Της Στεφανίας Σούκη
Εν μέσω φημολογίας- η οποία πάντως διαψεύδεται- περί πώλησης «ασημικών» του στην Ελλάδα, ο τουρκικός όμιλος με επικεφαλής τον Φερίτ Σαχένκ προτιμά να ρευστοποιήσει «ασημικά» στην Ισπανία, με δεδομένες τις χρηματοοικονομικές ανάγκες και τον υψηλό δανεισμό του ομίλου.
Η Dogus, η οποία, ως γνωστόν, διατηρεί συμμετοχή σε δύο από τα πλέον εμβληματικά τουριστικά projects της Αθήνας, τον Αστέρα Βουλιαγμένης και το Hilton Αθηνών, προχώρησε σε συμφωνία για την πώληση της Villa Magna, μίας από τις πιο πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες της Μαδρίτης με ένα τίμημα στα πέριξ των 210 εκατ. ευρώ.
Το ξενοδοχείο των 150 δωματίων, το οποίο έχει παρουσιάσει σταθερά αύξηση στα έσοδά του τα τελευταία χρόνια, είχε αγοραστεί εν έτει 2016 από το Dogus Group, με ένα τίμημα κοντά στα 180 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της επέκτασής του τουρκικού ομίλου στο κομμάτι του τουρισμού σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς.
Ο Τούρκος μεγιστάνας, Φερίτ Σαχένκ
Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι κρίθηκε σκόπιμη η πώλησή του, με δεδομένες τις πιέσεις που υφίσταται εδώ και καιρό στα χρηματοοικονομικά του ο τουρκικός όμιλος, σε συνέχεια και των αρνητικών περυσινών επιδόσεων του -λόγω και της πτώσης της τουρκικής λίρας- που ενέτειναν τη φημολογία περί ρευστοποιήσεων. Αγοραστής, η RLH properties, ένα επενδυτικό όχημα πολυτελών ξενοδοχείων, που συνδέεται με τον Μεξικανό τραπεζίτη Allen Sangins-Krauses και βρίσκει έτσι την ευκαιρία να επεκταθεί στην Ευρώπη με την πρώτη του συναλλαγή στο ευρωπαϊκό, τουριστικό real estate, με τη Villa Magna, που θεωρείται από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία της Ισπανίας.
Το Dogus Group διέθετε με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ένα σύνολο δανεισμού και υποχρεώσεων στα 5,7 δισ. δολαρίων, που χρήζει αναδιάρθρωσης και είναι συνεχείς για τον σκοπό αυτό οι επαφές με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ενώ δεν έχουν σταματήσει τους τελευταίους μήνες οι φήμες περί αναζήτησης αγοραστών για ξενοδοχεία και εστιατόρια σε γνωστούς ευρωπαϊκούς τουριστικούς προορισμούς (Κάπρι, Κωνσταντινούπολη, Ρώμη, Ντουμπρόβνικ κ.α.) με αναφορές και από το Bloomberg.
Για την περίπτωση της Ελλάδας, είναι δεδομένο και …δεδηλωμένο το ενδιαφέρον των Τούρκων τόσο για τον τομέα των μαρίνων, όπου ήδη η Dogus έχει ισχυρή παρουσία με «ηχηρές» συνεργασίες (βλ. Lamda Development), όσο και για το κομμάτι των ξενοδοχείων με τις εμβληματικές συμμετοχές στο Hilton από κοινού με τον όμιλο Κωνσταντακόπουλου (όπου σχεδιάζεται ένα επενδυτικό πλάνο ύψους 50 εκατ. ευρώ) και στο σχήμα του Αστέρα (που προγραμματίζεται να ανοίξει ανανεωμένος, κάτω από το brand της Four Seasons την άνοιξη του 2019).
Οι επιτελείς του ομίλου, δεν έχουν πάψει να επαναλαμβάνουν ότι οι δραστηριότητές τους στην Ελλάδα εντάσσονται στις κύριες δραστηριότητες της Dogus και δεν είναι προς πώληση (σ.σ. αν και οι συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς), ενώ ψήφο εμπιστοσύνης στις δραστηριότητες του κ. Σαχένκ ειδικά στον τομέα των μαρινών στην περιοχή μας, σε Τουρκία, Ελλάδα και Κροατία, έχει δώσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΒRD), όταν προ εξαμήνου είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στην D-Marin, θυγατρική του τουρκικού ομίλου στο συγκεκριμένο τομέα.