© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
Μια εποχή μεγάλων υποσχέσεων και προσδοκιών γεννούν η ψηφιακή πρόοδος και οι καταιγιστικές εξελίξεις στην τεχνολογία. Είναι η ίδια εποχή των σημαντικών προκλήσεων για τους ανθρώπους και τις κοινωνίες που αναζητούν ταυτότητα, πολλές φορές στόχο και σκοπό, και επιδιώκουν την ευημερία μέσα από πιο βιώσιμες πρακτικές, ενώ γύρω τους μαίνονται πόλεμοι και οικονομικές, ενεργειακές και επισιτιστικές κρίσεις. Καταλύτης των εξελίξεων θα είναι οι ψηφιακές τεχνολογίες και η συνδεσιμότητα, οι οποίες ήδη από το ξέσπασμα της πανδημίας αναδείχθηκαν σε σημείο αναφοράς και ανθεκτικότητας για πολίτες, κράτη και επιχειρήσεις.
Για αυτές τις προκλήσεις στη χώρα μας και την Ε.Ε., καθώς και για τον ρόλο που εν τέλει οφείλουν να παίξουν η οργανωμένη πολιτεία και οι μεγάλες επιχειρήσεις, ώστε να συνδιαμορφωθούν οι συνθήκες υπέρ της κοινωνικής βιωσιμότητας και ανθεκτικότητας, μιλάει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Χάρης Μπρουμίδης, στον απόηχο του Delphi Economic Forum VIII, που διεξήχθη στους Δελφούς.
«Συχνά λέμε ότι πρέπει μέσα από κάθε κρίση να αναδείξουμε τις δυνάμεις εκείνες που θα μετατρέψουν τις δύσκολες καταστάσεις σε ευκαιρία. Δεν είναι μια κοινοτοπία, ούτε μια επωδός που απευθύνεται σε ένα ακροατήριο ευαίσθητο, φοβισμένο, ακόμη και δυστυχισμένο, όταν πλήττεται από μια κρίση. Είναι η μόνη λύση για να προχωρήσουμε, ιδιαίτερα όταν οι κρίσεις είναι διαδοχικές, κάτι που συμβαίνει στην Ευρώπη -άρα κατ’ επέκταση και στη χώρα μας- τα τελευταία χρόνια. Και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά και μετά ζούμε την “τέλεια καταιγίδα”. Η Ευρώπη βρίσκεται σε σημείο καμπής. Για να ξαναγίνει ανταγωνιστική και επίκαιρη, για να έχει λόγο στα διεθνή δρώμενα, πρέπει να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές. Να κάνει το αποκαλούμενο στα αγγλικά “paradigm shift”».
Η «τέλεια καταιγίδα», όπως την περιγράφει ο κ. Μπρουμίδης μετά τη μεγάλη πρόκληση διαχείρισης της πανδημίας, εγείρει ζωτικά ερωτήματα γύρω από τη στρατηγική αυτονομία της ηπείρου σε πολλά επίπεδα: επισιτιστική ασφάλεια, ενέργεια, ψηφιακές τεχνολογίες, κυβερνοασφάλεια, κλιματική αλλαγή, πρώτες ύλες, εργατικό δυναμικό. Ολα αυτά δοκιμάζουν τις αντοχές και την ανθεκτικότητα όχι μόνο των οικονομιών, αλλά κυρίως των κοινωνιών.
«Ζούμε σε ένα καθεστώς μόνιμων διεθνοποιημένων κρίσεων, που λαμβάνουν διαφορετικές μορφές και επιδεικνύουν τελικά ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Ποιο είναι το αντίδοτο ώστε να εξασφαλίσουμε την ανθεκτικότητα των κοινωνιών και των οικονομιών μας; Να βρούμε τις ευκαιρίες πίσω από κάθε κρίση και να προτάξουμε την καινοτομία, την ευελιξία, την ευρηματικότητα, που πολύ συχνά κοινό παρονομαστή έχουν τις ψηφιακές τεχνολογίες».
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα «άλματος πίστης», κατά τον κ. Μπρουμίδη, έγινε με την πανδημία: σε χρόνο ρεκόρ οι χώρες, οι επιχειρήσεις, οι πολίτες προσαρμόστηκαν σε μια νέα πραγματικότητα και συνέχισαν να υφίστανται -εν πολλοίς- χάρη στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών αφήνοντας πίσω τους χρονοβόρες διαδικασίες, γραφειοκρατία, προκαταλήψεις. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ελλάδας από το 2020 επιβεβαιώνει περίτρανα αυτή τη συνθήκη.
Στο ερώτημα αν η τεχνολογία και «ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι η απάντηση σε κάθε πρόβλημα και πρόκληση που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος», ο επικεφαλής της Vodafone Ελλάδος είναι κατηγορηματικός: «Οι ψηφιακές τεχνολογίες έδειξαν, ειδικά από την πανδημία και μετά, να έχουν τις απαντήσεις σε κάθε μεγάλη πρόκληση της ανθρωπότητας. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποτελούν κλειδί για την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την επίτευξη στρατηγικής αυτονομίας και κυριαρχίας. Για να χτίσουμε ανθεκτικές κοινωνίες, ανθεκτικές υποδομές, ανθεκτικές επιχειρήσεις, ανθεκτικές οικονομίες, χρειαζόμαστε ανθεκτικές ψηφιακές τεχνολογίες. Τεχνολογία και συνδεσιμότητα αποτελούν κινητήριες δυνάμεις για ενεργειακή ανθεκτικότητα και διαφοροποίηση, είναι καθοριστικές για τον μετριασμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, διασφαλίζουν το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση, προσφέρουν ιατρική περίθαλψη εξ αποστάσεως και, φυσικά, είναι θεμελιώδεις για την προστασία των δεδομένων κρατών και επιχειρήσεων από κυβερνοεπιθέσεις κ.ά.».
Το ζητούμενο που καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη είναι η συνεργασία της πολιτείας και όλων των κλάδων των ψηφιακών τεχνολογιών για τη συνδιαμόρφωση των πολιτικών και των δράσεων εκείνων που θα λειτουργούν προς όφελος της ανθεκτικότητας της κοινωνίας και της οικονομίας. «Δεν μιλάμε πλέον για απλές συνέργειες. Μιλάμε για συνεργασία σε βάθος και εύρος, μοιραζόμενοι κοινές αντιλήψεις και οράματα, τα οποία υπερβαίνουν τα στενά όρια των επιχειρήσεων ή της πολιτικής. Μαζί μπορούμε να απαντήσουμε στις μεγάλες προκλήσεις που αγγίζουν πολλές διαφορετικές γενιές διαχρονικά, όπως η φτώχεια, οι κοινωνικές ανισότητες, η κλιματική αλλαγή. Εχουμε πληθώρα παραδειγμάτων όπου η συνεργασία αυτή απέδωσε καρπούς προς όφελος του κοινωνικού συνόλου, όπως είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο εισήγαγε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Για πρώτη φορά βλέπουμε να υλοποιούνται ευρείας κλίμακας έργα για τα οποία τόσο το κράτος όσο και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις διψούσαν εδώ και χρόνια και τα οποία δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν χωρίς την ευρεία, αλλά και στοχευμένη συνεργασία των δύο πόλων».
Η ψηφιοποίηση κρίσιμων κρατικών λειτουργιών και υπηρεσιών, η προστασία των πολύτιμων δεδομένων και αρχείων τόσο του κράτους όσο και των επιχειρήσεων γίνονται ήδη πραγματικότητα χάρη στην τεχνογνωσία και την κλίμακα εταιρειών όπως η Vodafone. Ενδεικτικά, η ανάπτυξη της εφαρμογής Panic Button για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, το πιλοτικό πρόγραμμα Smart Forest για την παρακολούθηση του δασικού οικοσυστήματος της Πάρνηθας και την έγκαιρη ειδοποίηση των Αρχών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Next Generation για την εξοικείωση των μαθητών όλης της χώρας με τις επιστήμες STEM είναι χαρακτηριστικά δείγματα καλής πρακτικής συνεργασίας μιας πολυεθνικής εταιρείας, όπως η Vodafone, και της πολιτείας.
Μια τέτοια προσέγγιση θα λειτουργήσει ως επιταχυντής επενδύσεων προς όφελος της καινοτομίας και της ανθεκτικότητας της κοινωνίας. Ο κ. Μπρουμίδης δεν παραλείπει να υπογραμμίσει τη σημασία της ενεργότερης συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στη διαμόρφωση του εκάστοτε ρυθμιστικού πλαισίου, ώστε να ανταποκρίνεται στα πραγματικά δεδομένα της αγοράς, λαμβάνοντας υπόψη τις παραμέτρους της υγείας και της ανταγωνιστικότητας του κατά περίπτωση κλάδου.
Η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός σε αριθμούς
- Οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες δύνανται να συνεισφέρουν κατά 2,2 τρισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ε.Ε. έως το 2030.
- Αύξηση κατά 5% στην υιοθέτηση της τηλεϊατρικής στην Ε.Ε. θα μπορούσε να επιφέρει μείωση 3,7% στο κόστος περίθαλψης ασθενών και 3,6% στη θνησιμότητα.
- Η ψηφιακή τεχνολογία θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές ρύπων έως και 15%.
- Η παροχή γρήγορης συνδεσιμότητας στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ε.Ε. θα μπορούσε να οδηγήσει σε σωρευτική αύξηση του ΑΕΠ κατά 192 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και σε 340.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έως το 2030 στην Ε.Ε.
Διαβάστε ακόμη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ