Στο Ζάππειο πραγματοποιήθηκε η υπογραφή της Διακυβερνητικής Συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ.
Επιστέγασμα μιας νέας γεωπολιτικής εταιρικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτήρισε τη Διακρατική Συμφωνία για τον ενεργειακό αγωγό EastMed, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σήμερα, το ύψιστης γεωπολιτικής και γεωοικονομικής σημασίας αυτό έργο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης, με την έγκριση της ΕΕ. Κι αυτό επειδή προσφέρει διέξοδο για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου και ταυτόχρονα αυξάνει την ασφάλεια εφοδιασμού της Ευρώπης, μειώνοντας την ενεργειακή σχέση εξάρτησης από τη Ρωσία. Στη δεδομένη στιγμή, μάλιστα, η σημασία της κατασκευής του είναι περισσότερο πολιτική και γεωστρατηγική, παρά οικονομική.
Ο αγωγός θα συνδέσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου με την ευρωπαϊκή αγορά μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας. Θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα καταλήγει –μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας– στην Ιταλία. Η εικόνα, μάλιστα, μπορεί να αλλάξει εάν προχωρήσουν οι γεωτρήσεις σε στόχους στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι και εκεί κρύβονται μεγάλα κοιτάσματα. Σε μία τέτοια περίπτωση θα μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερη απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Στην τελετή υπογραφής ήταν επίσης παρών ο Πρεσβευτής της Ιταλίας στην Ελλάδα Efisio Luigi Marras, καθώς και οι πρώην Υπουργοί Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Γιάννης Μανιάτης.
Την δέσμευση του 20% της αρχικής ποσότητας αερίου που θα διακινεί ο αγωγός East Med, περιλαμβάνει η συμφωνία που υπογράφτηκε σήμερα, μεταξύ της ΔΕΠΑ και της Energean, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη. Οι υπογραφές αποτελούν την πρώτη εμπορική συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου.
Η διακρατική συμφωνία περιλαμβάνει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τέσσερα βασικά σημεία για την υλοποίηση του έργου.
Μητσοτάκης: «Είναι το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης»
«Με μεγάλη χαρά υποδέχομαι σήμερα στην Αθήνα δύο πολύ καλούς φίλους. Είναι το επιστέγασμα μιας στενής σχέσης» των τριών χωρών. Η Συμφωνία του Ζαππείου έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή διπλωματική, γεωστρατηγική, ανέφερε, σημειώνοντας ότι αποτελεί συμβολή στην εισήνη και στη γεωπολιτική σταθερότητα, γιατί αποδεικνύει την έμπρακτη διάθεση των κρατών προς τον σκοπό αυτό. Θα αναβαθμίσει τη γεωστρατηγική υπεραξία Ελλάδας και Κύπρου στη Μεσόγειο», τόνισε o Έλληνας πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι θα εμβαθύνουν οι σχέσεις με το Ισραήλ.
«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα τα οφέλη είναι πολλά. Προκύπτουν τόσο από τα έσοδα της παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου σε νέες περιοχές, όσο και από τη μείωση των τιμών στην τελική αγορά. Ο αγωγός αυτός προσβλέπουμε ότι θα μπορεί στο μέλλον να μεταφέρει και τους ενεργειακούς πόρους που ελπίζουμε να βρούμε νότια της Κύπρου, αλλά και στο Ιόνιο στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και έχει ακόμα μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ο αγωγός αυτός θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και η Δυτική Ελλάδα».
Μητσοτάκης: Οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική διάσταση ο EastMed
Στη συνέχεια ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή».
«Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή», τόνισε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά από την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.
Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα οφέλη του αγωγού, λέγοντας ότι θα υπάρξουν έσοδα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής αερίου όσο και μείωση των τιμών στην αγορά. «Δεν υπογράψαμε μια συμφέρουσα συμφωνία, αλλά σφραγίσαμε και τη συνεργασία των χωρών μας», σε μια περίοδο κρίσιμη για την ασφάλεια.
«Δεν αποτελεί απειλή για κανέναν»
«Ο EastMed δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Τα τριμερή σχήματα δεν στρέφονται κατά κανενός. Η περιφερειακή συνεργασία είναι ανοιχτή σε όλους, υπό μία προϋπόθεση: να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δεν είναι ένας αγωγός οικονομικής προόδου αλλά ένας αγωγός ειρήνης και συνεργασίας των χωρών της περιοχής», κατέληξε ο Μητσοτάκης.
Αναστασιάδης: Η συμφωνία δεν στρέφεται κατά τρίτης χώρας – «Ηλεκτρική διασύνδεση» για τις τρεις χώρες
Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι η συμφωνία επιβεβαιώνει ότι η συνεργασία των χωρών έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε οι τρεις χώρες να μπορούν να προωθούν έργα με γεωπολιτική αξία.
«Οι συνεργασίες που έχουμε αναπτύξει δεν στρέφονται εναντίον της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Το αντίθετο, κάθε χώρα που το επιθυμεί είναι ευπρόσδεκτη, εφόσον τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, ανέφερε, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στην Τουρκία.
Καταληκτικά ο Αναστασιάδης χαιρέτισε εκ νέου την υπογραφή της σημερινής ιστορικής Συμφωνίας για τον «Eastmed», όπως σημείωσε και επανέλαβε: «Μιας συμφωνίας που δεν στρέφεται ενάντια οποιασδήποτε τρίτης χώρας, αλλά ενισχύει την κοινή επιδίωξη για ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του πλήρους σεβασμού του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θαλάσσης».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κύπρου, η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο μπορεί να ενισχύσει τις συμπράξεις και να ενισχύσει την αξία των πόρων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια στην περιοχή.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι τρεις χώρες θα προχωρήσουν και στην ηλεκτρική διασύνδεση των τριών χωρών, ένα έργο που επίσης έχει την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ.
Νετανιάχου: Έκκληση για συνεργασία και άλλων χωρών για τον EastMed
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, έκανε λόγο για μία ιστορική μέρα σημειώνοντας ότι άνοιξε το κοίτασμα του Λεβαθιάν και υπάρχει μεγάλη ποσότητα με εξαιρετική ανάπτυξη, την ώρα που το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνίες και με αραβικές χώρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν απειλείται καμία τρίτη χώρα, κάνοντας ταυτόχρονα έκκληση σε όποια χώρα το επιθυμεί να συνδράμει. Ειδική μνεία έκανε για Ιταλία και Αίγυπτο και τη σημαντικότητα της συμμετοχής τους.
Δείτε το βίντεο της εκδήλωσης για την υπογραφή του EastMed:
Ο Αμερικανός πρέσβης στο Ισραήλ, Ντέιβιντ Ε. Φρίντμαν, ο οποίος χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας, τόνισε ότι:«Από αμερικανικής πλευράς υπάρχει μια διαφορετική οπτική, σύμφωνα με την οποία αυτός ο αγωγός είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επιλογή σε συσχετισμό με την Ρωσική κυριαρχία στα αποθέματα φυσικού αερίου και την παροχή τους. Η αρχική πρόβλεψη για την παροχή 10 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ισοδυναμεί με τον ένα πέμπτο το αγωγού “North Stream”.
Όμως, ο αγωγός “EastMed” θα είναι μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή για την ενεργειακή τροφοδοσία της Ευρώπης, η οποία και θα επανακαθορίσει τον ρόλο της Ρωσίας ως προμηθευτή της Ευρώπης».