search icon

business stories

Cenergy – Ørsted: Πιο κοντά στο παραγωγικό… πέρασμα στην Αμερική

Η ανάθεση στην Ørsted του big project των 846 MW και η νέα μονάδα στο Μέριλαντ των ΗΠΑ - Τι σηματοδοτεί η συμφωνία για τον ελληνικό όμιλο - Η ανακοίνωση της Cenergy Holdings

Το παραγωγικό «παρών» της στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού «κλείδωσε» η Cenergy Holdings του Ομίλου Βιοχάλκο, μετά την ανάθεση στον δανέζικο κολοσσό Ørsted του μεγάλου project για το Skipjack Wind 2 Offshore Wind Farm των 846 MW στο Μέριλαντ των ΗΠΑ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελούσε προαπαιτούμενο για την ενεργοποίηση της συμφωνίας με την «Ελληνικά Καλώδια» που προβλέπει την από κοινού επένδυση με την Orsted με στόχο τη δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.

Για το θέμα η Cenergy Holdings είχε τοποθετηθεί επίσημα στις 5 Οκτωβρίου, δηλώνοντας ότι «εξετάζεται το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ørsted, τον παγκόσμιο ηγέτη στον τομέα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας, για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“interarray”) στην Πολιτεία Maryland των ΗΠΑ» και ότι «η συνεργασία, η οποία βρίσκεται στη φάση διαμόρφωσης των όρων της, τελεί υπό την προϋπόθεση της ανάθεσης στην Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην ίδια Πολιτεία – ανάθεση που αναμένεται να κριθεί εντός του Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους». Κάτι το οποίο έγινε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ørsted την περασμένη Παρασκευή.

Η ανακοίνωση της Cenergy Holdings

Η παρακάτω πληροφόρηση αποτελεί ρυθμιζόμενη πληροφορία όπως αυτή ορίζεται στο Βασιλικό Διάταγμα της 14ης Νοεμβρίου 2007 σχετικά με τις υποχρεώσεις των εκδοτών χρηματοοικονομικών τίτλων οι οποίοι διαπραγματεύονται σε ρυθμιζόμενη αγορά.

Σε συνέχεια της από 4 Οκτωβρίου 2021 ανακοίνωσης (https://cenergyholdings.com/el/new/press-release/), η Cenergy Holdings (η «Εταιρεία») ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι η Πολιτεία του Maryland των ΗΠΑ προέβη την 17η Δεκεμβρίου 2021 στην ανάθεση στην εταιρεία Ørsted έργου ανάπτυξης αιολικού πάρκου στην εν λόγω Πολιτεία. Η Εταιρεία και η Ørsted αναμένεται να οριστικοποιήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας για τη δημιουργία εργοστασίου υποβρύχιων καλωδίων διασύνδεσης ανεμογεννητριών (“inter array cables”) εντός του πρώτου τριμήνου του 2022.

Η Εταιρεία, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή νομοθεσία, θα ενημερώνει τους επενδυτές για κάθε σημαντική εξέλιξη.

Τι προβλέπει το mega project

Η ανακοίνωση του δανέζικου κολοσσού αναφέρει ότι η Maryland Public Service Commission ανέθεσε στην Ørsted την κατασκευή του Skipjack Wind 2 Offshore Wind Farm με ισχύ 846 MW. Το Skipjack Wind 2 θα παράγει αρκετή πράσινη ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 250.000 σπίτια στην περιοχή Delmarva, συμβάλλοντας σημαντικά στον στόχο του Μέριλαντ να προμηθεύεται 50% ενέργεια από ΑΠΕ έως το 2030.

Σημειώνεται ότι η Ørsted θα κατασκευάσει επίσης και το Skipjack Wind 1 (120 MW) με αναμενόμενη έναρξη λειτουργίας το 2026.

Το Skipjack Wind 2 θα δημιουργήσει περίπου 510 εκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα στο Μέριλαντ και χιλιάδες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του έργου. Στο πλαίσιο αυτό, η επίσημη ανακοίνωση κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη συμφωνία με τηνHellenic Cables για τη δημιουργία της «πρώτης καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής υποβρύχιων καλωδίων στο Μέριλαντ». Επίσης, η Ørsted θα διευκολύνει την κατασκευή μιας παγκόσμιας κλάσης εγκατάστασης κατασκευής αιολικών πύργων (επίσης στο Μέριλαντ), η οποία θα μπορεί να παράγει 100 πύργους ανεμογεννητριών ετησίως.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ørsted είναι ο παγκόσμιος leader στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με έργα 20 GW, εκ των οποίων τα 5 GW στις ΗΠΑ.

Τι «φέρνει» το deal για τη Cenergy

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο στη Cenergy Holdings για μια στρατηγική συνεργασία με την,εισηγμένη στον Nasdaq Copenhagen, Ørsted (με τζίρο 7,1 δισ. ευρώ το 2020), η οποία ενδεχομένως να λάβει και άλλες διαστάσεις στο εγγύς μέλλον. Ειδικότερα για την «Ελληνικά Καλώδια» διευρύνει καθοριστικά το παραγωγικό της εκτόπισμα, αποκτώντας «βάση» στις ΗΠΑ και μάλιστα σε συμμαχία με τον Νο1 παίκτη στην υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Αρκεί να σημειωθεί ότι η Ørsted έχει αναλάβει στις ΗΠΑ τα ακόλουθα υπεράκτια αιολικά έργα:

Εκτός από αυτά, η Ørsted και οι συνεργάτες της έχουν δικαιώματα για περίπου 3 GW στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ που μπορούν να υποβληθούν σε μελλοντικές δημοπρασίες.

«Κωδικός απογείωσης» για την «Ελληνικά Καλώδια»

Τα νέα δεδομένα ανοίγουν ένα νέα κεφάλαιο για την Hellenic Cables που με 70 χρόνια επιτυχημένης πορείας στην κατασκευή καλωδίων, αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες εταιρείες στον κλάδο μεταφοράς και διανομής ενέργειας, ενώ διακρίνεται για τον έντονο εξαγωγικό της προσανατολισμό, με το πελατολόγιό της να περιλαμβάνει όλα σχεδόν τα «βαριά ονόματα» της διεθνούς ενεργειακής αγοράς, όπως E.ON, Vattenfall, Tennet, Enel, Iberdrola, Electricity Northwest, Terna, DEWA, ABB, Schneider Electric, Landis+Gyr, Siemens, Hyundai, Sagem, Thales κ.α.

Η εταιρεία διαθέτει σήμερα εργοστάσια παραγωγής καλωδίων στη Θήβα, στην Κόρινθο, -ένα από τα μεγαλύτερα και πιο προηγμένα εργοστάσια υποβρυχίων καλωδίων στον κόσμο-, και στο Βουκουρέστι, καθώς και ένα βοηθητικό εργοστάσιο παραγωγής στα Οινόφυτα.

Σε αυτή την πορεία έχει αναλάβει δεκάδες έργα διασυνδέσεων, εντός και εκτός συνόρων, με πιο πρόσφατα την ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξουκαι του πρώτου υποθαλάσσιου έργου για τη Vattenfall.

Η σύμβαση με την σουηδική Vattenfall προβλέπει το σχεδιασμό και την κατασκευή καλωδίων inter-array μήκους 70χλμ για το έργο Vesterhav, που αποτελείται από δύο αιολικά πάρκα, το Vesterhav Nord και το Vesterhav Syd. Η παραγωγή των καλωδίων στη μονάδα της Κορίνθου θα ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2022 και η παράδοσή τους θα πραγματοποιηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Οι επιδόσεις της Hellenic Cables αποτυπώνονται στα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου της Cenergy Holdings, που κατέγραψε πωλήσεις 766 εκατ. ευρώ, (21% υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο), ενοποιημένα κέρδη προ φόρων 35,2 εκατ. ευρώ (έναντι 24,2 εκατ. ευρώ για το 9μηνο του 2020) και ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών στα επίπεδα ρεκόρ των 800 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι ο κλάδος καλωδίων της Cenergy προχώρησε αυτή την περίοδο αρκετά έργα που βρίσκονταν ήδη στο στάδιο της εκτέλεσης, όπως τα καλώδια inter-array για το έργο DoggerbankA και Seagreen στο Ηνωμένο Βασίλειο και το καλωδιακό σύστημα για το αιολικό πάρκο Καφηρέας ΙΙ. Παράλληλα, η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα καλωδίων συνεχίστηκε ιδίως στις κύριες αγορές της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων και της Μ. Ανατολής.

«Χρυσές ευκαιρίες» στη διεθνή αγορά

Εκτός από το mega deal με την Ørsted που αναμένεται να απογειώσει μελλοντικά τις επιδόσεις της «Ελληνικά Καλώδια», οι γενικότερες προοπτικές της αγοράς δημιουργούν «χρυσό» momentum για την εταιρεία.

Και τούτο καθώς η αγορά καλωδίων για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αναμένεται να εξαπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιεύτηκε από το Renewable UK.

Η έκθεση «Offshore Wind Project Intelligence Report-Cables Edition» του Renewable UK που ανακοινώθηκε στα μέσα Νοεμβρίου αποκαλύπτει ότι πάνω από 63.200 χιλιόμετρα καλωδίων συστοιχίας (arraycables) αναμένεται να εγκατασταθούν παγκοσμίως μέχρι το τέλος του 2030, έναντι των 9.700 χιλιομέτρων που είχαν εγκατασταθεί μέχρι το τέλος του 2020. Αντίστοιχα, περίπου 40.000 χιλιόμετρα καλωδίων εξαγωγής (exportcables), -που μεταφέρουν την ισχύ από τους υπεράκτιους υποσταθμούς στο κεντρικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στην ξηρά-, προβλέπεται να εγκατασταθούν παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σε σύγκριση με μόλις 7.500 χιλιόμετρα μέχρι τα τέλη της περασμένης χρονιάς.

Σύμφωνα με την έκθεση οι μεγαλύτερες αγορές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας αναμένεται να είναι η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Σουηδία και το Βιετνάμ, ενώ σημαντική ζήτηση αναμένεται επίσης στη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ταϊβάν και την Αυστραλία.

Στο πλαίσιο αυτό, η Hellenic Cables έχει εφαρμόσει από το 2012 επενδυτικό σχέδιο ύψους 200 εκατ. ευρώ για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής και εξαιρετικά υψηλής τάσης στο εργοστάσιο της Κορίνθου.

Παράλληλα, βρίσκεται στην πρωτοπορία της έρευνας και της εξέλιξης της τεχνολογίας για τα καλώδια των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Τον Σεπτέμβριο μάλιστα ανακοινώθηκε η επιτυχής ολοκλήρωση ερευνητικού έργου που αφορά στα δυναμικά υποβρύχια καλώδια, σε κοινοπραξία με τις Innosea, Aqualis Braemar LOC Group ASA (ABL Group), ITA και το Πανεπιστήμιο του Exeter.

Η κοινοπραξία στοχεύει στην ανάπτυξη μηχανικών μεθόδων, τόσο σε θεωρητικό όσο και πρακτικό επίπεδο, για ένα πλωτό αιολικό πάρκο φτιαγμένο από υβρίδιο πλαστικού και σκυροδέματος, αναζητώντας καινοτόμες λύσεις για συστήματα αγκύρωσης και πρόσδεσης αλλά και δυναμική καλωδίωση, και συμπεριλαμβάνει δοκιμές απόδοσης.

Ο στόχος της είναι να βελτιώσει την αποδοτικότητα του κόστους και να αυξήσει τη στιβαρότητα και την ευελιξία στον σχεδιασμό πλωτών υποθαλάσσιων υποδομών για εφαρμογή σε μεγαλύτερα βάθη από 100 έως 600 μέτρα.

Στο πλαίσιο του πεδίου εφαρμογής των δυναμικών καλωδίων, η Hellenic Cables με την ITA ολοκλήρωσαν τον σχεδιασμό μιας καινοτόμου πλεκτής θωράκισης για την προστασία του δυναμικού καλωδίου. Αυτό συνίσταται στην εφαρμογή ενός εξωτερικού εξωθημένου μανδύα από συνθετικό υλικό ενισχυμένο με ίνες άνθρακα, η οποία συμπεριλαμβάνει την ανάπτυξη μιας λύσης για ενσωμάτωση και διασύνδεση αισθητήρων οπτικών ινών με σκοπό την παρακολούθηση της δομικής κατάστασης του καλωδίου.

Παράλληλα, στις 8 Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι η Hellenic Cables και η CRP Subsea ολοκλήρωσαν με θετικά αποτελέσματα τις δοκιμές δυναμικών υποβρυχίων καλωδίων στο Πανεπιστήμιο του Exeter, στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ ερευνητικού προγράμματος MaRINET2.

Η μελέτη σχετίζεται με μία από τις βασικές προκλήσεις για τους διαχειριστές των έργων του κλάδου των πλωτών αιολικών πάρκων, η οποία διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη ακεραιότητα του δυναμικού καλωδίου, που συνδέει την πλωτή πλατφόρμα με τον υπεράκτιο υποσταθμό.

Διαβάστε ακόμα:

Επιστρεπτέα – Πάγιες δαπάνες: Δεύτερη ευκαιρία και περιθώριο χρόνου για πληρωμές – συμψηφισμούς

Ενεργειακή κρίση: Σε νέο ρεκόρ εκτοξεύονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Τα γκάλοπ βαράνε… πράσινο, το Ιασώ κοιτάει επενδυτές, το ΤΧΣ να πουλήσει λίγο τράπεζες και στα κανάλια αρχίζει το ματς

Exit mobile version