Ένα «brain gain» στον πολιτικό στίβο… μέσω Βρυξελλών επιδιώκει η Ελλάδα στην περίπτωση του υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Κατσαούνη.
Η υπόθεσή του παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της προσωπικής διαδρομής ενός tech expert, ο οποίος από τη θέση που κατείχε ως υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής συστημικής τράπεζας, επικεφαλής του personal banking συγκεκριμένα, μετανάστευσε στον Καναδά για οικογενειακούς λόγους πριν από μερικά χρόνια, εγκαταστάθηκε μόνιμα εκεί και βέβαια δεν άλλαξε, ουσιαστικά, επαγγελματικό χώρο. Παρέμεινε ενεργός στον ευρύτερο τεχνολογικό τομέα, καθώς αρχικά εργάσθηκε ως financial advisor – με τον μεγαλύτερο βαθμό στο Κεμπέκ στις εξετάσεις για την πιστοποίησή του και τον τρίτο καλύτερο σε όλο τον Καναδά, αργότερα ανέλαβε τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό μιας μεγάλης εταιρείας τροφίμων -με δικές της μονάδες παραγωγής- και στη συνέχεια «μεταγράφηκε» σε έναν εισηγμένο πολυεθνικό όμιλο τηλεπικοινωνιών-ΙΤ, την TELUS Communications, με την ιδιότητα του business consultant στο Digital Transformation, όπου εργάζεται έως τώρα.
Ο Δημήτρης Κατσαούνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Σπούδασε ηλεκτρολόγος- μηχανικός στο Πανεπιστήμιο Brown στις ΗΠΑ και απέκτησε master στο computer vision (τύπος ΑΙ), πριν ενταχθεί στον χρηματοοικονομικό κλάδο.
Σήμερα, ως μέλος της ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ, εκπροσωπεί τους 300.000 Έλληνες του Καναδά και φιλοδοξεί να γίνει η «φωνή» όλης της ομογένειας -και της Ελλάδας, φυσικά- στο Ευρωκοινοβούλιο, με την υποψηφιότητα του ως ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
Στους βασικούς άξονες της εθνικής στρατηγικής που σκοπεύει να υπηρετήσει για την Ελλάδα στο μέτωπο της ευρωπαϊκής πολιτικής, συμπεριλαμβάνεται, ανάμεσα σε άλλα, η αξιοποίηση της ΑΙ στην αγροτική παραγωγή.
Οι γνώσεις του στα οικονομικά, τα συστήματα πληροφορικής και τις προηγμένες τεχνολογίες όπως η ΑΙ εντυπωσιάζουν, το ίδιο όμως και κάποιες τοποθετήσεις του, υπό την έννοια ότι διαπιστώνει και θετικά στοιχεία σε ένα φαινόμενο που χαρακτηρίστηκε όχι απλά αρνητικό, αλλά «πληγή» για τη χώρα, αυτό του brain drain, στα χρόνια της κρίσης:
«Το αβαντάζ της Ελλάδας είναι ότι διαθέτει υπηρεσίες Ευρώπης με φθηνότερο κόστος, όσον αφορά την πληροφορική και τον τομέα της τεχνολογίας. Στην Ελλάδα μπορείς να βρεις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, αλλά δεν θα σου κοστίσουν τόσο ακριβά, όσο αν αγοράσεις τις ίδιες π.χ. στον Καναδά, την Αμερική ή σε κάποιες προηγμένες ευρωπαϊκές οικονομίες. Κάποια στιγμή αυτό το «παράθυρο» θα κλείσει. Δεν θα μείνει για πάντα. Υπάρχει όμως αυτό το τεράστιο περιθώριο και πρέπει να εκμεταλλευτούμε ως χώρα την ευκαιρία, για να φέρουμε εδώ όλες αυτές τις δουλειές. Οι Έλληνες είμαστε πολύ δυνατοί στην πληροφορική. Οι εταιρείες του κλάδου διαθέτουν στελέχη που θεωρούνται κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρότι συγκεντρώνουν ήδη επάνω τους το διεθνές ενδιαφέρον, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τη συγκυρία ακόμα περισσότερο. Όποιος έχει κάποια χρήματα να επενδύσει στον τομέα της τεχνολογίας, θέλει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και οι Έλληνες την παρέχουν», δηλώνει ο Δημήτρης Κατσαούνης στο newmoney, προβλέποντας έμμεσα δυνατότητες ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης για έναν κλάδο υψηλής τεχνογνωσίας που σημειώνει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και στην ερώτησή μας πώς θα συμβεί αυτό, απαντά:
«Με πολλούς τρόπους. Ο ένας είναι αυτές οι γέφυρες που λέω ότι πρέπει να χτίσουμε με τους απόδημους Έλληνες, οι οποίοι κατέχουν συγκεκριμένες θέσεις. Πρέπει να τους προσεγγίσουμε, για να δούμε τι μπορούμε να προσφέρουμε και πώς θα πετύχουμε όσα θέλουμε. Εδώ, θα πω ότι το brain drain, που οι πιο πολλοί αντιμετώπισαν ως καταστροφή, έχει και ένα καλό, που θα μας βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια…».
Εκφράζουμε την απορία μας και πριν περάσουν μερικά δευτερόλεπτα, ο κ. Κατσαούνης ολοκληρώνει τη σκέψη του:
«Στο εξωτερικό ζουν εκατομμύρια Έλληνες… Κάποιοι υπολογίζουν τον αριθμό τους έως και στα 7 εκατομμύρια. Όλοι τους έχουν την Ελλάδα πάντα στην καρδιά τους και μπορούν να βοηθήσουν για να χτιστούν γέφυρες σε όλο τον κόσμο για την πατρίδα μας, με ότι αυτό θα σημαίνει. Τους μιλάς για Ελλάδα και τα συναισθήματά τους γίνονται πολύ έντονα. Όταν ήρθε η ώρα του brain drain ήταν κάτι άσχημο, γιατί έφυγαν πρακτικά μυαλά. Ήταν και καλό, ταυτόχρονα, διότι αυτοί οι Έλληνες πάλεψαν, πέτυχαν και πλέον αποτελούν πρεσβευτές της χώρας. Αν ζητήσεις από όσους μετανάστευσαν κατά την κρίση να γυρίσουν πίσω, θα είναι δύσκολο. Διότι έχουν φτιάξει τη ζωή τους, έχουν δημιουργήσει τις βάσεις για το μέλλον τους.
Αν, αντιθέτως, τους ζητήσεις να βοηθήσουν από εκεί που βρίσκονται, θα κινήσουν ουρανό και γη για να το κάνουν. Η Ελλάδα έχασε τη φυσική παρουσία των ανθρώπων αυτών, αλλά κέρδισε γιατί έστησαν νέες γέφυρες για αυτήν παντού. Επιπλέον, όλοι αυτοί οι Έλληνες του εξωτερικού μαθαίνουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς τους και αυτή η γνώση μπορεί να μεταφερθεί στην Ελλάδα… Το brain drain δεν έχει μόνο αρνητική διάσταση, λοιπόν. Έχτισε γέφυρες για τη χώρα μας στο εξωτερικό και ενισχύει την εξωστρέφειά της.».
Αθήνα, Μόντρεαλ, Βρυξέλλες
Ανήσυχο πνεύμα, ο Δημήτρης Κατσαούνης δεν σταματά ποτέ τις αναζητήσεις του. Από τις τράπεζες, στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό και από την Αθήνα, στο Μόντρεαλ, με επόμενο σταθμό, ίσως, τις Βρυξέλλες…
Στα τέλη των ‘80s σπούδασε με υποτροφία στο αμερικανικό Brown University και αρκετά χρόνια αργότερα δεν δίστασε να καθίσει πάλι στα έδρανα στο καναδικό McGill University: «Το πάθος μου είναι τα data και η ΑI. Επικαιροποίησα όλες τις γνώσεις που είχα ως φοιτητής. Η δουλειά μου στην TELUS με συναρπάζει. Μου αρέσει ότι δεν είναι φοβική εταιρεία. Θα ψάξει, θα δοκιμάσει, θα τολμήσει. Κάνει βήματα και είναι μπροστά στην τεχνολογία. Χρησιμοποιώντας την Τεχνητή Νοημοσύνη, υποστηρίζει και βελτιστοποιεί τις υπηρεσίες και τα προϊόντα της. Διαθέτει ειδικό τμήμα ΑΙ και δραστηριοποιείται, ως όμιλος, σε πολλούς τομείς: χτίζει δίκτυα, παρέχει managed services, υπηρεσίες ασφάλειας, έχει παρουσία στην αγροτεχνολογία, την υγεία κ.ά.», εξιστορεί ο συνομιλητής μας και εξηγεί τι τον ώθησε να αποδεχθεί την πρόταση σχετικά με την υποψηφιότητά του για την Ευρωβουλή:
«Όταν πήγα στον Καναδά ενθουσιάστηκα με αυτά που συνάντησα εκεί, στην ελληνική παροικία. Έστειλα τα παιδιά μου στα ελληνικά σχολεία, έγινα δάσκαλος στο σαββατιανό σχολείο και μέλος της επιτροπής γονέων των σχολείων. Έμαθα ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή είναι να κάνεις εθελοντισμό, να προσφέρεις στην κοινωνία. Αφιέρωσα πολύ χρόνο σε αυτό. Η εκλογή μου στο Δ.Σ. της ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ με βοήθησε να απευθυνθώ σε περισσότερους Έλληνες και ένιωσα τη χαρά του να δίνω. Εννέα χρόνια εκεί, παθιάζομαι με αυτό. Όταν μου έγινε η πρόταση για την Ευρωβουλή, απάντησα «ναι» για να κάνω και με θεσμική θέση, αν εκλεγώ, αυτό που κάνω εθελοντικά. Γνωρίζω πολλούς ανθρώπους και χαίρομαι. Μέσα από την υποψηφιότητά μου χτίζω γέφυρες για την Ελλάδα. Όλοι Έλληνες του εξωτερικού αγαπάμε στην πατρίδα. Από τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία. Το σύνθημα είναι, ελάτε να συνεργασθούμε, να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη.
Και ξέρετε, συγκρίνω αυτά που ζω: οι υπηρεσίες υγείας στην Ελλάδα είναι εφάμιλλες ή καλύτερες από αυτές στον Καναδά. Συνηθίζουμε να λέμε πώς ό,τι γίνεται στο εξωτερικό είναι… καλύτερο. Οχι, δεν ισχύει πάντα. Οι προληπτικές εξετάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για σειρά παθήσεων, με SMS, θα μειώσουν τα κόστη για την υγεία και θα βοηθήσουν τους ασθενείς, γιατί όταν προλάβεις κάτι, το θεραπεύεις ευκολότερα.».
«Οι 3 προτεραιότητές μου»
Η συζήτησή στρέφεται στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Κατσαούνη για την Ευρωβουλή. «Οι προτεραιότητές μου, ως εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρώπη, ταυτίζονται με τις 3 που θέτουν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Νέα Δημοκρατία.», αναφέρει και γίνεται πιο αναλυτικός:
«Η μια συσχετίζεται με τα ευρωπαϊκά σύνορα και τις συζητήσεις για τη δημιουργία ευρωπαϊκού στρατού. Θεωρώ άδικο να φυλάμε μόνοι μας Θερμοπύλες για όλη την Ευρώπη, επειδή βρισκόμαστε γεωγραφικά σε ένα κομβικό σημείο. Έχουμε πετύχει κάποιες νίκες, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε. Αν υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την Άμυνα , στο οποίο θα συνεισφέρουν όλοι, η Ελλάδα θα απελευθερώσει πόρους που θα αξιοποιήσει σε άλλους τομείς όπου χρειάζεται σαν χώρα. Δεύτερο κεφάλαιο η κλιματική αλλαγή, με δυο άξονες: πρώτον για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις που ήδη έχουν εμφανισθεί και δεύτερον για να προλάβουμε τα χειρότερα! Τρίτο, η τεχνολογία. Στην Ευρώπη είμαστε 27 χώρες, με 24 διαφορετικές γλώσσες. Παρόλα αυτά, καταφέρνουμε να εντοπίσουμε κοινά σημεία. Απαιτούνται κοινές «γραμμές» για την αγροτική πολιτική. Η αγροτική πολιτική στην Ελλάδα αφορά μια από τις κύριες μονάδες παραγωγής της χώρας μας. Και οφείλουμε να δούμε πως θα αποκτήσουμε ισχυρό λόγο στην Ευρώπη, ώστε οι αγρότες μας να έχουν κίνητρα, για να εξακολουθήσουν να είναι… αγρότες. Για να παράγουν και να συνεχίσει η ελληνική ύπαιθρος να αναπτύσσεται. Στόχος να έχουμε βοήθειες από την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε τεχνολογικά την αγροτική μας πολιτική.
Ο ρόλος τεχνολογίας στην αγροτική πολιτική είναι πολλαπλός. Επηρεάζει από τον τρόπο διαχειριζόμαστε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις, μέχρι το να εξετάσουμε με το ΙοΤ αν… σπείραμε όλο το χωράφι, αν πέρασε το τρακτέρ, ή αν ρίξαμε φυτοφάρμακο, να προβλέψουμε και καιρικά φαινόμενα, ή αν εκμεταλλευόμαστε σωστά τη γη μας με ΑΙ.
Το άλλο ερωτηματικό είναι αν οι αγρότες μας μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της πράσινης μετάβασης. Είδαμε την κυβέρνηση να προσπαθεί να βοηθήσει τους αγρότες να συνεχίσουν παράγουν με ένα κόστος να τους βγάζει ένα σοβαρό κέρδος, αλλά πιστεύω ότι στο νέο Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να ανοίξουμε ξανά το θέμα της αγροτικής πολιτικής και της στήριξης των αγροτών.».
Στον επίλογό του ο Δημήτρης Κατσαούνης θίγει ένα άλλο σοβαρό ζήτημα:
«Τα ζητήματα ηθικής στο Artificial Intelligence. Κι εξηγώ: Η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται data (δεδομένα) για τα αναλύσει και να εκπαιδευτεί. Αρα το πού θα βρει τα δεδομένα, πώς θα αποκτήσει πρόσβαση, πώς θα τα χρησιμοποιήσει, είναι λίγες από τις ερωτήσεις που απαιτούν απάντηση. Και μην ξεχνάτε ότι πρέπει να υπάρχει και ένα αναβαθμισμένο Νομικό πλαίσιο που θα καλύπτει όλα αυτά ειδικά όταν το Artificial Intelligence θα μπαίνει όλο και πιο έντονα στην καθημερινότητά μας πχ στην Ιατρική. Πρέπει όμως να τα συζητήσουμε όλα αυτά γρήγορα χωρίς φόβο και γρήγορα να καταλήξουμε στις βέλτιστες πρακτικές που θα εξασφαλίζουν τόσο την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρώπης και των πνευματικών δικαιωμάτων, αλλά από την άλλη να εξασφαλίσουμε και την απαραίτητη διαθεσιμότητα δεδομένων για την εκπαίδευση και εξέλιξη των συστημάτων που τόσο θα βελτιώσουν την καθημερινότητά μας. Αλλιώς θα προχωρήσουν οι άλλοι, Αμερική και Κίνα, κι εμείς θα ακολουθούμε. Η συζήτηση αυτή έχει ήδη αρχίσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού».
Διαβάστε ακόμη
Προς «ξεκλείδωμα» €15,7 δισ. από το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων
Αναδρομικά: Νέος γύρος καταβολών – Ποιοι συνταξιούχοι πληρώνονται στο τέλος Μαΐου (vid)
Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ