«Έχουμε δουλέψει πάρα πολύ τα τελευταία 15 χρόνια για να εδραιωθούμε στην αγορά. Αλλά δεν μιλάμε για τα σχέδιά μας, πριν διασφαλίσουμε ότι αυτά μπορούν να υλοποιηθούν. Προτιμάμε να συζητάμε για πράγματα που έχουμε ήδη πετύχει», απαντά ο Αθανάσιος Πότσης (φωτο), πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ) στην ερώτηση γιατί η ελληνική διαστημική βιομηχανία δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή στο ευρύ κοινό.
Θα είχε κάθε λόγο να είναι: Με πάνω από 50 μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας, 3.500 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και ετήσιο τζίρο 350 εκατομμυρίων ευρώ, η ΕΒΙΔΙΤΕ βραβεύτηκε στα Greek Exports Forum & Awards 2024, αφού το σύνολο των μελών της εξάγουν τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.
«Οι εταιρείες μας σχεδιάζουν ενισχυτές, συστήματα επεξεργασίας δεδομένων, συστήματα παροχής ισχύος, συστήματα μεταφοράς δεδομένων και επικοινωνίας από το Διάστημα προς τη Γη, ηλεκτρονικά συστήματα και υποσυστήματα τα οποία αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούνται στο Διάστημα», εξηγεί ο Αθ. Πότσης.
Οι ποσοστώσεις που γέννησαν το ελληνικό οικοσύστημα
Η ιστορία της ελληνικής βιομηχανίας διαστημικής τεχνολογίας είναι μία ιστορία επιτυχημένης αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ξεκίνησε το 2005, όταν η Ελλάδα έγινε πλήρες μέλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕΟΔ, ESA). Η συμμετοχή στον ΕΟΔ συνεπάγεται υποχρέωση ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Οργανισμού, που για την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, όμως, η χώρα αποκτά το δικαίωμα συμμετοχής στο βιομηχανικό έργο που απαιτούν οι δράσεις του ΕΟΔ: Αποστολή δορυφόρων στο Διάστημα, το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo, το πρόγραμμα Copernicus, οι αποστολές εξερεύνησης του Διαστήματος, οι αποστολές στη Σελήνη. Οι ελληνικές εταιρείες συμμετέχουν στους ανοιχτούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς διεκδικώντας μέρος αυτού του έργου.
«Στην αρχή συγκεντρώσαμε εταιρείες από “γειτονικούς” κλάδους», περιγράφει ο Α. Πότσης, «δηλαδή από τον χώρο της άμυνας, της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, της πληροφορικής, της τηλεπισκόπησης, που την περίοδο εκείνη υλοποιούσε έργα του Κτηματολογίου. Έτσι, ξεκίνησε η ελληνική βιομηχανική διαστημική στρατηγική, που καθόριζε ποιες είναι οι δυνατότητες που έχουμε. Σιγά – σιγά φτιάξαμε όλο το οικοσύστημα και σήμερα είμαστε περήφανοι, διότι οι εταιρείες μας είναι σε θέση να απορροφούν πάνω από το 100% των χρημάτων που επενδύει κάθε χρόνο η χώρα μας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος και διεκδικούν πολύ μεγαλύτερα έργα».
Το 2009 ιδρύθηκε το si-Cluster, το πρώτο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας που δραστηριοποιείται στον τομέα των αεροδιαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών με πάνω από 70 ελληνικούς ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς.
Μια ραγδαία αναπτυσσόμενη παγκόσμια αγορά
Η διαστημική οικονομία προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 1,8 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2035, από 630 δισεκατομμύρια δολάρια το 2023 και θα αυξάνεται κατά μέσο όρο 9% ετησίως, δηλαδή πολύ περισσότερο από τον ρυθμό αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, σύμφωνα με την έκθεση «Space: The $1.8 Trillion Opportunity for Global Economic Growth» του World Economic Forum και της McKinsey & Company.
Φιλοδοξία της ελληνικής διαστημικής βιομηχανίας είναι να αποτελέσει κομμάτι αυτής της ανάπτυξης. Παράλληλα, το ελληνικό διαστημικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα «ρίξει» στην αγορά πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.
«Έχουμε αποδείξει ότι είμαστε σε θέση να υλοποιήσουμε περίπλοκα προγράμματα. Έχουμε την ποιότητα και τη δυναμική, έχουμε ανθρώπινο δυναμικό και εξαιρετικούς επιστήμονες, που μας βοηθούν να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται. Το Si-Cluster έφερε κοντά τον βιομηχανικό και τον ακαδημαϊκό κόσμο, δημιούργησε τις προϋποθέσεις ώστε εταιρείες και πανεπιστήμια να εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο και να συνεργάζονται».
Επόμενος στόχος η ναυτιλία
Ισχυρός παράγοντας ανάπτυξης για τις ελληνικές εταιρείες είναι το γεγονός ότι οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται για το διάστημα σταδιακά περνάνε και πολλούς τομείς της οικονομίας. Ένας από τους σημαντικότερους είναι αυτός της ναυτιλίας.
«Αυτή τη στιγμή οι σχεδιασμοί για τα εμπορικά πλοία ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες ρομποτικής, αυτοματισμού, νέων υλικών, πλοήγησης, ασφάλειας και πράσινων καυσίμων. Όλη αυτή η τεχνολογία συνδέεται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή στο διάστημα. Είναι μία πολύ σημαντική αγορά που αναπτύσσεται τώρα. Στόχος μας είναι να “κουμπώσουμε” το Si-Cluster με το κλάστερ της ναυτιλίας», καταλήγει ο Αθ. Πότσης.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί οι τραπεζίτες επιστρέφουν στο Λονδίνο
Μ. Τσαμάζ: Παραδίδω έναν ισχυρό ΟΤΕ
Nike: Η μειωμένη ζήτηση βούλιαξε τις μετοχές – Ποιες μάρκες «έριξαν» τις πωλήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ