Οι γυναίκες παίζουν ποδόσφαιρο και μάλιστα καλό, τουλάχιστον στο εξωτερικό. Φέρνουν πολύ κόσμο στο γήπεδο, άρα και έσοδα, αλλά έχουν κάθε λόγο για να αισθάνονται αδικημένες οικονομικά και να απογοητεύονται που δεν αναγνωρίζεται η προσπάθεια τους.
Αν ρίξει κανείς μια γρήγορη ματιά στους αριθμούς του φετινού τελικού κυπέλλου στην Αγγλία, ανάμεσα στα κορίτσια της Τσέλσι και της Άρσεναλ στο στάδιο Γουέμπλεϊ και συγκρίνει τα πριμ τους με αυτά των… ανδρών, δεν χρειάζεται κάτι άλλο για να πεισθεί για του λόγου το αληθές:
Συνολικά 41.000 θεατές βρέθηκαν στις εξέδρες του λονδρέζικου σταδίου και παρακολούθησαν το επιβλητικό 3-0 των «μπλε», που πανηγύρισαν το 3ο τρόπαιο στην ιστορία της ομάδας και έλαβαν ως αμοιβή μόλις 25.000 λίρες. Το… 1,4%, δηλαδή, του αντίστοιχου ποσού των 1,8 εκατ. λιρών το οποίο εισέπραξαν οι νικητές της ανδρικής διοργάνωσης.
Ο Guardian καυστικός, επικρίνει στα σχόλια του σε βασικό του αθλητικό ρεπορτάζ το γεγονός ότι η εκπληκτική διαφορά στα χρηματικά έπαθλα του αγγλικού κυπέλλου εμποδίζει, ουσιαστικά, την ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου. Τολμά και αναφέρει την λέξη «μισογυνισμός» (misogyny). Συγκεκριμένα, γράφει ότι η πολιτική που ακολουθείται «κρύβει μισογυνισμό» (λεπτομέρεια: το ρεπορτάζ υπογράφει γυναίκα…) και εν ολίγοις απαιτεί… μεγαλύτερη ισότητα στο ποδόσφαιρο.
Προσθέτει ότι το παιχνίδι των γυναικών αξίζει μεγαλύτερη επένδυση σε σύγκριση με αυτό των ανδρών (!), πλην όμως το χάσμα στις μεταξύ τους αμοιβές μεγαλώνει. Αναφέρει, επίσης, ότι οι διαφορές γίνονται τρομακτικές όσο προχωράμε από την κορυφή προς τα κάτω. Γιατί, για παράδειγμα, οι γυναικείες ομάδες που αγωνίζονται στον πρώτο γύρο εισπράττουν ως πριμ 850 λίρες και οι ανδρικές… 22.629 λίρες. Εικοσιεπτά φορές περισσότερα.
Το δε συνολικό bonus για το κύπελλο Αγγλίας γυναικών ανέρχεται σε 309.000 λίρες και το μοιράζονται 300 ομάδες και είναι… απείρως μικρότερο από τα 15,9 εκατ. λίρες τα οποία διανέμονται από την ομοσπονδία σε 735 ομάδες ανδρών. Ότι οι Βρετανοί διαθέτουν 300 γυναικεία ποδοσφαιρικά τμήματα είναι, πάντως, είδηση… Όσο και το ότι συγκεντρώθηκαν 41.000 φίλαθλοι στο Γουέμπλεϊ για να παρακολουθήσουν τον «εμφύλιο» τελικό του Λονδίνου!
Δισεκατομμυριούχοι εργοδότες
Όσο για τους εργοδότες της Τσέλσι και της Άρσεναλ, πρόκειται για δυο πανίσχυρους και διάσημους επιχειρηματίες, δυο δισεκατομμυριούχους της εμβέλειας του Ρώσου Ρόμαν Αμπράμοβιτς και του Αμερικανού Σταν Κρόνκι.
Ιδιαίτερα ο πρώτος, τρέφει ιδιαίτερη αδυναμία στο «ασθενές φύλο» και… ποδοσφαιρικά: αφενός επενδύει στην γυναικεία ομάδα της Τσέλσι, αφετέρου έχει αναθέσει το «κουμάντο» και της ανδρικής σε μια «Σιδηρά Κυρία» των γηπέδων την πετυχημένη CEO των Λονδρέζων, την «τσαρίνα» των μεγάλων αποφάσεων Μαρίνα Γρανόφσκαγια.
Συνεπώς, μπορεί να περιμένει κάποιος ότι ο Αμπράμοβιτς -αφεντικό της νυν κατόχου του Champions League 2021 της UEFA- δεν θα επιτρέψει αυτή την οικονομική αδικία σε βάρος των κοριτσιών της Τσέλσι και θα βάλει, πιθανόν, και ο ίδιος το χέρι στην τσέπη για να την αποκαταστήσει…
Οι χορηγίες και η τηλεθέαση
Ο αντίλογος προέρχεται από την συνήθη… κριτική ορισμένων ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο θα άξιζε -και θα απέφερε- περισσότερα χρήματα αν δημιουργούσε μεγαλύτερα έσοδα από χορηγίες και άλλες εμπορικές δραστηριότητες ή συμφωνίες. Η τηλεθέαση του τελικού δεν ήταν τόσο κακή, ωστόσο, με peak το 1,3 εκατ. τηλεθεατές στο BBC One, ίσο με το 14% του ρεκόρ των 9,1 εκατ. στο ματς των ανδρών το 2021, με την «ποδοσφαιρική βιομηχανία» να παραμένει γενικώς επηρεασμένη, ακόμα, από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Σε άλλο σημείο, ο Guardian συγκρίνει τα συνολικά πριμ που μοίρασε η FIFA στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2019 στις γυναίκες, 30 εκατ. δολ., έναντι… 400 εκατ. δολ. το 2018 στους άνδρες, αν και το παρήγορο είναι ότι το 2023 το ποσό θα διπλασιασθεί για τις κυρίες του ποδοσφαίρου στα 60 εκατ. δολ.!
Διαβάστε ακόμα:
Μηχανισμός Έγκαιρης Προειδοποίησης: Πώς θα γλιτώσετε το… κοκκίνισμα ή την πτώχευση
Lamda: Εως 410 εκατ. ευρώ η επένδυση για το μεγαλύτερο mall της Ελλάδας- Το 2025 η ολοκλήρωση