Σε μια προσπάθειά να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέους κανόνες που στοχεύουν εταιρείες από την Κίνα και άλλες χώρες που δρομολογούν αποστολές χάλυβα και αλουμινίου μέσω του Μεξικού.
Ο Λευκός Οίκος διαμήνυσε ότι οι εταιρείες που στέλνουν τα προϊόντα τους μέσω Μεξικού, πρέπει τώρα να αποδείξουν την προέλευση αυτών των προϊόντων εάν θέλουν να αποφύγουν τους συνοριακούς φόρους.
Η κίνηση αυτή έρχεται καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, επιδιώκει να δώσει τα διαπιστευτήριά του όσον αφορά στον εμπορικό «πόλεμο» απέναντι στην Κίνα, καθώς αντιμετωπίζει τη σκληρή κριτική από τον αντίπαλό του, Ντόναλντ Τραμπ, στις προεδρικές εκλογές του 2024.
Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε άλλα που έχουν προηγηθεί και που ως στόχο τους έχουν την προστασία των αμερικανικών εταιρειών παραγωγής χάλυβα και αλουμινίου που δρομολογήθηκαν υπό τον Τραμπ το 2018 στο όνομα της εθνικής ασφάλειας.
Οι δασμοί, που καθόριζαν φόρο 25% στον χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου, θεωρήθηκαν αμφιλεγόμενοι, πυροδοτώντας εμπορικές αντιπαραθέσεις με χώρες σε όλο τον κόσμο.
Το Μεξικό, ένας από τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, ήταν μεταξύ των χωρών που κέρδισαν τελικά εξαίρεση από τους κανόνες.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι αποφάσισε να επανεξετάσει την εξαίρεση για το Μεξικό, καθώς η αύξηση των εισαγωγών από τη χώρα υποδηλώνει ότι χρησιμοποιείται ως σταθμός για την παράκαμψη των φόρων.
Μόνο το 13% περίπου του χάλυβα που εισήχθη από το Μεξικό πέρυσι – και μόνο το 6% του αλουμινίου – προέρχονταν από χώρες εκτός της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Τι αλλάζει με τις εισαγωγές χάλυβα από το Μεξικό
Οι εταιρείες που στέλνουν χάλυβα στις ΗΠΑ πρέπει τώρα να αποδείξουν ότι το μέταλλο έχει επεξεργαστεί σε χυτήρια της Βόρειας Αμερικής, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι οποίοι ανακοινώθηκαν από κοινού με τον πρόεδρο του Μεξικού, Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.
Για το αλουμίνιο, οι εταιρείες πρέπει να αποδείξουν ότι δεν προέρχεται από την Κίνα, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή το Ιράν.
Ο επικεφαλής της Alliance for American Manufacturing επαίνεσε τα νέα μέτρα, αποκαλώντας τα «βήμα προς τα εμπρός για την αντιμετώπιση των ληστρικών εμπορικών πρακτικών της Κίνας και για να γίνει το εμπόριο χάλυβα της Βόρειας Αμερικής πιο δίκαιο».
«Αυτή είναι η σωστή έκκληση από την κυβέρνηση Μπάιντεν», δήλωσε ο πρόεδρος της ένωσης, Σκοτ Πολ.
«Δεν πρέπει να επιτραπεί στην Κίνα και σε άλλα κράτη να εκμεταλλεύονται το εμπόριο με τους γείτονές μας προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή του εμπορίου των ΗΠΑ».
Αλλά άλλοι είπαν ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε προχωρήσει περισσότερο για να περιορίσει τις εισαγωγές από το Μεξικό.
«Πρέπει να επαναφέρουμε τους δασμούς στον μεξικάνικο χάλυβα έως ότου οι εισαγωγές τους επανέλθουν σε βιώσιμα επίπεδα», έγραψε ο γερουσιαστής Sherrod Brown, Δημοκρατικός από το Οχάιο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μπάιντεν – Τραμπ υπέρ της πολιτικής δασμών
Όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προσπάθησε να αμβλύνει τις εμπορικές εντάσεις, αντικαθιστώντας πολλούς από τους δασμούς της εποχής Τραμπ με άλλα μέτρα προστασίας, όπως ποσοστώσεις για χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο.
Αλλά διατήρησε επίσης ή επέκτεινε άλλους δασμούς που επιβλήθηκαν από τον προκάτοχό του, σημάδι μιας μεγάλης αλλαγής στην αμερικανική πολιτική, που κάποτε ήταν γνωστή για την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.
Οι ηγέτες των κομμάτων ανταποκρίνονται στις αντιδράσεις κατά της παγκοσμιοποίησης μεταξύ των ψηφοφόρων, ειδικά σε βασικές εκλογικές πολιτείες, όπως η Πενσυλβάνια, που στο παρελθόν είχε μια μεγάλη βιομηχανία χάλυβα.
Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Μπάιντεν έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανία χάλυβα, σε μια προσπάθειά τους να κερδίσουν ψηφοφόρους από την κρίσιμη πολιτεία.
Εάν εκλεγεί, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί να προχωρήσει περισσότερο με την επιβολή δασμών από ό,τι έκανε κατά την πρώτη του θητεία ως πρόεδρος, προτείνοντας δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές, ο οποίος θα αυξηθεί στο 60% σε προϊόντα από την Κίνα.
Διαβάστε ακόμη
Δραματική αύξηση του κόστους δανεισμού της Γαλλίας αναμένουν οι αναλυτές (γράφημα)
Γιατί ο τουρισμός παραμένει κινητήρια δύναμη για την Οικονομία
Κρατικές επιδοτήσεις ρεύματος: 4 εκατ. ευρώ επιπλέον θα πάρουν πάνω από 100.000 επιχειρήσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ