Οκτώ χρόνια μετά την κήρυξη σε πτώχευση της Χ.Κ. Τεγόπουλος και τουλάχιστον μια δεκαετία από την εμφάνιση των ασφυκτικών οικονομικών προβλημάτων που οδήγησαν στο άρθρο 99 και τελικά στην αναστολή έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», δρομολογείται ένας ακόμη πλειστηριασμός σε βάρος της εκδοτικής εταιρείας.
Έτσι, για τις 2 Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί από τον σύνδικο πτώχευσης το βιομηχανικό συγκρότημα στο Κορωπί, με τιμή πρώτης προσφοράς 11 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται, ειδικότερα, για ένα συγκρότημα βιομηχανικών κτιρίων, που ανήκουν στην πτωχευτική περιουσία, κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή, της πτωχής εταιρείας Χ.Κ Τεγόπουλος Εκδόσεις Α.Ε., το οποίο βρίσκεται στη ΒΙ.ΠΕ. Κορωπίου Αττικής, στη θέση Νήσιζα-Καρελα.
Το προς εκποίηση ακίνητο, είναι μία ενιαία εδαφική έκταση, συνολικού εμβαδού 42.097,635 τ.μ. (σύμφωνα με το κτηματολόγιο εμβαδού 41.770 τ.μ.) «μετά των υπαρχόντων σ’ αυτήν κτιρίων, παραρτημάτων και συστατικών», η οποία έχει προέλθει από τη συνένωση πολλών οικοπέδων.
Η έκταση είναι άρτια και οικοδομήσιμη, ενώ βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως αλλά εντός βιομηχανικής ζώνης.
Το συγκρότημα περιλαμβάνει τα ακόλουθα ακίνητα:
α) τριώροφο βιομηχανικό κτίριο (κτίριο πιεστηρίων) με υπόγειο, αποτελούμενο από υπόγειο με συνολικό εμβαδόν υπογείου 4.987,11 τ.μ., ισόγειο επιφάνειας 4.740,46 τ.μ., πρώτο όροφο επιφάνειας 1.490,08 τ.μ. και δεύτερο όροφο επιφάνειας 2.265,54 τ.μ. και
β) κτίριο ενέργειας, αποτελούμενο από υπόγειο, εμβαδού 442 τ.μ., και ισόγειο, εμβαδού 660,05 τ.μ., με λεβητοστάσιο, δεξαμενές πετρελαίου και χώρο Η/Ζ.
Μετά το 2003 κατασκευάστηκε ακόμη ισόγειο βιομηχανικό κτίριο, συνολικής επιφάνειας 2.121,21 τ.μ., καθώς και νέο διώροφο βιομηχανικό κτίριο ναυπηγείου, συνολικής επιφάνειας 3.808,23 τ.μ. Επίσης, στην κεντρική είσοδο έχει κατασκευασθεί μικρό κτίριο υποδοχής – φυλάκιο.
Επιπλέον, έχουν καθορισθεί συνολικά διακόσιες 216 θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων (γκαράζ) στον περιβάλλοντα ακάλυπτο χώρο της έκτασης.
Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω βιομηχανικό συγκρότημα είχε βγει ξανά σε πλειστηριασμό στα τέλη Ιουνίου του 2020, με τιμή εκκίνησης 10,33 εκατ. ευρώ.
Η τιμή εκκίνησης και οι όροι
Στον πλειστηριασμό της 2 Νοεμβρίου, ως τιμή πρώτης προσφοράς ορίζεται το ποσό των 10.959.500 ευρώ το οποίο αποτελεί τη μέση τιμή των εκτιμήσεων των δύο πιστοποιημένων εκτιμητών.
Συγκεκριμένα κατά την πρώτη έκθεση εκτίμησης (της 5/9/2022) η εύλογη αξία του γηπέδου με τα βιομηχανικά κτίρια ανέρχεται σε 10.900.000 ευρώ και κατά τη δεύτερη έκθεση (της 10.9.2022) σε 11.019.000 ευρώ.
Κάθε υποψήφιος πλειοδότης για τη συμμετοχή του στον πλειστηριασμό οφείλει να καταθέτει εγγυοδοσία ίση προς το 30% της τιμής πρώτης προσφοράς, ήτοι το ποσό 3.287.850 ευρώ.
Σημειώνεται ακόμη ότι ο σύνδικος της πτώχευσης «ουδεμία ευθύνη φέρει έναντι των συμμετεχόντων στον πλειστηριασμό και του υπερθεματιστή για πάσης φύσεως νομικά ή πραγματικά ελαττώματα του εκποιούμενου συγκροτήματος βιομηχανικών κτιρίων και με τη συμμετοχή τους στον πλειστηριασμό άπαντες δηλώνουν, συμφωνούν και αποδέχονται ότι δεν αποκτούν καμία αξίωση κατά του συνδίκου της πτώχευσης από τη διακήρυξη και τη συμμετοχή τους στον πλειστηριασμό».
Έτσι, «κάθε υποψήφιος πλειοδότης συμμετέχει στον διενεργούμενο πλειστηριασμό αποκλειστικά με δική του ευθύνη, αφού προηγουμένως έχει πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο», ενώ όλες οι δαπάνες μεταβίβασης βαρύνουν αποκλειστικά τον υπερθεματιστή (αμοιβή συμβολαιογράφου, τέλη, φόροι, έξοδα μεταβίβασης, Φ.Π.Α. κ.λπ.).
Υπενθυμίζεται ότι ήδη από το 2018 το δεύτερο κτίριο (μετά από αυτό της οδού Κολοκοτρώνη στην Αθήνα) που στέγαζε τα γραφεία της Ελευθεροτυπίας, στον Νέο Κόσμο, βγήκε προς εκποίηση και αποκτήθηκε, έναντι 10,8 εκατ. ευρώ από την κοινοπραξία Dimand-Grivalia, ενώ σήμερα πλέον έχει μετατραπεί σε σύγχρονο κτίριο γραφείων.
Διαβάστε ακόμη:
Πόσο επώδυνη θα είναι η ύφεση στην Ευρώπη; – Οι αναλυτές απαντούν
Πώς θα είναι τα πρώτα 1.500 σπίτια και οι 5+1 γειτονιές στο Ελληνικό (pics)