Περίπου τριάμισι χρόνια πριν, όταν ο Αλέξανδρος Φωτακίδης (κεντρική φωτ.), partner και υπεύθυνος για επενδύσεις της CVC Capital Partners στην Ευρώπη, ενεργοποιούσε την πρώτη επένδυση του αμερικανικού fund στην ελληνική αγορά με την εξαγορά του θεραπευτηρίου Metropolitan, κανείς δεν φανταζόταν αυτό που θα ακολουθούσε. Με ένα σπριντ επενδύσεων η αμερικανική εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων, που χρησιμοποιεί σε πολύ μεγάλο βαθμό πόρους από ασφαλιστικά ταμεία-πελάτες της για τις επενδύσεις που κάνει ανά τον κόσμο, έχει καταφέρει σήμερα να αναδειχτεί στον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της χώρας, με τοποθετήσεις άνω του 1 δισ. ευρώ, αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους εργοδότες, καθώς οι εργαζόμενοι στις εταιρείες που έχει εξαγοράσει ξεπερνούν τις 11.000!
Μέσα σε αυτό το διάστημα, λοι πόν, η CVC Capital Partners κατάφερε να καταστεί ο μεγαλύτερος ιδιώτης «παίκτης» στον χώρο της υγείας ελέγχοντας το 30% της συγκεκριμένης αγοράς με τη συγκρότηση του Hellenic Healthcare Group, όπου εντάχθηκαν τα νοσοκομεία του ομίλου Υγεία, του Ιασώ General και του Metropolitan, και να ελέγχει πλέον ένα ισχυρό δίκτυο με μαρίνες (Φλοίσβος, Ζέα, Λευκάδα, Γουβιές Κέρκυρας) μετά την εξαγορά της D-Marin της Dogus.
Επίσης, πήρε το 49% της μεγαλύτερης πλατφόρμας στο ηλεκτρονικό εμπόριο (Skroutz), εξαγόρασε την πετυχημένη πλατφόρμα ταξιδίων e-travel (pamediakopes.gr κ.ο.κ.), ενώ μόλις πρόσφατα εξαγόρασε τον μεγαλύτερο όμιλο τροφίμων και εστίασης στη χώρα μας, τη Vivartia, με brands και θυγατρικές-leaders στον χώρο τους, όπως ΔΕΛΤΑ, Goody’s, Everest, Μπάρμπα Στάθης, Ελληνική Ζύμη, Flocafe… Μία επενδυτική επέλαση χωρίς προηγούμενο στη χώρα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη μεγάλη διασπορά σε κρίσιμους κλάδους, που ποτέ δε θα πάψουν να είναι στην αιχμή της ζήτησης.
Σενάρια για το επόμενο «χτύπημα»
Μάλιστα η συμφωνία, με τις ευχές και τις διευκολύνσεις των τραπεζών, για την εξαγορά της Vivartia από τη MIG την προηγούμενη εβδομάδα, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των δανειακών βαρών, φαίνεται πως ήταν μόνο ένα από τα επεισόδια ενός σίριαλ που θα συνεχιστεί. Κάτι που επιβεβαιώθηκε διά στόματος του ίδιου του κ. Φωτακίδη την περασμένη εβδομάδα στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, όπου και υπογράμμισε το ενεργό ενδιαφέρον του fund για μία σειρά από κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Και τούτο διότι πιστεύει στις προοπτικές και τις ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα.
Το γεγονός μάλιστα ότι έκανε ειδική αναφορά σε τομείς-κλειδιά, σημειώνοντας την υγεία, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα, τη φιλοξενία και την ασφαλιστική αγορά, έχει πυροδοτήσει ήδη τις συζητήσεις στην αγορά επιχειρώντας να προσδιορίσει κανείς τον επόμενο στόχο του fund.
Hδη μεταξύ των σεναρίων που κυκλοφορούν γίνεται αναφορά σε μια πιθανή κίνηση για το «Ερρίκος Ντυνάν», για το οποίο λέγεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι αποφασισμένη να εκκινήσει τον διαγωνισμό το 2021. Επίσης υπάρχει η αίσθηση ότι η ομάδα στην Ελλάδα που «τρέχει» το σκέλος της υγείας υπό τον κ. Δημήτρη Σπυρίδη, τον έτερο πυλώνα του αμερικανικού fund στην Ελλάδα, θα κινηθεί προς εμπλουτισμό του χαρτοφυλακίου στον τομέα με νέες εξαγορές ιδιωτικών θεραπευτηρίων αλλά και διαγνωστικών κέντρων στην περιφέρεια.
Στη σεναριολογία επίσης διακινούνται διάφορα ονόματα επιχειρήσεων από τον χώρο των τροφίμων που θα μπορούσαν να ταιριάξουν στο νέο ιδιοκτησιακό προφίλ της Vivartia, ακόμα και για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ με υψηλή μόχλευση που θα μπορούσε να δημιουργήσει τις βάσεις για μία μερική καθετοποίηση -«από την παραγωγή στο ράφι»- για τα διάσημα brands που πλέον θα περάσουν στον έλεγχό της (Μπάρμπα Στάθης, ΔΕΛΤΑ κ.ο.κ.)… Φυσικά τίποτα απ’ όλα αυτά δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί, μια και, πέραν των πρόσφατων γενικόλογων τοποθετήσεων του κ. Φωτακίδη, συνήθως η ομάδα που ασχολείται με τις επενδύσεις στην Ελλάδα τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι το πάρα ένα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Η Εθνική Ασφαλιστική
Εξάλλου αυτό το διάστημα έχει επικεντρωθεί σε ένα άλλο μεγάλο εγχείρημα, αυτό της εξαγοράς του 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής, της Νο 1 ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας. Ενα deal το οποίο το fund επιδιώκει και για τις προφανείς συνέργειες που μπορούν να προκύψουν μεταξύ ασφαλειών και νοσηλείας. Συνέργειες τις οποίες το CVC σχεδιάζει να αξιοποιήσει μεγιστοποιώντας την απόδοση των επενδύσεών του. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας συνεχίζονται σε θετικό κλίμα και πλέον έχουν περάσει στις λεπτομέρειες.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρόταση που έχει υποβληθεί αποτυπώνει μία αξία για την εταιρεία πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, σε περίπτωση… λευκού καπνού η CVC Capital Partners θα έχει υπερβεί το 1,5 δισ. σε επενδύσεις στη χώρα και θα έχει αναδειχτεί στον μεγαλύτερο ξένο «επιχειρηματία», ανοίγοντας παράλληλα την αγορά σε μια σειρά τομέων δραστηριότητας που θα φέρουν νέες εξελίξεις.
Και μετά την 7ετία, τι;
Ολες αυτές οι επενδύσεις, διαβεβαίωνε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Φωτακίδης, δεν έχουν βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Εχουν όμως μεσοπρόθεσμο, υπό την έννοια ότι ο ορίζοντας αποεπένδυσης των funds της CVC Capital Partners είναι κατά μ.ο. τα 7 έτη. Γεγονός που σημαίνει ότι το fund, αφού καταφέρει να καρπωθεί υπεραξίες σε αυτό το διάστημα, νομοτελειακά να πουλήσει τις συμμετοχές του…
Αυτός είναι ένας από τους απαράβατους κανόνες που έχουν επιβάλει οι θεμελιωτές πριν από 39 χρόνια της CVC Capital Partners, αλλά και οι μετέπειτα partners της αμερικανικής εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων, με τους Στιβ Κολτές, Ντόναλντ Μακένζι και Ρόλι βαν Ράπαρντ στην κεφαλή. Αυτός είναι εξάλλου και ο τρόπος με τον οποίο «χτίζει» σχέσεις εμπιστοσύνης με τους μεγάλους πελάτες, που συνήθως είναι θεσμικοί επενδυτές – ασφαλιστικά ταμεία.
Το προφίλ και η πορεία
Σήμερα η CVC Capital Partners είναι ένας από τους ισχυρότερους επενδυτικούς οργανισμούς στον κόσμο, έχοντας υπό διαχείριση κεφάλαια που ξεπερνούν τα 82 δισ. δολάρια. Διαχειρίζεται κεφάλαια 300 και πλέον ισχυρών παγκόσμιων επενδυτών, δεσμευμένα κεφάλαια της τάξης των 160 δισ. δολαρίων, ενώ στα 23 γραφεία της σε όλο τον κόσμο (15 σε Ευρώπη και Αμερική, 8 στην Ασία) εργάζονται 600 υπάλληλοι 43 εθνοτήτων.
Βασικοί μέτοχοι της εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων είναι οι εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν 30 εκτελεστικοί εταίροι, οι οποίοι και λαμβάνουν τις εταιρικές αποφάσεις.
Διαθέτει 14 επενδυτικές ομάδες σε όλο τον κόσμο που αναζητούν ευκαιρίες ή «τρέχουν» επενδυτικά πρότζεκτ.
Συνολικά, 9 διαφορετικά funds της εταιρείας επενδύουν σε Ευρώπη και Αμερική. Μόλις φέτος δημιούργησε το fund VIIΙ για επενδύσεις στην Ευρώπη, το οποίο άντλησε κεφάλαια άνω των 21 δισ. δολαρίων, η πλειοψηφία των οποίων προήλθε από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ – και συγκεκριμένα από κρατικά ασφαλιστικά ταμεία, κρατικά funds και χρηματοοικονομικά ιδρύματα.
Αυτή τη στιγμή έχει θέσεις σε 90 εταιρείες από διάφορους κλάδους και έχει εξέλθει από άλλες 61. Ανάμεσα στις εταιρείες που ελέγχει σήμερα είναι η Deoleo, η μεγαλύτερη παραγωγός συσκευασμένου ελαιολάδου στον κόσμο, με τέσσερα εργοστάσια και κορυφαία σήματα όπως το Bertolli και το Carapelli, η Avast, γνωστή από τα antivirus, η ελβετική ωρολογοποιία Breitling και η αμερικανική αλυσίδα ειδών για pet Petco.
Η ιστορία της εταιρείας ξεκινά ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’60, όταν η ο τραπεζικός γίγαντας Citigroup (Citicorp τότε) δημιουργεί ένα από τα πρώτα venture capitals στην Αμερική με το όνομα Citicorp Venture Capital. Το 1981 θα δημιουργήσει τον ευρωπαϊκό του βραχίονα που ακούει στο όνομα CVC Capital Partners, επεκτείνοντας παράλληλα τη δραστηριότητά του στις μοχλευμένες εξαγορές. Στη δεκαετία του ’90 θα αποσχιστεί από τον όμιλο της Citigroup και θα περάσει σε ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι όμως στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από τον όμιλο.
Με έντονη παρουσία από τις αρχές τις νέας χιλιετίας και στην Ασία, έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 2005, όταν απέκτησε το 63,4% της Formula One Group που διαχειρίζεται το γνωστό πρωτάθλημα αυτοκινήτων ταχύτητας. Σήμερα μπορεί να διαθέτει μειοψηφικό ποσοστό στην παραπάνω εταιρεία, αλλά επένδυσε τα χρήματα από την πώληση των μετοχών σε άλλες κερδοφόρες επιχειρήσεις.
Διαβάστε ακόμη:
ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Η Reggeborgh Invest ελέγχει το 10,36% – Πώς μπορεί να φτάσει άνω του 23%
Δέσμευση Μητσοτάκη για εκκρεμείς συντάξεις – Τι ζήτησε από τους βουλευτές του για το εμβόλιο
WSJ: Με «όπλο» τον Ηρακλή η μείωση των NPLs για τις ελληνικές τράπεζες