Sponsored Content
Επενδύσεις, ύψους 356 εκατ. ευρώ, που θα έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την εθνική οικονομία, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση του εγχώριου φαρμακευτικού κλάδου, σχεδιάζει να υλοποιήσει έως το 2027 η DEMO ΑΒΕΕ.
«Μετρώντας» πάνω από μισό αιώνα εξέλιξης στο φάρμακο και εξάγοντας άνω του 84% του όγκου παραγωγής σε 85 χώρες, η ελληνική εταιρεία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2021 ένα ευρύ επενδυτικό πλάνο που αποτελεί ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία, δημιουργώντας ευκαιρίες για αύξηση των εσόδων στο χώρο των κλινικών δοκιμών και διασφαλίζοντας την επάρκεια του ελληνικού συστήματος υγείας και σε βιοομοειδή φάρμακα.
Πιο αναλυτικά, το πλάνο της εταιρείας βασίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες: Την παραγωγή δραστικών γενόσημων φαρμάκων σε Τρίπολη και Κρυονέρι, την παραγωγή πρώτων υλών και τελικών φαρμάκων στην Τρίπολη, την Έρευνα και την Ανάπτυξη σε Θεσσαλονίκη και Κρυονέρι και τη Βιοτεχνολογία στον Άγιο Στέφανο.
Πιο συγκεκριμένα, το πλάνο περιλαμβάνει επέκταση της παραγωγικής δυναμικής στο Κρυονέρι Αττικής, την αναβάθμιση της Τρίπολης σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκων, με τέσσερις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής τελικού προϊόντος, τη λειτουργία σύγχρονων εργαστηρίων R&D στη Θεσσαλονίκη και μονάδας ανάπτυξης μονοκλωνικών αντισωμάτων και ΒιοΑκαδημίας στην Αττική.
Η σπουδαιότητα των επίμαχων επενδύσεων αποτυπώνεται σε σχετική μελέτη του ΙΟΒΕ, βάσει της οποίας το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 1.13 δισ. ευρώ, δημιουργώντας περίπου 800 έμμεσες θέσεις εργασίας τον χρόνο και 3.700 κατά τη λειτουργία. Όσον αφορά στις άμεσες θέσεις, αυτές υπολογίζονται σε 900 σε βάθος 10ετίας.
Εξίσου σημαντική είναι η σημασία του επενδυτικού πλάνου και σε τοπικό επίπεδο. Για παράδειγμα, η επέκταση του τμήματος έρευνας και ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη, αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό της Βόρειας Ελλάδας, ενώ η τεχνογνωσία που αναπτύσσεται θα μεταφερθεί στα νέα εργοστάσια που κατασκευάζει η εταιρεία στην Τρίπολη. Αυτά, ανάμεσα στις άλλες δραστηριότητές τους, θα παράγουν σε βιομηχανική κλίμακα δραστικές πρώτες ύλες φαρμάκων σε μεγάλες ποσότητες, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Παράλληλα, η DEMO δημιουργεί εκ του μηδενός τον κλάδο της βιοτεχνολογικής παραγωγής φαρμάκων στην Ελλάδα, με τη δημιουργία σύγχρονου ερευνητικού κέντρου βιοτεχνολογίας στον Άγιο Στέφανο Αττικής.
Επενδύοντας στην έρευνα, η εταιρεία δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα, συμβάλλοντας έτσι, στο πολυπόθητο brain gain της χώρας, με επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Την ίδια στιγμή, προωθεί την επιτόπια επιστημονική έρευνα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων, επιτρέποντας σε startups του εξωτερικού να παράξουν τις δοκιμαστικές τους παρτίδες για κλινικές μελέτες στην Ελλάδα.
Τα οφέλη για την Ευρώπη
Εγγύηση επάρκειας σε φάρμακα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, αποτελεί η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO. Ειδικότερα, με την ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, αποκτά τις προϋποθέσεις να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας. Υπενθυμίζεται πως περίπου το 60% της παγκόσμιας παραγωγής δραστικών ουσιών, μεταξύ αυτών και των αντίστοιχων γενόσημων, πραγματοποιείται σε Ινδία και Κίνα. Τα lockdowns στα δύο κράτη είχαν άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή και διακίνηση των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών, με τις ελλείψεις σε βασικές δραστικές ουσίες (αναισθητικά, αντιβιοτικά, αναλγητικά κι άλλα φάρμακα) να είναι σημαντικές, αναδεικνύοντας τη σημασία επαναφοράς της παραγωγής δραστικών ουσιών και τελικών φαρμάκων στην Ευρώπη.
Στο πλαίσιο αυτό, στο νέο κέντρο έρευνας & ανάπτυξης και τις παραγωγικές μονάδες της DEMO θα αναπτύσσονται και διαχέονται στην αγορά νέα τελικά φαρμακευτικά προϊόντα χημικής προέλευσης που θα διευρύνουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, ενώ η δυνατότητα ανάπτυξης δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων ενισχύει στρατηγικά την θέση της εταιρείας στην παγκόσμια αγορά, με την καθετοποίηση σε όλο το φάσμα της παραγωγικής διαδικασίας του φαρμάκου να συμβάλει στην απεξάρτηση, τόσο της DEMO όσο και της Ελλάδας από τις αγορές της Ασίας.