Kάθε μέρα πληροφορούνται από το Facebook ότι χάθηκε κάποιος γνωστός ή φίλος τους σε εχθροπραξίες ή βομβαρδισμούς στην Ουκρανία.
Παρά τη βαριά ψυχολογία τους, δείχνουν να προσαρμόζονται γρήγορα στο τεχνολογικό περιβάλλον της Αθήνας, κάνουν καινούριους φίλους και συνεργάτες και απολαμβάνουν τον πρώτο ηλιόλουστο χειμώνα της ζωής τους σε σχέση με τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα τους. Σας συστήνουμε λοιπόν τις startups από την Ουκρανία που εγκαταστάθηκαν τον Νοέμβριο στην Ελλάδα μέσω του προγράμματος Greek-Ukrainian StartUp Gateway, το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γκάι Κριφ, συνιδρυτή των Bryq & Persado, και του ΣΕΒ, σε συνεργασία με τις μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ΗIGGS και SolidarityNow καθώς και με την υποστήριξη χορηγών.
Στην Ουκρανία ο τομέας της τεχνολογίας είναι ο τρίτος μεγαλύτερος σε επίπεδο εξαγωγών και μεγάλες εταιρείες όπως η Apple και η Microsoft αξιοποιούν είτε στα γραφεία τους είτε εξ αποστάσεως την πλούσια σε ταλέντα δεξαμενή μηχανικών και προγραμματιστών της χώρας.
Ομως ο πόλεμος ανάγκασε πολλούς νεαρούς startuppers να ακολουθήσουν τον δρόμο της προσφυγιάς, αναζητώντας προσωρινή κατοικία για τους ίδιους και τις επιχειρήσεις τους.
Οι δύο πρώτες ομάδες που φιλοξενούνται στην Αθήνα υπό την αιγίδα του προγράμματος είναι η Giraffe και η IBeauty. Στόχος του προγράμματος Greek-Ukrainian StartUp Gateway είναι να προσφέρει προσωρινή μετεγκατάσταση σε ουκρανικές startups, στους εργαζομένους και στις οικογένειές τους, επιτρέποντάς τους έτσι να συνεχίσουν να επιχειρούν με ασφάλεια και να δικτυωθούν με το ελληνικό οικοσύστημα των νεοφυών επιχειρήσεων.
H Giraffe αποτελείται από 5 νεαρά άτομα, τα οποία μέχρι πριν από λίγους μήνες ζούσαν και εργάζονταν στην Ουκρανία. Η πλατφόρμα τους είναι ένα λογισμικό που διευκολύνει άλλες εταιρείες στη διαχείριση των συνδρομών τους. Αξιοποιώντας τη συγκεκριμένη πλατφόρμα οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν σημαντικά το πάγιο κόστος τους.
Οπως μας εξηγούν τα μέλη της ομάδας, βοηθώντας τις εταιρείες μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των αδειών που αγοράζουν, δείχνοντάς τους πόσες αχρησιμοποίητες άδειες έχουν και ποιες συνδρομές μπορούν να ακυρώσουν. Επίσης βοηθούν τους πελάτες τους να μειώσουν την τιμή για τις υπηρεσίες, καθώς συνεργάζονται με όλες τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Κατά μέσον όρο μπορούν να περικόψουν 20%-30% του προϋπολογισμού των εταιρειών.
Οι πελάτες τους είναι κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά προσπαθούν να επεκταθούν και σε ασιατικές χώρες.
«Είναι ο πρώτος μου χειμώνας σε τέτοιο κλίμα και έχει πολύ ενδιαφέρον που θα περάσω τον χειμώνα μόνο με ένα φούτερ», μας λέει ο Αντρίι Αλεξεϊένκο, CEO της εταιρείας Giraffe, και συνεχίζει «Aυτό που έχει σημασία είναι ότι η ομάδα είναι ασφαλής και μπορούμε να επικεντρωθούμε στη δουλειά μας, υποστηρίζοντας με όποιον τρόπο μπορούμε τους συμπολίτες μας στην Ουκρανία που υποφέρουν από τον πόλεμο. Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα Greek – Ukrainian StartUp Gateway. Η διαδικασία μετεγκατάστασης πήγε πολύ καλά και η ομάδα στην Αθήνα ήταν πολύ βοηθητική!».
-Εχετε κάνει νέους συνεργάτες και φίλους;
Βεβαίως! Ο μέντοράς μας, ο Γκάι, μας έφερε σε επαφή με ελληνικές εταιρείες και τις συμπεριλάβαμε στην έκδοση beta του προϊόντος μας.
-Ποια είναι τα όνειρα, οι αγωνίες και τα σχέδιά σας για το μέλλον;
Θα θέλαμε πολύ να βοηθήσουμε περισσότερες εταιρείες από την Ελλάδα να μειώσουν τα έξοδά τους μέσω του λογισμικού μας. Και στα προσωπικά όνειρα, θέλω ο πόλεμος να σταματήσει το συντομότερο δυνατό. Πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι πεθαίνουν υπερασπιζόμενοι την Ουκρανία. Καθημερινά βλέπω στο newsfeed του Facebook ότι ένας φίλος πέθανε στο πεδίο της μάχης και δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι αυτό συμβαίνει στον 21ο αιώνα.
H IBeauty
Η δεύτερη εταιρεία, η IBeauty, που εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα, μέσω της διαδραστικής της πλατφόρμας μάς ξεναγεί στον χώρο της ομορφιάς και της περιποίησης με προηγμένα τεχνολογικά εργαλεία. Οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με υπηρεσίες και επαγγελματίες ομορφιάς με βάση τις εξατομικευμένες απαιτήσεις τους.
Οπως μας εξηγεί η Tερέζα Πόπιλ, CEO της εταιρείας ΙΒeauty, «η πλατφόρμα είναι ένα αυτοματοποιημένο οικοσύστημα μέσω του οποίου τα κέντρα αισθητικής και ομορφιάς μπορούν να αυξήσουν τον αριθμό των πελατών, να ελέγξουν τα οικονομικά τους και να κάνουν περισσότερες προσφορές, καθώς η προσέλκυση νέων πελατών είναι μια μακροχρόνια και δύσκολη δουλειά. Εχουμε πελάτες από 5 χώρες, Ουκρανία, Πολωνία, Ισπανία, Πορτογαλία και πρόσφατα αρχίσαμε να συνεργαζόμαστε με την ελληνική αγορά. Καλλιεργούμε επαφές με περιοδικά ομορφιάς, startups σε συναφείς τομείς και εταιρείες ομορφιάς. Στόχος μας είναι να είμαστε ο πρώτος πάροχος υπηρεσιών ομορφιάς στον τομέα του αυτοματισμού και να καλύπτουμε όλες τις ανάγκες του beauty master, του καταστήματος και του τελικού πελάτη».
Ο πόλεμος στην Ουκρανία άλλαξε πολλά στην καθημερινότητα των νεαρών startuppers. Οπως μας αποκαλύπτει η Tερέζα: «Οι πρόσφατες πυραυλικές επιθέσεις κατέστρεψαν πλήρως το ενεργειακό σύστημα της χώρας και αυτό καθιστά αδύνατη την εκτέλεση του έργου μας. Στην Ελλάδα, μέσω του προγράμματος, έχουμε την ευκαιρία να εργαστούμε και να αναπτύξουμε τη startup μας. Είναι ανεκτίμητη βοήθεια για εμάς, η υποστήριξή σας μας κάνει να πιστέψουμε ξανά στο μέλλον».
Ο Γκάι Κριφ, από τους εμπνευστές & διαχειριστές του προγράμματος, άκουσε τις ιστορίες των Ουκρανών startuppers και σκέφθηκε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος να βοηθηθούν. Η υποστήριξη πολλών φορέων και εταιρειών του ιδιωτικού τομέα συνέβαλε στην επιχείρηση μετεγκατάστασή τους στην Αθήνα, ενώ τώρα είναι σε συζητήσεις και με άλλες ουκρανικές νεοφυείς επιχειρήσεις και ελπίζει σύντομα να τις καλωσορίσει στην Ελλάδα.
Μιλώντας για τις εντυπώσεις που αποκόμισε από τη συνεργασία, τονίζει: «Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πόσο καλά και γρήγορα προσαρμόστηκαν οι συμμετέχοντες του προγράμματος στη νέα τους πραγματικότητα στην Αθήνα. Αντιμετωπίσαμε διάφορες προκλήσεις για να φέρουμε αυτές τις πρώτες εταιρείες στην Αθήνα, συμπεριλαμβανομένων απροσδόκητων υλικοτεχνικών και πρακτικών δυσκολιών, αλλά χαιρόμαστε που είμαστε χρήσιμοι και ελπίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα».
Aπό την πλευρά της η Μάγκυ Αθανασιάδη, διευθύντρια του Τομέα Καινοτομίας του ΣΕΒ, εκφράζει την ικανοποίησή της που το οικοσύστημα της καινοτομίας και των νεοφυών επιχειρήσεων στην Ελλάδα ανοίγει την αγκαλιά του σε ουκρανικές startups.
«Είμαστε ευγνώμονες προς όλες τις επιχειρήσεις που συνεισέφεραν σε αυτή την πρωτοβουλία. Υποδεχόμαστε τις startups Giraffe και IBeauty και ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους συντελεστές του Greek-Ukrainian StartUp Gateway, ώστε η καινοτομία να γίνει γέφυρα συνεργασίας, ειρήνης συνύπαρξης και ανάπτυξης», τονίζει.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΡΓΟΣΕ: Οι εργολαβίες δισεκατομμυρίων που στοίχειωσαν τα έργα του σιδηροδρόμου
Εκλογές και γκάλοπ, πολιτικό ρίσκο, νέο deal στις ασφάλειες και γαλλοελβετικές μπίζνες στο Ελληνικό