search icon

business stories

Code BGP: Πώς η εταιρεία spin-off του ΙΤΕ βρέθηκε στην «αγκαλιά» της Cisco (pics)

Τα πρόσωπα «κλειδιά» της ομάδας, η χρηματοδότηση 1,5 εκατ. δολ. από τη Marathon Venture Capital, το deal με την εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τεχνολογίας Nasdaq

Το ελληνικό startup οικοσύστημα αποδείχθηκε πιο ανθεκτικό, ίσως, από ότι θα περίμεναν πολλοί, τις περίεργες εκείνες πρώτες ημέρες τουλάχιστον οι οποίες ακολούθησαν για την παγκόσμια αγορά μετά από την κατάρρευση της Silicon valley Bank και τις εξελίξεις που συνόδευσαν το αρχικό γεγονός.

Καλές εταιρείες του χώρου, τεχνολογικές ομάδες με τα κατάλληλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατάφεραν να ξεχωρίσουν από το «πλήθος», να αναδειχθούν και να εξασφαλίσουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις, ενώ άλλες πάλι μπήκαν στο επενδυτικό στόχαστρο διεθνών «παικτών» και επιβραβεύτηκαν με ιδανικό τρόπο για τις προσπάθειές τους.

Η περίπτωση της Code BGP αποτελεί το πιο πρόσφατο παράδειγμα Spin-off (τεχνοβλαστός) του Ελληνικού Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), άντλησε χρηματοδότηση τον Ιούνιο του 2021 από τη Marathon Venture Capital ύψους 1,5 εκατ. δολ. με ιδρυτές της τους Ξενοφώντα Δημητρόπουλο (CEO), Βασίλειο Κοτρώνη (CTO), Λευτέρη Μανασσάκη (COO) και τα προηγούμενα 24ωρα εξαγοράστηκε από τη Ciscoπαγκόσμιο ηγέτη στις τεχνολογίες δικτύων και εισηγμένη στο αμερικανικό χρηματιστήριο τεχνολογίας Nasdaq.

 

Αντικείμενό της; Πρόκειται για δημιουργό λογισμικού για την εποπτεία του πρωτοκόλλου BGP (Border Gateway Protocol), δρομολόγησης του διαδικτύου. Θα ενσωματωθεί δε, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στην επιχειρηματική μονάδα του λογισμικού ανάλυσης διαδικτύου ThousandEyes της Cisco. Στόχος της συγκεκριμένης επένδυσης, η επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει και η δημιουργία ενός καλύτερου και ασφαλέστερου ίντερνετ.

Η εξαγορά της Code BGP θεωρείται ένα από τα 12 deals τα οποία έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά φέτος ως τώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Marathon Venture Capital, στους πρώτους 7 περίπου μήνες του 2023, για νεοφυείς εταιρείες με «ελληνικό DNA», Ελλήνων ή με την συμμετοχή Ελλήνων.

Οι 9 με παρουσία στην Ελλάδα και οι 3 με αντίστοιχη δραστηριότητα στο εξωτερικό (για τη συγκεκριμένη συναλλαγή δεν γίνεται αναφορά σε οικονομικό τίμημα).

Το story της εξαγοράς

Ποια ακριβώς είναι η Code BGP; Το σύντομο story της πορείας της προς το μέλλον ξεκινά ουσιαστικά από τον Ιούνιο του 2021, όχι πολύ καιρό πριν, όταν προηγήθηκε ο γύρος χρηματοδότησης της εταιρείας (seed round) με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.

Και όπως αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, σε σχετικό σημείωμα του ο Γιώργος Τζιραλής, Partner της Marathon οι Ξενοφώντας Δημητρόπουλος, Βασίλειος Κοτρώνης, Λευτέρης Μανασσάκης, που θεωρούνται καταξιωμένοι ερευνητές, μηχανικοί λογισμικού ανοιχτού κώδικα και στελέχη με υψηλή τεχνογνωσία στον τομέα των υποδομών διαδικτύου, «επικοινώνησαν μαζί μας πριν από μερικά χρόνια με ένα φιλόδοξο σχέδιο για τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας ορατότητας BGP, παρέχοντας μια προβολή σε πραγματικό χρόνο της κίνησης στο ίντερνετ με πρωτοφανή ταχύτητα και ακρίβεια. Μας έκανε εντύπωση η βαθιά κατανόηση του χώρου και η υιοθέτηση του εργαλείου τους ανοιχτού κώδικα από μερικούς από τους πιο εξέχοντες προμηθευτές υποδομών διαδικτύου στον κόσμο.»

Δυο χρόνια αργότερα, προσθέτει, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αισθάνονται ενθουσιασμένοι μετά από την είδηση της εξαγοράς της Code BGP από την Cisco, που αποκτά την τεχνογνωσία και τα περιουσιακά στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας της, με την ομάδα της πρώτης νa εντάσσεται σε αυτήν του ThousandEyes. Καταλήγει, μιλώντας για ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα της ελληνικής ομάδας και για την ανυπομονησία όλων να παρακολουθήσουν τον αντίκτυπο που θα έχει στη Cisco η εξαγορά της Code BGP:

«Η ομάδα της Cisco ThousandEyes είναι τυχερή που έχει αποκτήσει ένα τόσο λαμπρό ταλαντούχο και ταπεινό group κορυφαίων εμπειρογνωμόνων του κλάδου». Με ανάλογους τόνους υποδέχθηκε τους Έλληνες experts στην οικογένειά της, μέσω ανακοίνωσής της και η Cisco.

6.000 περιστατικά πειρατείας

Η εξαγορά της εταιρείας τεχνοβλαστού Code BGP από τη Cisco αναμένεται να επηρεάσει θετικά, όπως επισημαίνεται από το Ινστιτούτο πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, την τοπική οικονομία, καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ της Cisco, του ΙΤΕ και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με αφορμή το νέο deal, αναδεικνύεται η δυνατότητα αξιοποίησης της δεξαμενής ταλέντων που υπάρχει στην Ελλάδα στη δικτύωση υπολογιστών και ευρύτερα στην επιστήμη των υπολογιστών, με την ικανότητα να συνεισφέρουν σε τεχνολογίες αιχμής.

Οι ιδρυτές της Code BGP, συγκαταλέγονται μάλιστα μεταξύ των ερευνητών που πρώτοι απέδειξαν τον ακριβή εντοπισμό και τον μετριασμό των επιθέσεων πειρατείας προθέματος BGP, ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα στον κλάδο.

Αποτελούν μέλη της ομάδας που δημιούργησε το Artemis, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που ελέγχει τις λειτουργίες που εκτελούνται για τη παρακολούθηση του πρωτοκόλλου BGP και ενημερώνει άμεσα για επιθέσεις τύπου BGP prefix hijacking.

Εν κατακλείδι, οι ίδιες πηγές τονίζουν: Η καινοτόμος προσέγγιση της Code BGP παρουσιάζει στους χειριστές δικτύου μια πρακτική, και σε πραγματικό χρόνο, μέθοδο για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση κακόβουλων επιθέσεων, συμπληρώνοντας την ασφάλεια που παρέχεται από το RPKI, μια υπηρεσία που προστατεύει τη δρομολόγηση στο Διαδίκτυο.

Η δε ενσωμάτωση και των δύο προσεγγίσεων προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη άμυνα κατά των επιθέσεων πειρατείας του προθέματος BGP, που μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικό κόστος για τις εταιρείες.

Μόνο φέτος, υπήρξαν πάνω από 6000 περιστατικά πειρατείας BGP, διαρροές διαδρομής και άλλα ζητήματα στα πολυάριθμα δίκτυα που αποτελούν το Διαδίκτυο.

Η λύση της Code BGP ορίζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας όσον αφορά την ταχύτητα, την ακρίβεια και την πληρότητα της ανίχνευσης, βασιζόμενη σε εξωτερικές και τοπικές πληροφορίες.

Διαβάστε ακόμη

Ιστορικές φωτογραφίες – Ο Αλεν Γκίνσμπεργκ και τα ιερά τέρατα της γενιάς των beatniks

Village Roadshow: Η δεύτερη ευκαιρία μετά την απόκτηση της από τον ΑΝΤ1 και η επιστροφή στα κέρδη

Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας: Μοχλός ανάπτυξης επιχειρήσεων από τη Θεσσαλονίκη (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version