Για «Γολγοθά» στα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας των μεγάλων αστικών κέντρων κάνουν λόγο οι επιτελείς του κλάδου, αναμένοντας ένα ακόμη πιο δύσκολο εξάμηνο στο αμέσως επόμενο διάστημα λόγω της πανδημίας και της αύξησης των κρουσμάτων που εντείνει τους περιορισμούς.
Το θέμα ειδικά των μονάδων συνεχούς λειτουργίας προτάσσει συνεχώς και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, ενώ χαρακτηριστικά ήταν και τα νούμερα που παρέθεσε από το βήμα του Thessaloniki Helexpo Forum ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Ανδρέας Μανδρίνος. «Με βάση τα στοιχεία του οκταμήνου για την πόλη, συμπεριλαμβανομένου και του Αυγούστου, το μέσο Εσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο έχει πέσει μόλις στα 28,9 ευρώ από 52,4 ευρώ πέρυσι, ενώ το ποσοστό πληρότητας ήταν μόλις στο 32% στο οκτάμηνο και μόλις στο 20% για το μήνα Αύγουστο».
Ο κ. Μανδρίνος μάλιστα προέβλεψε ότι ο μέσος τζίρος στα ξενοδοχεία της πόλης φέτος θα αντιστοιχεί στο κόστος μισθοδοσίας του 2019, ενώ για τους επόμενους μήνες δεν φαίνεται να υπάρχει …φως: «Για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας είναι κρίσιμο αυτή την στιγμή ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί, με χαρακτηριστικό το κομμάτι του ωραρίου στην εστίαση όπου έρχονται οι επισκέπτες με βραδινές πτήσεις και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν».
Πέραν των ‘’ειδικότερων’’ περιορισμών που έχουν τεθεί, όπως αυτούς που αφορούν τις εσωτερικές πισίνες, ακόμη πιο κρίσιμο για το προσεχές διάστημα είναι και το γεγονός της καθήλωσης του επαγγελματικού τουρισμού, έναν τομέα που «τροφοδοτεί» -ειδικά κατά τη διάρκεια της χαμηλής περιόδου- τα αστικά ξενοδοχεία και παραμένει άγνωστο το πότε θα επανέλθει -έστω και μερικώς. Οι συνέπειες από τις ακυρώσεις και τις αναβολές συνεδρίων και εκδηλώσεων υπολογίζεται ότι έχουν επιφέρει μείωση του τζίρου σε ποσοστό κοντά στο 70% για τα ξενοδοχεία, τους χώρους εκδηλώσεων και τα συνεδριακά κέντρα, την ίδια στιγμή που καταγράφονται ήδη ακυρώσεις ή αναβολές προγραμματισμένων εκδηλώσεων για το 2021. Ενδεικτικά, από τη ματαίωση της 85ης ΔΕΘ στην τοπική οικονομία οι απώλειες αντιστοιχούν σε 50 εκατ.ευρώ, ενώ για κάθε 1 ευρώ αύξησης στον εκθεσιακό κλάδο, η αύξηση είναι 1,9 ευρώ στην τοπική οικονομία, με την εκθεσιακή δραστηριότητα να διπλασιάζει ουσιαστικά την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής.
Το γεγονός ότι οι επόμενοι μήνες θα εξελιχθούν σε Γολγοθά για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, όπου εντοπίζεται εφεξής και το μεγαλύτερο πρόβλημα προέταξε και ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος, πολύ περισσότερο δε από την στιγμή που τα εποχικής λειτουργίας έχουν αρχίσει ήδη να κλείνουν για τη φετινή ‘’υβριδική’’ σεζόν.
Στις θετικές παραμέτρους για το μέλλον, σε μία προσπάθεια να …φανεί το ποτήρι μισογεμάτο, είναι το γεγονός ότι τόσο η Αθήνα όσο και η Θεσσαλονίκη ως προορισμοί έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά στη συμπρωτεύουσα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο Forum ο κ. Γιώργος Βήλος, γενικός διευθυντής εμπορικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Fraport Greece που διαχειρίζεται τα 14 αεροδρόμια και μεταξύ αυτών και της Θεσσαλονίκης, «η πόλη έχει πολλές προοπτικές. Το κομμάτι της επιβατικής κίνησης εξωτερικού είχε ανάπτυξη 8,6% το 2019 φθάνοντας τα 4,7 -4,8 εκατ. επιβάτες, νούμερο πολύ υψηλό, ενώ διψήφιο ήταν το ποσοστό αύξησης τους χειμερινούς μήνες.
Γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο προορισμός έχει προοπτικές και για το λόγο αυτό αυτό βρισκόμαστε σε συζητήσεις με τις αεροπορικές με το βλέμμα στην επόμενη χρονιά».