Την… εκδίκησή του φαίνεται ότι παίρνει το ξενοδοχείο «Δελφίς» στην Ερέτρια, που αφού μεσουράνησε επί δεκαετίες, εγκαταλείφθηκε και τώρα βγαίνει στο σφυρί. Ωστόσο, η υπόθεση περιπλέκεται καθώς η ιδιοκτήτρια εταιρεία προσέφυγε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Χαλκίδας, ζητώντας τον υπερδιπλασιασμό της τιμής πρώτης προσφοράς.
Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή και αύξησε την τιμή εκκίνησης, αλλά το πρώτο σφυρί που χτύπησε την 1η Σεπτεμβρίου ήταν… άσφαιρο και πλέον οδηγούμαστε στο επόμενο που έχει οριστεί για τις 10 Νοεμβρίου.
Το θρίλερ με την τιμή
Πρόκειται για πολυώροφο κτίριο, μπροστά στη θάλασσα, το οποίο όμως, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα δεν θυμίζει σε τίποτα το «Delfis Hotel» όπου διέμειναν τις προηγούμενες δεκαετίες χιλιάδες τουρίστες και επισκέπτες της περιοχής. Βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο της Ερέτριας, μπροστά στο Νησί των Ονείρων, και λόγω προνομιακής θέσης ήταν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς. Ωστόσο από το 1998 παραμένει κλειστό με συνέπεια να έχει καταστεί πρόβλημα για την περιοχή.
Ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε την 1η Σεπτεμβρίου 2023, με επισπεύδουσα τη Eurobank και η αρχική τιμή εκκίνησης, ήταν με βάση την έκθεση εκτίμησης, στις 667.000 ευρώ.
Ο πλειστηριασμός στρέφεται κατά της «Εβιάνα Όμιλος Φιλοξενίας Ανώνυμη Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία» και η κατάσχεση επιβλήθηκε για 200.000 ευρώ, που αποτελεί μέρος του κεφαλαίου του συνολικού επιταχθέντος ποσού. Με βάση την περιγραφή της έκθεσης πλειστηριασμού πρόκειται για μια «πολυώροφη οικοδομή [ξενοδοχείο] μετά του οικοπέδου της, εκτάσεως 901,95τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Δ.Κ. Ερέτριας, της Δ.Ε. Ερέτριας, του Δήμου Ερέτριας και εντός του σχεδίου της πόλεως αυτής από το έτος 1834 και είναι άρτιο και οικοδομήσιμο».
Το οικόπεδο συνορεύει ΝΔ με την οδό Αρχαίου Θεάτρου και πέραν αυτής με τη θάλασσα, ΒΑ με την οδό Απολλωνίδου, ΝΑ με την οδό Σπύρου Βασιλείου και ΒΔ με χαντάκι και πέραν αυτού με ιδιοκτησία αγνώστου. Επί του ανωτέρω οικοπέδου υπάρχει πολυώροφη οικοδομή που αποτελείται από ισόγειο, επιφανείας 669,10τ.μ., πρώτο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ., δεύτερο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ., τρίτο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ., τέταρτο όροφο επιφανείας 669,10τ.μ. και απόληξη κλιμακοστασίου επιφανείας 25 τ.μ.
Στην επιτρεπόμενη δόμηση δεν προσμετρούνται τα βοηθητικά κλιμακοστάσια, οι έξοδοι πυρασφάλειας και η απόληξη κλιμακοστασίου, το δε εμβαδόν της δόμησης που έχει υλοποιηθεί αν αφαιρεθούν οι προαναφερόμενοι βοηθητικοί χώροι [267,5 τ.μ.] είναι 3.102 τ.μ. Όπως προκύπτει από την εξωτερική αυτοψία και την έκθεση εκτίμησης, υπάρχουν 24 δωμάτια ανά όροφο, δηλαδή συνολικά 96 δωμάτια. Στο ισόγειο λαμβάνεται ότι προβλέπεται να λειτουργούν lobby, reception, εστιατόριο, bar και λοιποί χώροι για την λειτουργία του ξενοδοχείου.
Ωστόσο τονίζεται ότι «το κτίριο βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, καθώς έχουν αποξηλωθεί όλα τα εξωτερικά κουφώματα, ενώ όσα έχουν μείνει είναι σκουριασμένα με σπασμένα τζάμια, υπάρχουν έντονες φθορές και υγρασία στα επιχρίσματα και ελαιοχρωματισμούς, κατεστραμμένα δάπεδα κ.λπ.». Επιπλέον, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις, το κτίριο πιθανόν έχριζε στατικής ενίσχυσης καθώς είχε αφαιρεθεί η επικάλυψη των υποστυλωμάτων οπλισμένου σκυροδέματος, ώστε να ελεγχθεί ο χαλύβδινος οπλισμός, ενώ στη συνέχεια και κατά την αυτοψία το συγκεκριμένο τμήμα των υποστυλωμάτων έχει ξανακαλυφθεί. Το στοιχείο αυτό και με δεδομένη την μεγάλη ηλικία της κατασκευής αποκαλύπτει παράγοντες που πιθανόν καθιστούν το κτίριο ευάλωτο σε σεισμούς και εξαιρετικά επισφαλές»…
Έτσι, όπως αναφέρεται στην έκθεση του πλειστηριασμού, «προκειμένου το ακίνητο να αξιοποιηθεί χρίζει ριζικής-εκτεταμένης ανακαίνισης και πιθανόν απαιτηθούν ενισχύσεις στον φέροντα οργανισμό λόγω της άσχημης κατάστασής του, εργασίες οι οποίες απαιτούν μεγάλο οικονομικό κόστος και ρίσκο». Σημειώνεται ακόμη ότι σύμφωνα τις παλαιότερες εκτιμήσεις, είχε προταθεί αξιοποίηση του ακινήτου με τη μετατροπή του σε κτίριο διαμερισμάτων και καταστημάτων.
Η ανακοπή και δικαστική απόφαση
Πριν τον πλειστηριασμό της 1ης Σεπτεμβρίου η ιδιοκτήτρια εταιρεία άσκησε ανακοπή ζητώντας η τιμή πρώτης προσφοράς να αυξηθεί στα 1.561.000 ευρώ.
Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «το κατασχεθέν ακίνητο αποτελεί ξενοδοχειακή μονάδα, έτους κατασκευής 1971, το οποίο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο 95 κλινών Γ΄ κατηγορίας μέχρι το έτος 1998. Η θέση του, στην πόλη της Ερέτριας, που είναι παραλιακή τουριστική πόλη της νότιας Εύβοιας, με αρχαιολογικό ενδιαφέρον κρίνεται προνομιακή, καθώς ο παραλιακός πλακόστρωτος δρόμος της λεωφόρου Αρχαίου Θεάτρου, επί του οποίου έχει πρόσοψη το ακίνητο, παρουσιάζει έντονη κίνηση λόγω του μεγάλου αριθμού καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν σε αυτόν και τον καθιστούν πολυσύχναστο ιδίως κατά τους θερινούς μήνες».
Ακόμη επισημαίνεται ότι «το επίδικο ακίνητο διαθέτει εύκολη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης (700μ) και στο λιμάνι (520μ), ενώ προσφέρει απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα και το Πεζονήσι».
Ωστόσο, τονίζεται ότι «η κατάσταση συντήρησης της οικοδομής είναι κακή, καθώς έχει υποστεί φθορές λόγω υγρασίας, τα εξωτερικά κουφώματα έχουν αποξηλωθεί, τα δάπεδα είναι κατεστραμμένα και ενδεχομένως χρήζει στατικής ενίσχυσης». Με βάση τα παραπάνω και από τη συγκριτική επισκόπηση των διαφόρων στοιχείων κρίθηκε ότι η προσβαλλόμενη έκθεση κατάσχεσης είναι εσφαλμένη ως προς την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου, αφού μεταξύ άλλων «δεν συνεκτιμήθηκε αφ’ ενός μεν η ανάκαμψη της κτηματαγοράς και ιδίως των τιμών των ακινήτων σε όλη την επικράτεια, αφετέρου δε ο υψηλός συντελεστής δόμησης του ακινήτου, στοιχείο που το καθιστά ανταγωνιστικό στην τοπική αγορά ακινήτων και δίνει ένα πρόσθετο πλεονέκτημα στους ενδιαφερόμενους επενδυτές».
Έτσι το δικαστήριο αποφάσισε ότι «εν όψει της θέσης του επίδικου ακινήτου σε συνδυασμό με την αυξημένη τουριστική κίνηση της περιοχής, της επιφάνειάς του και του υψηλού συντελεστή δόμησης πιθανολογείται ότι η εμπορική αξία του είναι μεγαλύτερη της εκτιμηθείσας αξίας των 667.000 ευρώ. Ωστόσο, αυτή δεν ανέρχεται στο ποσό των 1.561.000 ευρώ, όπως ισχυρίζεται η ανακόπτουσα, η οποία κρίνεται υπερβολική, καθώς πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι το κατασχεθέν ακίνητο είναι μεγάλης παλαιότητας, χρήζει εκτεταμένης ανακαίνισης λόγω της πολυετούς εγκατάλειψής του, καθώς και πιθανής στατικής ενίσχυσης». Τελικά όρισε την τιμή πρώτης προσφοράς στο ποσό των 1.060.000 ευρώ. Με αυτή την τιμή έγινε ο πρώτος πλειστηριασμός που κατέληξε άγονος και με την ίδια τιμή θα γίνει και ο δεύτερος που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Νοεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη
Οι γρίφοι για τα διόδια της Εγνατίας και τα μεγάλα μέτωπα στα υπόλοιπα έργα
Θρίλερ σε τρεις ηπείρους: Γιατί οι Αμερικανοί «ξεψαχνίζουν» το αφεντικό της Jet Oil (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ