Στη Σαγκάη, την χαοτική μεγαλούπολη των 34 εκατομμυρίων κατοίκων, θα βρείτε το Greenland business building. Παρότι έχει 23 ορόφους, το κτίσμα μάλλον δεν θα σας τραβήξει την προσοχή. Άλλωστε, υπάρχουν εκατοντάδες ψηλά κτίρια και αρκετά από αυτά δείχνουν πιο προσεγμένα, όμως το κτήριο Greenland στεγάζει αρκετές εταιρείες, με συνολική αξία εκατοντάδες εκατομμύρια.
Όλων των ειδών τα προϊόντα αποστέλλονται από εκεί και τελικά καταλήγουν ακόμη και στις πιο απόμακρες γωνίες του πλανήτη. Και οτιδήποτε υπάρχει σε αυτό το κτήριο, όλες οι διαφορετικές εταιρείες και όλοι οι υπάλληλοι, σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με έναν και μόνο άνδρα. Τον Colin Zheng Huang, που ίδρυσε την Pinduoduo, μία… ιδιαίτερη εταιρεία e-commerce, της οποίας η αξία εκτοξεύτηκε την φετινή χρονιά. Αυτή τη στιγμή, η αξία της υπολογίζεται στα 170 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η προσωπική περιουσία του Huang αγγίζει τα 49 δισεκατομμύρια δολάρια.
Όμως παρά τον τεράστιο πλούτο του, στα χαρτιά, ο Zheng δεν έχει στην κατοχή του και τόσα πολλά περιουσιακά στοιχεία. Αλλά φαίνεται να γνωρίζει μία 69χρονή κυρία, που μένει στην αγροτική επαρχία Νινγκσιά, η οποία για κάποιον λόγο είναι μεγαλομέτοχος σε αρκετές από τις εταιρείες του. Ακόμη και στην περίπτωση της αγαπημένης του Pinduoduo δεν κράτησε τις μετοχές του. Τις παραχώρησε όλες στον συνεργάτη και φίλο του από το κολλέγιο, Chein Lee, πριν την είσοδο της επιχείρησης στο χρηματιστήριο, το 2018. Και πάλι όμως, ο Zheng παραμένει ένας από τους πλουσιότερους άνδρες στην Κίνα, σε μια χώρα, όπου οι εύποροι συνηθίζουν να δηλώνουν τα υπάρχοντα τους στο όνομα συγγενών και φίλων. Σίγουρα όμως ο Zheng δεν μεγάλωσε πλούσιος.
Γεννήθηκε ακριβώς πριν τέσσερις δεκαετίες στην πόλη Χανγκτσόου, γνωστή ως η γενέτειρα του κολοσσού Ali Baba, από γονείς που εργάζονταν σε εργοστάσια. Σαν έφηβος διακρίθηκε σε έναν διαγωνισμό μαθηματικών και κέρδισε υποτροφία σε ένα αρκετά επιλεκτικό σχολείο ξένων γλωσσών. Αρχικά δεν του άρεσε ο τίτλος, ήθελε κάτι πιο πρακτικό, μα τελικά πήρε την απόφαση να αλλάξει σχολείο και ήταν μία από τις καλύτερες στην ζωή του. Σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία των συνομηλίκων του, είχε έντονη επαφή με τον έξω κόσμο. Στα τέλη της δεκαετίας του 90’ σπούδασε υπολογιστικά προγράμματα, όντας πάλι προνομιούχος γιατί είχε πρόσβαση στο διαδίκτυο. Έπειτα έκανε το μεγάλο ταξίδι, στην άλλη μεριά του Ειρηνικού. Ωστόσο, δεν σπούδασε σε καμία από τις δύο πολυδιαφημισμένες ακτές, αλλά στο πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison. Ακολούθησε η πρακτική του στην Microsoft και όπως ο ίδιος παραδέχεται, μία πολύ σπάνια ευκαιρία να δουλέψει στην Google, την οποία φυσικά άρπαξε. Δεν έμεινε πολύ, μόνο τρία χρόνια, αλλά το διάστημα αυτό ήταν αρκετό για να δει τον τραπεζικό του λογαριασμό να αυξάνεται ραγδαία μετά την IPO του τεχνολογικού γίγαντα. Αποφάσισε να παραιτηθεί το 2007, για να ιδρύσει την δική του επιχείρηση. Τελικά, θα ίδρυε παραπάνω από μία.
Πρώτα ήρθε η Ouku, που πουλούσε ηλεκτρικές οικιακές συσκευές στο διαδίκτυο. Προφανώς η ιδέα δεν ήταν επαναστατική, μα ο Zheng κατάφερε να την πουλήσει για 2,2 εκατομμύρια, το 2010. Έναν χρόνο πριν ολοκληρωθεί η συναλλαγή, ο 30χρονος, τότε, ίδρυσε την Leqee, η οποία στα χαρτιά ήταν καταχωρημένη στον Chein Lee και σε έναν ασκούμενο της Ouku. Η δεύτερη επιχείρηση του Zheng βοηθούσε μεγάλες εταιρείες να βάλουν τα προϊόντα τους στις μεγάλες υπηρεσίες e-commerce της κινεζικής αγοράς, σαν την Alibaba και τη DT. Έπειτα ιδρύθηκε η Lebbay, από το ίδιο δίδυμο πίσω από την Leqee. Ασχέτως με το τι έλεγαν τα χαρτιά, η Lebbay είχε στόχο την εγκαθίδρυση e-shop, που με τις γνώσεις του Zheng, θα έφταναν στην κορυφή της αναζήτησης της Google. Και μιας και δεν ήταν ήδη αρκετά απασχολημένοι στο κτήριο Greenland, μερικούς ορόφους πιο πάνω, η ομάδα του Zheng άρχισε να εξελίσσει ηλεκτρονικά παιχνίδια, υπό το όνομα Shanghai Xunmeng. Περιέργως, αυτή η τελευταία, αλλόκοτη, έμπνευση του Zheng άνοιξε τον δρόμο για τον αστρονομικό πλούτο του.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ιδέα για την Pinduoduo, ή έστω μία πρώιμη εκδοχή της, ήρθε στον Shang πριν από πέντε χρόνια. Είχε δώσει εντολή στους συνεργάτες τους να δημιουργήσουν μία πλατφόρμα «κοινωνικού e-commerce». Έτσι, ξεφύτρωσε η Pinhauoho, αρχικά μία διαδικτυακή αγορά φρούτων, που αντάμειβε με εκπτώσεις τους χρήστες της αν έπειθαν και κάποιον γνωστό τους να αγοράσει το ίδιο προϊόν. Λίγο πιο δίπλα, οι προγραμματιστές παιχνιδιών αποφάσισαν να δημιούργησαν μία παρόμοια ιστοσελίδα, αλλά με λίγο πιο… πικάντικη γεύση. Η Pinduoduo ιδρύθηκε ως μία online αγορά, ανοιχτή προς όλες τις επιχειρήσεις, που επίσης επιβράβευε τους καταναλωτές της αν έφερναν κάποιον φίλο τους στην πλατφόρμα. Επιπλέον, όμως, στην ιστοσελίδα της Pinduoduo μπορείς να παίξεις παιχνίδια, μόνος σου ή με άλλους, τα οποία δίνουν επίσης δώρα. Πολύ γρήγορα, το επιχειρηματικό μοντέλο που χρησιμοποίησαν οι προγραμματιστές παιχνιδιών αποδείχθηκε πολύ ανώτερο. Το 2016, μία ομάδα αμερικανών θέλησαν να επενδύσουν 50 εκατομμύρια δολάρια στην τότε νεοσύστατη επιχείρηση, που άνηκε στην Xummeng. Χρειάστηκε, λοιπόν, η 69χρονή Gu Yanping που κατείχε το 90% της εταιρείας, να μεταφέρει το μερίδιο της σε μία άλλη οντότητα, στην οποία γίνονται μέχρι και σήμερα οι επενδύσεις. Βέβαια, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, όταν η Xummeng κλήθηκε να βγάλει prospectus, αυτό έγραφε πως ο Zheng την διοικούσε από την ίδρυση της.
Όμως πέρα από τους γραφειοκρατικούς ελιγμούς, ο Colin Zheng Huang είναι, πλέον, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Και μπροστά στα μέτρα που έχει πάρει για την διασφάλιση της ιδιωτικοητάς του, οι καταχωρήσεις εταιρειών σε διαφορετικά πρόσωπα δεν είναι τίποτα. Δεν είναι γνωστό αν είναι παντρεμένος, μα ο ίδιος έχει δηλώσει πως μετανιώνει για το πόσο χρόνο αφιέρωσε στην μάθηση και όχι στην διασκέδαση. Ποιος ξέρει, ίσως τελικά να είναι τόσο μυστήριος γιατί αποφάσισε να διασκεδάσει τώρα, στα 40 του, μα θέλει να το κάνει κρυφά από τους επενδυτές.
Διαβάστε περισσότερα
Brexit: Έκλεισε η συμφωνία ανάμεσα σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση
Αegean: «Πράσινο φως» από την Ε.Ε. για την κρατική στήριξη 120 εκατ. ευρώ
Σε ποιον ήθελε ο Μασκ να πουλήσει την Tesla αλλά τον… έστησε στο ραντεβού!