Όταν το τηλέφωνο του βαρόνου Έντουαρντ Ντε Ρότσιλντ χτύπησε την Τετάρτη 23 Αυγούστου, ο γόνος της διάσημης τραπεζικής οικογένειας σοκαρίστηκε ακούγοντας ότι η καλή του φίλη Χρυσάνθη (Κρις) Γουλανδρή-Ο’ Ράϊλι πέθανε ξαφνικά.
Την προηγούμενη μέρα είχαν γευματίσει μαζί στην στην έπαυλη Haras de Meautry η οποία του ανήκει, που βρίσκεται κοντά στη Ντοβίλ συζητώντας για το αγαπημένο τους θέμα, τα άλογα.
«Πέθανε το απόγευμα της Τετάρτης ενώ είχαμε γευματίσει την Τρίτη. Κανείς δεν περίμενε αυτή την πολύ θλιβερή είδηση. Ήμαστε συνεργάτες από τα τέλη της δεκαετίας του ‘80 και για μένα αντιπροσώπευε την κομψότητα και την διακριτικότητα. Παρακολουθούσε πολύ στενά την αναπαραγωγή και τις ιπποδρομίες αλλά δεν επιδίωκε να σπάσει ρεκόρ ή να βρεθεί στην κορυφή της λίστας. Ωστόσο τα αποτελέσματα της Κρις μιλούν από μόνα τους» είπε μεταξύ άλλων ο Έντουαρντ Ντε Ρότσιλντ, συντετριμμένος από τον αδόκητο χαμό της.
Ένα χαμό που σκόρπισε θλίψη όχι μόνο στην οικογένειά της αλλά και σε ανθρώπους που ζούσαν καθημερινά το πάθος της Χρυσάνθης Γουλανδρή για την εκτροφή καθαρόαιμων.
Εκείνη την εβδομάδα παρακολουθούσε τις πωλήσεις των αλόγων και είχε συνεχείς επαφές και συναντήσεις με αγοραστές από την Ιρλανδία και άλλες χώρες.
Είχε αφοσιωθεί σε αυτό το αντικείμενο επί δεκαετίες η κόρη του Γιάννη και της Μαρίας Γουλανδρή, που μεγάλωσε μέσα στους κόλπους μιας πολύ μεγάλης εφοπλιστικής δυναστείας με όλες τις ανέσεις αλλά και την μυστικοπάθεια που διακατέχει τέτοιες οικογένειες.
Μόνο που αν και πρωτότοκη η δική της διαδρομή έμελλε να χαραχτεί μακριά από την ναυτιλία.
Το πάθος, η Σορβόννη και η φάρμα
Ο Γιάννης Γουλανδρής κράτησε αγκαλιά την κόρη του στις 27 Ιουνίου του 1950 σε ιδιωτικό μαιευτήριο της Νέας Υόρκης. Ήταν το πρώτο παιδί στον γάμο του με την Μαρία Λαιμού, που έφερε πιο κοντά δύο δυνατές εφοπλιστικές οικογένειες.
Δεν θα τη χαρεί πολύ, ούτε αυτή ούτε τον γιο του Πέτρο (Πίτερ Γουλανδρής) αφού θα πεθάνει αιφνίδια, προδομένος από την καρδιά του στα 42 του χρόνια, όταν η Χρυσάνθη είναι τριών ετών και ο αδερφός της ένα μωρό λίγων μηνών.
Η μικρή πηγαίνει σε ιδιωτικά σχολεία στην Ελβετία και αργότερα γίνεται δεκτή στο The Chapin School της Νέας Υόρκης εκεί όπου φοίτησαν η Τζάκι Κένεντι και η Σιγκούρνι Γουίβερ μεταξύ άλλων.
Ήταν καλή μαθήτρια, αλλά ήδη από την ηλικία των οχτώ ετών που ξεκίνησε την ιππασία, λάτρεψε τα άλογα και όπως θυμόταν χρόνια μετά, μαζί με ένα φίλο της διάβαζαν απνευστί τα παλιά τεύχη του περιοδικού «Blood Horse».
Άρχισε να εμβαθύνει στις ράτσες, τους επιβήτορες και τις πωλήσεις των καθαρόαιμων κάτι που δεν ενθουσίασε πολύ την Μαρία Λαιμού, η οποία έβλεπε το πάθος της κόρης της για τα άλογα να μεγαλώνει.
«Η μητέρα μου πίστευε ότι αυτός ο χώρος δεν ενδείκνυται για νέα κορίτσια» πεποίθηση όμως που δεν αποθάρρυνε τη νεαρή Χρυσάνθη Γουλανδρή.
Μετά το The Chapin ήρθε η σειρά της Σορβόννης με σπουδές πάνω στην Τέχνη και τον Γαλλικό πολιτισμό και η επιστροφή στην Αμερική που σήμαινε και το μπάσιμο στην οικογενειακή επιχείρηση.
Εκτός από την ναυτιλία η εταιρία είχε επεκταθεί και στην αγορά των αγαθών σύμφωνα με την βιογραφία του συζύγου της Τόνι Ο’ Ράϊλι την οποία έγραψε ο Ματ Κούπερ και στην οποία η Χρυσάνθη Γουλανδρή κατέχει περίοπτη θέση.
Η πρώτη της κίνηση ήταν να επενδύσει 5.000 δολάρια σε συναλλαγές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων τα οποία έγιναν γρήγορα 1.500.000 δολάρια.
Έφτανε μια λάθος εκτίμηση της 25χρονης τότε νεαρής στην τιμή του ασημιού για να χαθεί το ανωτέρω ποσό και άλλα 400.000 δολάρια, σε ένα επιχειρηματικό κάζο που άργησε να το ξεχάσει.
Αντίθετα δεν ξεχνούσε ποτέ ότι είχε να κάνει με αγώνες ιππασίας και την φάρμα Haras de la Louviere του θείου της Κωνσταντίνου Π. Γουλανδρή, στην οποία εξέτρεφε επιβήτορες.
Πήγαινε ανελλιπώς εκεί τα καλοκαίρια, συλλέγοντας εμπειρίες και όταν το 1978 ο θείος της πεθαίνει αναλαμβάνει τα ηνία της φάρμας, αφιερώνοντας όλο της το είναι στο μεγάλο της πάθος.
Έντεκα χρόνια μετά θα γνωρίσει χάρη στον αδερφό της Πέτρο τον άνθρωπο με τον οποίο βάδισαν μαζί στη ζωή, τόσο στα εύκολα όσο και στα δύσκολα.
Ο Τόνι, η Heinz και ο Independent
Ήταν ένα βράδυ του 1989, όταν τα μάτια της Χρυσάνθης Γουλανδρή αντίκρισαν αυτά του 53χρονου τότε Τόνι Ο’ Ράϊλι, σε ένα ραντεβού που κανόνισε ο αδερφός της Πίτερ.
Ο Ιρλανδός εκατομμυριούχος, ισχυρός ανήρ της Heinz και ιδρυτής της εφημερίδας The Independent αναζητούσε επενδυτές για να σώσει μια εταιρία την Waterford Wedgwood, που κατασκεύαζε υψηλής ποιότητας πορσελάνινα είδη και κεραμικά.
Οι τρεις τους συνέφαγαν στο ξενοδοχείο The Pierre, οι δυο τους κράτησαν τακτική επικοινωνία και ένα χρόνο μετά η φλόγα του ειδυλλίου άναψε όταν ο Τόνι την κάλεσε στο Heinz 57 Phoenix Stakes.
Πρόκειται για ένα φημισμένο τουρνουά ιππασίας στην Ιρλανδία, όπου τρέχουν νεαρά αρσενικά πουλάρια, ηλικίας έως τεσσάρων το πολύ ετών και εκεί γεννήθηκε ένας μεγάλος έρωτας.
Παντρεύτηκαν το 1991 στις Μπαχάμες και έκτοτε παρέμειναν μαζί για πάντα, ενώ το 1996 ο Ο’ Ράϊλι συζητήθηκε εκτενώς όταν αγόρασε ως δώρο στην αγαπημένη του δίνοντας 2.500.000 δολάρια, ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι 40 καρατίων, που είχε την δική του ιστορία.
Ήταν αυτό που είχε κάνει δώρο ο Αριστοτέλης Ωνάσης στην Τζάκι Κένεντι όταν παντρεύτηκαν, αυτό που κόντεψε να χαθεί ένα βράδυ στον Σκορπιό προκαλώντας εγκεφαλικά στο προσωπικό μέχρι να βρεθεί!
Το ζευγάρι μοίραζε το χρόνο του μεταξύ Ιρλανδίας, Γαλλίας και Καραϊβικής ενώ η Χρυσάνθη μεγάλωνε πρωταθλητές, κέρδιζε αγώνες και πουλούσε άλογα.
Η προσωπική της περιουσία παρέμεινε καλά κρυμμένη μέσα σε trust και εξωχώριες εταιρίες και ήταν αυτή που προσπάθησε να βοηθήσει τον άνδρα της ζωής της όταν η Waterford Wedgwood χρεοκόπησε και τα δάνεια συσσωρεύτηκαν.
Δεν το κατάφερε αφού οι τράπεζες δεν δέχτηκαν την πρότασή της και ο Τόνι αναγκάστηκε να ρευστοποιήσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του στην Ιρλανδία και αλλού, προκειμένου να ξεχρεώσει.
Πούλησε και τον The Independent, επιλέγοντας έκτοτε να μην είναι τόσο πολύ στο προσκήνιο και μαζί με την Χρυσάνθη-την αποκαλούσε Κρις όπως και πολλοί άλλοι-εντρυφούσε σε νέες εμπειρίες.
Έμελλε όμως να ζήσει και την πιο πικρή, χάνοντας την γυναίκα που ήταν πάντα δίπλα του, αυτή που είχε παλέψει στα ίσα τον καρκίνο του στήθους βγαίνοντας νικήτρια, έτσι ξαφνικά μια μέρα του Αυγούστου.
Διαβάστε ακόμη
Φοιτητική κατοικία: «Κλειδί» τα ηλεκτρονικά μισθωτήρια για την Εφορία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ