© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Έχει περάσει περίπου ένας χρόνος από τότε που η Chubb Insurance, ένας από τους παγκόσμιους κολοσσούς στον χώρο των ασφαλίσεων με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 83 δισ. δολάρια και ρίζες που φτάνουν στην πρώτη, ιδρυθείσα το 1792, ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ (σ.σ.: Insurance Company of North America – INA), είχε αρχίσει να διερευνά την προοπτική δημιουργίας μιας δομής ανάπτυξης τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη που θα είχε καίριο ρόλο στον ψηφιακό της μετασχηματισμό.
Πλέον η πολυεθνική, που σημειωτέον δεν έχει εμπορική παρουσία στη χώρα μας, έχει βάλει στο full τις μηχανές για μια ζωτική, όπως φαίνεται, επένδυση για την ίδια και το μέλλον των ασφαλίσεων, όπως το οραματίζεται. Μία επένδυση που, όπως αποκαλύπτει στο «business stories» ο επικεφαλής της Chubb Business Services EMEA, έτσι ονομάζεται η εταιρική οντότητα που συγκροτήθηκε για το τεχνολογικό hub, Γιώργος Νικολάου, σε βάθος τριετίας θα φτάσει τα 500 άτομα προσωπικό.
Το γεγονός αυτό αυτομάτως την κατατάσσει μεταξύ των μεγαλύτερων και σημαντικότερων επενδύσεων του είδους που έχουν γίνει από πολυεθνική στη χώρα, ιδίως από τη στιγμή που η λειτουργία της νέας δομής αποτελεί κρίκο της παγκόσμιας αλυσίδας ανάπτυξης νέων τεχνολογιών της εταιρείας. Ως εκ τούτου ενισχύει και το προφίλ που αποκτά η πόλη της Θεσσαλονίκης, έπειτα από ένα μπαράζ παρόμοιων επενδύσεων (Pfizer, Cisco, Deutsche Telekom κ.ο.κ.), ως ένα Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το στοίχημα είναι μεγάλο και για τον κ. Νικολάου, ο οποίος τέθηκε και επισήμως επικεφαλής της προσπάθειας που έχει ξεκινήσει η Chubb Insurance στη Θεσσαλονίκη. Με σπουδές και καριέρα στις ΗΠΑ αλλά και με θητεία σε κάποιες γνωστές ελληνικές εταιρείες, κρίθηκε ως ο κατάλληλος άνθρωπος γι’ αυτή τη θέση από τη μητρική. «Το νέο κέντρο στη Θεσσαλονίκη είναι το πρώτο τεχνολογικό κέντρο στην Ευρώπη για την Chubb Insurance, που θα υποστηρίξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας και τη λειτουργία της ανά τον κόσμο», απαντά όταν του ζητάμε να προσδιορίσει τον σκοπό αυτής της επένδυσης. «Είναι ένα από τα πέντε κέντρα τεχνολογίας της εταιρείας και προστίθεται στα ήδη υπάρχοντα κέντρα ανάπτυξης τεχνολογίας της Chubb σε ΗΠΑ, Ινδία και Μεξικό. Θα προωθήσει πρωτοβουλίες σε τομείς όπως η Εξυπνη Αυτοματοποίηση Διαδικασιών (Intelligent Process Automation), η Τεχνητή Νοημοσύνη, το υπολογιστικό νέφος, η ανάλυση δεδομένων (Data Analytics), η ασφάλεια του κυβερνοχώρου και ο εκμοντερνισμός των πληροφοριακών υποδομών», προσθέτει.
Τι σημαίνει με απλά λόγια αυτό; Οτι το hub της Θεσσαλονίκης θα είναι στον πυρήνα αλλά και στην αιχμή δημιουργίας νέων εφαρμογών και τεχνολογίας για όλο τον όμιλο. «Δεν είμαστε απλά ένα υποστηρικτικό κέντρο. Αυτή τη στιγμή εφαρμογές της εταιρείας φεύγουν από την ευθύνη τοπικών ομάδων και έρχονται στη Θεσσαλονίκη. Κι αυτό θα μεγαλώνει όσο μεγαλώνει και η ομάδα μας. Το κέντρο θα υποστηρίζει την Chubb σε παγκόσμια βάση, αλλά και ειδικότερα στην Ευρώπη. Αυτό θα γίνει με την ανάπτυξη βασικών τεχνολογιών στις επιστήμες δεδομένων (data sciences) και Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence/Machine Learning). Ως επόμενο βήμα θα ήθελα να δω αν μπορούμε να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη νέων ασφαλιστικών προϊόντων χρησιμοποιώντας τις μοναδικές γνώσεις και εμπειρίες εδώ στην Ελλάδα», λέει ο κ. Νικολάου.
Τι ήταν όμως αυτό που προσέλκυσε μια τόσο μεγάλη εταιρεία στην Ελλάδα, χωρίς μάλιστα να έχει εμπορική παρουσία; Οπως είχε γράψει και παλαιότερα το «b.s.» αποκαλύπτοντας τότε τις προθέσεις της πολυεθνικής για την επένδυσή της, το παράδειγμα της Pfizer και η προτροπή του Αλμπερτ Μπουρλά προς τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Chubb Insurance, με τον οποίο συνδέεται φιλικά, τον Εβαν Γκρίνμπεργκ, ήταν το πρώτο κίνητρο ώστε να διερευνηθούν οι ευκαιρίες στη Θεσσαλονίκη. Και όπως λέει στο «b.s.» ο κ. Νικολάου, τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας επιλογής φάνηκαν σχεδόν από την αρχή.
«Το εργατικό δυναμικό της Ελλάδος που έχει υψηλή εξειδίκευση και μόρφωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας. Οι Ελληνες μηχανικοί και επιστήμονες κατέχουν υψηλή κατάταξη στον παγκόσμιο δείκτη ανταγωνιστικότητας ανθρώπινου δυναμικού (GTCI), λόγω εκπαίδευσης και δεξιοτήτων στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ICT). Πολλοί Ελληνες έχουν διεθνή εμπειρία λόγω σπουδών και απασχόλησης στο εξωτερικό και γνωρίζουν ξένες γλώσσες. Ετσι η Θεσσαλονίκη αναδύεται ως ένας από τους τεχνολογικούς πόλους της Ελλάδος. Εχει τον μεγαλύτερο όγκο φοιτητών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με πλέον των 150.000 φοιτητών που είναι εγγεγραμμένοι στα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια της πόλης και πλέον των 60 νεοφυών επιχειρήσεων που ξεκίνησαν από αυτά. Είναι η βάση ενός από τα εξέχοντα ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, του Εθνικού Κέντρου Ερευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ενώ η Θεσσαλονίκη θα έχει σύντομα το δικό της ξεχωριστό πάρκο επιστήμης και τεχνολογίας. Η πόλη ήδη στεγάζει πάνω από έξι Κέντρα Ερευνας και Ανάπτυξης που εγκατέστησαν μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες (συμπεριλαμβανομένων δύο στο κτίριό μας).
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει καταπληκτική γεωγραφική θέση. Βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και είναι διεθνής συγκοινωνιακός κόμβος. Ειδικά η Θεσσαλονίκη έχει μακρά πολυπολιτισμική παράδοση και ευελπιστούμε να δημιουργήσουμε ένα κέντρο που να αντανακλά αυτή την παράδοση, αλλά και την παγκόσμια παρουσία μας», εξηγεί. Κάπως έτσι το περασμένο φθινόπωρο ελήφθη και η απόφαση να ξεκινήσει η επένδυση, αρχικά με τη βοήθεια της Deloitte που παρείχε υποδομές και υπηρεσίες ώστε να αρχίσει να προετοιμάζεται το τοπίο και εν τέλει να γίνουν τον περασμένο Δεκέμβριο οι επίσημες ανακοινώσεις από τη μητρική για τη νέα επένδυση.
«Στους εννέα μήνες από την ανακοίνωση για τη δημιουργία του νέου κέντρου στη Θεσσαλονίκη η εταιρεία έχει ιδρύσει το νομικό πρόσωπο στην Ελλάδα, επίσημα ανακοίνωσε τα υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη, μεταξύ των οποίων κι εμένα, και έχει προσλάβει πλέον των 100 στελεχών. Η εταιρεία έχει πλέον γραφεία στη Θεσσαλονίκη -το κέντρο είναι ήδη σε λειτουργία- και σύντομα θα κάνουμε τα επίσημα εγκαίνια. Θέλω να προσθέσω εδώ ότι η βοήθεια της Deloitte, μιας από τις πρώτες πολυεθνικές που δημιούργησαν τεχνολογικά κέντρα στη Θεσσαλονίκη, ήταν καθοριστική στα πρώτα μας βήματα», λέει ο κ. Νικολάου.
Ο ίδιος πάντως δεν κρύβει ότι θα χρειαστεί επιπρόσθετος χώρος στο μέλλον προκειμένου να στεγαστεί η ομάδα στην πλήρη ανάπτυξή της, όπως ορίζεται από το σχέδιο της μητρικής. «Από την αρχή της προσπάθειας πριν ένα χρόνο, το κέντρο της Chubb Business Services EMEA πέτυχε το πρώτο ορόσημο προσλήψεων τον Ιούλιο με τους πρώτους 100 εργαζομένους. Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε πλέον των 500 θέσεων για μηχανικούς στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα 3 χρόνια», λέει ο κ. Νικολάου.
Οι προσλήψεις, δε, γίνονται με τρόπο δυναμικό. «Θέλουμε ταλαντούχους μηχανικούς και επιστήμονες με όρεξη και όραμα στην αρχή της καριέρας τους που θέλουν να μάθουν, να καινοτομήσουν και να γίνουν μέρος μιας παγκόσμιας οικογένειας με κοινό σκοπό. Θέλουμε μηχανικούς εξειδικευμένους σε επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων (data engineers), μηχανικούς λογισμικού (software engineers), μηχανικούς υπολογιστικού νέφους (cloud engineers), αναλυτές και υπεύθυνους έργων (project managers), μεταξύ άλλων. Με παρουσία σε 54 χώρες, πλέον των 200 δισ. δολαρίων στο ενεργητικό και 52 δισ. δολάρια σε ασφάλιστρα το 2022, η Chubb προσφέρει στους εργαζόμενους γεωγραφικούς ορίζοντες με άριστες ευκαιρίες επαγγελματικής εξέλιξης, συνεχούς μάθησης, καθοδήγησης και κινητικότητας», τονίζει.
Ωστόσο κι εδώ η πρόκληση φαντάζει μεγάλη, ιδίως καθώς ο ανταγωνισμός για την προσέλκυση ταλέντου έχει αυξηθεί σημαντικά στη Θεσσαλονίκη λόγω του μπαράζ των νέων αντίστοιχων επενδύσεων που κάνουν και άλλες εταιρείες.
«Η αλήθεια είναι πως μας προβληματίζει κι εμάς. Ομως μέχρι στιγμής, κι αυτό πρέπει να πω ότι μου έκανε μεγάλη εντύπωση, καταφέραμε να βρούμε τους πρώτους 100 με τεράστια ευκολία. Εξάλλου ο λόγος που πήγαμε στη Θεσσαλονίκη είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλοί φοιτητές που είναι διαθέσιμοι να τους προσλάβουμε. Και σε όλους αυτούς προσφέρουμε πραγματικά την ευκαιρία να κάνουν μια καλή και διεθνή καριέρα. Αυτός είναι και ο πρώτος πυλώνας της στρατηγικής ανάπτυξής μας εδώ. Σίγουρα θα πάρουμε κάποια έμπειρα στελέχη που υπάρχουν ήδη στην αγορά, όμως δεν θέλουμε να “γδύσουμε” την αγορά διότι αυτό τελικά δεν είναι καλό για κανέναν μακροπρόθεσμα. Επομένως θα χρειαστεί να φέρουμε ανθρώπους και από άλλα μέρη, είτε από την Ελλάδα είτε από τις γειτονικές χώρες. Hδη είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο για τη διευκόλυνση χορήγησης βίζας εκεί που χρειάζεται. Κι αυτό δεν είναι κάτι που θα αφαιρέσει αλλά θα προσθέσει δουλειές στην Ελλάδα, διότι αυτοί οι άνθρωποι είναι έμπειροι και θα φέρουν στη χώρα γνώσεις που δεν υπάρχουν – και με αυτόν τον τρόπο θα εκπαιδεύσουν εργαζόμενους που ξεκινούν την καριέρα τους και θα μπουν σε περιοχές που ίσως να μην είναι τόσο αναπτυγμένες στην Ελλάδα. Αρα ένα μπόλιασμα από το εξωτερικό το θεωρώ πολύ σημαντικό και θέλουμε να το κάνουμε. Εξάλλου είμαστε μια πολυεθνική εταιρεία, έχουμε πολλές κουλτούρες, πολλές γλώσσες, πολλούς λαούς μέσα στην εταιρεία, έχουμε 40.000 ανθρώπους. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να αντανακλά αυτή την κουλτούρα της εταιρείας, που είναι πολυπολιτισμική. Εξάλλου η πόλη έχει και παράδοση σε αυτά τα πράγματα. Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να γίνει πραγματικό κέντρο των Βαλκανίων». Για το ύψος της επένδυσης της Chubb Insurance στη Θεσσαλονίκη έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς διάφορα νούμερα, ωστόσο ο κ. Νικολάου αποφεύγει να μιλήσει γι’ αυτά. «Κάνουμε επενδύσεις σε όλη την Chubb για να μετασχηματίσουμε τον τρόπο οργάνωσης, τις δεξιότητές μας, πώς χρησιμοποιούμε δεδομένα, πώς εξάγουμε συμπεράσματα από τα δεδομένα, και πώς οργανώνουμε την τεχνολογία μας. Δεν κοινοποιούμε τους προϋπολογισμούς μας. Ωστόσο, το κέντρο μας στη Θεσσαλονίκη, όπως και αυτά σε ΗΠΑ, Ινδία και Μεξικό, είναι ένα σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας για μετασχηματισμό. Να προσθέσω κάτι ακόμη: στην Οικονομία της Γνώσης η επένδυση στους ανθρώπους είναι που μετράει, και μιλήσαμε ήδη για τα σχέδιά μας», τονίζει.
Η τεχνολογία αλλάζει
Μιλώντας πάντως περί ψηφιακού μετασχηματισμού, εκτιμά ότι είναι μονόδρομος και για τον ασφαλιστικό κλάδο. «Ολόκληρος ο χρηματοοικονομικός κλάδος, όχι μόνο οι ασφάλειες, μετασχηματίζεται ραγδαία από την τεχνολογία. Η άνοδος του FinTech -χρηματοοικονομική τεχνολογία- συντελεί επανάσταση στις υπηρεσίες πληρωμών, στις συναλλαγές, στην ασφάλεια του κυβερνοχώρου, στο marketing, στην εξυπηρέτηση του πελάτη και σε πολλούς ακόμη τομείς. Το ίδιο γίνεται και με τον ασφαλιστικό κλάδο. Στις ασφάλειες υπάρχουν τομείς όπου βλέπουμε την τεχνολογία να επηρεάζει τον κλάδο. Η χρήση των δεδομένων (Big Data) βοηθάει ώστε να κάνουμε καλύτερη αξιολόγηση των κινδύνων και καλύτερα μοντέλα πρόβλεψής τους. Η χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης (Artificial Intelligence/Machine Learning) βοηθάει στην αυτοματοποίηση διαδικασιών. Αλγόριθμοι και Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθούν να κάνουμε καλύτερο και πιο στοχευμένο marketing. Αυτοί είναι κάποιοι από τους τομείς όπου εργαζόμαστε στο τεχνολογικό κέντρο της Θεσσαλονίκης και στα άλλα κέντρα μας», σημειώνει ο κ. Νικολάου.
Η εταιρεία
Του ζητάμε ένα προφίλ της εταιρείας μια και το όνομά της είναι άγνωστο στον μέσο αναγνώστη. «Η Chubb προσφέρει ασφάλεια από κινδύνους ώστε οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να μπορούν να αναπτύσσονται και να ευημερούν», λέει με μία πρόταση. Και συνεχίζει: «Η ιστορία μας αρχίζει από το 1792, όταν επενδυτές συναντήθηκαν στην Αίθουσα της Ανεξαρτησίας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ για να οργανώσουν την Ασφαλιστική Εταιρεία της Βορείου Αμερικής (INA), την πρώτη μετοχική ασφαλιστική εταιρεία των ΗΠΑ. Σήμερα η Chubb είναι η μεγαλύτερη εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία περιουσίας και ζημιών στον κόσμο. Η εταιρεία έχει παρουσία σε 54 χώρες ανά τον κόσμο με περί τους 40.000 εργαζόμενους. Διακρινόμαστε για την πειθαρχημένη και επιτυχή αξιολόγηση των κινδύνων (underwriting), τις κορυφαίες υπηρεσίες διεκπεραίωσης ζημιών, την οικονομική μας ευρωστία, το εύρος των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχουμε, την τοπική μας παρουσία ανά την υφήλιο και μια δυνατή κουλτούρα που σέβεται και αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα, κρατώντας πάντα τις υποσχέσεις που κάνουμε».
Η μητρική εταιρεία Chubb Ltd είναι εισηγμένη στο NYSE και η μετοχή της συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη S&P 500. Η κεφαλαιοποίησή της βρίσκεται πέριξ των 83 δισ. δολαρίων, ενώ με βάση τις οικονομικές καταστάσεις που κοινοποίησε πρόσφατα, κατά το α’ εξάμηνο του 2023 είχε παραγωγή καθαρών εγγεγραμμένων ασφαλίστρων 22,66 δισ. δολάρια, λειτουργικά κέρδη 3,69 δισ. δολάρια και καθαρά κέρδη 3,69 δισ. δολάρια. Οι εργαζόμενοί της φτάνουν σχεδόν τους 40.000 σε όλο τον κόσμο και τα βασικά της γραφεία είναι σε Ζυρίχη, Νέα Υόρκη, Λονδίνο και Παρίσι.
Η εταιρεία έχει εμπορική δραστηριότητα σήμερα σε 54 χώρες ανά τον κόσμο. «Θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει η 55η, ιδίως μετά την επένδυση που κάνετε;», ρωτάμε τον κ. Νικολάου. «Η ελληνική ασφαλιστική αγορά περνάει από περίοδο μετασχηματισμών και συγχωνεύσεων. Εμείς στην Chubb παρακολουθούμε με ενδιαφέρον αυτές τις εξελίξεις», απαντά με νόημα.
Διαβάστε ακόμη
Τίναξε τη μπάνκα η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δίνοντας τίμημα μαμούθ €3,27 δισ. για την Αττική Οδό