Τι κοινό μπορεί να συνδέει το φωτοβολταϊκό γίγα των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη, την κινεζική Cosco και τις ενεργειακές μπίζνες του ενεργειακού συνεταιρισμού του Αγρινιού;
Η απάντηση είναι η JinkoSolar. Ο ασιατικός κολοσσός κατασκευής ηλιακών πάνελ, με εγκατεστημένη ισχύ παγκοσμίως 54 GW, βρίσκεται πίσω από τα δύο μεγάλα πρότζεκτ φωτοβολταϊκών έργων, έχοντας εξασφαλίσει μια στρατηγική συμφωνία με την Cosco, που της επιτρέπει το λιμάνι του Πειραιά να γίνει η δεύτερη πύλη εισόδου της στην Ευρώπη. Μάλιστα, μέσα από την συμφωνία αυτή, η Kινεζική JinkoSolar, έχει πιστοποιηθεί από την μεγάλη πολυεθνική του Πεκίνο με το λεγόμενο «καθεστώς 0,7» ώστε τα προϊόντα της να εκτελωνίζονται στο λιμάνι χωρίς ΦΠΑ.
Αυτό της δίνει ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις προμήθειες καθώς η απαλλαγή από το ΦΠΑ φτάνει στο τέλος στον καταναλωτή και μάλιστα χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες.
Σήμερα, η κινεζική εταιρεία διαθέτει συμφωνίες πλαίσιο στην Ελλάδα για έργα άνω των 620 MW για την περίοδο 2020-2021, πολλά από τα οποία έχουν αρχίσει να παραδίδονται σε μεγάλους πελάτες.
Μέσα σε αυτές τις συμφωνίες περιλαμβάνεται και η κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου της Juwi Hellas στην Κοζάνη, το οποίο έχουν εξαγοράσει τα ΕΛΠΕ αλλά θα κατασκευάσει η γερμανική εταιρεία. Όπως έχει ανακοινωθεί η κατασκευή του έργου, δυναμικότητας 204 MW που θα κοστίσει 130 εκ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει εντός των προσεχών εβδομάδων, χρονοδιάγραμμα όμως που ενδέχεται να επηρεαστεί από την εξέλιξη της πανδημίας.
Εντός των ημερών προβλέπεται να παραδοθεί και το έργο ηλιακής ενέργειας της πρωτοποριακής Ενεργειακής Κοινότητας Αγρινίου με τους 2.000 επενδυτές. Το έργο, δυναμικότητας 100 MW, αποτελεί μέχρι στιγμής, το μεγαλύτερο σύμπλεγμα πάρκων στην Ελλάδα.
Πρόκειται για μια επένδυση 90 εκατομμυρίων, η οποία προγραμματίζεται να συνδεθεί με το δίκτυο μέχρι τα τέλη του έτους.
Να σημειωθεί ότι στη λίστα έργων της Κινεζικής εταιρείας περιλαμβάνεται και ένα ακόμη σύμπλεγμα φωτοβολταϊκών πάρκων που αποτελεί 117 ξεχωριστά έργα στην περιοχή της Αμφιλοχίας. Για τις ανάγκες του έργου επιστρατεύτηκαν 15 νταλίκες με φωτοβολταϊκά πάνελ ενώ χάρη στην συνεργασία με την Cosco η εταιρεία εξασφάλισε μια ενιαία διαδικασία logistics, η οποία απέφυγε 117 διαφορετικούς εκτελωνισμούς.
Η JinkoSolar, είναι μια πλήρως καθετοποιημένη, εταιρεία με πάνω από 15.000 εργαζόμενους σε 6 υπερσύγχρονα εργοστάσια σε Κίνα, Μαλαισία, Πορτογαλία και Νότιο Αφρική και με 15 θυγατρικές και 18 γραφεία πωλήσεων παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η εταιρεία έχει ισχυρό μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, την Κίνα, Αυστραλία, την Τουρκία, τη Χιλή, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Ν. Αφρική.
Διαβάστε ακόμη
Επέτειος Πολυτεχνείου: Οι πολίτες κρατούν απόσταση από την κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης
Πειραιώς: Τα CoCos βάζουν σε δεύτερο πλάνο τα αποτελέσματα 9μήνου της τράπεζας
Κορωνοϊός: Τα Χριστούγεννα στην Ελλάδα τα πρώτα 200.000 εμβόλια – Τι θα γίνει με το lockdown (vid)