέωση στο έμψυχο δυναμικό της επιβεβλημένη, αφού οι μεγάλες «βεντέτες» δεν κατάφεραν αγωνιστικά όσα τους ζητήθηκαν…), αλλά και να διαχειριστεί καλύτερα τα οικονομικά της και τα όποια προβλήματα ανακύπτουν από το πολυσυζητημένο FFP (Financial Fair Play).
Πριν αγόραζε λοιπόν ο Κελαϊφί, τώρα πουλάει και… νοικοκυρεύει το ταμείο της ομάδας!
Για την ιστορία, η Παρί θα εισπράξει ένα ποσό 94 εκατ. ευρώ από τη συναλλαγή για τον Νεϊμάρ, ενώ αποφεύγει να πληρώσει τουλάχιστον άλλα 100 εκατ. ευρώ για τις προβλεπόμενες αποδοχές του Βραζιλιάνου, που αφαιρούνται από το μπάτζετ του συλλόγου. Συνολικό όφελος, 194 εκατ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ξένα ρεπορτάζ, η επιστροφή του Εμπαπέ στους αγώνες της Παρί, ενός ποδοσφαιριστή ο οποίος κοστολογείται 250 εκατ. ευρώ, κατέστη δυνατή από την προ-προηγούμενη εβδομάδα όταν αυτό που άλλαξε στις συζητήσεις του με την διοίκηση ήταν το οικονομικό, μετά από μια ταραχώδη περίοδο κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της ομάδας. Η απόφασή του να μην επεκτείνει το συμβόλαιό του με την PSG και η φημολογούμενη πρόωρη συμφωνία του με τη Ρεάλ προκάλεσαν την ρήξη των σχέσεών τους και τον προσωρινό παραγκωνισμό του. Τι έφερε τις δυο πλευρές πιο κοντά; Εκτιμούν κάποιες πηγές ότι μια πιθανότητα είναι να μην υπογράψει μεν ο Εμπαπέ την επέκταση της συνεργασίας του με την Παρί, αλλά αποκαλύπτουν μια άγνωστη λεπτομέρεια: να παραιτηθεί ο 25χρονος σταρ από ορισμένα bonus και βασικά να μη μείνει στο «ψυγείο» ένας ποδοσφαιριστής με τέτοιο συμβόλαιο.
Μια δεύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από το υπόλοιπο του συμβολαίου του Νεϊμάρ, ήτοι 4 χρόνια επί 25 εκατ. ευρώ καθαρά ετησίως, 100 εκατ. ευρώ μείον (συν φόρους). Συνεπώς, με τα οικονομικά περιθώρια να βελτιώνονται σημαντικά για τον γαλλικό σύλλογο μέσα σε μερικά 24ωρα, η «συμφιλίωση» με τον Εμπαπέ έγινε πιο εύκολη…
Το «αγκάθι» του FFP και ο διακανονισμός
Τα λεφτά δεν λείπουν από την Παρί. Ούτε και οι οικονομικοί έλεγχοι από τις αρχές που εποπτεύουν το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Η μη παραβίαση του Financial Fair Play ήταν παράγοντας- κλειδί για τους χειρισμούς των μεταγραφικών θεμάτων της PSG, καθώς η ομάδα οφείλει να διατηρεί μια ισορροπία μεταξύ εσόδων και εξόδων, χωρίς να εξαρτάται από την χρηματοδότηση των ιδιοκτητών της.
Τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους η Παρί εμφανίσθηκε να παραβιάζει τους κανόνες του FFP της UEFA, με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία να ανακοινώνει ότι ο σύλλογος δεν συμμορφώθηκε με αυτούς ενδιάμεσα της περιόδου 2018-2022.
Από τις επιπτώσεις της πανδημίας –όταν τα παιχνίδια διεξάγονταν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς έσοδα από εισιτήρια- η πρωταθλήτρια Γαλλίας είχε απώλειες 700 εκατ. ευρώ.
Η UEFA της επέβαλε αρχικά να πληρώσει 10 εκατ. ευρώ, συν επιπλέον πρόστιμο 55 εκατομμυρίων ευρώ εάν δεν συμμορφωθεί με τους μελλοντικούς στόχους που της έθεσε για μια τριετία ως προς την μείωση των ζημιών της, με κίνδυνο μέχρι και αποκλεισμού από τις διεθνείς διοργανώσεις.
Η PSG απάντησε ότι είχε πραγματικά κέρδη από την ποδοσφαιρική δραστηριότητά της τα τρία χρόνια πριν από το ξέσπασμα του κορωνοϊού, πλην όμως υποχρεούται να τηρεί τις εντολές για να μη βρεθεί προ απροόπτων.
Ακολούθησε ένας διακανονισμός, με την Παρί να αποκτά το δικαίωμα από την UEFA να ανεβάσει τις ζημιές της έως και στα 60 εκατ. ευρώ από τη σεζόν 2022-23 έως το 2024-25 και πρόσφατα κρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή ότι εκπλήρωσε τους όρους της ειδικής συμφωνίας για την πρώτη χρονιά.
Στο πλαίσιο αυτό, φάνηκε ότι ο Εμπαπέ θα μπορούσε να φύγει για άλλο σύλλογο χωρίς η Παρί να ανακτήσει χρήματα από το πανάκριβο συμβόλαιό του και σε συνδυασμό με τις επίσης «τσουχτερές» αποδοχές του Νεϊμάρ, σήμανε οικονομικός «συναγερμός» για τον ισολογισμό της. Μόνο πέρσι, ο πρώτος φέρεται κόστισε 200 εκατ. ευρώ στην PSG (πιθανόν με τους φόρους και τα bonus).
Αν προστεθούν και οι 11-12 φετινές μεταγραφές της Παρί, το μπάτζετ του Νασέρ Αλ Κελαϊφί θα τιναζόταν στον αέρα, μετά από τα «χρυσά» deals που προηγήθηκαν με Μέσι, Νεϊμάρ, Εμπαπέ κ.λπ.
Οι «πονοκέφαλοι» απομακρύνονται μάλλον για τον Άραβα κροίσο, ο οποίος ανάμεσα σε άλλες κινήσεις του ενέκρινε μεταγραφικές δαπάνες άνω των 200 εκατ. ευρώ αυτό το καλοκαίρι για μια σειρά νέων παικτών.
Ιδού το νέο σύστημα ελέγχου
Το FFP οδεύει πάντως προς το «χρονοντούλαπο» της ποδοσφαιρικής ιστορίας και η UEFA εισάγει ένα νέο μοντέλο οικονομικού ελέγχου των ομάδων, που προβλέπει όρια εξόδων για αποσβέσεις μεταγραφών, μισθούς και προμήθειες μάνατζερ στο 70% των εσόδων τους, το λεγόμενο FSR (Financial Sustainability Regulations).
Κύκλοι της ποδοσφαιρικής αγοράς έχουν σχολιάσει ότι το νέο σύστημα ευνοεί τους μεγάλους της Ευρώπης.
Σε νέα δημοσιεύματα εξειδικευμένων με τα οικονομικά του ποδοσφαίρου ξένων μέσων, επιβεβαιώνεται ότι η UEFA απομακρύνεται από το FFP και σκοπεύει να καθιερώσει τους κανονισμούς βιωσιμότητας του FSR σταδιακά: για το 90% των εσόδων από το 2023-24, 80% το 2024-25 και 70% το 2025-26.
Μια άλλη αλλαγή είναι ότι το FFP της UEFA επέτρεπε ζημίες 30 εκατ. ευρώ για τρία χρόνια σε μια ομάδα και το όριο θα αυξηθεί στα 60 εκατ. ευρώ, με απόκλιση 10 εκατ. ευρώ επιπλέον κάθε χρόνο, εάν ένας σύλλογος αποδειχθεί ότι βρίσκεται σε καλή οικονομική κατάσταση.
Ενδεικτικά, τα στοιχεία για την σεζόν 2021-22 από το DNCG (ο οργανισμός που επιβλέπει τους λογαριασμούς των ποδοσφαιρικών ομάδων της Γαλλίας) δείχνουν το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετώπιζε η Παρί Σεν Ζερμέν.
Με έσοδα 669,6 εκατ. ευρώ, μόνο η μισθοδοσία της (άρα, χωρίς τα κόστη μεταγραφών) εκτοξευόταν στα 730 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την έκθεση του Football Benchmark, ήταν η υψηλότερη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Πολλοί ρωτούν αν θεωρείται αρκετή η αποχώρηση του Νεϊμάρ για να καλύψει η Παρί τις μεγάλες δαπάνες αυτού του καλοκαιριού. Η απάντηση είναι ότι η απόσβεση των μεταγραφικών δαπανών κατανέμεται σε όλη την διάρκεια του συμβολαίου ενός ποδοσφαιριστή και δεύτερον, εκτός του Νεϊμάρ, η γαλλική ομάδα δεν θα βαρύνεται πλέον με τις ετήσιες απολαβές του Μέσι ύψους άλλων 25 εκατ. ευρώ, όπως και με αυτές άλλων παικτών οι οποίοι διέκοψαν την συνεργασία τους μαζί της.
«Σανίδες» CVC και Κατάρ
Αλλά ακόμη και με μειωμένο μισθολόγιο, η PSG πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει το εμπορικό της εισόδημα, εάν θέλει να διασφαλίσει ότι το κόστος λειτουργίας της ομάδας της θα είναι «εντός» των εσόδων της.
Ο διεθνής τύπος επισημαίνει, για παράδειγμα, ότι τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Ligue 1 υστερούν πολύ σε αξία έναντι αυτών της Premier League.
Η PSG έλαβε 46 εκατ. ευρώ μόλις το 2021-22, μια χρονιά που κατέκτησε τον τίτλο και η Νόριτς που τερμάτισε τελευταία στην Αγγλία εισέπραξε 117 εκατ. ευρώ.
Η κατάρρευση της Mediapro στην πανδημία, η οποία αγόρασε το τηλεοπτικό προϊόν του γαλλικού πρωταθλήματος το 2018, επισημαίνεται ότι δημιούργησε ανταγωνιστικό έλλειμμα για τους συλλόγους της χώρας.
Στον αντίποδα, οι ομάδες ενισχύθηκαν από το CVC Capital, το μεγάλο private equity fund, το οποίο απέκτησε το 13% των δικαιωμάτων μετάδοσης της Ligue 1 έναντι 1,5 δισ. ευρώ. Η PSG επρόκειτο να λάβει 200 εκατ. ευρώ από αυτά στην χρήση 2022-23.
Στο εμπορικό μέτωπο δε, η Παρί διατηρεί σταθερή ανάπτυξη, με έσοδα από χορηγούς και διαφημίσεις αυξημένα από 195 εκατομμύρια ευρώ το 2018-19 σε 377 εκατ. ευρώ το 2021-22, τα περισσότερα από οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη.
Αν και υποστηρίζεται από μια σειρά χορηγιών προερχόμενων από το Κατάρ, η Παρί μείωσε τον αριθμό τους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το τέλος της μακροχρόνιας συνεργασίας της με την Αρχή Τουρισμού, όμως κύριος χορηγός της παραμένει η Qatar Airways, της κυβέρνησης του Κατάρ.
Πηγές του συλλόγου υπολογίζουν ότι το 2022-23 τα έσοδα της Παρί θα ανέλθουν σε επίπεδο ρεκόρ 800 εκατ. ευρώ, αλλά ένα άλλο ερωτηματικό είναι αν η αποχώρηση των Μέσι και Νεϊμάρ θα επηρεάσει και πόσο το ύψος τους στην επόμενη μέρα χωρίς αυτούς, πλην του οφέλους που θα προκύψει από την αφαίρεση των μισθών τους…
Διαβάστε ακόμη
Ξεκινούν κατασχέσεις σε όσους δεν εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις της εφορίας
Ετσι θα είναι το νέο project 5 αστέρων, άνω των €125 εκατ. της Ikos στην Κρήτη (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ