Ήταν στην «αυγή» της δεκαετίας του ’50, τότε που η Ελλάδα προσπαθούσε μετά τις καταστροφικές συνέπειες του πολέμου και της κατοχής να ξανασταθεί στα πόδια της.

Εκείνη την περίοδο της ανοικοδόμησης έμπαιναν τα θεμέλια ορισμένων από τις τεχνικές εταιρείες που μεγαλούργησαν για χρόνια, όπως η «Αρχιμήδης», η «Οδών και Οδοστρωμάτων», -που μετέπειτα συνενώθηκαν στην Αρχιρόδον-, και άλλων που στην πορεία ξεπεράστηκαν για να τις διαδεχθεί η «νέα γενιά» κατασκευαστικών ομίλων.

Η αφετηρία της διαδρομής

Την ίδια περίοδο ο Χριστόδουλος Ψαλλίδας ίδρυσε τη δική του εταιρεία, στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Λαμία. Μια εταιρεία που δεν ξεπεράστηκε από τις εξελίξεις, φτάνοντας μέχρι το σήμερα. Κάτι διόλου τυχαίο καθώς αρχικά καθιερώθηκε ως «ο ειδικός για τα δύσκολα τεχνικά έργα» σε όλη την Κεντρική Ελλάδα. Με καινοτομίες για την εποχή, όπως η εφαρμογή του προεντεταμένου σκυροδέματος στην κατασκευή γεφυρών το 1958 ή η κατασκευή μιας από τις πρώτες στην χώρα μας θεμελιώσεις το 1963, αλλά και με την εξειδίκευση της στα ειδικά γεωτεχνικά έργα η φήμη της «απλώθηκε».

Ο γιός του Κωνσταντίνος Ψαλλίδας μεγάλωσε μέσα στην εταιρεία, μαθαίνοντας τη δουλειά από πρώτο χέρι και έτσι προετοιμάστηκε από νωρίς για να τον διαδεχθεί. Αφού σπούδασε στο ΕΜΠ τοπογράφος-μηχανικός με ειδικότητα στις κατασκευές ειδικών θεμελιώσεων, εντάχθηκε στην Έδραση το 1974 και δύο χρόνια μετά έγινε τεχνικός διευθυντής. Ο ιδρυτής Χριστόδουλος Ψαλλίδας παρέμεινε στο «τιμόνι» μέχρι το 1983 και στη συνέχεια το παρέδωσε στον Κωνσταντίνο, που άρχισε να γράφει τις δικές του «σελίδες» στην ιστορία της.

Η άνοδος και η ανώμαλη προσγείωση

Δεν είναι υπερβολή, ότι η Έδραση-Ψαλλίδας έχει βάλει τη «σφραγίδα» της στα περισσότερα μεγάλα έργα των τελευταίων δεκαετιών. Aπό το Mετρό και την Aττική Oδό, μέχρι τον ΠAΘE, τη Zεύξη Pίου-Aντιρρίου και την Εγνατία, σε γέφυρες, δρόμους, τούνελ, αεροδρόμια, στα ολυμπιακά έργα, κτιριακά συγκροτήματα, γήπεδα και πολλά άλλα. Όλα αυτά τα χρόνια ανέλαβε πάνω από 3.000 έργα θεμελιώσεων και αντιστηρίξεων, κάτι που σε συνδυασμό με την είσοδό της στο Χρηματιστήριο, το 1994, την οδήγησε σε «εκτόξευση». Με εξαγορές άλλων εταιρειών, επέκταση στο εξωτερικό και διεύρυνση σε άλλους τομείς όπως η ενέργεια.
Το «αρνητικό φεγγάρι» ξεκίνησε και για αυτήν, όταν ήρθε η οικονομική κρίση με τις ισοπεδωτικές συνέπειες στον κλάδο των κατασκευών. Έτσι, η Έδραση που θεμελίωσε τόσα έργα, άρχισε να χάνει τα δικά της«θεμέλια».

Μετά από ένα «σήριαλ» με δικαστικές προσφυγές, αιτήσεις πτώχευσης και διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, το 2015 δόθηκε ένα «σωσίβιο» μέσω της υπαγωγής της στο καθεστώς του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Kώδικα. Εκείνη την εποχή τα χρέη της εταιρείας έφταναν τα 207, 3 εκ. ευρώ, με την επιχείρηση «διάσωσης» να είναι η μεγαλύτερη μέχρι τότε για κατασκευαστικό όμιλο.

Tο σχέδιο προέβλεπε τη διαγραφή του 22% των οφειλών προς τις τράπεζες, τρία κοινοπρακτικά δάνεια συνολικού ύψους 47 εκατ. ευρώ θα παρέμεναν ως είχαν, καθώς και αναχρηματοδότηση μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού ύψους 28,5 εκατ. Oι όροι της συμφωνίας, όμως, δεν τηρήθηκαν και άρχισε να δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ η εταιρεία δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει την προβλεπόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Έτσι, το 2019 οι τράπεζες προχώρησαν πέρυσι στην καταγγελία των δανείων, δρομολογώντας τον πλειστηριασμό των ακινήτων της.

Η ενέργεια και το σφυρί για τη Μύκονο

Το δυσχερές σκηνικό ήρθε να σπάσει κάπως το γεγονός ότι τον Σεπτέμβριο του 2020, η ΡΑΕ έδωσε το «πράσινο φως» στην θυγατρική Έδραση Ενεργειακή ΑΤΕΒΕ για δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 10,39 MW και 9,52MW στον ποταμό Αλιάκμονα. Βέβαια το 90,2% των μετοχών της θυγατρικής είναι ενεχυριασμένο στην Alpha Bank, η οποία ανέλαβε να πληρώσει τις μελέτες και την προετοιμασία για την υποβολή στη ΡΑΕ του αιτήματος επανέκδοσης των δύο αδειών.
Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία παραμένει και σήμερα ενεργή, ενώ με βάση τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2018, ο τζίρος της είχε φτάσει τα 5,5 εκατ. ευρώ, με τις συσσωρευμένες ζημιές να ανέρχονται σε 130,5 εκατ. ευρώ και το σύνολο των υποχρεώσεων σε 194 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 122,12 εκατ. ευρώ αφορούν τα δάνεια.

Μέσα σε αυτό κλίμα ήρθε να προστεθεί και ένας πλειστηριασμός για ακίνητο της οικογένειας Ψαλλίδα στη Μύκονο. Πρόκειται για μια πολυτελή κατοικία στον Άγιο Ιωάννη Διακόφτη που αναπτύσσεται σε οικόπεδο, άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 5.765 τ.μ.
Το σφυρί έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει στις 25 Οκτωβρίου, με επισπεύδουσα την Cepal Hellas και με τιμή εκκίνησης 1.050.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού, το ισόγειο έχει επιφάνεια 180 τ.μ. και περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα. δύο υπνοδωμάτια αποθήκη, WC, εσωτερική κλίμακα προς τον A’ όροφο καθώς και βεράντα με θέα την παραλία του Αγ Ιωάννη. Ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 46 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό.

Η συνολική επιφάνεια κύριας και βοηθητικής χρήσης ανέρχεται σε 226 τ.μ. ενώ υπάρχει και κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων επιφάνειας 25 τ.μ.
Ως έτος αποπεράτωσης θεωρείται το 2000 και όπως αναφέρεται πρόκειται για πολυτελή κατασκευή με επενδύσεις με πέτρα και μάρμαρα σε ορισμένους χώρους, πέργολες κλπ.

Η κατάσχεση επιβλήθηκε για 100.000 ευρώ που είναι μέρος της συνολικής οφειλής ενώ το ακίνητο βαρύνεται με αναγκαστικές κατασχέσεις υπέρ του Δημοσίου για ποσά περί τα 13 εκατ. ευρώ καθώς και προσημειώσεις υπέρ τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη

Οι Ελληνες ομογενείς αγοράζουν σπίτια τώρα στην Ελλάδα

Κτηματολόγιο: Επιστράτευση ιδιωτών δικηγόρων για να αντιμετωπιστούν οι πάνω από 150.000 εκκρεμότητες

Ο proedros, τα Τουρκοβούνια και… η ΕΟΚ, ο γαλάζιος εμφύλιος, τα σούπερ κέρδη της Hermes στην Αθήνα και η βίλα Μεταξά στο Σούνιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ