Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κερδίζει έδαφος η επενδυτική τάση για μετατροπές, κτιριακών συγκροτημάτων σε ξενοδοχειακές μονάδες και σε άλλους προορισμούς της χώρας με ανεπτυγμένη ή υπό ανάπτυξη τουριστική δραστηριότητα.
Η αλλαγή χρήσης ακινήτων και η λειτουργία τους ως ξενοδοχεία, πέραν της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια αξιοποίησης υφιστάμενου κτιριακού δυναμικού της χώρας με βιώσιμες πρακτικές λειτουργίας. Επίσης, η λειτουργία ξενοδοχείων σε υποβαθμισμένες περιοχές δίνει τη δυνατότητα για αναβάθμιση της εικόνας των τελευταίων, ενώ παράλληλα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για το άνοιγμα και άλλων δορυφορικών επιχειρήσεων.
Ένα από τα τελευταία χαρακτηριστικά παραδείγματα, αφορά στη μετατροπή ενός βυρσοδεψείου σε ξενοδοχείου στην Κρήτη. Ειδικότερα, την σχετική εγκριτική απόφαση έδωσε η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας Κρήτης για την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις αλλαγής χρήσης υφιστάμενου διατηρητέου κτιρίου από βυρσοδεψείο σε κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα 5 αστέρων δυναμικότητας 65 κλινών με πισίνα, ιδιοκτησίας της εταιρείας ΘΑΛΑΣΣΙΝΗ ΙΚΕ, στα Ταμπακαριά επί της οδού Βιβιλάκη 11, στα Χανιά.
Σύμφωνα με την απόφαση για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση που αποτελεί μέρος του έργου, πρέπει προ της υλοποίησης και λειτουργίας της να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις.
Επίσης, ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η λειτουργία του κτιρίου πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τις ελάχιστες απαιτήσεις του Κανονισμού Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία η οποία στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης συμβατικής ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, κλιματισμό, φωτισμό και παραγωγή ζεστού νερού χρήσης με την ταυτόχρονη διασφάλιση συνθηκών άνεσης στους εσωτερικούς χώρους των κτιρίων.
Mε άλλη απόφαση, σύμφωνα με το travel.gr, εγκρίθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας από την πλευρά της αρχαιολογικής νομοθεσίας, η αλλαγή χρήσης κτιρίου από εκπαιδευτικό ίδρυμα σε ξενοδοχείο στο Αργολικό Ναυπλίου. Επίσης, εγκρίθηκε από αρμόδια υπηρεσία στην Καλαμάτα η αλλαγή χρήσης τριώροφου κτιρίου, από κλινική σε 4άστερο ξενοδοχείο 43 κλινών εντός σχεδίου της πόλης της Καλαμάτας επί της συμβολής των οδών Πολυχάρους και Αναγνωσταρά.
Άλλες κατά τόπους υπηρεσίες έδωσαν άδειες για την αλλαγή χρήσης βιομηχανικών κτιρίων σε ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων στη Σαντορίνη και την αποκατάσταση τριώροφου διατηρητέου κτιρίου με αλλαγή χρήσης του σε περιοχή της Καβάλας. Αντίστοιχα, τελευταίες εγκριτικές αποφάσεις για την Αθήνα και τον Πειραιά αφορούν στην αλλαγή χρήσης κτιρίου γραφείων σε ξενοδοχείο και αλλαγή διαρρυθμίσεων στην οδό Καλλιρρόης 26 και στην αλλαγή χρήσης σε ξενοδοχειακή μονάδα 4 αστέρων, 150 κλινών υφιστάμενων κτιρίων με προσθήκες σε 8 ορόφους κτιρίου στην οδού Αριστείδου 16-20, αντίστοιχα.
Διαβάστε ακόμη
Super market pass: Κερδισμένοι και χαμένοι με το νέο επίδομα
Νέος γύρος ανατιμήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα από τη νέα χρονιά